Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

21 mei 2024. Jetje op een mooie Pinksterdag

 

21 mei 2024. Jetje op een mooie Pinksterdag

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag na de Pinksteren

Ooit zongen Leen Jongewaard en Wim Zonneveld al eens het lied "op een mooie Pinksterdag" over vaders met opgroeiende dochters die op een gegeven moment hun eigen pad in het leven gaan kiezen. In elk geval iets wat ik zelf ook ooit heb gedaan. Hoewel mij niet bekend is dat mijn vader er een lied over gemaakt heeft. 

Van de wereld van Epe en de Veluwe naar de wereld van het voor de kunst poseren en de modelfotografie is natuurlijk best een hele grote stap. Twee gescheiden werelden die heel weinig met elkaar van doen hebben, al is het maar dat ze nauwelijks iets van elkaar afweten. Iets wat ze ook beiden graag zo willen houden.


Af en toe heb je dan wel eens iets aparts en leuks bij dat poseren. En op een mooie eerste Pinksterdag kon ik eens uitgebreid naar mezelf kijken tijdens een expositie van Ton van der Pal in een restaurant in Amersfoort. Een leuke ervaring, die ook wel wat ontwikkeling sinds 2017, toen ik voor het eerst bij hem kwam, liet zien. Dus het autootje aangeslingerd en op naar Amersfoort.

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Ton van der Pal exposeert tijdens de Amersfoortse Kunst Kijk Route;


 2. Een wandeling als paradijsvogel in Amersfoort;

  3. En nu we er toch zijn ook nog maar wat foto's.


Een expositie over jezelf geeft best een kick!

Op de expositie van Ton van der Pal in restaurant "Halewijn"

In de mooie stad Amersfoort wordt vier keer per jaar de Kunst Kijk Route georganiseerd en eerste Pinksterdag was dat dan ook weer eens zo laat. Nu kom ik regelmatig in Amersfoort bij fotograaf Ton van der Pal voor een fotoshoot. Vrij recent was ik er nog een keer geweest. Al mijn bezoeken aan zijn studio waren voor Ton een reden om eens een expositie te wijden aan een selectie uit alle foto's die hij in de loop van de tijd van mij had gemaakt. En dat leverde in plaatselijk restaurant "Halewijn" een opmerkelijk vrolijk geheel van uiteenlopende portretten van ondergetekende op. 

Even samen met Ton zijn jaarboek doorkijken naar het werk van mijn collega's

Het is natuurlijk altijd leuk om zo jezelf weer eens tegen te komen. Het is niet de eerste keer dat er een expositie van uitsluitend naar mij gemaakt materiaal wordt georganiseerd. De SAKB in Amstelveen deed het al eerder en de toenmalige tekenclub achter de Zoetelaar in Zoetermeer was ooit de eerste. Die werkte ook nog met posters, zodat ik mijzelf plotseling in het winkelcentrum tegenkwam. 

Er gluurt iemand door de ramen naar binnen

Het zijn toch aanwijzingen dat je werk als kunstmodel en fotomodel gewaardeerd worden en voor de meeste modellen zal daar geen geldelijke beloning tegenop kunnen. Want we willen als model natuurlijk ook gezien worden. Als je dat niet in je hebt, dan wordt het beslist niets.

Nog even een gezamenlijk portret met Ton van der Pal

Ton heeft een vrij eigen stijl van fotograferen waarbij hij de geliefde standaardfoto's van donkere achtergrond met verlicht model in de voorgrond los durft te laten. Daarnaast mag Ton ook graag gebruik maken van hulpmiddelen als Photoshop om zijn foto's nog meer op te laten vallen. In elk geval was het bijzonder leuk en zeker de moeite waard om deze bloemlezing met "Henriëtte's" in restaurant "Halewijn" van Ton te zien. 


Een wandeling langs het water in Amersfoort.


Amersfoort is een stad met een karakter. Niet elke stad heeft dat. Sommige steden zijn teveel door de moderne tijd aangetast en hebben daar dat karakter mee ingeleverd. Amersfoort is al oud. Door de ligging destijds aan het belangrijke IJsselmeer, bereikbaar via de Eem, lag het in veel opzichten uitermate gunstig. Zowel qua handel als strategisch. En wat krijg je dan? Anderen die daar jaloers op zijn en de boel wel even komen slopen. Een rijdende rechter om in te grijpen als de situatie uit de hand liep was er niet. En dus bouwde je muren met poorten er in om vervelende buren letterlijk buiten de deur te houden. Dat had wel een groot nadeel. Na verloop van tijd groeide je als stad uit je jasje. Of liever gezegd uit je stadsmuren. En dan zat er maar één ding op. Een grotere jas, ofwel nieuwe stadsmuren neerzetten en de oude slopen. Want die stonden alleen maar in de weg.In Amersfoort is daar nog wel wat van terug te vinden. De rondlopende straat "Muurhuizen" is op een oude stadsmuur gebouwd. Het is een opmerkelijke straat vol met huizen met allerlei uitbouwtjes, poortjes, torentjes, erkers en balkonnetjes. Heel leuk om doorheen te lopen. Dat wel.Bij de verdediging van een stad maakte men bij voorkeur ook gebruik van het water. Het water is voor Nederland altijd een vijand geweest, omdat bij een stevig storm er nog wel een iets onderliep, maar het was ook een vriend om vijanden buiten de deur te houden. Tientallen vestingen, forten, waterlinies en dergelijke zijn daar wel de stille getuigen van. In Amersfoort vinden we ook restanten van deze waterlinies terug. Bijvoorbeeld bij de grote land- en waterpoort "De Koppelpoort." Maar er zijn meer oude poorten terug te vinden in de stad. De stad wordt gedomineerd door de hoge alleenstaande kerktoren. De Onze Lieve Vrouwentoren of zoals de toren ook wel liefkozend wordt genoemd: "De lange Jan." Deze toren is eigenlijk overal in de binnenstad wel zichtbaar. Waar je ook loopt, Jan piept vaak wel boven de huizen uit. Dus was het voor mij ook tijd om een paradijsvogelkostuum samen te stellen en eens wat verbaasde en geamuseerde blikken uit te gaan lokken in deze mooie stad. En dat lukte wel.


Herinner je je deze nog?

Anders dan anders. Ook anders zijn dan anderen zijn. Dat zijn de dingen die me aanspreken. Vandaar ook een andere weg zoeken in het modelwerk. En al helemaal een andere weg zoeken dan mijn leeftijdsgenoten. F*ck de geraniums. Die gaan het niet worden. 

Dat was toen al, toen een nieuwe handgemaakte tas van Catchapip binnen kwam. Zie 11 januari 2022 voor de post "De Paradijsvogel wil uit haar ei." https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/11-januari-de-paradijsvogel-wil-uit.html

Een zeer bijzondere tas die toch een soort van startschot voor het Paradijsvogelproject betekende. Er zijn al heel was sessies in allerlei wilde outfits na gekomen. Vraag het maar na in Amersfoort op afgelopen eerste Pinksterdag. Amersfoort

Nu we toch in Amersfoort zijn, is het geen verkeerd moment om ook nog even een paar mooie plekjes van de stad te laten zien. Inderdaad, het is niet de eerste keer dat ik er ben, maar het blijft een mooie stad waar het goed winkelen, ontspannen en wandelen is. Ik zal er beslist nog wel eens gaan komen. Morgen in Jetje's dag
Morgen trekken we het land maar weer eens in. Er is nog genoeg moois te ontdekken. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts