Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

23 april 2024. Jetje zit nog steeds

  

23 april 2024. Jetje zit nog steeds

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal  

Gisteren zaten we op een stoel. Zo'n stoel, daar kon je best veel mee doen. Hoe zou dat met een bankstel zijn? Dat is een soort van brede stoel.  Ook dat bankstel leent zich natuurlijk voor vreemde beschouwingen. Is een bankstel veelzijdiger dan een stoel? Of is dat juist omgekeerd? Een bank is wel een stuk zwaarder en onhandiger dan een stoel. Moeilijke vragen waar slecht een antwoord op te vinden is. Dus laten we vandaag maar eens op de bank gaan zitten en goed nadenken over dit soort vragen. Wie weet wat er nog voor briljant idee tevoorschijn komt. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje  gaat van een stoel naar de bank verzitten;


 2. Obstakels zijn hinderlijk, maar je kunt ze ook positief zien;

  3. Nat Tilburg.


Van stoel naar driezitsbank. Kwestie van horizontaal uitrekken

Gisteren hadden we hier op Jetje's dag een beschouwing over de stoel. Maar soms heb je behoefte aan meer. Dan red je het niet met een stoel, maar heb je behoefte aan een driezitsbank. En ook daar kun je veel mee:


1. Je kunt natuurlijk gewoon op je bank gaan zitten. Er is ruimte genoeg als het goed is.

2. Je kunt een dutje doen, lekker languit op je bank.

3. Een bank is heel geschikt om lekker lui een film of tv-serie te kijken.

4. Je bank is de uitgelezen plek om een goed boek te lezen.


5. Op een bank kun je eindelijk eens een moment van introspectie hebben en je gedachten ordenen. 

6. Je kunt een deken over de bank leggen en knus bij de open haard zitten. Dan moet je die wel hebben natuurlijk. En je moet het milieu en je buren haten. 

7. Een bank is geweldig om gezellige gasten te ontvangen. Gasten die niet gezellig zijn, vraag je gewoon niet. 

8. Een bank is heel geschikt om een romantische avond door te brengen met je partner.

9. Je kunt op je bank prima Yoga of stretchoefeningen doen.


10. Een bank is heel geschikt om een dutje te doen samen met je huisdier. Trouwens, dat huisdier ligt er waarschijnlijk al op en zul je wat opzij moeten duwen. 

11. Je kunt van je bank een comfortabele plek maken om te mediteren en wie weet wat je allemaal voor mooie dingen bedenkt om de wereld te verbeteren. Die kan trouwens wel wat verbetering gebruiken. 

12. Een bank kan altijd als tijdelijke slaapplaats voor een logé dienen.

13. Je kunt je bank altijd als plek gebruiken om je kleding op te leggen, wanneer je die net uit hebt gedaan. Opruimen komt nog wel een keertje.


14. Een "pillow fort"  bouwen met kussens en dekens voor de kinderen om onder te spelen.

15. Je kunt een bank altijd als speelplek voor de kinderen gebruiken, iets wat ze waarschijnlijk zelf al doen. 

16. Leer een muziekinstrument bespelen en ga oefenen terwijl je op je bank zit.

17. Je bank is een prima plek om foto's te sorteren of een fotoalbum te maken. Je kunt alles lekker om je heen neerleggen.

18. Gebruik je bank voor een gezellige avond met vrienden met hapjes en drankjes.

19. Gebruik de rust en het comfort van je bank als plek om te brainstormen of iets te bestuderen.

20. Gebruik bij je bank een massagerol om je rug te masseren, terwijl je op de bank ligt.


21. Werk je thuis? Dan kan je bank mooi als tijdelijke werkplek dienen.

22. Nodig musici uit om een huisconcert te geven en beluister dat lekker vanaf je bank.

23. Gebruik je bank als plek om te dagdromen en over het leven na te denken.


24. Gebruik je bank als een ruimte om te knutselen of te tekenen.

25. In de zomer kun je op je bank mooi een siësta houden.

26. Je kunt lekker een hapje eten terwijl je tv kijkt en als je later tussen de kussens kijkt, tref je daar ook nog wel een stukje maaltijd aan. 

Kortom, heel handig om te hebben, zo'n bank.
 
 
Sport en blokkades

Sporters lopen in hun race naar de top vaak tegen blokkades aan. Niet zelden veroorzaakt door zichzelf, maar daar hebben ze dan ook een goede coach voor. Sommige sporters zijn zich daar ook terdege van bewust. Ze gaan nadenken over hun situatie en komen met praktische, maar ook met filosofische gedachten. Een heel goed voorbeeld van een soort sportende filosoof was voetballer Johan Cruijff. Zijn filosofische tegenhanger in de Verenigde Staten is basketbalspeler Michel Jordan, die als de best betaalde sporter ter wereld wordt gezien. 

Ook van Jordan zijn vele citaten en quotes in omloop en op het internet is een brede schakering terug te vinden. En ook Jordan heeft zich regelmatig over blokkades in de sport gebogen en er uitspraken over gedaan met een veel grotere reikwijdte dan alleen het basketballen. 

Zo zegt hij over obstakels in de weg: "Obstakels hoeven je niet te stoppen. Als je tegen een muur aan komt te staan, ga dan nooit terug om op te geven. Maar ga kijken hoe je er overheen kunt klimmen, hoe je er doorheen kunt komen of hoe je er omheen kunt komen."

Het klinkt eenvoudig en eigenlijk heel voor de hand liggend. Maar hoeveel mensen doen dit ook? Velen gaan -zoals dat heet- bij een obstakel op hun levensweg bij de pakken neer zitten en zijn van mening dat er weer eens iets mislukt is, dat bij iemand anders waarschijnlijk wel gelukt zou zijn. En daarmee is de eerste stap naar een soort van slachtofferrol al weer gezet. Het is de minst productieve en meest verwoestende houding die een mens maar aan kan nemen.

Bekijk het creatief. Een rivier stroomt altijd door. Maar leggen we er een dam in, dan stokt het stromen een momentje. Het water voor de ontstane dam zal gaan stijgen. Maar dan gaat het hogere water opeens het land rond de dam overstromen. Het gaat om de dam heen. Linksom, rechtsom en misschien er wel overheen op weg naar een lagere plek. Dan spoelt de dam meestal al snel weg door het stromende water en na korte tijd is er niets meer van het obstakel te vinden.

Dus komt er een obstakel op je pad? Wacht een moment, zoals de rivier die de waterstand rustig omhoog laat komen. Verzamel intussen nieuwe krachten en kijk dan nog eens goed wat je met het obstakel kunt. Kun je er overheen? Er onderdoor? Er linksaf omheen, rechtsaf? Kun je het slopen, al is het misschien maar voor een deel? En bedenk dat als je er eenmaal omheen bent, dat het net als bij die rivier wordt. Het obstakel spoelt weg.

Als je eenmaal verder bent dan verdwijnen de meeste obstakels als sneeuw voor de zon. Na korte tijd zijn ze niet meer dan een herinnering. En het feit dat je weer een obstakel overwonnen hebt, sterkt jouw zelfvertrouwen, motivatie en wil om er steeds sterker tegenaan te gaan. Wat wil je nog meer? Wat dat betreft is de ervaring met zo'n obstakel zo gek nog niet. Herinner je je deze nog?

Vandaag gaan we in de herinnering naar 15 november 2021. We gaan op bezoek bij de witte wieven. Een soort van waarschijnlijk vrouwelijke geestverschijningen die zich altijd aan dezelfde mensen openbaren, die nooit eens een camera bij zich hebben. Zelfs niet op hun telefoon. Witte wieven bestaan dus vooral in verhalen en overleveringen. Alle reden om er in Jetje's dag eens naar te gaan kijken. Mij wit kleden kan ik ook en ik ben vrouwelijk. Dus ik kom aardig in de goede richting.  Op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/11/15-november-2021-jetje-bij-de-witte.html is wat meer te vinden.


Tilburg

Alle keren dat ik in Tilburg was, regende het er. En niet zo'n klein beetje ook. De eenden zwommen er in het grasveld. Dus de paar foto's die ik van deze stad heb zijn vooral vochtig van aard. Veel druppels en plassen en dergelijke. Gelukkig heb ik een camera met een onderwaterhuis, want dat was hier echt wel nodig. Dus zie hieronder de ongetwijfeld leuke stad Tilburg met heel, heel veel vocht.


Morgen in Jetje's dag
Morgen is ons onderwerp op Jetjes dag "Pieren en Koeien." Prima combinatie, nietwaar? 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts