Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

23 april 2024. Jetje zit

 

23 april 2024. Zo. Jetje zit

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen, gaat rustig zitten allemaal

Zit je  ergens mee? Of zit je er door heen? Of zit je ergens op? Dan is deze Jetje's dag voor jou. Want die gaat voor een groot deel over zitten. Een bezigheid waar we ons veel te veel schuldig aan maken als we de deskundigen van de overheid mogen geloven, die ons dagelijks weer laten weten wat we nu weer niet mogen vanwege onze broze gezondheid. Onbegrijpelijk dat mensen vroeger ouder dan 30 werden, toen al die regels er nog niet waren. Maar goed, we dwalen af. Vandaag zit ik met mijn onderwerp dus bij de stoel. Of op de stoel? Nu ja, we zien wel.


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Een stoel is zoveel meer dan alleen maar een stoel;


 2. Ondernemer zijn is huilen en lachen tegelijk;

  3. Wanneer was jij voor het laatst in Haarlemmerliede? Wordt dat niet weer eens tijd?


Waar gebruik jij je stoel voor?

Stoelen zijn handige dingen die voor heel veel te gebruiken zijn. Hier zijn alvast 25 suggesties voor wie nog ergens een stoel heeft staan, waar zo snel geen toepassing voor te vinden is. 


1. Je kunt op een stoel gaan staan als je een lamp in moet draaien. Even uitkijken dat je niet door de zitting zakt. 

2. Je kunt van een stoel een mooi kunstwerk maken in primaire kleuren. Riep daar iemand Rietveld? 
 
3. Zaag één poot van de stoel en je kunt er prima evenwichtsoefeningen mee doen. Bijvoorbeeld om te testen of je niet teveel gedronken hebt. 


4. Je kunt een stoel als hulpmiddel gebruiken bij het schilderen van hoge muren of plafonds.

5. Doe je veel oefeningen om in vorm te blijven? Dan kun je de stoel als steun gebruiken tijdens het stretchen.

6. Je kunt een oude stoel prima gebruiken als basis voor een doe het zelf project, zoals er een plantenstandaard van maken.


7. Je kunt hem als podium gebruiken voor een poppenkastvoorstelling of iets anders met marionetten om je kinderen bij de televisie vandaan te halen.

8. Je kunt een stevige stoel als steun gebruiken bij het uitvoeren van je fysiotherapie-oefeningen.

9. Je kunt een stoel als bijzettafeltje gebruiken. Leg er je boek, een glas zeer oude jenever, kopje koffie of de afstandsbediening op.

10. Je kunt de stoel in stukken zagen of breken en dan opstoken in je open haard of in de vuurkorf tijdens de buurtbarbeque. Dat is dan helaas wel de laatste keer dat de stoel ergens dienst voor doet.

11. Een stoel is als ladder te gebruiken om iets van een hogere plek te kunnen bereiken. Echte durfals met een hoge levensverzekering zetten zelfs meerdere stoelen op elkaar. 

12. Een stoel is een prima eigen zitplaats voor je kat. Maar daar moet die kat dan wel zelf voor kiezen, anders wordt het hopeloos.13. Je kunt een stoel als steun gebruiken om kinderen te leren balanceren bijvoorbeeld voor kinderen die moeten leren lopen. Of wat dacht je van leren schaatsen als er ooit nog een keer ijs komt? Sommige geleerden voorspellen een nieuwe ijstijd, dus dan kan het handig zijn.

14. Als gewicht gebruiken tijdens het sporten, bijvoorbeeld bij tricep dips. (Achterstevoren voor de stoel gaan zitten, handen achter je rug op het zitvlak en dan maar op en neer bewegen).

15. Als hulpmiddel gebruiken om de moeilijkheidsgraad van oefeningen te vergroten . Een goede oefening om soepel te blijven is op en af te stappen gedurende een bepaalde tijd.

16. Je kunt stoelen als decoratief element gebruiken voor een fotoshoot. Oud, kapot, het maakt ze des te artistieker. 

17. Je kunt een stoel als drumstel gebruiken als je bongo's bij de bongoreparateur zijn als je er in je enthousiasme doorheen geslagen hebt.

18. Een stoel is een prima basis voor een levend standbeeld, bijvoorbeeld om tegen het hondenpoep-beleid van je gemeente te protesteren voor het gemeentehuis. 


19. Je kunt de leuning er af zagen en er een leuke kruk van maken. 
 
20. Zet de stoel onder de deurkruk om te voorkomen dat Johnny uit "The Shining" binnenkomt. Ken je die film met Jack Nicholson niet? zie https://www.youtube.com/watch?v=WDpipB4yehk

21. Natuurlijk kun je je stoel als verhoging gebruiken om een beter zicht te hebben op een evenement, zoals het bloemencorso. Er zijn genoeg anderen die dat ook doen.  Is het een oude stoel dan laat je die gewoon staan als je weer naar huis gaat. Heeft de gemeente er nog iets aan. De echte liefhebbers nemen zelfs een driezitsbank mee. 


22. Als steun gebruiken bij het aan- en uittrekken van schoenen. Geen al te hoge stoel gebruiken, anders kun je er nog steeds niet bij en dat schiet dan zijn doel voorbij.

23. Als podium gebruiken voor een kort optreden of toespraak als je wilt oefenen voor je cursus "Hoe word ik demagoog" van de plaatselijke volksuniversiteit.

24. Als steun gebruiken bij het afspuiten of drogen van grote voorwerpen. Haal daarvoor eventueel de zitting uit de stoel.

25. Je kunt er natuurlijk ook gewoon op gaan zitten.

 


Ondernemer zijn is meestal leuk

Als je eigen ondernemer  bent, bijvoorbeeld een verkopende kunstenaar, ook dat is een ondernemer, dan kan het af en toe allemaal wel eens overweldigend zijn. Het lijkt dan alsof er enorm veel op je af komt. Het lijkt alsof de berg werk alleen maar toeneemt. Het ziet er uit alsof er niets vanaf gaat. En dan kan de moed je als ondernemend kunstenaar wel eens in de schoenen zakken. Want ondernemen gaat ook niet altijd vanzelf.   

Af en toe zijn er momenten waarop je beseft dat degene die het werk doet, daar ook de consequenties van ervaart, zoals die hoge werkdruk en soms een drukkende verantwoordelijkheid. En inderdaad, dat hoort bij het bestaan van een ondernemer. Elke ondernemer die je spreekt zal dat kunnen beamen. Sterker nog, velen noemen het zelf kunnen nemen van de verantwoordelijkheid als één van de voornaamste redenen waarom ze zelfstandig ondernemer zijn geworden. 

Want het zijn niet alleen de werkzaamheden en de verantwoordelijkheden, het zijn ook de voordelen die jouw kant op komen. Want als die voordelen verdeeld worden, dan sta je als eigenaar ook vooraan. Jij als ondernemer profiteert toch het meeste van je groeiende omzet en stijgend bedrijfsvolume. Jij stuurt aan, hoe je dat nog verder kunt vergroten.

Je doet het zoals jij het voor ogen hebt. Niemand staat over je schouder te kijken wat je doet en hoe je dat doet. En dat stuk vrijheid, dat is niet in geld uit te drukken. Dat is alleen maar te ervaren. Ook al drukt de verantwoordelijkheid wel eens op je en lijkt het werk alleen maar verder op te stapelen. Alle vrijheid die je beleeft is het meer dan waard.  

Daarom worden veel mensen ondernemer. Ook kunstenaars.


Herinner je je deze nog?

Mais Oui, vandaag in de herinnering de dag van de Franse taal. "La journée de la langue française," zouden ze in Frankrijk zeggen. Voor veel Nederlanders is Frankrijk een vakantiebestemming waar iedereen het gewoon vertikt om fatsoenlijk Nederlands te spreken in de winkels, zodat je wel "brood, Brood, BROOOOODDD" moet gaan schreeuwen, zodat deze dove kwartels je eindelijk gaan begrijpen. Vooral voor deze toeristen was er op 12 november 2021 de "Dag van de Franse taal." 

Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/11/12-november-2021-dag-van-de-franse-taal.html

Haarlemmerliede

Kom je nog wel eens in Haarlemmerliede? Niet? Dan mis je toch een hoop. De brug bijvoorbeeld. Zoals het feit dat ze er last hebben van een te zachte berm waar fietsers in verdwijnen. De creativiteit van de lokale bewoners. En er is ook nog een oud fort van de "Stelling van Amsterdam." Verder is er heel veel water en zijn er watervogels, kikkers, bagger en veel riet. Kortom, een typisch Hollandse omgeving waar het leuk wandelen is na een bezoek aan de Ikea van Haarlem, want daar ligt het vlak bij. Bij station Spaarnwoude op het fietspad links af, zeg maar.

Fietsbrug richting Haarlemmerliede. Je schiet al lekker op. 

Het Fort bij Haarlemmerliede

Dat krijg je nu van het negeren van borden

Lokale creativiteit. Of is het kunst? 

Ergens op de achtergrond ligt Fort Penningsveer. Het is vaag te zien.Morgen in Jetje's dag
Een bank is eigenlijk gewoon een hele brede stoel. Dus laten we morgen maar eens naar de bank gaan kijken.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts