Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

21 maart 2024. Een nieuwe lente, een nieuw geluid

 

21 maart 2024. Een nieuwe lente, een nieuw geluid

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze eerste lentedag

Wat zullen we vandaag eens gaan doen? Nu de lente aan de horizon gloort? Ik kan van alles bedenken, maar een wandeling tussen de duizenden toeristen van de Keukenhof is natuurlijk ook wel eens leuk. Dus laten we daar eens naar gaan kijken vandaag. Lekker maf uitgedost. Je gaat tenslotte naar zo'n gelegenheid om gezien te worden en zelf anderen te zien. En dat op je oude dag. Hoewel oud? Laten we daar eerst het tweede artikel maar eens voor gaan lezen. En heb je nog een gouden tip waar ik mij eigenlijk zou moeten gaan vestigen met een nieuw kunstbedrijf? Laat het even weten!

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. De nieuwe lente is weer in het land. Er is regen voorspeld;


 2. Ben je ook te oud? Of juist te jong? ;

  3. Jetje zoekt een gouden tip in de herinnering.


De Keukenhof barst weer los

Keukenhof 1

Vandaag slaat de lente onverbiddelijk toe. Sowieso als je op de kalender kijkt en ziet dat op 21 maart de lente begint. Dan in de buurt van Lisse wordt de Keukenhof geopend. Rondom Lisse staan de bollenvelden al in volle bloei. Kortom, de lente schreeuwt het uit: "Hier kom ik aan."

Keukenhof 2

Een aantal jaren geleden heb ik in het bloeiseizoen, dat altijd van eind maart tot half mei loopt gewerkt in de Keukenhof. In een souvenirshop. We verkochten daar allerlei smaakvolle herinneringen aan de prachtige en geurige bloementuin. Erg populair waren de porseleinen koeien, beschilderd met reproducties van schilderijen met Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Hoewel, ook de Delftsblauwe koeien gingen ook als warme broodjes over de toonbank. Eigenlijk gingen die koeien weer naar huis, want ze waren in China gemaakt. Zoals bijna alles in de shop. 

Keukenhof 3

Een interessant probleem is daar de taal. Zo ongeveer elke taal ter wereld wordt daar in de Keukenhof en zeker in de souvenirshop gesproken. Dan kun je aan de intonatie van iemands stem wel horen dat hij of zij je een vraag stelt, maar wat die vraag dan inhoudt, dat is een heel ander verhaal. Maar met wat goede wil over en weer kom je overal uit. Dat scheelt alweer.

Keukenhof 4

En verder is het tulpen, tulpen en nog eens tulpen die beschikbaar worden gesteld door kwekers en veredelingsbedrijven uit de regio. Die gebruiken de Keukenhof als showtuin voor hun nieuwe producten. Elk jaar komen er wel weer tulpenvarianten bij die dan genoemd worden naar een beroemdheid die op dat moment actueel is. Opmerkelijk genoeg hoor je er daarna eigenlijk nooit meer iets over. Dat is zeker voor insiders of zo. 

Keukenhof 5

Nu weten de lezers van dit blog wel, dat ik altijd in ben voor iets geks. Zo vroeg ik mij af of er belangstelling is voor klein formaat echte schilderijtjes, die je om je nek kunt hangen. En hoe probeer je dat uit? Gewoon, door jezelf ermee te bekleden. En dan een beetje rond te gaan wandelen en hier en daar te gaan staan. Dat levert direct een groep Aziaten op die je massaal gaan fotograferen. Maar inderdaad kwamen er wel vragen waar je die schilderijtjes kon kopen! Dat is natuurlijk een goed teken. Op de foto's van vandaag zie je me gaan door het park. Apart toch? 

Keukenhof 6

Nou, over zes weken is het hier weer alsof er nooit iets te zien geweest is. Dan gaat het park weer bijna een jaar in onderhoud. Want dat onderhoud gaat het hele jaar door. De kosten van open houden voor het publiek, in combinatie met de kwetsbaarheid van de tuin en honderden nieuwe regels van allerlei overheden, maakt het niet mogelijk om de Keukenhof het gehele jaar door  voor het publiek open te houden. Wil wat zien of wandelen, dan moet je de weg over steken naar het gelijknamige landgoed. Ook daar is veel te zien voor de liefhebbers. 
 
  
Keukenhof 7



Je leeftijd bepaal je zelf

"Wat je nu ook voor leeftijd hebt, ergens in de toekomst zou je willen dat je die leeftijd dan nog had."

Keukenhof 8

Iemand van 65 wordt natuurlijk niet meer door iedereen als jong gezien. Hooguit door jezelf. Dat is logisch. Maar ben je dan met je 65e wél oud? Als je 75 wordt zou je heel blij zijn als je nog 65 was. Want voor je gevoel op dat moment was je toen, tien jaar geleden, nog jong...Er zullen maar weinig mensen zijn die 40 als jong beschouwen, maar voor een 70 jarige ben je toch echt iemand die net in het leven komt kijken. Ofwel, leeftijd is iets heel subjectiefs. Het is een getal. Niet meer dan dat. En je beleeft elke leeftijd op een eigen manier. 

Keukenhof 9

Eigenlijk zijn er drie soorten leeftijd. De eerste soort staat in je paspoort. Dat is je formele kalenderleeftijd. Dan is er de leeftijd zoals anderen jou zien. Hoe men die leeftijd ziet, heeft veel met je uiterlijk en met je gedrag te maken. De derde leeftijd is hoe je jezelf voelt. Sta je nog bol van de energie en daadkracht? Dan zul je je niet zo snel oud voelen. Zit je minder goed in je vel en ontbreekt het wel eens aan de benodigde energie, dan zul je je misschien juist een stuk ouder voelen.

Keukenhof 10

In de praktijk zullen deze drie vormen van leeftijd maar zelden gelijk op lopen. Sommige mensen zien er uitgesproken jong uit. Maar anderen zijn wat meer door het leven getekend en zien er veel ouder uit dan hun kalenderleeftijd daadwerkelijk aangeeft. Sommige bejaarden nemen initiatieven waarbij je je afvraagt waar ze op hun leeftijd nog aan gaan beginnen. Maar die zelfde mensen begrijpen niet dat veel jongere personen klagen over de tijd die ze nog moeten werken voor ze van hun pensioen kunnen gaan "genieten."

Keukenhof 11

Het kan aanleiding geven tot vreemde effecten. Toen ik ooit op mijn 55e een nieuw bedrijf begon kreeg ik plotseling twee brieven. Natuurlijk ging ik er van uit dat ze iets met mijn nieuwe start te maken hadden, maar dat bleek niet het geval te zijn. De ene brief was van een bouwonderneming die een subsidieregeling kende voor verhoogde toiletten voor 55-jarigen. Kennelijk is dat de grens waarop enig comfort op dit gebied noodzakelijk wordt. De andere brief was nog opmerkelijker. Deze was van de gemeente dat ik nu gebruik mocht gaan maken van de senioren bus en speciale maaltijden voor ouderen. Iemand van 55 was kennelijk volgens de gemeente niet meer in staat om zelfstandig de straat op te gaan. Laat staan dat je kans zou zien om vanuit je huis zelfstandig de praktijk van je tandarts te vinden. 


De moraal van dit verhaal? Er bestaat niet zoiets als de "de beste leeftijd" voor iets. Dat is persoonlijk en er zullen altijd anderen zijn die zich afvragen waar je nu eigenlijk mee bezig bent. Het is ook maar de vraag hoe erg dat is. Waarschijnlijk helemaal niet. Dus wacht niet met het initiatieven nemen tot je de juiste leeftijd er voor hebt. Die juiste leeftijd is hoogstwaarschijnlijk vandaag. 

Dus klap je laptop dicht en begin met dat waarmee je eigenlijk zou willen beginnen. Vandaag is er een prima moment voor. 

Er komt geen beter moment. 





Herinner je je deze nog?

Al jaren kijk ik rond om weer eens ergens een nieuw bedrijfje op te gaan zetten. Zoals in het bovenstaande artikel staat, heb ik daar namelijk de juiste leeftijd voor en de galerie in Harderwijk destijds is heel goed bevallen. Het is nog altijd jammer dat we daar weg moesten, maar dat is een heel ander verhaal. Een stadje dat ook op het netvlies kwam is Doesburg aan de IJssel. 

Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/10/6-oktober-jetje-bezoekt-doesburg.html  



Doesburg staat dus best hoog op de lijst met potentiële vestigingsmogelijkheden. Maar dat staan nog wel een aantal plaatsen Nederland. En wie de gouden tip voor me heeft? Laat het vooral even weten. Waar die gouden tip in Nederland ergens is? Dat maakt me niet uit. 





Monnikendam

Nu we het vandaag toch over plaatsen hebben waar de toeristen als vliegen op de stroop op af komen, dan moeten we ook eens even kijken naar de groep plaatsjes aan de voormalige Zuiderzee. Denk aan Volendam, Edam, Hoorn, Marken en natuurlijk Monnikendam. Ook een plaats waar het altijd goed wandelen is. Laten we er vandaag maar eens gaan kijken

Monnikendam 1

Monnikendam 2

Monnikendam 3

Monnikendam 4

Monnikendam 5



Morgen in Jetje's dag
Alweer vrijdag, morgen. Dan doen we meestal iets met kleding. Maar eens even in de kast duiken, dus.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts