Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

20 maart 2024. Jetje kleurt mee

 

20 maart 2024. Jetje kleurt mee

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze kleurige dag

Overal in de streek waar ik woon staan de bollenvelden in volle bloei. Het is altijd wel weer een mooi gezicht. En het is dit jaar anders dan anders. Want de toeristen zijn er nog niet. Die komen pas als de Keukenhof open gaat en dat is op de 21e van deze maand. Het is nu nog lekker rustig. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje bekijkt de bloembollen die overal gaan bloeien;


 2. Starten is lastig en moet je leren;

  3. Haring en wittebrood. Waar was dat ook al weer?


Help! De toeristen komen



De bollenstreek komt weer in bloei. Een mooi gezicht. Helaas duurt het maar kort. Dit jaar is het ook nog eens extra vroeg. Dat betekent dat er niet veel meer in bloei zal staan als straks de grote meute komt.


Die meute wordt aan de ene kant tot in het absurde gepromoot door de Keukenhof en daaraan verbonden bedrijven. Ook de lokale overheid doet er graag aan mee.  Bedrijven rond de Keukenhof leven van de toerist die geen enkel probleem heeft met 28 euro voor 2 droge sneetjes brood met een plakje uitgedroogde kaas en 2 kleine kartonnen bekertjes met kouwe koffie. Die toerist telt dat maar wat graag neer voor deze "typisch Hollandse lunch." En maakt er een foto van voor zijn TikTok.  


Aan de andere kant zijn de kwekers druk bezig hun kostbare bezit te beschermen. Het prikkeldraad verschijnt overal weer. Maar de praktijk wijst uit dat dit niet helpt. Ook sloten en hoge hekken werken niet. Die versperringen zijn er niet voor niets. Bloembollen zijn zeer gevoelig voor ziektes. De verspreiding van die ziektes werd voorheen bestreden met grote vaten vol gif dat zelfs per vliegtuig en helikopter werd gespoten, maar dat mag allemaal niet meer. Dus de kans op verspreiding van ziektes is een stuk groter geworden. 


De echte toerist is voorbereid om dit soort horden te moeten nemen. De toerist waadt door de ondiepe slootjes, klimt met hulp van een paar familieleden over de hekken, knipt het prikkeldraad door en rukt de rood/witte afzetlinten weg en gooit ze in de struiken. Waarschijnlijk zijn ze alleen met landmijnen te stoppen maar die zijn uitverkocht bij de Gamma. 



Want daar, achter die afzettingen, staan de bloemen. En iedereen met een Instragramaccount wil TUSSEN die bloemen gaan staan. En niet gewoon op de weg, wat natuurlijk ook gewoon kan. Nee, we zijn op zoek naar "de perfecte Insta" of TikTok!  Als ergens de opmars van de extremen van de social media zichtbaar is, dan is het daar tussen die bloeiende bloembollen wel.

Een paar kwekers hebben een verdienmodel gezien in deze gekte en stellen een stuk land ter beschikking waar de gewaardeerde bezoekers tegen een flink bedrag tussen de overjarige tulpen mogen gaan staan. Ben je daar ook weer vanaf. Dat model verdient echt aan alle kanten. Koffiehoekje met stroopwafels erbij en gaan met die banaan. Uitkleden die toerist!!


Ach, half mei is alles weer uitgebloeid en is de gekte weer voorbij. Het heeft voor de bewoners van de streek ook wel een bepaalde humor en charme, tenminste zolang het jouw tulpenbollen niet zijn die door de dringende touringcarhordes worden vertrapt. 

  


Start met leren starten


Bij de meeste werkzaamheden of projecten is het niet zozeer dat het werk zo lastig is, maar het is meer dat het lastig is om op gang te komen. Dit werkontwijkende gedrag (Procrastination zeggen de Engelstaligen) kan buitengewoon hardnekkig en lastig te overkomen zijn. En dan is de vorige zin maar al te waar. 

Zolang je niet begonnen bent is je motivatie meestal ook niet wat je noemt geweldig. Ook motivatie komt meestal pas als je aan de gang bent gegaan. Tel daar de toch al aanwezige neiging tot werkontwijkend gedrag bij op en je hebt echt een probleem om te starten.

Veel werkzaamheden zijn opgebouwd uit standaardwerkzaamheden. Zeg maar klussen die een gewoonte zijn geworden en waar we dus niet meer bij na hoeven te denken. Dat is heel handig. En beginnen aan iets kan ook zo'n standaardklus worden waar je niet meer bij na hoeft te denken. Leer jezelf bijvoorbeeld aan om een minuutje aan een karweitje te besteden. Dan is een tweede minuut niet lastig. Een derde ook niet en voor je het weet ben je een tijdlang bezig.

Nee, het is niet belangrijk of het allemaal zo'n hoge kwaliteit heeft. Het is ook niet belangrijk of je wel genoeg doet. Als je eenmaal het ritme van beginnen te pakken hebt, dan komt dat allemaal verder vanzelf wel. De kwaliteit zal stapsgewijs beter en beter worden. De hoeveelheid werk die je verzet zal gestaag groeien. Maar eerst starten. 

En nee, dat is geen starten met uren werk tegelijk. Dat zijn bergen waar door niemand overheen te kijken is. Een minuut eraan besteden. En daar een gewoonte van maken. Dat is de beste manier om op gang te komen. 

En om dan te ontdekken dat het werk eigenlijk best meevalt. Zodat je vaak ook nog gewoon lekker doorgaat. 


Herinner je je deze nog?

Hij ZAL! open.

We gaan terug naar 5 oktober 2021. Toen keken we naar Leidens ontzet op 3 oktober. Want op drie oktober is elke Leidenaar dronken, zo wordt er in de regio rond Leiden beweerd. Of het waar is weet ik niet, maar het is een té mooi verhaal om niet door te vertellen, nietwaar? De overwinning op de Spanjaarden zit nog diep. Eigenlijk zou Spanje excuus aan moeten bieden aan de inwoners van deze mooie stad, maar dat doen waarschijnlijk alleen Nederlanders maar.  Nou, dan ga ik maar haring en wittebrood eten. Als ik de pot met haring tenminste open kan krijgen.

https://jetjesdag.blogspot.com/2021/10/5-oktober-2021-leidens-ontzet-op-3.html



De bollenstreek begint te bloeien

Het is hierboven al gemeld, de bloembollen beginnen te bloeien. Dus hierbij een serie foto's voor degenen die niet in staat zijn om naar de bollenstreek te komen of die geen zin hebben om op een zonnige dag in een urenlange file terecht te komen die richting de parkeerplaats van de Keukenhof kruipt. 









Morgen in Jetje's dag
Over de Keukenhof gesproken, die opent morgen! Nou, dan gaan we het weer krijgen. En dan trek ik maar iets speciaals aan en ga er eens wat wandelen. De maffe toerist uithangen kan ik ook!

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts