Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

6 februari 2024. Jetje gaat pierenwaaien

6 februari 2024. Jetje gaat pierenwaaien 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal! Welkom

Ik kom regelmatig in IJmuiden en Wijk aan Zee, aan de overkant van de zeesluizen en het Noordzeekanaal. De havens, de pieren, de bunkers, de "Zee van Staal" aan de overkant zijn allemaal geweldige plekken voor de modelfotografie. Ze vormen de fraaiste achtergronden, al hebben die achtergronden voor de bewoners vaak een heel andere inhoud. En dat begrijp ik goed. Het is vaak een kwestie van pech dat je op een dergelijke plek komt te wonen. Hoewel een fanatiek modelfotograaf het misschien wel als dom geluk zou betitelen als hij hier een huis met studio kon vinden. In elk geval maakt Jetje's dag dankbaar gebruik van deze omgeving. O ja, pierenwaaien is volgens het woordenboek "Doelloos ergens vertoeven." Weten we dat ook weer. 

 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje gaat vliegen meppen in Wijk aan Zee;


 2. Hebben we pech of gewoon dom geluk?;

  3. IJmuiden is en blijft fotogeniek.


Vliegen meppen op de Noorderpier

Jetje op de Noorderpier 1

Een mooi gebied om te fotograferen is IJmuiden. Nee, wonen onder de rookwolken van Tata Steel zou ik er ook niet graag,  maar de havens en de mond van het Noordzeekanaal zijn wel heel fotogeniek. Vooral als achtergrond voor andere shoots zijn de pieren geweldig geschikt. En zeker de noordelijke pier is via Wijk aan Zee gemakkelijk te bereiken. En heel belangrijk, parkeren lukt daar vaak ook nog wel. 

Jetje op de Noorderpier 2

De pieren van IJmuiden vormen samen een kenmerkend en indrukwekkend onderdeel van de Nederlandse kustlijn. Ze vormen de eigenlijke monding van het Noordzeekanaal,. Daarbij dienen deze imposante constructies niet alleen als golfbrekers, maar spelen ze ook een belangrijke rol bij allerlei andere maritieme activiteiten van de regio.

Jetje op de Noorderpier 3

De pieren, die bekend staan als de Zuidpier en de Noorderpier, strekken zich uit in de Noordzee. Ze markeren de grens tussen het zoute water van de Noordzee en het zoetere water van het Noordzeekanaal. De Zuidpier is de langste van de twee. Die strekt zich maar liefst 2,5 kilometer uit in zee. De Noorderpier is iets korter. Maar de lengte is nog steeds aanzienlijk.

Jetje op de Noorderpier 4

Een van de belangrijkste functies van deze pieren is het beschermen van de vaargeul van het Noordzeekanaal tegen de kracht van de golven en getijden. Door hun robuuste constructie helpen ze bij het handhaven van een veilige doorvaart voor schepen die van en naar de haven van IJmuiden varen, door het zorgen voor minder hoge golven en een constantere stroming. Dit is van groot belang voor de scheepvaart en handel in de regio. De pieren spelen daarmee een sleutelrol in het bevorderen van economische activiteiten in de omgeving van het kanaal.

Jetje op de Noorderpier 5

De pieren van IJmuiden zijn ook geliefd bij zowel lokale bewoners als toeristen. Ze bieden een prachtig uitzicht op de zee en dienen als een populaire plek voor wandelaars, vissers en natuurliefhebbers. De zeebries, het geluid van de golven en de mogelijkheid om te genieten van de rustige omgeving maken de pieren tot een aangename en ontspannen bestemming. De rook- en stoomwolken van Tata Steel denken we gewoon maar even weg. 

Jetje op de Noorderpier 6

Vissers vinden aan de pieren een ideale locatie om hun hengel uit te werpen. De wateren rondom de pieren zijn bekend om de diverse vissoorten die er voorkomen. Het is dan ook niet ongebruikelijk om vissers langs de kust te zien, hopend op een goede vangst. Intussen kunnen ze genieten van de unieke sfeer die de beide pieren bieden.

Kortom, de pieren van IJmuiden zijn niet alleen een belangrijk onderdeel van de Nederlandse waterinfrastructuur, maar ze vormen ook een geliefde plek voor ontspanning, recreatie en visserij. Ze verbinden op prachtige wijze de mens met de zee.
 



Domme pech en dom geluk kunnen altijd voorkomen

Bij veel besluiten die we moeten nemen kan dom geluk (of pech, wat in feite gewoon negatief geluk is,) een zeer grote rol spelen. Helaas is is zowel pech als geluk totaal onberekenbaar en onvoorspelbaar. We mogen en kunnen dus met geluk en pech nooit rekening houden bij besluitvorming, voor wat voor besluit dan ook. Hooguit kunnen we bij een plan voor de uitvoering het risico van domme pech incalculeren, maar het bestaan van domme pech mag een positieve beslissing nooit in de weg staan. Zouden we deze grillige factoren wel mee gaan rekenen,  dan zouden er niet veel beslissingen meer genomen kunnen worden. Een argumentatie als "met een beetje geluk gaat het goed," moeten we zeer wantrouwend bekijken. 

Een goed besluit met domme pech

Ook bij het evalueren van vroegere besluitvorming moeten we het bestaan van domme pech na de besluitvorming goed meenemen. Als er zich een geval van domme pech heeft voorgedaan, dan kan het eindresultaat toch helemaal verkeerd uitpakken. Maar dat zegt niets over de kwaliteit van het besluit. Dat besluit kan destijds prima geweest zijn. En in de toekomst kijken, of er zich misschien onverwachte, grillige en hoogst onwaarschijnlijke gebeurtenissen voor gaan doen, kan niemand. Reden om bij de planning van de uitvoering een aantal risico's in te gaan calculeren. Dat moet dan gaan voorkomen dat een geval van domme pech een desastreus effect heeft. Een goede risicoanalyse werkt preventief,  maar zorgt bij zeer onwaarschijnlijke gebeurtenissen ook voor een mogelijkheid van compensatie van de schade, bijvoorbeeld door het uitbetalen van een afgesloten verzekering. 

Een slecht besluit met dom geluk

Overigens komt het omgekeerde van het vorige punt ook voor. Een besluit kan uitgesproken slecht zijn, maar het resultaat kan door een hoeveelheid dom geluk toch goed uitpakken. Maar dat maakt een slecht besluit nog steeds niet goed. Een goede leiding van een bedrijf zal het domme geluk en de effecten ervan onderkennen. Die zal kijken in hoeverre het resultaat samenhangt met vrij willekeurige gebeurtenissen. Willekeurige gebeurtenissen mogen het uiteindelijke bedrijfsresultaat namelijk nooit beïnvloeden. 

Het psychologisch effect van dom geluk en domme pech

De punten hebben vaak ook nog een psychologisch effect dat we bij evaluatie van beslissingen mee moeten rekenen. Mensen hebben namelijk de gewoonte om dingen die goed gegaan zijn aan hun eigen kwaliteiten te wijten. Maar de dingen die niet goed gaan, zijn gewoon domme pech. Dat kan de uitkomst flink beïnvloeden. En het is iets waar bij een evaluatie goed rekening mee gehouden moet worden.


Herinner je je deze nog?

We gaan vandaag terug naar 23 april 2021 met Jetje's sprookje van de Makreelkade. Als je andere kleren nodig hebt, kan het lonen in IJmuiden op de Makreelkade te gaan kijken. 

In een korte wandeling haalt Jetje haar hele nieuwe garderobe bij elkaar. Op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/23-april-jetjes-sprookje-van-de.html is te vinden hoe dit wonderlijke verhaal tot stand kwam.

Het is altijd goed fotograferen in IJmuiden
Het is altijd goed fotograferen in IJmuiden





Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland:


Zondag 3 maart 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie met verrassingsthema

Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen








IJmuiden

Dat we vandaag in IJmuiden aangeland zijn zal niemand meer verbazen die het bovenstaande heeft gelezen. Daar kunnen we nog wel wat extra kleurige foto's aan wijden. 

IJmuiden zuiderpier
Zuiderpier. Overdreven druk was het er niet 

IJmuiden, Netten op de kade



Zelfs deze wat duffe badgast is bij de Zuiderpier te vinden



Morgen in Jetje's dag
Morgen gaan we in zwart en wit denken. Nee, dat kan geen kwaad. Het gaat hier om fashion én een herinnering aan de belangrijkste dag van het jaar, de verjaardag van de koning!

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:



 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts