Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

29 september 2022. De onverwachte kleurenpracht van Rotterdam

29 september 2022. De onverwachte kleurenpracht van Rotterdam

 


Jetje aan het woord


Goedemorgen allemaal op deze mooie maar kletsnatte dag

Vandaag ga ik terug naar afgelopen zomer, toen het aanzienlijk warmer en vooral droger was dan nu. Naar de dagen dat de media in paniek waren, omdat ze dachten dat het nooit meer zou gaan regenen en dat Nederland een provincie van de Sahara zou worden. Nou, als ik de hoeveelheid water zie, die hier de afgelopen dagen omlaag gekomen is, dan ben ik er nog niet echt bang voor. Maar goed, deze zomer was ik weer eens in Rotterdam. Misschien niet de meest voor de hand liggende stad, maar waar wel heel veel kleur te vinden is, vooral in de details. 

Nee, dit is geen zwartwit foto op station Spaarnwoude. Al lijkt het wel zo.Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


  In de details is Rotterdam een mooie en kleurrijke stad, waar het goed wandelen en winkelen is;


  Een bijzondere prestatie komt vaak voort uit het feit dat iemand gewoon in beweging komt en het niet bij nadenken laat;

    Als je er oog voor hebt is het scheepvaartmuseum in Rotterdam een uitermate kleurige en bijzondere omgeving.

Drukte in de Rotterdamse haven in 1972


Rotterdam is niet alleen voor modelfotografie geschikt

Als je denkt aan modelfotografie, dan is Rotterdam misschien niet de eerste locatie in Nederland die bij je opkomt. Maar dat is niet terecht. Met name de overweldigende nieuwbouw zorgt voor een groot aanbod aan geschikte plekken die als achtergrond kunnen dienen. 

Er hangt me iets boven het hoofd

Maar er is meer. Een gebied waar je uren kunt dwalen om te fotograferen is het openlucht gedeelte van het scheepvaartmuseum. Het is onduidelijk of je er zo maar in mag, maar er is ook niemand die je vraagt wat je er komt doen. Dus doen we maar wat.

Eventjes de juiste balans zien te vinden

In het gebied vinden we van alles dat met de vroegere havens te maken heeft, die toen nog tot in de stad door liepen. Zie bovenstaande zwartwit foto uit 1972 die gemaakt is tegenover de huidige wolkenkrabbers rond Hotel New York. En dan ziet het er wel heel anders uit.

Dat schip kleurt goed bij mijn jasje

De drukke en driftige scheepvaart uit die tijd is vervangen door gigantische schepen die helemaal de stad niet meer in kunnen. Voor zover ze daar al iets te zoeken hebben, want voor laden en lossen zijn al even enorme bakbeesten van kranen nodig. Dus die schepen komen niet verder meer dan de Maasvlakte om duizenden containers met van alles en nog wat achter te laten.


Ook in de avond is de haven een fascinerend gebied met miljoenen lampjes. Gewoon heel boeiend om eens doorheen te rijden. Je krijgt een soort onaards landschap dat je verder nauwelijks in Nederland aan zult treffen.


Kortom, een bezoek aan Rotterdam is wat mij betreft zeker de moeite waard en als het goed is, was dit niet mijn laatste bezoek. Trouwens, er komen binnenkort nog wel meer foto's aan. 
 Haiku van de dag

 Maar jij deed het niet!

Ja, maar dat kan ik ook!!

Soms zie je dat mensen een prestatie leveren, waarbij je zoiets denkt als "Ja maar, dat had ik ook wel gekund." En dat kan best wel eens waar zijn. Waarom niet? En toch is er natuurlijk wel degelijk een verschil.

Een voorbeeld waar je dat overal op internet kon horen beweren is de verkoop van een zogenaamde NFT door de computerkunstenaar Beeple. Een NFT wordt gebruikt om de eigendomsrechten van een digitaal werkstuk als een foto, muziek, video etc. vast te leggen via een nieuwe technologie die blockchain heet.

Klinkt allemaal erg ingewikkeld, maar dat valt wel mee als je je er eventjes in verdiept. Het is geen heksentoer. Maar wat was er dan zo bijzonder aan die NFT van Beeple? Heel eenvoudig, het betrof een simpel digitaal kunstwerkje, dat voor maar liefst 69 miljoen dollar verkocht werd. Waanzin?

Misschien, dat zei men van de eerste Bitcoins ook en daar zijn ook al heel wat miljonairs uit voortgekomen. Maar het leuke van deze actie is, dat inderdaad iedereen dit had kunnen doen. Ik zou het ook wel gekund hebben. En jij beslist ook.

De discussie op internet was niet van de lucht over deze "overgewaardeerde digitale foto." Iedereen was van mening dat Beeple helemaal geen bijzondere prestatie had geleverd, die een dergelijk absurd bedrag misschien nog enige realiteitswaarde had gegeven. En in essentie is dat nog waar ook.

Maar wat was dan het verschil tussen deze enorm grote groep, die dit moeiteloos had kunnen doen en Beeple? Heel eenvoudig. Beeple deed het. De rest van de mensen die commentaar leveren deden het niet. Overigens zal iedere kunstenaar die wel eens met abstracte kunst werkt het wel herkennen. Die kent de opmerkingen als "dat kan mijn zoontje van drie ook" uit zijn hoofd. Ook hier hetzelfde punt. De kunstenaar heeft het werk gemaakt, er zijn ziel en zaligheid in gelegd en hoopt er brood mee op de plank te krijgen. De vader van de driejarige komt niet verder dan een domme opmerking.

Dit fenomeen is iets dat je steeds weer opnieuw in de literatuur terug ziet keren. Het behalen van succes zit hem niet zozeer in het hebben van de juiste kennis en ervaring. Waar het dan wel in zit? Het zit in het kale feit of je iets doet of niet. In actie komen is het toverwoord en we hebben het er hier op dit weblog ook al vaker over gehad.

Dus wil je ook iets dat anderen niet doen? Begin dan met in actie te komen. Dat is in elk geval een goed begin! 


Herinner je je deze nog?

In de herinnering van vandaag is het motivatiedag. En als ik ergens extra motivatie voor nodig heb, dan is dat voor huishoudelijke klusjes. Natuurlijk, ik houd alles keurig bij en er kan altijd iemand onverwachts bij mij binnen lopen, maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat ik het ook nog leuk vind. 

En dan is een dag met wat extra motivatie nooit weg. 

Weg met het huishouden!Rotterdam

In het Rotterdamse scheepvaartmuseum wordt in elk geval alles goed in de verf gehouden. Het is duidelijk, dat roest hier niet welkom is en dat dit ook geen kans geboden wordt. Het resultaat is voor wie er oog voor heeft, een buitengewoon kleurrijk resultaat, waar het niet alleen voor modelwerk goed fotograferen is. Morgen in Jetje's dag
Morgen is het al weer vrijdag. Alweer een week voorbij gevlogen. Vrijdag werk ik vaak met wat luchtiger kleding en dat kan misschien ook deze keer weer. Ik zal eens kijken. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts