27 januari. Jetje bouwt verder aan haar wow factor
Het boek dat ik besteld had is binnengekomen. Dus ik kan weer verder met het ontwerp van mijn gang; |
||
Dat bestellen is wel handig al is het dan misschien de doodklap voor lokale winkels; |
||
Soms is het eigenlijk nodig om uit je comfortzone te stappen, maar niet veel mensen zien daar kans toe. |
Volgens mij heb ik alleen maar een boek besteld. Wat is dit? Een encyclopedie in 20 delen? Het rammelt in elk geval behoorlijk. |
Verder met Ellsworth Kelly
In een artikel op Jetje's dag van afgelopen maandag heb ik jullie al iets van mijn ideeën laten zien. Ik heb wat inspiratie van moderne kunstenaars op proberen te doen en kwam uiteindelijk uit bij het werk van Ellsworth Kelly.
Eerst maar eens voorzichtig open maken. Er zit in elk geval iets groens in |
Een biografie met een goed overzicht van zijn werk was op internet al snel gevonden en het werd door Bol keurig na enkele dagen bezorgd in een redelijk oversized doos, zoals op de foto's heel goed te zien is. Kennelijk waren de passende dozen op en moest Bol terugvallen op een soort verhuisdozen om één boek in te versturen. Leuk voor de bezorgers die enorm veel ruimte in hun busje kwijt zijn voor één enkel boek... Maar goed, dat is mijn probleem niet zo.
Nou ja, alleen heel veel lucht en één boek. Geen verpakkingsmateriaal. Dus ook geen wonder dat het zo rammelde |
Ik zou ook liever boeken kopen in de boekhandel. Mijn favorieten zijn wat dat betreft Scheltema in Amsterdam op het Rokin en Donner op de Coolsingel in Rotterdam. Maar ja, daar ga je ook niet zomaar even heen en ik kom niet dagelijks in dat soort steden. Trouwens, de reiskosten zouden duurder worden dan het boek zelf dat nu gratis bezorgd wordt.
Het is in elk geval wel het boek dat ik besteld had |
Er is een boekhandel in het dorp waar ik woon, maar die heeft alleen de meest recente bestsellers. Ze adverteren dat ze alles leveren kunnen, alleen moet het dan eventjes besteld. Nu, dat zal best wel waar zijn, maar waarom doe ik dan moeite voor om naar de boekhandel te gaan? In dat geval kan ik net zo goed zelf het boek even achter de computer bestellen. Dat gaat gemakkelijker en sneller.
Maar, goed de dikke pil van Ellsworth Kelly is gearriveerd. Laten we eens even kijken wie dat was en wat hij deed:
Wie was Ellsworth Kelly?
Ellsworth Kelly is een Amerikaanse kunstenaar. Hij werd in 1923 geboren en overleed vrij recent, namelijk in december 2015. Kelly was beeldhouwer en schilder en wordt gerekend tot het minimalisme.
Het werk van Ellsworth Kelly bestaat voornamelijk uit composities die zijn opgebouwd uit gekleurde vlakken, soms afgewisseld met andere materialen. De zich herhalende vlakverdelingen komen wel steeds terug. De vlakken zijn daarbij heel strak gelijnd.
Qua kleurstelling en materiaalgebruik zien we wel invloeden terug uit de tijd van het neoplasticisme. Ook daar hadden we te maken met dit soort weergavetechnieken.
Dat lijkt inderdaad wel op wat ik wil in mijn gang. |
Kortom, Ellsworth Kelly lijkt mij een prima inspirator om mijn gang opnieuw in te gaan richten en van (veel) kleur te gaan voorzien. Zoals ik in mijn artikel van afgelopen maandag al aangegeven heb wil ik mijn gang van een wow factor gaan voorzien. En tegelijkertijd wil ik zorgen voor een goed ruimtelijk effect, want zo heel groot is het nu ook allemaal niet.
Kleurig is het in elk geval. Daar is geen misverstand over |
Het regelen van ruimtelijke effecten gaat in de praktijk vaak het beste met het zorgen voor spiegelingen, omdat die spiegels de begrenzingen tegengaan. Dus de hoeken tussen de muren, tussen de muren en het plafond en tussen de muren en de vloer moeten eigenlijk zoveel mogelijk gaan verdwijnen. En dat is nog best een lastige opgave.
Ja, hier kan ik straks wel iets mee |
Ook het kleurgebruik moet een rol gaan spelen. Tenslotte heb je wijkende kleuren en kleuren die echt op je af komen. Voor een kleine ruimte als die gang moet je echt wijkende kleuren gebruiken en het is noodzakelijk om wat met het perspectief te spelen. Bijvoorbeeld door dat perspectief kunstmatig te versterken en fors uit te vergroten. Best complex allemaal, omdat het ook met elkaar samenhangt en elkaar onderling beïnvloedt. Maar het is wel leuk om uit te denken.
In het verleden heb ik in die gang al eens met spiegels gewerkt. Op zich werkte dat wel om de ruimte te vergroten, maar om de één af andere reden sprak het mij toch niet echt aan. Dat moet anders en vooral veel beter kunnen. En dus is het de hoogste tijd om het eens helemaal op een andere manier te gaan doen.
Jullie weten nu in welke richting ik zit te denken. Ik houd jullie van mijn voortgang op de hoogte.
Stap eens stevig uit je comfortzone
Veel mensen hebben er problemen mee dat ze zo vast zitten in patronen. Elke dag is hetzelfde. Week na week is hetzelfde. Maand na maand is hetzelfde. Soms is zelfs jaar na jaar hetzelfde. Vooral mensen die voor een baas werken, hebben daar last van. Maar ongetwijfeld komt het verschijnsel ook bij zelfstandigen voor. Misschien dat die iets afwisselender werk voor zichzelf kunnen regelen, maar ook bij hen komt alles toch vaak weer neer op terugvallen in een vertrouwd patroon. Dus het is en blijft voor iedereen lastig om vastgeroeste en zich maar herhalende patronen te verlaten.
Eigenlijk is het nog heel logisch ook. Ieder mens zit van nature graag in een vertrouwde omgeving. Want vertrouwd voelt vaak goed. De neiging om het vertrouwde te verlaten is daarom niet groot. Het kan leiden tot een gevoel van onzekerheid. Je moet nieuwe omgevingen verkennen en nieuwe mensen leren kennen. Dat is aan de ene kant best interessant en voor veel mensen toch ook weer een drempel. En juist die drempel zorgt er meestal voor dat het blijft bij een versie van "Het zou zo leuk zijn als, maar..." en dan komt er iets dat niet helemaal zeker is en waarmee je voor je gevoel té ver buiten je zogenaamde comfortzone treedt, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet.
En het heet natuurlijk niet voor niets onze comfortzone. Het is gewoon het gebied waar we ons comfortabel in voelen. Maar de comfortzone is ook het gebied waar we voor ons gevoel maar blijven hangen in vaste patronen, die ergens toch ook weer niet goed bevallen.
Dus de oplossing ligt voor de hand. We moeten een stap zetten uit die comfortzone vandaan om het patroon te doorbreken. Accepteer dat je daar inderdaad een drempel voor over moet. Maar hoe erg is dat? Probeer desnoods die drempel voortijdig goed in beeld te krijgen. Moet je er iets voor leren? Moet je een vaardigheid hebben, die je eerst oefenen moet? Moet je een andere taal onder de knie krijgen? Moet je jezelf overwinnen door iets te gaan doen, wat je eigenlijk niet durft? Er zijn veel van dit soort vragen te bedenken, maar uiteindelijk komt het toch bijna altijd neer op zaken die met wat voorbereiding gewoon te regelen zijn.
Vaak wordt er bij het nadenken over het verlaten van de comfortzone veel te veel gedacht in termen van onmogelijkheden. "Het kan toch niet" zo wordt er dan gezegd of gedacht. En dat was het dan weer en we stappen terug de comfortzone in. Een aanpak die veel meer kans van slagen heeft, is het denken en plannen vanuit de mogelijkheden. Ga er daarbij gewoon van uit dat hetgeen je zou willen gewoon kan. Nog beter is er van uit te gaan dat je al begonnen bent. En ga dan kijken waar je tegenaan gaat lopen. En wat er moet gebeuren om problemen te voorkomen of achteraf weer te herstellen. Dan werk je direct vanuit een positieve actie. En die positieve actie motiveert. Je kans van slagen wordt door die betere motivatie direct een stuk groter.
Sommige mensen pakken het verlaten van hun comfortzone wel heel drastisch aan. Die verhuizen naar een ver land, liefst nog een land waar men de taal niet van spreekt, met meestal de behoefte om daar een "bed and breakfast" te beginnen. De televisie staat bol van de programma's die hier speciaal over gaan. Waarin altijd de nodige rampjes verwerkt worden om de aandacht van de kijker vast te houden, maar die meestal toch ook wel weer geregeld worden, waarna alles op het laatste moment toch nog net goed komt. Het is niet echt in te schatten in hoeverre dit alles realistisch is en of het gespeeld is. Soms krijg je wel het gevoel als je er naar kijkt.
Maar één ding maken dit soort programma's wel zichtbaar. Het is altijd mogelijk om patronen te doorbreken en je comfortzone te verlaten. Dus neem nog eens de tijd om alles te overdenken als je voor je gevoel in cirkels ronddraait. Bepaal wat er voor nodig is, om die cirkel te doorbreken. En ga dan kijken hoe je dat realiseert. Alle kans dat wat je zo graag zou willen gewoon mogelijk is. Zonder een "ja, maar" er achteraan.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen
kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat
er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier
Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten