Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

28 januari. De dag van de croissant

 

 


28 januari. De 30e is dag van de croissant

 



    De croissant is in Nederland vooral een extraatje bij een speciaal ontbijt;

    In Frankrijk is de croissant het nationale ontbijtbroodje;

    En natuurlijk kun je ook prima gaan picknicken met je croissants. Gewoon een kwestie van meenemen in de broodtrommel.

 

 


Het ontbijtbroodje van de halve maan

Voor bijna alles bestaat er wel een " dag van...". Dus waarom niet van iets dat we allemaal wel eens eten, namelijk de croissant? We kennen de croissant als het het broodje van gerezen bladerdeeg. De croissant heeft de vorm van een halve maan en daar komt ook de naam vandaan. De halve maan of wassende maan heet in het Frans namelijk de "lune croissante". De croissant is ook het traditionele ontbijtbroodje van Frankrijk.


De croissant is geen Franse vinding

De eerste croissant zou in Frankrijk gebakken en verkocht zijn rond het jaar 1839. De croissants zijn dus al een flink aantal jaren onder ons. Overigens is de croissant geen Franse uitvinding. De eerste croissant werd namelijk gebakken door een bakker uit Oostenrijk. De croissant is daardoor gebaseerd op een Weense specialiteit: de kipferl. (zie Google).


Speelt de Franse nationale feestdag een rol?

Een andere dag die ook wel de 'dag van de croissant' wordt genoemd is de Franse nationale feestdag. Dat heeft een historische achtergrond. Want volgens de overlevering zouden tijdens een opstand bij het Kasteel van Versailles croissants zijn uitgedeeld. En dat was bedoeld om de mensen rustig te houden. Of het historisch gezien klopt is moeilijk meer na te gaan. maar het is een mooi verhaal en dan moet je nooit teveel naar de echte waarheid op zoek gaan.


Croissants zijn in Nederland toch wat specialer

In Nederland is de croissant een minder gebruikelijke broodsoort. Nederlanders zijn meestal meer van het traditionele brood. Croissants worden gereserveerd voor speciale gelegenheden, bijzondere ontbijten en dergelijke. Wel zijn er steeds meer mogelijkheden om croissants zelf te bakken of af te bakken. Zo zijn er speciale blikjes met kant en klaar deeg die je alleen maar uit hoeft te rollen.


Een slijptol en kettingzaag kunnen handig zijn

Nou ja, dat wil zeggen als je het deeg te pakken kunt krijgen. Want zoals bij zoveel moderne verpakkingen vraagt het toch wel een hogere technische opleiding om de verpakking geopend te krijgen. Vaak moet je serieus gaan overwegen om hulpmiddelen als een slijptol of een kettingzaag in te zetten. Door de moord op de verpakking is het deeg dan niet meer uit te rollen en worden de croissants gewoon bergjes bladerdeeg. Overigens nog normaal goed te eten. Dat dan nog wel.


De afbakcroissants van de supermarkt

Een beter systeem vormen dan de afbakcroissants die je in een soort dun kunststof doosje bij de supermarkt haalt. 5 minuten in de oven en je hebt een heerlijke, warme croissant. En de kettingzaag kan in de schuur blijven.


Tijd voor een picknick

En natuurlijk kun je je croissants in je ouderwetse broodtrommel stoppen en er gezellig mee gaan picknicken. "Ja, maar, dat doe je toch niet in januari?" zeggen sommige mensen dan. Nou, waarom niet? Wie zegt dat dat niet mag? Het is nu tenminste lekker rustig en er is nog plek aan de speciale picknick tafel bij de Zemelpoldermolen in Lisse. 

En verder wens ik iedereen een smakelijk eten met zijn of haar croissants.



 


Vandaag het vervolg van de foto's van de Stabrechtse heide van Mari Kapteijns. De teksten onder de foto's zijn ook van Mari. 

Kleine Dommel

weerspiegeling

Gracht bij het kasteel Heeze

Het landgoedbos achter het kasteel telt veel oude bomen. De holtes in de beuken, eiken én grove dennen zijn in trek bij holenbroeders: bosuil, boomklever, zwarte specht en vleermuizen.
Ten oosten van het gebouw van Kasteel Heeze in het water is een deel van een ouder kasteel gelegen: Eymerick Castle Minder weergeven

Weilanden



Herbertusbossen



Morgen in Jetje's dagHet is weer weekend. En dus komt er nog een samenvatting in boekvorm van de afgelopen week en  maandag gaan we vogels tellen. In elk geval wens ik iedereen alvast een heel prettig weekend.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

  • Nepnieuws - Verslaafd aan nieuws en nepnieuws Leuk dat jullie er nog zijn. Allemaal een beetje uitgelachen? Dan kijken we vandaag eens naar een heel ander onderwerp, ...

Populaire posts