Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

24 januari. Dag van kunst en cultuur

 

24 januari. Dag van kunst en cultuur

     Hoe krijg je een echte WOW-factor in je appartement?;

    Invoelen van de ruimte die onder handen genomen gaat worden is altijd lastig, dus maar eens even op mij  in laten werken;

    De affaire van de Voice of Holland roept bij uw luchtfietser uiteenlopende vragen op.

 

 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorbereiden op de aanpassing van mijn gang |
Ideeën zoeken voor het verbouwen van mijn gang

De aanleiding

Vandaag is het de dag van de kunst en cultuur. Iets waar ik wel de nodige affiniteit mee opgebouwd heb. Want in de wereld van de Noordelijke Veluwe waar ik mijn wortels heb, werd er niet veel met kunst en cultuur gedaan. Ik had dus nog wel een inhaalslag te maken. Ik deed wel aan muziek en ik kan naar men zegt aardig goed zingen, en heb mij verder de nodige kennis van de kunstwereld eigen weten te maken. En zoals ik vorige week heb laten zien [LINK] ben ik mij nu ook een beetje in de wereld van de levende kunstwerken en de performancekunst aan het verdiepen.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorbereiden op de aanpassing van mijn gang |

Misschien heeft Willem de Kooning een goede suggestie?


De verbouwing van mijn appartement dreigt een jaar te gaan duren

Wat velen inmiddels wel gehoord hebben is dat ik al bijna een jaar in de verbouwingsrommel zit, omdat het gebouw waar ik mijn appartement heb, duurzaam gemaakt moet worden. Wat bijvoorbeeld betekent dat we van het gas af moesten. Wat op dit moment niet echt een probleem is, als ik dat zo lees in de kranten. En omdat de verwarming van het gehele gebouw komt van een echte biomassa-installatie (zo eentje uit de groene propaganda met heel veel subsidie er op), zal ik van de hoge gasprijzen weinig last hebben. Goede ontwikkelingen dus, maar ik heb binnen wel een flinke achterstand opgelopen qua onderhoud. Logisch, want ik heb 7 jaar achter elkaar te horen gekregen dat men het volgende jaar zou beginnen. En dan ga je uiteraard niet binnen aan de gang.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorbereiden op de aanpassing van mijn gang |   Even meten
Even wat meten en aftekenen

Ik ga voor de wow-factor

Als we dat opknappen van de woning gaan combineren met de wereld van de kunst en de cultuur, dan is het logisch dat met deze punten goed rekening wordt gehouden. Er ligt inmiddels een aanvalsplan voor de verbouwing van het gehele appartement. En die bouwklus begint met één van de kleinste ruimtes, maar wel direct de ruimte waar bezoekers binnen komen en altijd doorheen moeten. En eigenlijk wil ik daarom toch wel dat die entree een "wow"-factor krijgt, zoals men dat in de Verenigde staten noemt.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorbereiden op de aanpassing van mijn gang |   Best een flinke hoogte nog
Best een flinke hoogte nog

Eventjes de ruimte invoelen die aangepast gaat worden

En dus ben ik maar eens begonnen om de "vibes" van deze ruimte te gaan voelen. Tenslotte moet het gevoel van de ruimte terugkomen in het ontwerp van de aankleding, nietwaar? Het is woekeren met de ruimte. Maar dat is nu juist de uitdaging: Hoe maak je veel vrije ruimte op een klein oppervlak, hoe laat je die ruimte op het zelfde moment zo groot mogelijk lijken en hoe combineer je optimale leefbaarheid met een wow-factor? Vier punten waar ik rekening mee wil houden. Maar het is natuurlijk wel nu of nooit. Het is het ideale moment. De "perfect storm" waarbij alles wel een beetje samenkomt.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorbereiden op de aanpassing van mijn gang |  Met spiegels kun je leuke dingen doen
Met spiegels kun je leuke dingen doen

Kunstenaars die niet bang zijn van kleur

Ik ben mij dus maar eens in een paar toonaangevende moderne kunstenaars gaan verdiepen die met name tweedimensionaal werk maken. Willem de Kooning was altijd al een inspiratiebron voor mij net als Pollock en Liechtenstein. Maar ook Mondriaan deed natuurlijk veel met kleurvlakken en heeft daar zeker zijn stempel opgedrukt. Dus zijn dit natuurlijk wel kunstenaars die mogelijk een inspirerend idee kunnen leveren. En waar kan ik die inspiratie dan beter opdoen dan in de ruimte die vernieuwd moet gaan worden? Nergens toch? Dus zet ik mij in die ruimte aan wat studiemateriaal.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Voorbereiden op de aanpassing van mijn gang |
Dit kan wel eens iets gaan worden.

Eens wat informatie opzoeken over Elsworth Kelly

Ruimte maken doe je vooral met spiegels. Die hebben en er ooit ingezeten, maar het deed mij teveel aan een pashokje van C&A of  H&M denken. Maar ik heb de spiegels nog wel. Eens kijken of ik daar iets mee kan doen. In het boek over moderne kunst kwam ik nog een interessante kandidaat voor de nodige inspiratie tegen, namelijk Elsworth Kelly. Ook Elsworth Kelly was een specialist in kleuren en kleurvlakken, zo te zien. Misschien eens kijken of hij mij aan nog meer ideeën en suggesties kan helpen. Er zijn weliswaar niet zoveel boekwinkels meer in de buurt te vinden, maar dan hebben we altijd nog Bol.com als boekenleverancier, nietwaar?

I'll be back!

Ik ga eens op zoek naar meer informatie en dan kom ik binnenkort bij jullie terug met mijn eerste ontwerp. Best leuk, zo'n zoektocht naar inspiratie gecombineerd met nieuwe praktische en ruimtelijke randvoorwaarden, die ik nu zo goed mogelijk in wil gaan vullen. 


Ik kom er binnenkort op terug. Of om de hoofdrolspeler in de film Terminator 1 te citeren: I'll be back.

Tot slot

Heeft één van jullie nog een idee voor een kunstenaar die een beetje in deze richting werkzaam is geweest en waar ik beslist even naar moet kijken? Ik houd mij altijd aanbevolen.  
De luchtfietser zingt Hazes


"In een discotheek, zat ik van de week en ik voelde mij daar zo alleen..."

Lekker hoog in de lucht rond fietsen heeft vele voordelen. Bijvoorbeeld dat je luidkeels je favoriete levensliederen kunt zingen, zonder dat er ook maar iemand last van heeft. Wel verkleint het daarmee ook enorm de mogelijkheden om als de nieuwe André Hazes ontdekt te worden. En dan zit je wel direct met een probleem, want hoe kun je dan wel ontdekt worden? Simpel, door eens bij een talentenjacht binnen te fietsen.

In de jonge jaren van de luchtfietser had je al een talentenjacht op de televisie met vier juryleden. Die mochten op een knop drukken als de deelnemer een ronde verder mocht en iemand had bedacht dat het buitengewoon geestig was, als je bij iemand die je niet zag zitten, aan het trektouwtje van de stortbak van een klassiek model toilet kon trekken. Compleet met doortrekgeluiden voor de afvallende deelnemer. Hij werd doorgetrokken. Weggespoeld. Heel subtiel allemaal. Verbazend genoeg dat het nooit meer nagemaakt is. Uw luchtfietser is de naam van het programma helaas ontschoten, kennelijk heeft het ook weer niet zo'n indruk gemaakt.

Natuurlijk is het lawaai rond een modernere versie van de talentenjacht, de "Voice of Holland" tot de hogere luchtlagen doorgedrongen. En weet u waarom uw luchtfietser nu juist de optimale persoon is om hier iets over te zeggen? Heel simpel. Hij is één van de paar Nederlanders die het programma nog helemaal nooit gezien heeft en het dus alleen kent van "horen zeggen" op feestjes met andere luchtfietsers. Het is weer eens een ander onderwerp om over te praten dan zadeldekjes, zeemleren broeken, de beste ventieldopjes en de snelste snelbinders. Dus gelukkig weet Uw luchtfietser wel wie Ali B. is en krijgt hij heftige jeuk en uitslag van de muziek van Marco Borsato.

En als je verder weinig tot niets van het programma weet, zijn al die meningen van iedereen over het programma des te boeiender.  Natuurlijk is het allemaal buitengewoon onfris. Iedere vrouw en iedere normaal denkende man (en dat zijn toch echt verreweg de meesten) zullen de gemelde praktijken volstrekt veroordelen. Dat de politie onderzoek doet bij dit soort beschuldigingen is normaal. 
 
Gek genoeg lijken deze praktijken bij heel veel bedrijven voor te komen. Uw luchtfietser heeft bij een aantal grotere bedrijven in de financiële sector  gewerkt en eigenlijk mag je stellen, dat het bij al deze bedrijven wel een keertje voorgekomen is. Het begon al op het lyceum waar één van de wiskundeleraren niet van een van de vrouwelijke leerlingen in de hoogste klas af kon blijven en van de ene op de andere dag verdwenen was. Het meest curieuze voorval was bij één van de bedrijven een kantinemedewerkster die door een kok was besprongen in de koelcel bij de diepvrieskroketten. Dat maakte een serieuze behandeling al weer een stuk lastiger. De kok moest ook per direct het bedrijf verlaten. 
 
En hoe begrijpelijk ook, is het ook best wel vreemd dat een aanklacht in dit soort zaken direct tot maatregelen leidt. Niet om de aanklacht te bagatelliseren, integendeel, maar omdat in Nederland bijna altijd een uitspraak van een rechter nodig is om echt maatregelen te kunnen nemen. En ook bij deze Voice affaires zien we dat terug. Zoals sponsors, die hun bijdragen terugtrekken en radiostations die de betrokken artiesten afsnijden van hun inkomsten. Of is het verstandig om toch eerst de mening van de rechter af te wachten? 
 
Uw luchtfietser vindt dat allemaal maar lastige vragen.  Stel dat die rechter geen bewijs vindt? Was het dan waar omdat iedereen denkt, dat het wel waar zal zijn? "Waar rook is, is vuur, " zeggen wij Nederlanders tenslotte graag. Is men zo bang dat de kijker af zal haken of de reclame-inkomsten gaan dalen? Of gaan we gewoon weer verder waar we gebleven waren? Meestal draaien problemen in Nederland meer om geld dan om mensen.

Kortom, vragen en nog eens vragen. U ziet, het is een groot voordeel als je er niets van weet  en dus alleen maar stomme vragen kunt stellen. Het is voor alle betrokkenen te hopen dat de ratio het wint van de emotie, want de problemen zijn voor iedereen al groot genoeg. Hopelijk voor hen doet de rechter binnen enkele jaren uitspraak, zodat iedereen zekerheid heeft en de slachtoffers aan een verwerkingsproces kunnen beginnen. Want dit wens je echt niemand toe.  

Nee, dan kun je beter lekker rondfietsen met een zadel dat juist als het goed is, niet draaien kan. En het ronddraaien op stoelen kun je dan aan anderen overlaten.


Morgen in Jetje's dagMorgen is de dag van de tegenstellingen. Nou, daar is in Nederland in elk geval geen gebrek aan. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 

1 opmerking:

  1. Een mooie serie foto's. En dan bedoel ik die van Jet. Niet die van gefrustreerde potloodventers die na het succesvol afronden van de poepperiode zijn blijven steken in de piemelperiode. En soms zit dat wormvormig aanhangsel zo vreselijk in de weg dat ze er ook medemensen mee moeten frustreren. Ga toch fietsen!

    BeantwoordenVerwijderen

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts