Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

14 september 2021. Pindadag

 

 

14 september 2021. Pindadag

 

Jetje eet pinda's

De pinda kent veel jeugdsentiment

Vandaag is het pindadag. Pinda’s vormen voor mij vooral een jeugdherinnering. Ik ben opgegroeid in een gezin waar de zondag nog echt een rustdag was. En de zondagmiddag was dan het moment dat de zak met dop pinda’s op tafel kwam en het hele gezin pinda’s ging doppen.  Een bezigheid die uitstekend bij het karakter van de zondag paste en dan deed je ook geen andere verkeerde dingen. 


Jetje eet pinda's


De pinda kent vele namen

Denk bij alternatieve namen voor de pinda bijvoorbeeld aan grondnoot, olienoot, apennoot en aardnoot. Op de oorsprong van deze namen kom ik nog terug in dit artikel. Deze namen zetten ons wel op het verkeerde been, namelijk dat we hier met een noot van doen hebben. En dat is niet zo. De pinda is namelijk een peulvrucht en daarmee eerder verwant aan de doperwt dan aan de walnoot, om maar eens een notensoort te noemen. De peul bevat in dit geval 1, 2 of 3 zaden. De plant waaraan de pinda groeit behoort tot de vlinderbloemachtigen. Deze plant staat biologisch gezien dicht bij de lupine, die we vooral kennen als opvallende tuinplant. 

Jetje eet pinda'sGroeiwijze van de pindaplant

De pindaplant heeft wel een eigenzinnig gedrag. Zoals bij alle peulvruchten groeit er na bevruchting van de bloem een peul met daarin de zaden. Deze peul gaat bij de pindaplant echter steeds lager hangen, totdat deze zich de grond in boort. Ondergronds gaat dan de rijping van de pinda’s verder. Het is daarmee duidelijk waar we de naam aardnoot aan te danken hebben.
De pinda is gevoelig voor de grondsoort waarin deze groeit. Door de groei onder de grond zijn de vruchten erg gevoelig voor schimmels. De grond moet daarom zanderig en wat zuurder zijn.


Jetje eet pinda's


Het gebruik van pinda’s

Oorspronkelijk komt de pindaplant uit Zuid-Amerika, maar deze is inmiddels over de gehele wereld verspreid. In enkele landen worden de pinda’s geteeld om verkocht te worden in de vorm, zoals we die als pel pinda kennen. De wereldwijde teelt en verspreiding zorgt voor veel verschillende kwaliteiten en er zijn vele ondersoorten ontstaan. Een aantal van deze soorten zijn de “Virginia” die vooral uit Amerika, China, Israël en Egypte komt. Een tweede bekende soort is de “Natal” die zoals de naam al suggereert in Zuid-Afrika te vinden is en tot slot zijn er de zoetere “Valencia pinda’s” uit Spanje.
De pinda wordt gebrand, voordat deze bij ons op tafel komt. De rauwe pinda wordt daarbij in een ronddraaiende trommel verwarmd, zodat de pinda zichzelf gaat branden op basis van het eigen vet. Dit wordt gedaan in speciale pindabranderijen. 

Jetje eet pinda's

 

Andere verschijningsvormen van de pinda

Ook worden de noten van hun schil ontdaan, waarna de eigenlijke pinda al dan niet gezouten wordt verkocht. Ook wordt er een soort olie, de arachideolie uit pinda’s gewonnen. Hier komt de naam olienoot vandaan. Dit is een oliesoort die hoog verhit kan worden en daarom erg geschikt is om in te frituren.  En dan kennen we nog een gemalen variant die in potten in het schap van de winkel staat als pindakaas. Bij pindakaas is goed te zien dat een pinda uit 47% vet bestaat.


Jetje eet pinda's


Pinda allergie kan heel gevaarlijk zijn

Sommige mensen zijn allergisch voor peulvruchten en daarmee dus ook voor pinda’s. Een allergie voor pinda’s kan zeer ernstig zijn. Pinda allergie kan zelfs dodelijk zijn. Sommige mensen zijn er zo gevoelig voor dat ze zelfs al een heftige reactie krijgen bij de confrontatie met de geur van pinda's. De allergie is nog betrekkelijk lastig op te sporen om dat ook mensen die zich laten testen op de veel voorkomende hooikoorts een positieve indicatie op pinda allergie krijgen. Dit verschijnsel zorgt uiteraard voor veel valse positieve testen.


Jetje eet pinda's


Een veel geziene gast op tafel

Al met al is de pinda niet meer weg te denken in de voeding van de westerse wereld.

Jetje eet pinda's


het resultaat van een uurtje pinda's doppen
Het resultaat van een uurtje pinda's doppen

Jetje eet pinda's


Jetje eet pinda's
Quote van de dag

Quote pinda's Tina Turner

verbeter de wereld en begin bij jezelf
 

Is je werkruimte wel optimaal?


Ooit heb ik een tijdlang mogen werken in een zogenaamde kantoortuin. Een kantoortuin is een modieus verschijnsel waar veel bedrijven inmiddels wel van teruggekomen zijn, maar dat bijvoorbeeld bij hippe techno bedrijven nog altijd mateloos populair is. Ondanks het feit dat het volgens bepaalde studies tot 50% van de productiviteit kost. Veel werknemers zijn zich daar wel degelijk van bewust en gaan bijvoorbeeld kasten "strategisch" neerzetten om een soort afscherming van hun werkplek te krijgen.  Elders op dit blog kom ik daar nog wel eens een keertje op terug.

Een ruimte voor deep work

Kantoortuinen zijn altijd geredeneerd vanuit het management. Maar je kunt ook redeneren vanuit optimaal gebruik van een ruimte voor bepaalde werkzaamheden. Ik ga het op dit weblog binnenkort eens hebben over de vele voordelen van zogenaamd "deep work". Deep work is het werken in "flow" met een zo diep mogelijke concentratie, waarbij het mogelijk is dat mensen tot boven hun eigen intellectuele mogelijkheden kunnen functioneren.

Voor deep work is een ruimte nodig, die zo min mogelijk afleiding kan geven. Dus een volledig kale ruimte, liefst wel daglicht maar geen zicht naar buiten, zo geluidloos als maar mogelijk is, optimaal licht, een goede tafel en een redelijk comfortabele stoel, waardoor we niet afgeleid worden door pijnlijke of slapende ledematen. Ook een goede luchtkwaliteit is van groot belang.

De creatieve ruimte

In alle literatuur vinden we echter dat we voor het prikkelen van onze creativiteit juist een ruimte nodig hebben die allerlei hulpmiddelen biedt om onze geest alle mogelijke kanten op te sturen. Het tegengestelde van de "deep work" ruimte dus. Alle zintuigen mogen in deze creatieve ruimte geprikkeld worden. Denk aan aangepast geluid, video, bijvoorbeeld televisie, radio of andere muziek, computers met zoekfuncties en social media, veel papier, pennen, flip-overs, wandborden, prikborden, kunst aan de wand, overzichten met eerdere ideeën en suggesties. Afijn, alles wat maar tot een nieuw idee of concept kan leiden is goed. En het is niet snel te gek.

De werkruimte ofwel eigenlijke kantoor

Een werkruimte biedt de mogelijkheden om de productie uit zowel de creatieve ruimte als de "deep work" ruimte uit te werken. Allerlei hulpmiddelen voor het bewerken van teksten, afbeeldingen, foto's, video's etc. vinden er een plek zodat we er snel en efficiënt kunnen werken.

Denkbaar is om hier nog een soort lobby aan toe te voegen voor overleg, koffiedrinken etc. Wat comfortabele stoelen maken dat compleet.

Afwijkend kantoor

We zien dan, dat een dergelijk ideale werkruimte nogal afwijkt van de gebruikelijke kamertjesindeling van het normale kantoorpand. En we zwijgen natuurlijk helemaal over de kantoortuin, want dat slaat helemaal nergens op in deze context.

Ideale opzet vraag veel ruimte en is vaak onhaalbaar

Voor de doorsnee zzp ér is een dergelijke indeling natuurlijk simpelweg onhaalbaar. Er zijn minimaal drie ruimtes nodig, liefst meer. En wie heeft die mogelijkheden in zijn eentje? De enige beroepsgroep waar je wel eens iets van een dergelijk concept hoort, omdat men er de voordelen wel van ziet is de beroepsgroep van de schrijvers. Schrijven is een typisch "deep work" arbeid. Maar je moet er wel je creatieve input voor hebben. Veel schrijvers vinden dan ook wel een mengvorm van een creatieve ruimte en een "deep work" ruimte.

Maar voor wie een flinke ruimte heeft en deze optimaal in wil richten, is deze indeling waarschijnlijk zo gek nog niet en zeker de moeite van het inrichten waard. Het zal beslist rendement opleveren.


Morgen in Jetje's dag

Een tuin vol liefde en vuur.  Heb je dat thuis ook? Of heb je niet veel liefde voor het tuinieren en zit dat vuur hooguit af en toe in de bbq? In dat geval is het goed te weten dat er in Almere een stuk "Landart" is aangelegd, dat naar de naam "The garden of love and fire" luistert. Morgen ga ik daar eens een verrassend bezoek aan brengen. Almere, ik kom er aan.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts