14 september 2021. Pindadag
De pinda kent veel jeugdsentiment
Vandaag is het pindadag. Pinda’s vormen voor mij vooral een jeugdherinnering. Ik ben opgegroeid in een gezin waar de zondag nog echt een rustdag was. En de zondagmiddag was dan het moment dat de zak met dop pinda’s op tafel kwam en het hele gezin pinda’s ging doppen. Een bezigheid die uitstekend bij het karakter van de zondag paste en dan deed je ook geen andere verkeerde dingen.
De pinda kent vele namen
Denk bij alternatieve namen voor de pinda bijvoorbeeld aan grondnoot, olienoot, apennoot en aardnoot. Op de oorsprong van deze namen kom ik nog terug in dit artikel. Deze namen zetten ons wel op het verkeerde been, namelijk dat we hier met een noot van doen hebben. En dat is niet zo. De pinda is namelijk een peulvrucht en daarmee eerder verwant aan de doperwt dan aan de walnoot, om maar eens een notensoort te noemen. De peul bevat in dit geval 1, 2 of 3 zaden. De plant waaraan de pinda groeit behoort tot de vlinderbloemachtigen. Deze plant staat biologisch gezien dicht bij de lupine, die we vooral kennen als opvallende tuinplant.
Groeiwijze van de pindaplant
De pindaplant heeft wel een eigenzinnig gedrag. Zoals bij alle peulvruchten groeit er na bevruchting van de bloem een peul met daarin de zaden. Deze peul gaat bij de pindaplant echter steeds lager hangen, totdat deze zich de grond in boort. Ondergronds gaat dan de rijping van de pinda’s verder. Het is daarmee duidelijk waar we de naam aardnoot aan te danken hebben.
De pinda is gevoelig voor de grondsoort waarin deze groeit. Door de groei onder de grond zijn de vruchten erg gevoelig voor schimmels. De grond moet daarom zanderig en wat zuurder zijn.
Het gebruik van pinda’s
Oorspronkelijk komt de pindaplant uit Zuid-Amerika, maar deze is inmiddels over de gehele wereld verspreid. In enkele landen worden de pinda’s geteeld om verkocht te worden in de vorm, zoals we die als pel pinda kennen. De wereldwijde teelt en verspreiding zorgt voor veel verschillende kwaliteiten en er zijn vele ondersoorten ontstaan. Een aantal van deze soorten zijn de “Virginia” die vooral uit Amerika, China, Israël en Egypte komt. Een tweede bekende soort is de “Natal” die zoals de naam al suggereert in Zuid-Afrika te vinden is en tot slot zijn er de zoetere “Valencia pinda’s” uit Spanje.
De pinda wordt gebrand, voordat deze bij ons op tafel komt. De rauwe pinda wordt daarbij in een ronddraaiende trommel verwarmd, zodat de pinda zichzelf gaat branden op basis van het eigen vet. Dit wordt gedaan in speciale pindabranderijen.
Andere verschijningsvormen van de pinda
Ook worden de noten van hun schil ontdaan, waarna de eigenlijke pinda al dan niet gezouten wordt verkocht. Ook wordt er een soort olie, de arachideolie uit pinda’s gewonnen. Hier komt de naam olienoot vandaan. Dit is een oliesoort die hoog verhit kan worden en daarom erg geschikt is om in te frituren. En dan kennen we nog een gemalen variant die in potten in het schap van de winkel staat als pindakaas. Bij pindakaas is goed te zien dat een pinda uit 47% vet bestaat.
Pinda allergie kan heel gevaarlijk zijn
Sommige mensen zijn allergisch voor peulvruchten en daarmee dus ook voor pinda’s. Een allergie voor pinda’s kan zeer ernstig zijn. Pinda allergie kan zelfs dodelijk zijn. Sommige mensen zijn er zo gevoelig voor dat ze zelfs al een heftige reactie krijgen bij de confrontatie met de geur van pinda's. De allergie is nog betrekkelijk lastig op te sporen om dat ook mensen die zich laten testen op de veel voorkomende hooikoorts een positieve indicatie op pinda allergie krijgen. Dit verschijnsel zorgt uiteraard voor veel valse positieve testen.
Een veel geziene gast op tafel
Al met al is de pinda niet meer weg te denken in de voeding van de westerse wereld.
Het resultaat van een uurtje pinda's doppen |
Quote van de dag
Is je werkruimte wel optimaal?
Ooit heb ik een tijdlang mogen werken in een zogenaamde kantoortuin. Een kantoortuin is een modieus verschijnsel waar veel bedrijven inmiddels wel van teruggekomen zijn, maar dat bijvoorbeeld bij hippe techno bedrijven nog altijd mateloos populair is. Ondanks het feit dat het volgens bepaalde studies tot 50% van de productiviteit kost. Veel werknemers zijn zich daar wel degelijk van bewust en gaan bijvoorbeeld kasten "strategisch" neerzetten om een soort afscherming van hun werkplek te krijgen. Elders op dit blog kom ik daar nog wel eens een keertje op terug.
Een ruimte voor deep work
Voor deep work is een ruimte nodig, die zo min mogelijk afleiding kan geven. Dus een volledig kale ruimte, liefst wel daglicht maar geen zicht naar buiten, zo geluidloos als maar mogelijk is, optimaal licht, een goede tafel en een redelijk comfortabele stoel, waardoor we niet afgeleid worden door pijnlijke of slapende ledematen. Ook een goede luchtkwaliteit is van groot belang.
De creatieve ruimte
De werkruimte ofwel eigenlijke kantoor
Denkbaar is om hier nog een soort lobby aan toe te voegen voor overleg, koffiedrinken etc. Wat comfortabele stoelen maken dat compleet.
Afwijkend kantoor
Ideale opzet vraag veel ruimte en is vaak onhaalbaar
Maar voor wie een flinke ruimte heeft en deze optimaal in wil richten, is deze indeling waarschijnlijk zo gek nog niet en zeker de moeite van het inrichten waard. Het zal beslist rendement opleveren.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen
kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat
er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier
Geen opmerkingen:
Een reactie posten