Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

9 september 2021. Jetje bij Radio Kootwijk

 

9 september 2021. Jetje bij Radio Kootwijk

 
Radio Kootwijk, gebouw A
Gebouw A van Radio Kootwijk, ook wel "de Kathedraal"

Vlak voor Apeldoorn kun je als je van de kant van Barneveld komt, de afslag van de A1 nemen, linksaf richting Apeldoorn, eerste weg links en dan steeds maar rechtdoor op een vrij smalle slingerend weggetje door een dichtbegroeid bos, dat volgens de borden richting Radio Kootwijk gaat.

Radio Kootwijk
Eerst maar eens de was ophangen dan kan die drogen


Na een minuut of 10 niet al te hard rijden, zien we in de verte een soort van betonnen kathedraal verschijnen. En een beweegbare paal midden in de weg. We mogen niet verder, maar aan de rechterkant is een parkeerplaats met de onvermijdelijke slagboom (ook een poller in dit geval) en uiteraard een betaalautomaat. Maar goed, het kost veel geld om dit alles in stand te houden, moeten we maar denken. 

 

Radio Kootwijk
De was hangt bijna


Het gebouw in de verte is trouwens van de architect van de Amsterdamse school Julius Luthmann. Dat Art Nouveau en de invloeden van de Amsterdamse school een flink rol gespeeld hebben bij het ontwerp van de kathedraal is wel duidelijk. Het gebouw, dat de vorm van een sfinx heeft,  is in 1918 in gebruik genomen. Het draagt de weinig spectaculaire naam "gebouw A".

Radio Kootwijk
Zo, dat hangt. Lekker zonnetje en een beetje windWe zijn aangeland op Radio Kootwijk. Een zogenaamde lange golf zender die in de tijd van wat velen toen "ons Indië" noemden, gebruikt werd om contact met het overzeesche gebiedsdeel te onderhouden. De leegte van de omgeving maakte het gebied heel geschikt voor de plaatsing van een dergelijke zender. 

Radio Kootwijk
En nu maar wachten tot de was een beetje drogen wil

 

Het imposante gebouw bevatte de apparatuur van de zendinstallatie en er waren een zestal onderling verbonden antennes van ruim 200 meter hoog. Die antennes zijn inmiddels verdwenen. Alleen de betonnen fundamenten zijn nog te vinden. Het is duidelijk dat de bouw het nodige beton heeft gevraagd. Daar is dan ook een speciale spoorbaan voor aangelegd. Die is inmiddels verdwenen, hoewel er hier en daar een restantje is terug te vinden. Later diende de spoorlijn voor de aanvoer van brandstof. 

Radio Kootwijk
De was is droog en kan ingehaald wordenIn de tweede wereldoorlog werd het gebied overgenomen door de Duitse bezetter, die de zender ging gebruiken voor het onderhouden van contacten met hun vloot van onderzeeboten. De lange golf signalen van Radio Kootwijk dringen namelijk onder water door. En dat is natuurlijk ideaal bij onder water varende onderzeeboten. Aan het einde van de oorlog werd het complex grotendeels verwoest. Een poging om Gebouw A te verwoesten door er een zendmast op te laten vallen mislukte. Het beton kon kennelijk wel een stootje hebben. Gelukkig is er wel veel hersteld. 

Radio Kootwijk watertoren
Er staat ook nog een imposante watertoren in dezelfde bouwstijlHet is een vreemde combinatie. Een fraai natuurgebied, het grote betonnen gebouw, een aantal barakken, een watertoren en een afgebrand hotel. Kortom, voor de echte fotograaf om de vingers bij af te likken, zeker als het hier om modellenfotografie gaat Niemand lijkt de behoefte te hebben de uitgebrande gebouwen ofwel te slopen of te restaureren. Gezien de drukte zou een hotel misschien zo gek nog niet zijn.


Een mooi fotomodel past natuurlijk prima in deze bizarre omgeving. Radio Kootwijk wordt dan ook wel gezien als een soort Mekka van de modellenfotografie.

Maar is het dat ook? Of is Radio Kootwijk alleen maar een hype? Natuurlijk is de natuur er mooi en de combinatie van historische bouwwerken en natuur is opvallend. Maar er hangt een onmiskenbaar commercieel sfeertje. Het is niet eens erg ver doorgevoerd. En toch hangt het er voelbaar. Zijn het de tientallen verbodsborden? Is het de drukte van toeristen? Is het een te ver opgeklopt imago, waardoor het eigenlijk alleen nog maar tegen kan vallen? 

 

Radio Kootwijk, uitgebrande horeca
Nog even uitrusten bij de uitgebrande horeca. Ook veel mooie klaprozen trouwens.

 

Het is moeilijk te zeggen. Niet dat je bij Radio Kootwijk weg moet blijven. Je kunt er beslist mooi werken als fotograaf en model, maar je moet er wel zelf iets van weten te maken. Verwacht niet dat de omgeving het werk wel zal doen om tot mooie foto's te komen. Je mag in de omgeving gewoon nauwelijks iets. En anders staat er wel een toerist in beeld. 


Als gezegd, je moet er als fotograaf en model iets van maken. En dat is natuurlijk iets dat ons bij Jetje's dag op het lijf geschreven is. Want waar kun je nu beter de was te drogen hangen, dan op de winderige maar toch ook zonnige vlaktes rond Radio Kootwijk? Nergens toch? Quote van de dag

Fotografie in Jetje's dag

Purpleport perikelen


Het blijft lastig als model om een goede site te vinden om modelfoto's te plaatsen. Zeker als je regelmatig series foto's wilt plaatsen. Daarnaast is een redelijke presentatie natuurlijk ook nooit weg. Het oog wil ook wat. Facebook geeft vaak problemen, dus dan ga je eens rondkijken naar alternatieven. En ik dacht een leuke en aantrekkelijke site gevonden te hebben met Purpleport.com.

De start met Purpleport was prima. Het was als gebruikelijk even zoeken waar alle knoppen zaten, maar al snel werd duidelijk dat het opzetten van een account en het vullen ervan geen al te grote heksentoer was, mits je foto's niet al te groot zijn, want dat kan vreemde vastlopers geven.

Er kwamen snel leuke reacties op de geplaatste foto's en het voelde de eerste week allemaal prima aan. De eerste verrassing kwam alleen na die week. Purpleport presenteert zich als een gratis goede oplossing voor het plaatsen van foto's. Dat aanbod is echter maar één week geldig. Dan moet je wel degelijk gaan betalen. Vanaf 40 euro per jaar. Dat is op zich nog wel te overzien, maar het zou netter zijn als dat direct vanaf het begin bekend gemaakt zou worden.
 
Purpleport perikelen
Voorbeeld van een verwijderde foto "Niet geschikt voor onder de 18"
 
Bij het inschrijven bij Paypal moet je tekenen voor onbeperkte automatische betaling. Nu is dat bij Paypal altijd wel terug te draaien, maar dan moet je weten wat je doen moet.

De dag nadat ik betaald had, kreeg ik plotseling een e-Mail dat men drastisch was gaan schrappen in mijn foto's. Zelfs foto's die Facebook probleemloos toestaat werden verwijderd. Een BH die iets door een blouse heen schijnt is al niet acceptabel. Alle portretten waaronder mijn profielfoto van Facebook en de achtergrondfoto van mijn profiel met de drie Jetjes werd afgekeurd. Reden: Niet geschikt voor bezoekers van Purpleport onder de 18. Het was echt te gek voor woorden.

Maar al deze foto's stonden er al vanaf de eerste dag op en niemand had er ooit iets van gezegd. Laat staan, dat er door mij regels overschreden zouden zijn. Purpleport geeft bij contact toe dat hun regels nog aanzienlijk strenger zijn, dan die van Facebook. Maar geeft dat pas toe na protest. Het is verder nergens te vinden.

Dat men met signaleren van overtredingen en het verwijderen van vrijwel alle foto's wacht, tot je een betaald account genomen hebt, komt niet sterk over. Sterker nog, daar zou je nog wel eens iets van kunnen vinden.

Al met al heb ik er een dusdanig "ingeluisd" gevoel van overgehouden dat ik mijn Purpleport account de nek omgedraaid heb. Foto's publiceren, waarbij werkelijk alles wat je doet min of meer verboden is, daar heb ik niet veel zin in. Ik heb ze vriendelijk gevraagd mijn betaling van de betaalde account terug te storten. Dat is inmiddels gebeurd en dat is dan wel weer netjes, dat moet ik dan nog wel toegeven. Jammer dat ze zich op andere punten zo extreem en star opstellen, want Purpleport zag er verder goed uit.

Het blijft altijd tobben met dit soort fotosites van Amerikaanse origine. De zeer preutse Amerikaanse wetgeving is voor Nederlanders niet altijd te doorgronden en heeft in onze ogen de neiging om volkomen door te schieten. Zeker als je bedenkt dat de USA met afstand de grootste producent van pornografie ter wereld is.

Ik ga toch de mogelijkheden nog maar eens onderzoeken van een eigen digitale infrastructuur die mij zelf laat beslissen wat ik wil plaatsen en vooral ook wat niet. Het is veel werk, maar het geeft wel vrijheid. En vrijheid is ook wat waard.Morgen in Jetje's dag

De was is droog. Maar ja, ik moet ook nog strijken natuurlijk. Eens kijken wat daar een goede plek voor is.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts