Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

31 Maart. Wereld backup dag

31 Maart. Wereld backup dag

 

31 Maart. Wereld backup dag
Hallo allemaal, vandaag ga ik mijn computer repareren. Die is kapot en ik wil even kijken, of ik er nog iets mee kan. Dus eerst de kast maar eens voorzichtig open maken.

Computers gaan onvermijdelijk kapot

Natuurlijk kun je een kapotte computer laten repareren, of als je er zelf handig in bent (zie de foto's), dan kun je er ook heel veel zelf aan doen. Maar een kapotte computer is meestal nog tot daar aan toe. Dat is lastig, maar je kunt eventueel een nieuwe kopen. Je gegevens die er op stonden kwijt raken is een stuk vervelender. Soms zijn die gegevens nog voor een deel te redden. Maar dat is lang niet altijd het geval en het kan bij complexe gevallen ook nog wel eens een hele dure grap zijn, om het door specialisten te laten doen. 

Dit lijkt me niet iets wat belangrijk is. Ik denk dat het wel weg kan.
Dit lijkt me niet iets wat belangrijk is. Ik denk dat het wel weg kan.

Er staat wel iets op. Later maar eens kijken wat het was
Er staat wel iets op. Straks maar eens gaan kijken, wat het eigenlijk voor iets was.

Een verzekering is dus belangrijk

Het loont dus, om als een soort verzekering altijd minstens één back-up van je gegevens te hebben. En dat is waar de dag van de back-up, jaarlijks op 31 maart, ons op wil wijzen. Laten we het maken van back-ups, dus maar even gaan bekijken, tussen mijn goede reparatieaanwijzingen door. Probeer die trouwens bij voorkeur niet op je eigen computer!

overbodige kabels
Zo, nu maar eens wat van die overbodige kabels verwijderen. Die lijken ook geen enkel nut te hebben. Het hart van elke computer is de processor. Die zit achter dat kleine bruine scheprad en moet er nu uit, want dat is een heel kwetsbaar onderdeel.

Wees wel op tijd met die verzekering

Sommige zaken zijn zeker in het leven. Bijvoorbeeld dat we ooit weer deze aarde gaan verlaten en dat we in de tussentijd belasting zullen moeten betalen. Maar er is nog een zekerheid. En die zien veel mensen over het hoofd. Dat is de zekerheid dat je op een dag je computer aan zult zetten en dat er dan niets gebeurt. Geen beeld, geen geluid, slechts diepe stilte. Een hele diepe stilte. Die stilte komt goed uit, want dan kun je mooi bedenken wat er allemaal op je computer staat. (of liever, stond). En hoe afhankelijk je daarvan bent. En dat je eigenlijk voorzorgsmaatregelen had moeten nemen, maar dat je dat niet gedaan hebt...Je was toevallig juist van plan om er binnenkort eens naar te kijken, nietwaar?

processor verwijderen
Nou, we gaan eerst de processor maar eens voorzichtig losmaken. Dat is een delicaat werkje, want die zit meestal vastgeplakt en dan moet je wel wat handig gereedschap hebben om hem los te maken. Voorzichtig aan, dus.


Het is in de Verenigde staten niet ongebruikelijk om in zulke situaties een jachtgeweer te pakken en enkele forse gaten in de computer te schieten. Of dat dan helpt? Nou nee, maar het kan wel lekker opluchten. In Nederland hebben de meeste mensen geen geweer in de meterkast staan, dus moeten we het anders oplossen.


De processorkoeling is er in elk geval af
Kijk, dit deel zorgt voor de koeling van de processor. Dat heb ik toch alvast maar mooi los gekregen.

Gegevens op een harde schijf zijn vaak te redden

Onze eigen gegevens staan bijna altijd op een harde schijf. En dat kan een geluk bij een ongeluk zijn, want als de computer stuk is, kunnen daar vele oorzaken voor zijn. De harde schijf is daarbij één van de minst waarschijnlijke oorzaken, want die gaat in heel veel gevallen geleidelijk aan kapot. En de schijf gaat dan ook wel rare effecten geven, zonder dat de computer er direct volledig in blijft. Vaak krijg je ook pop-ups die je waarschuwen tegen schijfproblemen, die op korte termijn te verwachten zijn. 

Als we er zelf handig in zijn, kunnen we die gegevens nog wel eens van de schijf af krijgen. Er bestaan handige adapters (zie foto), waar je de harde schijf in schuift en die je met een kabeltje met de USB-poort van een andere computer verbindt. Dan kun je de gegevens zo van de schijf af kopiëren. Ideaal.  Zie de foto's hier, onder waar de prima werkende harde schijf van een overleden laptop wordt gelezen.

Redding set voor een harde schijf. Voorkom veel ellende voor een paar tientjes.Voorkomen is veel beter dan genezen

Maar zeker bij dit soort problemen geldt natuurlijk, dat voorkomen veel beter is dan genezen. Wat we alvast preventief kunnen doen, hangt af van het type computer. Bij een desktopmodel is de oorzaak vaak de voeding of liever spanningspieken in de stroomtoevoer. Bij een laptop of notebook is het bijna altijd een kwestie van kapot laten vallen. De accuvoeding zorgt bij een draagbare computer namelijk wel voor bescherming tegen pieken in de stroomtoevoer. Als een laptop kapot valt, is repareren bijna altijd duurder dan het kopen van een nieuwe, maar de harde schijf zal in de meeste gevallen de klap probleemloos overleven. Zeker bij een zogenaamde SSD kaart. En dan komt bovengenoemd setje van pas om de gegevens er alsnog af te halen.Een raar onderdeel met een soort molentje
Een vreemd onderdeel met een soort molentje er op. Dat kan niet goed zijn. Ik ga er voorlopig even van uit dat dit de oorzaak van de problemen wel zal zijn.

Een noodvoeding brengt het risico al enorm terug

Tegen problemen met de stroomvoorziening helpt een noodvoeding. Ook wel APC genaamd. Vanaf enkele tientjes ben je klaar. Het risico voor je apparatuur neemt er met grote sprongen door af.

Even de conditie van het toetsenbord controleren
Even de conditie van het toetsenbord controleren, anders is het zo lastig met typen, nietwaar?


Soorten back-ups met voor- en nadelen

En natuurlijk zorg je voor een back-up. Dat kan een aparte harde schijf zijn, waar je regelmatig je gegevens naar toe kopieert. Een probleem is dat het een ijzeren discipline vraagt. In de praktijk wordt het vaak vergeten. 

Beter is dan een permanente aansluiting, die zelf een kopie maakt, zonder dat je daar zelf opdracht voor hoeft te geven. Dan moet je overstappen op een Netwerkgeheugen, een zogenaamde NAS. Dat is een afkorting van Network Attached Storage.  Die NAS wordt meestal op de router van je internetverbinding aangesloten, die je internet leverancier heeft meegeleverd. 

Het werkt allemaal prima, maar zowel een externe schijf als een NAS zijn ook niet beveiligd tegen stroomproblemen. Dat risico blijft dus bestaan. Ook tegenover diefstal, brand en andere rampen staan we nog steeds machteloos. 

Dat verbetert natuurlijk sterk als we de back-up fysiek ergens anders onderbrengen. En dat elders onderbrengen kan tegenwoordig gemakkelijker dan ooit. 

Er zijn allerlei zogenaamde cloudsystemen op de markt, waarmee een uitstekende beveiliging te realiseren is. Zelf gebruiken we hier bij Jetje's dag de software van Acronis voor,  maar er zijn er meer. 

Voorbeelden zijn Dropbox, Onedrive en AmazonS3. Technisch ontloopt het elkaar allemaal niet veel. Het voordeel van Acronis is, dat het ook beschermt tegen het gijzelen van je computer, maar dat is een complex onderwerp voor een ander artikel. 

"Enter" staat er op...
Er staat "enter" op met een pijltje. Dat kan ook nooit belangrijk zijn. Ik maak de pc weer dicht en dan kan hij er wel weer even tegen. Alle overbodige onzin is er nu uit, dus dat kan ook geen problemen meer geven.

Wat mag een verzekering kosten?

Heb jij én een noodvoeding én een NAS én een cloudoplossing? Dan kan je heel weinig meer gebeuren. Je krijgt je data altijd weer terug. Misschien is deze oplossing  niet voor iedereen nodig. Maar bedenk eens wat er gebeurt als je apparatuur uit valt en alles wat er op staat gewoon weg is...Wat mag dat risico kosten om het te voorkomen?

Een paar prijzen: 

  • Noodvoeding. Eenmalig, vanaf €50 tot enkele honderden Euro's, maar dat is overdreven zwaar. 
  • NAS.  Eenmalig, vanaf €80, afhankelijk van de tijd, dat de PC door moet kunnen draaien bij stroomuitval.
  • Cloudoplossing  €50 per jaar.

Quote van de dag


quote van de dag 
 

 

Moeten we of kiezen we?


"Ik moet vandaag nog dit doen..." of "Ik moet deze week nog dat doen..."

Hoe vaak zeggen we dat niet tegen onszelf? Of horen we het iemand anders zeggen? Heel regelmatig, nietwaar?

Het punt met dat gemakkelijke woord "moeten" is dat het suggereert, dat iemand anders iets van je verwacht. Wat je gaat doen, is niet echt iets van jezelf. Het "moet" nu eenmaal, nietwaar? Iemand heeft dat kennelijk ooit eens zo bedacht en jij voert het netjes uit. Misschien heb je het trouwens zelf wel bedacht. Mensen kunnen heel streng voor zichzelf zijn en zichzelf allerlei opdrachten geven. En dus loop je jezelf lekker op te jagen, zoals prima past in de huidige tijd.

Maar er is wel een goed alternatief voor dat eeuwige "moeten". We zijn als mensen toch min of meer vrije wezens, al zou je dat bij sommigen niet altijd denken. En vrije mensen hebben een keuze bij wat ze doen. 

En dus is het eigenlijk niet: "Ik moet vandaag nog een schilderij afmaken," maar "ik kies er voor om vandaag een schilderij af te maken". Een ander voorbeeld: "Ik kies er voor, om deze week de ramen eens schoon te maken," in plaats van "Ik moet deze week de ramen schoonmaken."

Het is een klein maar heel subtiel verschil. We hebben nu zelf een keuze gemaakt. Er is niemand meer die dwang uitoefent. Als je zelf een keuze voor iets maakt, maakt dat het vaak gemakkelijker om er aan te beginnen. Je motivatie wordt automatisch groter bij een bewuste keuze, die je zelf hebt gemaakt. Het is ook een eerste stap naar een bewuster leven. 

Alleen maar dingen doen, omdat ze "moeten" is ook geen erg bevredigende manier van leven. Een leven dat uitsluitend bestaat uit zaken, waar je echt zelf voor kiest, zal beslist een stuk beter bevallen.Morgen is het 1 april. De dag van de grappen en grollen, al dan niet leuk. We gaan maar eens kijken bij Jetje's dag of we er iets mee kunnen.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts