Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

30 maart. Dag van het potlood

30 maart. Dag van het potlood


Wat zou de wereld zijn zonder potloden


Wat is de dag van het potlood?

Vandaag is het de dag van het potlood. Had je daar (ook) nog nooit van gehoord? Nu, wij hier ook niet en we lopen bij Team Jetje toch al heel wat jaren mee in de beeldende kunst. Wereld potlooddag wordt ieder jaar op 30 maart gevierd. De datum van 30 maart is niet geheel toevallig gekozen. Het is de datum waar op in 1858 het bekende potlood met gum gepatenteerd werd door ene Hyman Lipman. 

De dag van het potlood heeft geen officiële organisatie en er worden geen specifieke evenementen gehouden, maar alle reden om er op Jetje's dag even aandacht aan te schenken. 


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Dag van het potlood 2021
Dag van het potlood 2021


Het bekendste tekenmateriaal

Je wilt gaan tekenen. Wat is dan het eerste materiaal waar je aan denkt? Een potlood waarschijnlijk. En dat is niet meer dan logisch. Want het potlood is het meest gebruikte stukje gereedschap van de tekenaar. Sterker nog, het is waarschijnlijk ook het eerste tekenmateriaal dat hij als peuter ooit in handen heeft gehad om er een "kunstwerk" voor familieleden mee te maken. 



een setje potloden

Grafiet is de basis van elk potlood

De basis van elk potlood dat je ooit in handen gaat krijgen, is een vorm van koolstof,die grafiet wordt genoemd.  Deze koolstof is in een staafvorm geperst. Puur grafiet is erg hard en dat tekent in de meeste toepassingen niet prettig. Vaak zijn er dan ook nog extra bindmiddelen als bijvoorbeeld klei aan toegevoegd tijdens het persen. Doel daarvan is om tot een zachter, maar toch redelijk stevig materiaal te komen, dat ook niet bij de minste of geringste druk afbreekt. Zo bepaalt de hoeveelheid klei in het grafiet voor een groot deel de zogenaamde hardheid. Deze hardheid is één van de voornaamste kenmerken van een potlood en bepaalt voor het grootste deel de gebruiksmogelijkheden.


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | is er een probleem?
Is er een probleem?


Hardheid van potloden

Een zogenaamd HB potlood heeft een gemiddelde hardheid. Vandaar we zowel de H als de B in de naam terugvinden. Pak een willekeurig potlood en je zult er wel een dergelijke code op zien staan. Mogelijk staat er geen HB, maar bijvoorbeeld 2H of 3B op. Hardheid wordt namelijk aangegeven in een reeks: 6H, 5H, 4H, 3H, 2H, 1H, HB, 1B, 2B, 3B, 4B, 5B, 6B. In deze reeks is 6H de hardste (H van Hard, gemakkelijk te onthouden) en 6B de zachtste. Koop je een echte set tekenpotloden, dan vind je deze waarden er waarschijnlijk wel in terug. Op kleurpotloden is de code niet altijd te vinden, maar dat is dan ook een aparte soort. 


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Lucht kleuren, altijd lastig
Lucht kleuren, altijd lastig


Grafietstiften zijn een alternatief

Naast grafiet dat in hout is vastgezet, ons bekende potlood dus, kennen we ook de zogenaamde grafietstiften. Grafietstiften zijn niet in hout gevat en in het algemeen veel dikker dan de stift van een potlood. Het is geweldig tekenmateriaal, maar je krijgt er sneller vieze vingers van dan bij het werken met potloden. 


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Serieus tekenwerk
Wat meer serieus tekenwerk


Harde potloden krassen meer

Harde potloden worden vooral gebruikt in de wereld van de meer technische tekeningen. Of eigenlijk "werden", want harde potloden zijn in die wereld door de computer verbannen. Deze harde potloden geven niet zozeer een zwarte, maar een meer grijze lijn. Harde potloden geven snel een krassend effect. We krijgen een scherpe, harde lijn, die nauwelijks meer weg te krijgen is, omdat deze min of meer in het papier is gegrift. Uitgummen is door dat inkraseffect slecht te doen. Zeker de kras is niet weg te krijgen.

"B" potloden voor artistiek werk

Voor meer artistiek tekenwerk gebruikt de tekenaar meestal een potlood uit de B serie. Vooral omdat een dergelijk potlood een dikkere, zwartere en ook zachtere lijn oplevert. Maar voor artistiek werk moet ook de aanschaf van enkele grafietstiften zeker overwogen worden.

Het slijpen van potloden

Potloden slijpen kan met speciale kleine puntenslijpers, of zelfs complete apparaten. 

 


Maar de tekenaar slijpt zijn potloden bij voorkeur met een scherp mesje. Het slijpen vraagt wel wat oefening. Zeker in het begin vreet deze vorm van slijpen potloodpunten. En dat komt vooral, omdat we te veel druk op het mesje uitoefenen. Later wordt dat vanzelf wel beter, als we eenmaal de slag te pakken hebben. Een puntenslijper lijkt voor de hand te liggen, maar produceert een scherpe punt, die als we niet uitkijken dwars door ons papier heen snijdt. De punt die we met een mesje krijgen, ziet er wat prettiger uit op dat gebied. Een stevig, wat zwaarder mes, slijpt ook vaak beter dan een aardappelschiller. Denk bijvoorbeeld aan een zogenaamd "stanleymes", dat je echt stevig vast kunt houden. 

 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Eventjes een scherp puntje aan maken
Eventjes een scherp puntje aan mijn potlood maken

 

Durf een potlood ook weg te gooien


Is je potlood door enthousiast tekenen, of alleen maar veel slijpen tot een minimaal stompje geworden, gooi het dan weg. Je hebt veel te weinig grip op een dergelijk stompje. En wees eerlijk, eigenlijk is er nauwelijks mee te werken. Potloden zijn niet duur en de handel in tekenmaterialen moet toch ook leven.

Let op afgeven en uitvlekken

Let op als je klaar bent. Een potloodtekening, die met een zacht potlood is gemaakt geeft af. Die kan zelfs behoorlijk afgeven. Gebruik je materiaal, zoals houtskool of Siberisch krijt, dan is het effect nog veel erger. Dat soort tekenmateriaal geeft echt enorm af. Er bestaat speciaal fixatiemateriaal, zogenaamd fixatief voor. Fixatief wordt verkocht in spuitbussen. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Hij is weer scherp!

Die punt is weer scherp!




Fixatief of haarlak

Vroeger bestonden er speciale blaaspijpjes voor, die in een flesje werden gehouden, maar deze fixatiespuitjes zijn min of meer uitgestorven. Heb je een bus haarlak in huis? Dat voldoet ook. Niet teveel spuiten en opletten of het geen vlekken geeft. Dus voordat je een geslaagde tekening gaat fixeren, eerst een stukje proberen op een mislukt exemplaar. Volgens sommigen gaat haarlak op den duur vergelen, maar er zijn geen negatieve ervaringen mee.


Quote van de dag


quote van de dag



 
 
 

De link tussen communicatie en succes


De meeste mensen beschouwen communicatie als een vanzelfsprekend iets, dat iedereen van nature wel onder de knie krijgt. We praten met onze familie, ouders en kinderen. En natuurlijk met andere personen, die op één of andere manier belangrijk voor ons zijn. Denk dan aan personen zoals vrienden, familie, kennissen en collega's. We denken er eigenlijk helemaal niet zoveel over na. Communicatie is nu eenmaal een normaal onderdeel van het leven en het is een vanzelfsprekende manier, waarop we gedachten en ideeën naar elkaar overbrengen.
 
communcatie



We zien echter niet altijd even duidelijk onder ogen, dat iedereen een andere, min of meer persoonlijke, communicatiestijl heeft. Sommige mensen kunnen misschien niet zo gemakkelijk hun gedachten onder woorden brengen. Anderen zijn juist verbaal heel begaafd. En dus communiceren beide personen op totaal andere manieren en zullen misschien moeite hebben om elkaar te volgen. Mensen kunnen hun emoties op een totaal andere manier communiceren, dan dat iemand anders dat zou doen. Sommigen doen dat goed verbaal. Anderen doen dat in het geheel niet. Zij uiten zich vooral non-verbaal. Het is daarom ook altijd goed om bij de mensen die je rechtstreeks spreekt, na te gaan of je bericht wel echt bij hen overgekomen is. Soms lijkt de communicatie vlekkeloos te gaan, maar wordt een bericht slechts gedeeltelijk of helemaal niet ontvangen.

Dit controleren van de ontvangst wordt het verzamelen van feedback genoemd. Feedback is bij communicatie belangrijk. Met dit soort feedback weet je namelijk of je je boodschap wel of niet overbrengt. Het kan voor veel mensen heel moeilijk zijn om in deze wereld te slagen, als je de kracht van communicatie onvoldoende begrijpt. We zijn als mensen nu eenmaal een sociale soort. En de mensheid heeft de neiging om elkaar toch nodig te hebben. Maar we zijn niet biologisch geboren met dezelfde hulpmiddelen, waarmee sommige diersoorten worden geboren. We zijn kwetsbaar op veel terreinen en moeten vaak goed samenwerken om alle problemen te overwinnen, die tijdens ons leven op ons pad komen.

Deze mentaliteit is iets dat diep in ons geworteld zit. In onze sociaal gerichte wereld moeten we heel goed weten hoe we met elkaar kunnen praten. En dat geldt zeker als we onszelf ooit als succesvol willen kunnen beschouwen. En wil je goed met elkaar kunnen praten, dan is het erg belangrijk voor ons om vooral luistervaardigheid en empathie te ontwikkelen.

Luistervaardigheid helpt ons, om de berichten te ontvangen, die andere mensen ons proberen te geven. Hun feedback over ons kan ons helpen onze sterke punten en onze valkuilen echt te begrijpen. En als we daar echt voor open staan, dan zal ons dat helpen, de sterke punten verder te ontwikkelen. En de valkuilen te dichten. En dat zal ons weer helpen om ons in de toekomst succesvoller te ontwikkelen. En niet alleen dat positieve punt speelt een rol. Het helpt ons ook om onze relatie met anderen steeds verder te verbeteren, omdat ze het gevoel hebben, dat we echt naar hen luisteren en dat we er echt om geven wat ze te zeggen hebben.

Empathie is ook een cruciale vaardigheid om goed te ontwikkelen. Als we ons niet kunnen inleven in anderen, wordt de relatie tussen jullie gespannen en moeilijk. Empathie is een manier om te leren, hoe je om iemand anders kunt geven, door hun perspectief te proberen te begrijpen. En zelfs, of juist vooral, als dit perspectief anders is dan het jouwe. Iedereen heeft andere ervaringen, die hen ertoe aanzetten om op een bepaalde manier te handelen. Als we de manier van werken en denken van anderen kunnen begrijpen, kunnen we verder in het leven komen en betere en hechtere relaties met hen hebben.

Wanneer je je communicatieve vaardigheden steeds verder ontwikkelt, verbeter je niet alleen je persoonlijke relaties, maar je zult ook een grotere kans hebben, om te netwerken met mensen die je kunnen helpen om je plannen van de grond te krijgen. En ze zullen jou met hetzelfde respect behandelen dat jij aan hen geeft. 
 
non-verbale communicatie is ook belangrijk
non-verbale communicatie is ook belangrijk



Communicatie is in veel opzichten een belangrijke sleutel om te slagen. Als je merkt dat je last hebt van een tegenslag, overweeg dan om meer te weten te komen over hoe je je communicatiestijl verder kunt ontwikkelen. Het is één van de belangrijkste vaardigheden, om in je leven verder en hogerop te komen. Vaak is goede communicatie belangrijker, dan specifieke kennis en ervaring, hoe belangrijk die op zichzelf ook zullen zijn.

Kortom, de beste manier om in jezelf te investeren, is om te investeren in je vaardigheden om te communiceren met wie dan ook. Het is een investering, die zichzelf in alle opzichten dubbel en dwars terug zal verdienen.



Ben je al je gegevens op jouw computer al eens kwijt geweest? Nee? Dan is het vrijwel zeker dat dit ooit gaat gebeuren. En daarom is de woensdag de "Wereld Back-up dag".

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts