14 februari, Valentijnsdag
14 februari is het Valentijnsdag! |
Valentijnsdag wordt jaarlijks gevierd op 14 februari. Het feest is uit de Verenigde Staten over komen waaien en wordt pas sinds de jaren '80 en '90 in Nederland gevierd. Valentijnsdag is de dag van de liefde en de romantiek. En natuurlijk niet te vergeten de dag van de extra omzet van bloemisten, chocolaterieën en lingeriezaken.
Uitbundige etalages voor Valentijnsdag |
Want dat de commercie bij dit feest van de liefde een extra grote rol speelt is vaak vrij opvallend. Sterker nog, er wordt niet veel moeite gedaan om het uit het zicht te houden. Uitbundige etalages moeten de mensen over de streep trekken.
Er gaat op Valentijnsdag niets boven chocolade |
Onduidelijke geschiedenis
14 februari is oorspronkelijk de dag van de Heilige Valentijn. Deze dag bestaat niet van vandaag op gisteren, want de dag van de Heilige Valentijn is in 496 uitgeroepen door paus Gelasius de eerste.
De dag heeft dus al een aardige periode weten te overleven. Wat deze Heilige Valentijn met liefde en romantiek te maken had is nooit helemaal duidelijk geworden. Natuurlijk zijn er verhalen over deze Valentijn, maar die blijken allemaal van recente aard te zijn. En ze zijn duidelijk ontworpen door reclamebureaus. Zeg maar de kerstman van Kerstmis.
En heel veel hartvormen in allerlei variaties natuurlijk |
Ook televisieprogramma's lijken bij de verspreiding van Valentijnsdag in Nederland een belangrijke rol gespeeld te hebben.
Valentijnsdag genereert omzet
Valentijnsdag is een dag waarop verliefde mensen elkaar nog wat meer aandacht geven. En dat doen ze dan bijvoorbeeld met cadeautjes, knuffelberen, chocolade en snoeperij, gedichtjes, bloemen (vooral rode rozen met lange stelen) of kaarten.
En dat sommige winkels er alles aan doen om eventjes een graantje mee te pikken van deze koopgolf die Valentijnsdag veroorzaakt is vaak dan ook uitstekend in de winkels te zien.
Ha, nog meer chocolade! |
Ook de Valentijnskaart was er niet spontaan
Daarnaast zien we het versturen van Valentijnskaarten, die meestal als een anonieme liefdesverklaring gezien moeten worden. Dat de Amerikaanse kaartenmagnaat Hallmark een grote rol heeft gespeeld in de promotiecampagnes voor het versturen van deze Valentijnskaarten is dan natuurlijk niet echt vreemd.
En spannend wat hier nu in zou kunnen zitten? |
Is Valentijnsdag nu een succes of niet?
Of valentijnsdag nu bij het publiek echt zo'n groot succes is, is nogal moeilijk in te schatten. Winkeliers en brancheverenigingen zijn niet erg scheutig met hun informatie op dat punt.
Veel nuchtere Nederlanders ervaren Valentijnsdag als pure opgedrongen commercie, die mee is gekomen met Amerikaanse feesten, zoals Halloween en de Amerikaanse kerstman op zijn vliegende arrenslee met rendieraandrijving.
Opmerkelijk is dat bij onderzoek onder jongeren deze Valentijnsdag als "iets ouderwets" werd betiteld. Dat zou er in theorie op kunnen duiden dat Valentijnsdag al weer over het hoogtepunt heen is. De toekomst zal het leren.
Nog meer chocolade. Het kan allemaal niet op op Valentijnsdag |
Weg met negatieve denkbeelden
Vier methoden om negatief denken te verminderen
We leven in een lastige tijd. Veel mensen ervaren alle maatregelen, die we opgelegd krijgen door de overheid, als flink belastend. Om wat voor reden dan ook, want de beweegredenen lopen zeer uiteen. Maar dat het tot allerlei negatieve gedachten kan leiden is natuurlijk wel zeker. Maar of dat gezond is, dat is een heel ander verhaal. Een feit is, dat het lang blijven hangen in negatieve gedachten tot allerlei klachten kan gaan leiden. Die klachten beginnen vaak psychisch maar kunnen vrij gemakkelijk overgaan in daadwerkelijk fysieke klachten. Het onderkennen dat je negatieve gedachten hebt om die daarna proberen te verminderen, is dan ook zeker iets dat flink wat aandacht moet hebben. En dat geldt natuurlijk helemaal in negatieve tijden zoals de huidige.
Het verminderen van je negatieve gedachten, lijkt misschien een ontmoedigende taak voor sommigen. Maar de voordelen die het heeft, maken het de geïnvesteerde tijd en energie zeker waard. In dit artikel bekijken we een paar mogelijkheden, waarmee je volgens de literatuur op dit gebied, het verminderen van negatieve gedachten aan kunt pakken.
Dag in dag uit ervaren we of we het willen of niet, duizenden gedachten. Veel van deze gedachten zijn negatief. Of die gedachten hebben een zeker neiging tot zelfkritiek. Dit zijn de gedachten, waarop we ons willen richten, als we het hier over verminderen hebben. Deze negatieve gedachten kunnen voortkomen uit alles wat we horen op het nieuws, de radio, uit wat we lezen in de kranten, op websites, weblogs en social media.
Bronnen voor nieuws zijn er meer dan genoeg. En hoe meer nieuws we binnen krijgen, hoe meer tegenstellingen er in dat nieuws verscholen zullen zitten. Nu spreekt het merendeel van de berichten die we lezen elkaar al tegen. Mensen worden er vaak horendol van, maar kunnen het toch ook niet opbrengen, om het al het binnenkomende nieuws maar te negeren. Dus laten we maar snel die mogelijke aanpakken gaan bekijken.
Vervanging
De methode van vervanging kijkt naar het introduceren van nieuwe, positieve gedachten die je van tevoren op papier hebt bedacht en samengesteld. Deze gedachten zijn dus gepland. Deze vervangingstechniek is onder verschillende namen in omloop, bijvoorbeeld als affirmatie. Ook hierbij worden niet-gewenste gedachten vervangen door wel gewenste. Stel, dat je af wilt vallen. (Dat komt nogal eens voor bij zogenaamde goede voornemens) Dan vertel je jezelf, zodra je opstaat, je streefgewicht. Dus "ik word 80 kilo".
En iedere keer als je een koekje of een snoepje ziet herhaal je deze zin. Op een gegeven moment zet deze gedachte zich vast in ons brein en beïnvloedt daarmee ook andere delen van onze geest. De gedachte gaat zich als een soort van virus door ons brein verspreiden.
Het idee is uiteraard voor allerlei zaken te gebruiken, die we veranderen willen. Andere technieken schrijven voor om een dergelijke zin gedurende de dag steeds maar te herhalen, of we nu met voedsel geconfronteerd worden of niet. Dit is een persoonlijke keuze. Overigens lezen we overal dat deze technieken om ons brein te herprogrammeren, (want dat doen we hiermee) wel degelijk werken, als ze maar serieus genoeg aangepakt worden. Dat ons brein zich gemakkelijk voor de gek laat houden, blijkt bijvoorbeeld uit de goede werking van placebo medicijnen. Een verschijnsel dat bijna iedereen wel kent uit eigen ervaring.
Geleidelijke afzwakking
Veel van de dingen die we doen op basis van onze negatieve gedachten, leiden tot steeds meer negatieve gedachten. En dat kan een soort negatieve kringloop in werking zetten, die nergens toe leidt en die we dan ook beslist niet willen. Die kringloop van steeds negatievere gedachten moeten we doorbreken, willen we tot verbetering van de situatie komen. Dat mag op zich duidelijk zijn. We erkennen daarbij, dat die negatieve gedachten wel degelijk aanwezig zijn. De volgende stap is om die gedachten af te zwakken, door er positieve gedachten aan toe te voegen.
Een voorbeeld om dit wat te verduidelijken:
Je bent bijvoorbeeld bezig op je werk met een naar klusje. Plotseling komt dan de gedachte
"Ik haat deze baan." bij je op. Dan erken je eerst, dat je die gedachte hebt. En dan zeg je vervolgens: "Ik haat dit deel van mijn baan, maar er zijn andere aspecten aan, die ik wel leuk vind om te doen, zoals het netjes op orde houden van de boekhouding."
Geleidelijk aan zullen de negatieve gedachten daardoor in kracht af gaan nemen. En de kringloop wordt niet meer versterkt en zal minder worden.
Aanvaarding
Dit is een methode, waarmee je al je binnenkomende gedachten zoveel mogelijk gewoon accepteert en gewoon binnen laat komen. Zonder verder veel aandacht aan die binnenkomende gedachten te schenken.
Stel dat je een negatieve gedachte als: "Ik ben hopeloos in het schrijven van nieuwe teksten" op voelt komen. Dan accepteer je die negatieve gedachte gewoon En dan vul je die aan met iets als: “Zo voel ik me nu misschien, maar niet per se de hele tijd." Je accepteert daarmee de negatieve gedachte. En gaat dan verder met wat je aan het doen was. Door je negatieve gedachten op deze manier op te vangen, zul je de gewoonte ontwikkelen, om op een natuurlijke manier steeds positiever te gaan denken.
Omkering en associatie
Dit is een methode, die wordt gebruikt om de binnenkomende negatieve gedachte om te keren met bestaande herinneringen, met bijbehorende emoties en gevoelens. Het is een bijzonder krachtige techniek, omdat je meer van je zintuigen en gevoelens gebruikt. Laten we eens een voorbeeld van deze techniek bekijken. Je hebt de volgende negatieve gedachte:
"Ik kan geen presentaties meer doen, ze zullen me allemaal uitlachen."
Je herinnert je dan een eerdere presentatie, waar je sprak over een onderwerp, dat je goed kende. Je herinnert je ook hoe goed dat toen voelde en je weet nog hoe iedereen je feliciteerde aan het einde van je lezing.
Kortom, je voelde je fantastisch. Dan vervang je de oorspronkelijke gedachte van: "Ik kan dat niet ..." met een nieuw beeld. Je ziet iedereen opstaan, het gaat geweldig, de mensen komen je feliciteren. Je voelt je in één woord geweldig. En dat wordt dan de associatie die bij deze gedachte moet gaan horen. Deze techniek kost best wel wat tijd, maar de aanpak staat ook bekend als heel effectief.
Je kunt aan de gang
Natuurlijk is dit maar een eerste aanzet. Wil je hier verder in, dan zijn er volop manieren, om je er verder in te verdiepen, maar je kunt in elk geval een aantal zaken nu goed plaatsen.
Er zijn nog veel meer methoden om je negatieve denkgewoonten te verminderen en te veranderen in positieve beelden over jezelf.
Het ontstaan van negatief denken kun je niet tegen gaan. Het is ook maar de vraag of dat goed zou zijn, want we moeten ook niet alles en iedereen met een roze bril willen bekijken.
Maar het is wel prettig als we de meeste negatieve gedachten achter ons kunnen laten.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht u ook een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Een verwijzing naar een eigen website of weblog is toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. Bij belangstelling of vragen kunt u altijd contact opnemen.
Jetje's dag is te bereiken via het e-mailadres jetjesdag@protonmail.com
Op Facebook zijn we te vinden op https://www.facebook.com/Jetjesdag
Geen opmerkingen:
Een reactie posten