Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

2 juni 2025. Nr. 388. Jetje aan de Zaan

2 juni 2025.  | Nr. 388 | 

Jetje aan de Zaan

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

Ik krijg nog wel eens vragen waar mijn achternaam vandaan komt. De naam Sibie komt niet echt veel voor, maar in sommige streken van het land is het een bekende naam. Dan denk ik vooral aan de Zaanstreek. Onderzoek heeft geleerd dat de naam daar begin 1800 voor het eerst opduikt in Nederland.  

Misschien is dat de reden dat de Zaanstreek een speciale plek heeft. Voor fotografiewerk wordt het door mij in elk geval veel gebruikt. De Zaanse schans, die er vlak bij te vinden is,  is wereldwijd beroemd, wat iedereen kan zien die er wel eens rond loopt om toeristen te gaan kijken. Ook daar ben ik regelmatig geweest om te fotograferen. 

Zie bijvoorbeeld https://jetjesdag.blogspot.com/2022/10/spinazie.html 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1.Jetje bezoekt de Zaanstreek;


 2.Heb je liever het risico niet of heb je liever de kans?

  3.Zaandam en de Zaanse Schans.



Het verleden van Zaandam en het ontstaan van Zaanstad


De regio rond de rivier de Zaan kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De Zaanstreek ontwikkelde zich in de loop der eeuwen van een verzameling kleine, agrarische nederzettingen tot een belangrijk industrieel gebied. Zaandam, nu een van de bekendste plaatsen in deze streek, speelde hierin een centrale rol.




Van dorpjes langs de Zaan naar industriële krachtpatsers

In de 17e eeuw, de Gouden Eeuw van Nederland, begon de Zaanstreek uit te groeien tot een van de eerste echte industriegebieden ter wereld. De overvloed aan windmolens in deze streek maakte het mogelijk om op grote schaal hout te zagen, olie te slaan, papier te maken en andere industriële processen uit te voeren. Zaandam stond bekend om zijn scheepsbouw. Zelfs de Russische tsaar Peter de Grote kwam in 1697 incognito naar Zaandam om het vak van scheepsbouwer te leren.




Toch bestond de streek lange tijd uit een verzameling losse dorpen en buurtschappen. Vaak allemaal met hun eigen bestuur. Soms echt een eigen identiteit en een van de rest afwijkende cultuur. Plaatsen als Koog aan de Zaan, Wormerveer, Zaandijk, Krommenie, Westzaan, en natuurlijk Zaandam zelf, hadden ieder duidelijk een eigen karakter. De onderlinge samenwerking was beperkt. Al deelden zij wel graag mee in de economische kracht die de Zaanstreek beroemd maakte.




Het ontstaan van Zaanstad

In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw werd de roep om meer bestuurlijke efficiëntie steeds groter. De afzonderlijke gemeenten waren te klein geworden om zelfstandig de uitdagingen van de moderne tijd aan te kunnen. Denk daarbij aan woningbouw, opzetten van een infrastructuur en de ontwikkeling van de industrie. Daarom werd besloten tot een gemeentelijke herindeling.




Op 1 januari 1974 werd de gemeente Zaanstad officieel gevormd door het samenvoegen van acht voormalige gemeenten: Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormerveer, Krommenie, Assendelft, Westzaan en Haaldersbroek. Zaandam werd de grootste kern binnen de nieuwe gemeente. Sindsdien fungeert  Zaanstad als bestuurlijk centrum.




Een nieuwe eenheid met behoud van het oude karakter

Hoewel Zaanstad op papier één gemeente werd, zijn de oorspronkelijke dorpen tot op de dag van vandaag herkenbaar gebleven. Elk dorp heeft nog altijd zijn eigen centrum, geschiedenis en soms zelfs een afwijkend dialect. Maar tegelijkertijd heeft de schaalvergroting gezorgd voor betere voorzieningen. En voor een sterkere economische positie die tot meer samenhang binnen de regio heeft geleid.




De geschiedenis van Zaandam en het ontstaan van Zaanstad laten zien hoe een gebied met toch zeer sterke lokale wortels zich wist aan te passen aan de eisen van de moderne tijd. En dat zonder het speciale karakter volledig te verliezen. Er zijn nog steeds molens zichtbaar langs de Zaan, maar inmiddels staan ze naast moderne bedrijven, en woonwijken. Ze dienen meestal als cultureel erfgoed. Het verleden leeft voort in een stad die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. 

 





Neem het risico of verlies waarschijnlijk de kans

In het leven worden we vaak geconfronteerd met situaties waarin we een keuze moeten maken. Nemen we een risico? Of blijven we aan de veilige kant en vermijden we elke uitdaging? Dat klinkt misschien op het eerste gezicht als een simpele keuze. Maar de gevolgen van deze beslissing kunnen wel degelijk groot zijn. De Engelse uitspraak: "Take the risk or lose the chance" benadrukt nog eens dat het vermijden van risico's vaak betekent dat we ook kansen gaan missen. Kansen die ons verder kunnen helpen in ons leven. En dat geldt zowel persoonlijk als professioneel. Soms moet je inderdaad de sprong wagen. Zelfs als het onbekende of de onzekerheid je in de weg staan.

Risico’s en kansen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Risico’s nemen en kansen grijpen zijn twee kanten van dezelfde medaille. Zonder risico is er weinig kans op vooruitgang, groei of succes. Dit geldt voor elke situatie waarin we iets willen bereiken dat buiten onze huidige comfortzone ligt. Of het nu gaat om het starten van een nieuwe onderneming, het aangaan van een nieuwe relatie, of het nemen van een nieuwe carrièrestap – alles wat de mogelijkheden in zich heeft om onze situatie te verbeteren, brengt in het algemeen ook een element van risico met zich mee. Dit betekent dat er altijd een kans bestaat om te falen. Maar de mogelijkheid van succes is meestal groter, wanneer we het risico toch durven te nemen.

Als we elke kans vermijden, puur omdat we bang zijn om te falen, sluiten we ons af van veel mogelijkheden die voor ons lig op de lange termijn vastzetten in een situatie waarin we niet meer verder komen. De harde en vervelende waarheid is, dat de grootste kansen vaak verborgen blijken te zitten achter de grootste risico’s.

De angst voor falen overwinnen is van belang

Een van de grootste obstakels bij het nemen van risico's is de angst om te falen. Niemand wil falen. Maar falen is zeker niet het einde van de wereld. Het is eerder een leermoment, een kans om sterker terug te komen en het beter te gaan doen. Elke keer dat we iets proberen en het niet lukt, krijgen we nieuwe inzichten. En dat zijn dan ook nog inzichten die ons helpen om te groeien en ons aan te passen. In veel gevallen is falen dus de stap die ons dichter bij succes brengt, omdat het ons dwingt om onze benadering  eens opnieuw te overwegen en mogelijk ook aan te passen.

De angst voor falen kan zeer verlammend zijn. Maar door te begrijpen dat falen wel degelijk een onderdeel is van het proces, kunnen we deze angst gemakkelijker achter ons laten. Het nemen van een risico zonder de garantie van succes maakt nu eenmaal deel uit van de reis naar persoonlijke groei en zelfontplooiing.



Kansen zijn meestal van tijdelijke aard

Een ander belangrijk aspect van het nemen van risico’s is dat kansen vaak maar tijdelijk aanwezig zijn. De kans die zich vandaag aandient, is misschien morgen wel niet meer beschikbaar. Dit betekent dat het belangrijk is om in het moment te handelen. Zelfs als we ons onzeker voelen. Wachten op de perfecte tijd of omstandigheden kan ervoor zorgen dat we kansen mis gaan lopen. Soms is het beter om toch maar te handelen. En zelfs als we niet alle antwoorden hebben. Het is beter dan om te wachten op een ideale situatie die misschien nooit gaat komen.

Conclusie

"Neem het risico of verlies de kans" herinnert ons eraan dat het leven een reeks keuzes is. En waarbij we de mogelijkheid hebben om te groeien en te leren, met name door risico’s te durven nemen. Ja, het vermijden van risico’s kan ons op korte termijn beschermen tegen pijn. Maar het kan ons ook belemmeren in ons streven naar succes en persoonlijke voldoening. 

De sleutel daarbij is om de angst voor falen te omarmen. Om te begrijpen dat falen een onderdeel is van het leerproces en om te handelen wanneer zich kansen voordoen. Als we blijven wachten op het perfecte moment, kunnen we uiteindelijk alles verliezen wat we ooit hadden kunnen bereiken. Het durven nemen van risico’s is daarom de eerste stap naar het behalen van de kansen die ons een beter leven kunnen brengen.



De Zaanse Schans

Hoezo druk?


De Zaanse Schans is een uniek historisch dorp in Nederland, gelegen aan de Zaan bij Zaandam. Het is een openluchtmuseum waar bezoekers een levendig beeld krijgen van het Nederlandse leven in de 18e en 19e eeuw. De Zaanse Schans staat bekend om zijn authentieke houten huisjes, werkende molens, ambachtelijke werkplaatsen en schilderachtige straatjes. Je kunt er zien hoe klompen worden gemaakt, kaas wordt bereid en hoe windmolens vroeger gebruikt werden voor onder andere het zagen van hout of het malen van specerijen. 



Bezoekers kunnen ook een wandeling maken langs het water of een boottocht maken over de Zaan. De sfeer ademt nostalgie en geeft een inkijkje in het rijke industriële verleden van de regio. De Zaanse Schans is het gehele jaar door buitengewoon geliefd bij toeristen die uit de gehele wereld komen. Maar ook Nederlanders die geïnteresseerd zijn in hun cultureel erfgoed, weten die kleine stukje Zaanstreek te vinden. Het is een plek waar een stuk lokale geschiedenis echt tot leven komt.

Zaanse Schans bij zonsondergang






Morgen in Jetje's dag
Morgen ga ik voor de gouden band!

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts