Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

28 mei 2025. Nr. 385. Jetje en de monnik met de knuppel

28 mei 2025.  Nr. 385

Jetje en de monnik met de knuppel

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

Vandaag wandel ik weer eens rond in Monnickendam. "Weer?" zul je zeggen. Inderdaad. Ik kom er regelmatig. De dorpen rond de vroeger Zuiderzee trekken me op een bepaalde manier aan. Waarschijnlijk was dat ook een reden om destijds een galerie te openen in Harderwijk. Trouwens, als iemand nog een leuk huurpandje voor een nieuwe galerie weet te vinden, houd ik mij aanbevolen. Maar dat terzijde. Hoewel de visserij er vooral geschiedenis is geworden, is er nog veel te vinden dat aan die tijd herinnert. Het in al die plekken leuk wandelen. Al was het maar om toeristen te kijken. Maar het is ook een geschikte omgeving voor de fotografie. En dus komen we dit soort plaatsen op Jetje's dag nog wel eens tegen. 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag



 1. Monnickendam is een leuk en interessant dorpje om doorheen te dwalen;


 2. Schrijf het nu toch eens een keertje op;

  3. Nog wat foto's van Monnickendam.




Samen met die beruchte monnik



Over een stadje, een monnik, een stier en een knuppel

Monnickendam is een interessant stadje in de gemeente Waterland, gelegen aan de Gouwzee waar ook Marken en Volendam aan liggen. Monnickendam ligt ten noorden van Amsterdam en als je het nadert wordt als eerste de toren van de Sint-Nicolaaskerk zichtbaar. Monnickendam heeft een rijke geschiedenis die terug te vinden is in de charmante straatjes en in de vooral door watersporters levendige haven. Het is een geliefde bestemming voor zowel dagjesmensen als voor liefhebbers van geschiedenis, cultuur en het natuurschoon van het water.



Historische wortels

De naam Monnickendam komt van oorsprong van de Norbertijner monniken, afkomstig uit het Friese Hallum. Deze monniken vestigden zich in 1235 op het eiland Marken aan de overkant van de Zuiderzee. Zij legden een dam aan bij de monding van het veenriviertje de Leek. En zoals we dat in Nederland bij meer plaatsnamen zien, leidde deze dam tot de naam "Monnickendam." Dankzij de aanleg van deze dam en een sluis ontstond er een binnenhaven. Deze haven maakte Monnickendam tot een belangrijk handelscentrum. In 1355 kreeg Monnickendam de zo belangrijke stadsrechten en ontwikkelde het plaatsje zich tot een bloeiende havenstad, die zich vooral richtte op de handel op de Oostzeelanden.




De bezienswaardigheden van Monnickendam

Een van de meest opvallende monumenten is de Grote of Sint-Nicolaaskerk. Dit is een gotische kerk waarvan de bouw circa 250 jaar duurde, niet ongebruikelijk in die tijd. Deze kerk staat aan de rand van het oude centrum en biedt een weids uitzicht over de omgeving, met name over het vlakke land van de provincie Noord-Holland.




De monnik met de knuppel

Bij de sluis vinden we een interessant beeld van een monnik met een knuppel. Volgens de overlevering gebruikte een monnik deze knuppel om achter een ontsnapte stier aan te gaan. Het hele verhaal is [hier te lezen]  



De speeltoren

Het Waterlands Museum "de Speeltoren" vinden we terug in een middeleeuwse toren uit 1450 die in de buurt van de sluis bij de haven staat. Deze speeltoren herbergt het oudste nog bespeelbare carillon ter wereld. Dit carillon staat bekend om zijn karakteristieke, ietwat valse klank. Maar een dergelijk kenmerk maakt het wel tot een stuk uniek muzikaal erfgoed. 



De Waegh

De Waegh, vlak naast de speeltoren werd oorspronkelijk gebouwd in 1382 en herbouwd in 1668 na een brand. De Waegh diende als weeghuis en als beurs voor de handel in levensmiddelen zoals granen, kaas en boter. Het voor die tijd karakteristieke beursgebouwtje is nog goed herkenbaar en herbergt nu een restaurant. 

Is dit iets voor mij? 


De haven en de visserij

De haven van Monnickendam is nog steeds het kloppende hart van de stad. Hier liggen traditionele zeilschepen en moderne jachten zij aan zij in de historische binnenhaven. Bij de visrokerijen aan de haven kun je nog steeds regelmatig de indringende geur van vers gerookte paling opsnuiven. Het roken van paling is een ambacht dat hier al eeuwenlang wordt beoefend .


Natuur en recreatie

Net buiten het centrum ligt het recreatiegebied Hemmeland. Dit is een populaire plek om te wandelen, fietsen, zwemmen en zeilen. Ook kun je hier een fluisterbootje huren om de omliggende natuur en dorpjes eens een keer vanaf het water te verkennen .




Evenementen en cultuur

Monnickendam organiseert jaarlijks diverse evenementen, zoals de Monnickendammer visdagen, waarbij traditionele ambachten en visroken centraal staan. Daarnaast zijn er kunstgalerijen en ambachtelijke winkeltjes die het culturele leven van de stad verrijken .

Goed gesprek met iemand die mij niet steeds tegenspreekt



Samenvattend

Monnickendam is een stad waar geschiedenis, cultuur en natuur samenkomen. Of je nu geïnteresseerd bent in historische architectuur, culinaire hoogstandjes of ontspanning aan het water, Monnickendam biedt voor ieder wat wils. Een bezoek aan dit charmante stadje is als een reisje terug in de tijd. Maar dan wel met alle gemakken van het heden.


 
 




Schrijf het op!


Schrijf je ideeën en de ideeën van anderen op. En liefst zo snel mogelijk

Het bijhouden van notities is een essentieel onderdeel van je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Toch wordt dat vaak over het hoofd gezien. Zodra men de schoolbanken verlaat wordt het door de meeste mensen vergeten. Niet door iedereen? Nee, er zijn veel succesvolle mensen bekend die altijd een notitieboekje bij zich dragen en die hun hele leven bewaren om die notitieboekjes nog regelmatig te raadplegen. 

Dus het feit dat je misschien al lang geen student meer bent, betekent absoluut niet dat je moet stoppen met het vastleggen van waardevolle informatie die je opdoet en van de inzichten die je onder andere daar uit opdoet. Het bijhouden van aantekeningen kan een krachtig hulpmiddel zijn om je gedachten te ordenen. Je kunt er je kennis verder door verdiepen. En als je zakelijk actief bent kun je je productiviteit er flink mee verhogen.

Denk eens aan de keren dat je in een gesprek zat en iemand iets zei dat bij jou een lampje deed branden. Je bent het na een minuut weer vergeten. Het is dan niet gek om even een aantekening te maken. Als het een opmerking van je gesprekspartner is zal die waarschijnlijk gevlijd zijn dat je zijn uitlatingen zo belangrijk vindt dat je ze noteert. 

Of misschien had je zelf een plotseling inzicht dat een probleem oploste waar je al een tijdje mee worstelde. Deze momenten van helderheid en inzicht zijn waardevol, maar ze kunnen gemakkelijk verloren gaan in de chaos van het dagelijks leven als je ze niet meteen noteert. Dat te meer omdat deze inzichten vaak op een onverwacht en onhandig moment tevoorschijn floepen. Door deze ideeën en inzichten netjes op te schrijven, zorg je ervoor dat ze bewaard blijven en dat ze toegankelijk zijn wanneer je ze nodig hebt.

Het bijhouden van notities kan op verschillende manieren worden gedaan. Sommigen geven de voorkeur aan een traditioneel notitieboekje. Maar anderen willen met de moderne tijd meegaan en gebruiken digitale tools zoals apps en tekstbestanden. Het kan en mag allebei. Het belangrijkste is uiteindelijk dat je een manier van noteren kiest die voor jou werkt en die je consequent gebruikt. Het opschrijven van ideeën zorgt niet alleen voor een fysiek geheugensteuntje. Maar het helpt ook om je gedachten te ordenen en te structureren. Het proces van schrijven dwingt je om na te denken over wat je hebt gehoord of bedacht. Je moet het in je eigen woorden formuleren. En dat is iets wat volgens vele studies bijdraagt aan een dieper begrip en beter onthouden van wat er besproken is. 

Een ander voordeel van het opschrijven van ideeën is dat het je helpt om patronen en verbanden te zien die je anders misschien zou missen. Wanneer je regelmatig je aantekeningen doorleest, kun je er trends en terugkerende thema's in opmerken die je kunnen helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Dit kan bijzonder nuttig zijn in een professionele context. Een plek waar strategisch denken en probleemoplossend vermogen doorslaggevend zijn. Door je eigen inzichten en die van anderen te documenteren zorg je voor een waardevolle bron van gerichte en voor jou belangrijke kennis die je kunt raadplegen en waarop je steeds verder kunt voortbouwen.

Bovendien kan het opschrijven van ideeën bijdragen aan je eigen creativiteit. Het bijhouden van een ideeënboek kan dienen als een reservoir van inspiratie waar je op kunt terugvallen wanneer je vastzit of op zoek bent naar nieuwe perspectieven. Zoals al gezegd, veel succesvolle mensen, van wetenschappers tot kunstenaars, hebben deze praktijk al eerder omarmd en erkennen de grote waarde van het hebben van een plek om hun gedachten vast te leggen. Door je ideeën vast te leggen, geef je jezelf de vrijheid om te experimenteren en te spelen met concepten, zonder bang te zijn om ze te vergeten.

Het vastleggen van ideeën is niet alleen nuttig voor jezelf, maar kan ook anderen ten goede komen. Stel je voor dat je in een team werkt en een collega deelt een briljant idee tijdens een vergadering. Door dit idee op te schrijven en te documenteren, zorg je ervoor dat het niet verloren gaat en dat het team er later op kan terugkomen. Dit bevordert een cultuur van samenwerking en gedeelde kennis. Iets wat zeker kan leiden tot betere resultaten en innovaties. Bovendien laat een dergelijke gestructureerde aanpak zien dat je de bijdragen van anderen waardeert en ze serieus neemt, wat kan bijdragen aan een positieve werkomgeving.

Het proces van het bijhouden van aantekeningen hoeft niet tijdrovend of ingewikkeld te zijn. Het kan zo eenvoudig zijn als het dagelijks vijf minuten nemen om je gedachten en inzichten op te schrijven. Dit kan in de vorm van een dagboek, een notitie-app op je telefoon, of zelfs een digitaal document op je computer dat je regelmatig bijwerkt. De sleutel van alles is consistentie. Door van het aantekenen een gewoonte te maken, maak je het tot een integraal onderdeel van je dagelijkse routine en vergroot je de kans dat je waardevolle inzichten niet verloren gaan.

Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om je aantekeningen nog effectiever te maken. Een van de meest effectieve is de techniek van mindmapping, waarbij je je ideeën visueel organiseert in een diagram. Dit kan helpen om complexe concepten verder te vereenvoudigen en verbanden tussen verschillende ideeën te verduidelijken. Een andere nuttige techniek is het gebruik van kernwoorden en korte zinnen in plaats van volledige paragrafen. Dit maakt het makkelijker om snel door je notities te bladeren en de belangrijkste punten te vinden.

Daarnaast kan het nuttig zijn om je notities te categoriseren en te labelen, zodat je ze later gemakkelijk kunt terugvinden. Dit terugvinden kan op verschillende manieren georganiseerd worden zoals door het gebruik van verschillende kleuren voor verschillende onderwerpen. Of door het aanmaken van aparte secties in je notitieboek of digitale tool voor verschillende projecten. Door vanaf het begin een georganiseerd systeem te hebben, bespaar je tijd en moeite wanneer je specifieke informatie nodig hebt.

Tot slot, vergeet niet om je notities regelmatig te herzien en bij te werken. Dit helpt je niet alleen om de informatie fris in je geheugen te houden, maar geeft je ook de kans om nieuwe inzichten toe te voegen en je bestaande ideeën te verbeteren. Het herzien van je aantekeningen kan ook een bron van motivatie zijn, omdat het je laat zien hoeveel je al hebt bereikt en geleerd. Het is een goede gewoonte om bij je aantekeningen ruimte te reserveren om die aantekeningen later aan te kunnen vullen. 

Samenvattend, het bijhouden van notities is een waardevolle gewoonte die je kan helpen om je ideeën en die van anderen te bewaren, te organiseren en te benutten. Het bevordert diepere inzichten. Het verhoogt je productiviteit. En het stimuleert creativiteit. Of je nu in een professionele context werkt, studeert, of gewoon je persoonlijke ontwikkeling wilt bevorderen, het opschrijven van je ideeën is een eenvoudige, maar krachtige tool die je helpt om je doelen te bereiken en wat je in je hebt te realiseren.




Monnickendam op foto's

Het is al eerder in deze Jetje's dag gezegd: Monnickendam is een plaatsje waar het leuk wandelen is. Het is afwisselend met grachten, een haven, een jachthaven, verschillende activiteiten die nog aan het visserijverleden herinneren en de nodige interessante gebouwen, vooral bij de sluis en de haven. Er zijn de nodige mogelijkheden rond het dorp om de auto te parkeren dus ga lekker lopen. Het centrum is duidelijk niet voor autoverkeer bedoeld. 














Morgen in Jetje's dag

Morgen ga ik mijn tablet maar eens lezen.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts