Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

29 mei 2025. Nr. 386. Jetje en haar tablet in Weesp

29 mei 2025.  Nr. 386 

Jetje en haar tablet in Weesp

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol mogelijkheden en nieuwe kansen

Ik krijg elke dag tientallen berichten, om over de opmerkingen onder mijn posts maar te zwijgen. Ik probeer een deel daarvan te beantwoorden of ook van commentaar te voorzien, maar soms is het gewoon te druk en lukt dat helemaal niet. En soms heb ik er gewoon een keer geen zin in.😀 Meestal doe ik dat lekker op de bank, met mijn trouwe tablet. Want dat gehannes met een telefoon vind ik niet handig. Vandaag gooi ik die tablet en zijn speciale steun maar eens in de fotoshoot. En ik ga in op het verschijnsel tablet. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje en haar tablet. Is dat nu handiger dan een telefoon of een computer of juist niet? ;


 2. Als je iets wilt zul je er moeite voor moeten doen;

  3.Wandelen in en rond Weesp.




Tabletcomputer: De voors en tegens ten opzichte van smartphones en computers

"Twijfel je tussen een tablet, smartphone of laptop? Ontdek welk apparaat écht bij jouw leven past — want groter is niet altijd beter en kleiner is zeker niet altijd handiger."
 

 
De tabletcomputer is al jaren een populair apparaat dat zich ergens tussen de smartphone en de laptop of desktopcomputer in bevindt. Voor velen is het een handig hulpmiddel voor werk, studie of ontspanning. Maar hoe verhoudt de tablet zich tot de andere apparaten? In dit artikel zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van de tablet op een rij ten opzichte van smartphones en computers.



Voordelen van een tabletcomputer

1. Groter scherm dan een smartphone
Een tablet biedt een veel groter scherm dan een smartphone, wat het prettiger maakt om films te kijken, documenten te lezen, te tekenen of te browsen. Dit is vooral fijn voor mensen die visueel comfort belangrijk vinden of die vaak met media bezig zijn.

2. Lichter en compacter dan een laptop
Tablets zijn dun, licht en gemakkelijk mee te nemen. In tegenstelling tot laptops hoef je meestal geen aparte tas of oplader mee te sjouwen. Dit maakt ze ideaal voor onderweg of op de bank.



3. Lange batterijduur
Tablets hebben doorgaans een langere batterijduur dan laptops. Hierdoor kun je er vaak een hele dag mee werken of ontspannen zonder op te laden.




4. Intuïtieve bediening
Door het touchscreen zijn tablets zeer gebruiksvriendelijk, vooral voor kinderen en ouderen. Apps starten snel en de interface is eenvoudig te begrijpen.




5. Veelzijdig gebruik
Met accessoires zoals toetsenborden, een stylus en stands verandert een tablet makkelijk in een werkstation of tekenblok. Er zijn ook speciale apps voor productiviteit, design, lezen, en meer.



Nadelen van een tabletcomputer

1. Minder krachtig dan een laptop of desktop
Hoewel tablets krachtiger zijn geworden, kunnen ze nog niet helemaal tippen aan de rekenkracht van een volwaardige computer. Zware taken zoals videobewerking, programmeren of multitasking zijn maar zeer beperkt mogelijk.




2. Minder geschikt voor langdurig typen
Ondanks de mogelijkheid om een toetsenbord aan te sluiten, is langdurig typen op een tablet minder comfortabel dan op een laptop of desktop. De ergonomie laat te wensen over bij langdurig gebruik.




3. Minder opslagcapaciteit
Veel tablets hebben minder opslagruimte dan computers. Hoewel cloudopslag helpt, is dit voor sommige gebruikers een beperking, zeker bij het opslaan van grote bestanden zoals foto's, video's of professionele documenten.

4. Geen volledige desktopervaring
Hoewel sommige tablets gebruikmaken van desktop-achtige besturingssystemen, blijft de ervaring vaak mobiel. Bepaalde software is beperkt beschikbaar of werkt minder soepel dan op een pc.

5. Minder draagbaar dan een smartphone
Hoewel een tablet compacter is dan een laptop, is deze nog altijd groter dan een smartphone. Je stopt hem niet even snel in je jaszak, wat de mobiliteit toch wat beperkt.



Conclusie

De tabletcomputer is een veelzijdig apparaat dat vooral goed tot zijn recht komt bij mediaconsumptie, licht werk en onderweg gebruik. In vergelijking met een smartphone biedt het meer schermruimte en comfort en in vergelijking met een laptop is de tablet lichter en intuïtiever in gebruik. Toch zijn er duidelijke beperkingen op het gebied van kracht, opslag, en ergonomie.

Of een tablet voor jou geschikt is, hangt af van je specifieke behoeften. Als je veel onderweg bent en een compact apparaat zoekt voor lezen, schrijven of browsen, is een tablet een uitstekende keuze. Voor wie veel kracht of precisie nodig heeft, blijft een computer of laptop echter onmisbaar.
En voor ultieme mobiliteit blijft de smartphone koning. 


 

Wat ben je bereid te doen voor wat je echt wilt?


In het kort:

Als je niet bereid bent om dingen op te geven voor wat je écht wilt, dan zul je uiteindelijk het verlangen zelf verliezen — en dat verlies is blijvend.

  • Elke dag dat je kiest voor gemak in plaats van groei, schuif je jouw diepste verlangens verder uit beeld en verklein je de kans dat die verlangens ooit realiteit worden.

  • Offeren is geen verlies, maar een bewuste keuze: Je kiest ervoor iets kleins op te geven om iets groters, betekenisvollers en duurzamers te winnen in je leven.
  • Dromen zonder tot daden over te gaan. Iedereen kent het wel in meer of mindere mate. Er wordt wel gesproken van de tragiek van de onvervulde verlangens. Hoog tijd dus om daar in dit weblog eens wat aandacht aan te geven.


Want iedereen heeft wel verlangens, of hij of zij er nu voor uit wil of durft te komen of niet. Er zijn dromen. Er zijn niet uitgesproken behoeftes die toch diep van binnen leven en ook vaak een hardnekkig leven leiden zonder ooit verder te komen. Een eigen zaak, een creatieve carrière, een leven met meer vrijheid, een betere gezondheid, een rijker sociaal leven. Maar deze verlangens blijven vaak steken in gedachten of voornemens. En dat is juist omdat we uiteindelijk toch niet bereid zijn te doen wat ervoor nodig is om de verlangens vervuld te krijgen. Het blijft bij een wens. Het wordt nooit echt "willen."

Alles wat je niet regelmatig voedt, sterft langzaam maar zeker af. Als je geen tijd, energie of lef steekt in wat je écht wilt, zal datgene wat je het liefst zou willen, stukje bij beetje uit je beeld verdwijnen. Niet omdat wat je wilt echt onmogelijk is, maar omdat je het toch liever opgeeft voor gemak of andere afleiding. Of dat je er van afziet uit een vage vorm van angst. Angst die vaak niet eens hard te maken is, maar wel een hardnekkig leven kan leiden. 

Kiezen voor groei betekent kiezen tegen gemak

Het leven vraagt nu eenmaal vaak om offers. Niet als straf, maar als een soort logische uitruil. Je kiest bewust om bepaalde dingen los te laten, zodat je iets anders of groters wel kunt doen of krijgen. Dat betekent bijvoorbeeld: Minder scrollen op je smartphone of tablet, maar meer schrijven. Minder klagen en meer leren. Minder uitstellen en vooral meer doen.

Wie alles wil houden, houdt uiteindelijk niets echt vast

Wie alles wil houden, houdt uiteindelijk niets echt vast. Groei kost altijd inspanning. Je kunt geen vrijheid verwachten zonder ergens verantwoordelijkheid voor te nemen. Er is geen succes mogelijk zonder een leven met wat discipline. Er zijn geen diepe relaties mogelijk zonder kwetsbaar opstellen. Alles wat waardevol is, vraagt uiteindelijk een prijs.

Wat je nu laat liggen, kan later onherroepelijk verdwenen zijn

Veel mensen wachten op het "juiste moment" om te beginnen. We hebben het hier op het blog recent over gehad. Maar tijd is niet oneindig voorradig. De keuzes die je vandaag uitstelt, kunnen morgen wel eens niet meer beschikbaar zijn. De kans die je nu negeert, kan morgen verdwenen zijn.

Pas op voor spijt achteraf

Stel je voor dat je over vijf jaar terugkijkt en beseft dat je eigen angst of gemakzucht je het mooiste uit je leven heeft gekost. Niet omdat je het niet kon, maar omdat je er niet voor koos. Dat is uiteindelijk de werkelijke prijs van het niets doen: De droom sterft. En jij blijft achter met spijt dat je hem hebt laten sterven terwijl dat misschien helemaal niet nodig was.

Waarom offers je vrij maken in plaats van je te beperken

Het klinkt heel tegengesteld. Iets opgeven om vrijer te zijn. Maar precies dat is de essentie van bewust leven. Wanneer je zelf kiest wat je opgeeft, win je meer grip op je leven. Je ruilt oppervlakkig "comfort" in voor een diepere vervulling. Je laat je vage korte-termijnplezier los voor betekenis op de lange-termijn.

Het is een kwestie van kiezen

Mensen die hun leven bewust sturen in plaats van het maar te laten gebeuren, brengen altijd vormen van offers. Ze kiezen voor vroeg opstaan boven eindeloos blijven snoozen. Ze kiezen voor zelfontwikkeling boven passief consumeren. Ze kiezen de weg van de minste weerstand niet. Ze kiezen de weg van de betekenis.

Want wat wíl je nu werkelijk? En wat ben je bereid op te geven?

Stel jezelf de vraag en laat je jezelf niet wegkomen met een gemakkelijk en oppervlakkig antwoord. Wat wil ik nu écht? En dat is niet iets wat anderen van je verwachten. Het is meestal niet iets wat makkelijk lijkt. Maar wat klopt er nu echt met jouw innerlijke roep? En dan komt de grootste vraag: Wat ben je bereid op te geven om daar te komen?

Je hele leven wordt gevormd door de keuzes die je dagelijks maakt. Elk ‘nee’ tegen gemak is een ‘ja’ tegen meer groei. Elk ‘nee’ tegen uitstelgedrag is een ‘ja’ tegen snellere vooruitgang. Wil je je droom tot leven brengen of wil je er alleen over blijven praten?


Een eerlijk leven vraagt eerlijke keuzes

Wie iets groots wil, kan niet altijd klein en voorzichtig blijven denken. Je kunt en mag niet blijven hangen in comfort, in routine, in het vermijden van elke inspanning. Nee, je hoeft niet alles vandaag te veranderen. Maar je moet wel ergens beginnen. Eén keuze. Eén offer. Eén stap dichter bij je doel.

Verlangens komen niet uit zichzelf uit. Ze vragen iets van je. Niet omdat je het niet waard bent, maar juist omdat je het wél waard bent om ervoor te vechten. 

Wat je niet offert, krijg je niet. Wat je niet kiest, verlies je.

Kortom, Je kunt niet alles houden én alles krijgen. 

Als je écht weet wat je wilt, durf dan ook te kiezen. Want wat je vandaag niet offert, verlies je morgen voorgoed.




WEESP

Weesp is een historisch stadje aan de Vecht waar de tijd even stilstaat.

Weesp is een sfeervol stadje in de provincie Noord-Holland, gelegen aan de laatste kilometers van het riviertje de Vecht. Hoewel Weesp tegenwoordig deel uitmaakt van de gemeente Amsterdam, heeft Weesp een geheel eigen karakter. De rijke historie gaat terug tot de middeleeuwen. De stad kreeg in 1355 stadsrechten en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum. Wat voor een groot deel te danken was aan de strategische ligging aan het water van de Vecht, dicht bij de toenmalige Zuiderzee.


De binnenstad van Weesp ademt nog steeds de sfeer van vroeger. We vinden er schilderachtige grachten, oude pakhuizen, statige gevels en molens met hoopvolle namen als 'De Vriendschap' en 'De Eendragt.' Weesp is een plek waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen langs de Vecht, met uitzicht op de historische bruggen en de groene oevers. Verdere wandelingen voeren je door de groene polders met prachtige vergezichten. 




Met zijn combinatie van rust, natuur en veel historie blijft het stadje Weesp een geliefde plek voor zowel de eigen bewoners als de vele bezoekers. Weesp is een oase vlak bij de grote stad Amsterdam, waar de tijd even lijkt stil te staan. Het is een plaats waar je de charme van het oude Holland nog volop kunt ervaren.








Morgen in Jetje's dag
Morgen gaan we kijken of we iets met roken kunnen doen. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op  X, het voormalige Twitter te vinden 

En natuurlijk ook op Bluesky al staat dat nog in de kinderschoenen

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Een nieuwe eend in de bijt is bluesky

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts