Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

15 mei 2024. JETJE IS ER KLAAR VOOR

 

15 mei 2024. JETJE IS ER KLAAR VOOR

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal 

Kennen jullie Spongebob met de vierkante broek? Het grappige tekenfilmmannetje. Het is een spons en  hij heeft inderdaad een bruine vierkante broek aan. Spongebob leeft op de zeebodem, heeft vrienden als Patrick de zeester, Octo de octopus en Sandy, een eekhoorn met een duikhelm. Spongebob werkt in het cafetaria van mijnheer Crab, waar hij crabburgers bakt. Dat doet hij met veel energie en enthousiasme en onder het herhaald uitroepen van "Ik ben er klaar voor" spoedt hij zich naar zijn baan. En inderdaad, Jetje is er ook klaar voor. Bijvoorbeeld voor het maken van een nieuw kostuum voor het Paradijsvogelproject. Intussen heb ik nog even een pentekening van Spongebob gemaakt. 

Jetje tekent Spongebob

Vandaag gaan we sponzen plakken. Dat is handig als het regent. De sponzen zuigen het regenwater op en dan loopt het niet van je jas af in je schoenen. Simpel, nietwaar?



Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1 Vandaag gaan we sponzen plakken;


 2. Iets misgegaan? Domme pech. Kan niets anders zijn!;

  3. Bourtange in de vroegere moerassen van Oost Groningen.

Met een spons kun je meer doen dan ze op je jas plakken

Een spons is een veelzijdig en nuttig hulpmiddel dat voor tal van huishoudelijke en creatieve doeleinden gebruikt kan worden. Ik plak ze zelf op mijn jas. Waarom niet? Het heeft veel voordelen, zoals het feit dat het water lekker geabsorbeerd wordt. En voor de kosten hoef je het ook niet te laten. Voor €1,98 koop je er 28 bij de Blokker. Dus als ik er een paar overhoud, dan kan ik daar nog andere dingen mee gaan doen. Bijvoorbeeld dingen schoonmaken. Er is nog wel meer dat je ermee schoonmaken kunt:


1. Afwassen

Een spons is ideaal voor het afwassen van borden, bestek en pannen. De ruwe kant kan hardnekkig vuil en aangekoekte resten verwijderen, terwijl de zachte kant geschikt is voor kwetsbare oppervlakken.


2. Keukens en badkamers

Sponzen zijn perfect voor het schoonmaken van aanrechten, gootstenen, fornuizen en tegels. Ze kunnen gemakkelijk vuil en vet opnemen.


3. Ramen en spiegels

Met een spons kun je ramen en spiegels streeploos schoonmaken. Gebruik een mengsel van water en azijn voor het beste resultaat.


4. Vloeren

Voor kleine vlekken of morsen op de vloer kun je een spons gebruiken om deze snel schoon te maken.

Persoonlijke verzorging


1. Douche en bad

Natuurlijke sponzen zijn zacht voor de huid en kunnen gebruikt worden om zeep en water gelijkmatig te verdelen, wat zorgt voor een ontspannende bad ervaring.


2. Make-up verwijderen

Een spons kan ook gebruikt worden om make-up efficiënt te verwijderen, vooral bij het gebruik van make-up remover. Het donkergroene "Scotch Brite" schuurgedeelte van de spons zou ik daarbij niet gebruiken. 😀😀


Creatieve projecten

1. Schilderen

Sponzen kunnen een interessant textuureffect geven bij het schilderen. Ze zijn ideaal voor het creëren van patronen en structuren op elke soort schilderdoek of bij muren. Je kunt er ook grote oppervlakken snel een ondergrond kleurtje mee geven.

2. Stempelen

Je kunt een spons in verschillende vormen knippen en gebruiken als stempels voor knutselprojecten.

3. Bloemschikken

Bloemisten gebruiken vaak speciale sponzen (ook bekend als steekschuim) om bloemen op hun plaats te houden en tegelijkertijd te hydrateren.

Overige toepassingen

1. Kiemen van zaden

Een vochtige spons kan gebruikt worden om zaden te laten kiemen,  voordat ze worden overgeplant in de aarde.

2. Koeling

Een natgemaakte en ingevroren spons in een zakje kan dienen als een geïmproviseerde ijskompres voor blessures.

3. Beschermen van breekbare items

Bij het verpakken van breekbare voorwerpen kunnen stukjes spons als beschermend materiaal worden gebruikt om schokken te absorberen.

4. Jassen beplakken

Plak de sponzen op je jas om regenwater te verzamelen voor bijvoorbeeld je kamerplanten.


Hergebruik en duurzaamheid

1. Planten bewateren

Een oude spons kan onder in een bloempot worden geplaatst om water vast te houden en zo de plant goed vochtig te houden.

2. Luchtbevochtiger

Door een spons in een bakje met water te leggen, kan deze dienen als een eenvoudige luchtbevochtiger voor kleine ruimtes.

Zoals je kunt zien, is een spons een buitengewoon veelzijdig hulpmiddel dat in veel verschillende contexten uitermate nuttig kan zijn. Van schoonmaken en persoonlijke verzorging tot creatieve projecten en duurzaamheid, de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. 

Nu, zoals jullie kunnen zien, is mijn jas aardig onder de sponzen verdwenen. Om met Spongebob te spreken: "Ik ben er klaar voor. Ik ben er klaar voor. Ik ben er klaar voor." 

Waarvoor?

Om de jas te gaan gebruiken in het Paradijsvogelproject, natuurlijk . 

Morgen gaan we eens kijken hoe dat in zijn werk gaat.

 


Iets mis? Puur toeval. 

Soms kunnen wij mensen vreemde conclusies trekken, die bij nader inzien behoorlijk onlogisch zijn.

Ieder mens wordt in zijn leven geconfronteerd met acties of projecten die uiteindelijk zwaar verkeerd aflopen. De meeste mensen weten dan al exact waar de reden van het mislukken gevonden moet gaan worden. Namelijk gewoon bij dom toeval. Of het is de schuld van iemand anders. 

Ons plan en onze aanpak waren zo perfect dat het gewoon niets anders KAN zijn. Dat er bijvoorbeeld iets niet goed door ons voorzien was, dat er iets niet goed berekend was, dat we zelf iets niet goed begrepen hebben. Het zijn allemaal ondenkbare zaken voor de gemiddelde mens. 

Kennelijk is de confrontatie met het eigen falen dusdanig groot, dat men deze niet aan kan. De beste benadering is natuurlijk om te kijken wat er echt misgegaan is en wat we daarvan kunnen leren, zodat het geen tweede keer uit de hand loopt. 

Maar dat heeft wel het risico dat we ontdekken dan we misschien ook zelf niet helemaal goed bezig zijn geweest. We kunnen ontdekken dat we een fout gemaakt hebben. En behalve dat er al iets misgegaan is, moet ons ego zich dan ook nog met dat soort zaken gaan bezighouden. Nee, laten we het gewoon op puur toeval houden. Want dan weten we heel zeker dat het niet aan ons lag. En we houden de kans dat het een volgende keer weer gebeurt, want we doen niets om er van te leren en het te voorkomen. Is dit rationeel en verstandig? Wat denk jij?

Stel je start een bedrijf. Het bedrijf loopt wel een beetje, maar het loopt toch ook niet echt goed. Je verkoopt een product waar wel wat vraag naar is, maar onvoldoende om je productie lekker te laten draaien. De reden is een sterke concurrent, die een veelvoud van jouw productie weet te draaien. 

En dan op een middag hangt er een brandlucht in de straten. Je bedrijf van je concurrent staat in brand. Nog dezelfde avond wordt je gevraagd een deel van de productie over te nemen. Je draait een recordproductie. Iedereen werkt over. Het geld stroomt binnen. Je vindt dat je heel goed bezig bent. Je begint het vak van ondernemer aardig onder de knie te krijgen. 

Iedereen heeft wel eens een onverwachte meevaller die volledig door omstandigheden van buitenaf wordt veroorzaakt. En de meeste mensen zien dat als het ultieme bewijs van het eigen kunnen en de eigen kwaliteiten. Ze hebben het toch geweldig gedaan? Nou dan.  

Kortom, mensen beschouwen een zware tegenvaller als puur toeval en een grote meevaller als het ultieme bewijs van hun eigen kunnen. Dat kan voor een aardig grote vertekening zorgen. Dus als we terugkijken op een bepaalde gebeurtenis die bijzonder goed of bijzonder slecht verlopen is, moeten we altijd even kijken wat nu ECHT de oorzaak was en niet alles op alles gaan zetten om ons eigen ego maar niet aan te hoeven tasten.


Herinner je je deze nog?

Het is al een aantal jaren geleden. Ik was met de auto naar de wintersport geweest en op de terugweg toen de motor steeds rumoeriger ging lopen en er uiteindelijk mee stopte. Gelukkig vlak bij een dorp in Beieren met een aantal garagebedrijven. Die allemaal gesloten bleken. Midden in de week. Uiteindelijk wist iemand ons te vertellen dat het Driekoningen was. En dan was alles dicht...Dat kwam weer boven borrelen toen ik op Driekoningen mijn kerstboom weer terug in de doos ging stoppen. Op https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/6-januari-drie-koningen-verwijderen.html vind je het artikel "6 Januari. Drie koningen verwijderen samen je kerstboom" en daar staat het allemaal in. 




Bourtange

Ooit was Oost-Groningen van strategisch belang. Het gebied bestond vooral uit nauwelijks toegankelijke moerassen met hier een daar een begaanbaar gedeelte. En waar zulke begaanbare gedeelten bij elkaar kwamen vonden we de vestingplaatsen. Strategisch gelegen, zoals Bourtange, een vesting die voor een groot deel bewaard gebleven is en nu alleen nog toeristen trekt. 

 








Morgen in Jetje's dag
Vandaag heb ik sponsjes op mijn jas geplakt. Maar daar moet je dan natuurlijk wel iets mee gaan doen. Dat klinkt als een leuk uitstapje voor morgen. 
 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts