Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

6 Januari. Drie koningen verwijderen samen je kerstboom

 

6 Januari. Drie koningen verwijderen samen je kerstboom

 



    Op Driekoningen gaat de kerstboom het raam uit of in de doos terug, afhankelijk of die kerstboom echt is of niet;

    Er zijn maar weinig feesten, waar het oorspronkelijke verhaal zo enorm is aanpast;

    Leven in een omtcratie.

Autopech op weg uit Oostenrijk

Het is al weer een flink aantal jaren geleden dat ik op de terugreis was uit Oostenrijk, na een paar weekjes wintersport rond de kerstdagen. Met een auto die er duidelijk geen zin in had. Met een stotterende motor kwam deze op de snelweg naar München nauwelijks tegen de hellingen op. Dus maar eens even na laten kijken bij een garage. Maar wat bleek, garages genoeg, maar alles was dicht. Dus eens nagevraagd bij iemand, die daar zijn hond uitliet en die reageerde heel verbaasd. Het was immers Driekoningen? En dan was alles toch gesloten? Dat was nieuw voor mij. Ik wist van het bestaan van Driekoningen af, maar daar hield het wel mee op...Gelukkig vierde de Duitse ANWB, de ADAC, geen Driekoningen en die wist het mankement aan de kapotgevroren LPG installatie te repareren. Maar ik had inmiddels wel geleerd, dat ik met sommige dagen in andere landen wel degelijk rekening moest houden.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De kerstboom gaat weer terug in de doos |

Driekoningen is vooral bekend van het weg halen van de kerstboom

Driekoningen staat in Noord Nederland vooral bekend om het feit dat je dan je kunstkerstboom uit elkaar haalt en weer voor een jaartje in de doos doet. Of je gewone boom op straat gooit, zodat hij wel door een scoutingclub wordt opgehaald die daar een centje voor de clubkas mee binnenhaalt. Maar veel verder gaat Driekoningen niet. Hoewel ik een degelijke kerkelijke achtergrond heb, heb ik geen actieve herinnering aan de viering van Driekoningen. Maar dat kan natuurlijk plaatselijk of regionaal zijn. Het verhaal van de drie koningen werd in onze kerk direct aan het kerstverhaal gekoppeld en dat was het dan.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De kerstboom gaat weer terug in de doos |

De herkomst van Driekoningen

Driekoningen is een feest met een vreemde herkomst. In het oorspronkelijke Bijbelverhaal van Lucas komen de drie koningen helemaal niet voor. Die duiken plotseling op in het Bijbelboek Mattheüs 2:11. Daar betrof het een drietal sterrenkundigen of "wijzen" die cadeaus kwamen brengen. Zoals bij veel Bijbelse verhalen was dat alles niet mooi genoeg en werd er in later jaren van alles bijgehaald om het verhaal een beetje vertelbaar te maken. Ach, dat doen mensen wel vaker met verhalen, nietwaar?

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De kerstboom gaat weer terug in de doos |

Wat opleuken van het verhaal was wel wenselijk

Omdat het hier sterrenkundigen waren, moest er bijvoorbeeld ook een ster zijn geweest. Dat werd de ster van Bethlehem. Later hebben veel geleerden zich er over gebogen welke ster of ander hemellichaam dat geweest moet zijn, maar dat raadsel is nooit eenduidig opgelost. In het jaar 900 kregen de wijzen zelfs een naam toebedeeld, namelijk Caspar, Melchior en Balthazar. Ook werd het verhaal zo aangepast dat het geen wijzen meer waren, maar koningen. Koningen stonden vooral in de tijd dat dit bedacht werd in een hoger aanzien dan tegenwoordig. Die koningen kwamen volgens de uitbreidingen van het verhaal uit de verschillende continenten. De geschenken die ze meegenomen hadden waren wierook, mirre en goud. Het is weer eens iets anders dan een rompertje, een rammelaar of een bijtring. Dat wel.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De kerstboom gaat weer terug in de doos |

Gifstoffen voor een baby?

Goud is het symbool bij uitstek voor koningen en is waarschijnlijk de reden dat de wijzen later tot koning werden bevorderd.  Wierook zou het symbool dan wel het bewijs moeten zijn voor Jezus' goddelijke afkomst. Mirre was een symbool van toekomstig lijden. Mirre is trouwens een gom-achtig plantenextract dat tegenwoordig nog gebruikt wordt in de parfum- en cosmeticaindustrie. Gebruik mirre met mate als geurstof, want in een hogere concentratie is het flink giftig. Niet iets om aan een baby cadeau te doen, zou je zo zeggen.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De kerstboom gaat weer terug in de doos |

Een internationaal gezelschap

Caspar, Melchior en Balthasar staan volgens een legende symbool voor de openbaring van het kind Jezus aan de rest van de wereld, met name aan de niet Joden. De drie koningen vertegenwoordigen daarbij ieder een werelddeel. Balthasar kwam uit Azië, Melchior was een Europeaan en Caspar kwam uit Afrika. Opmerkelijk daarbij, is dan wel dat ze tegelijk aankwamen over grote afstanden uit die verschillende windstreken. En ze moeten al een aardige tijd eerder van start gegaan zijn, want het openbaar vervoer was rond het jaar nul nog slechter dan tegenwoordig. Maar goed, waarheid en fictie lopen in alle geschiedschrijvingen flink door elkaar en dat is hier natuurlijk niet anders.

Volksfeest in Zuid Nederland

Driekoningen werd ook een soort volksfeest in een aantal landen, die met name een Katholieke achtergrond kennen. In het zuiden van Nederland gaan kinderen van huis tot huis om speciale driekoningenliederen te zingen. Ze krijgen dan zakgeld of snoep. Wat dat betreft doet dit weer sterk aan Sint Maarten denken. Maar Sint Maarten wordt in Noord Nederland gevierd op 11 november. Ook is er de traditie van Driekoningen, dat er een taart wordt gebakken, met een boon er in verstopt. Wie de boon vindt in de taart, mag die dag koning zijn en bepaalde keuzes maken, bijvoorbeeld wat er gegeten gaat worden.

Advies voor het OMT

Misschien nog een tip in deze tijd, is een oude volksspreuk over Driekoningen. "Wie water drinkt dat op 6 januari rond middernacht uit een bron is geschept, wordt de komende 7 jaar niet ziek." Misschien een idee voor het OMT? Het is weer eens een andere aanpak dan die boosterprik.
 


Quote van de dag







 

Grenzeloos en democratisch fietsen

Luchtfietsers houden zich niet aan grenzen. Die heb je hoog in de lucht helemaal niet. Je fietst dan ook boven allerlei staatsvormen en landen met uiteenlopende manieren van bestuur. En zo fietste de luchtfietser vandaag boven een land met een wel heel vreemde staatsvorm.

In veel landen heeft de bevolking een stem in het bestuur. Ook de luchtfietser kwam dan naar omlaag en bracht netjes in het hokje met het rode potlood zijn stem uit. Tot hij ontdekte dat daar verder niets mee gebeurde. Met zijn stem koos hij iemand, die hem vertegenwoordigde. Dus je zoekt dan een vertegenwoordiger die zo goed mogelijk doet wat je van hem of haar verwacht. Iemand die bij je past. Iemand die je jouw vertrouwen geeft. Helaas werkt het in Nederland niet zo. Jouw vertegenwoordiger krijgt van de fractieleiding van zijn partij te horen, waar hij of zij vóór of tegen stemmen moet. En waar Nederlanders normaal gesproken een broertje dood hebben aan elke vorm van dwang of discipline, werkt het hier in de volksvertegenwoordiging perfect.

Er wordt een regeerakkoord gesloten. Dat is meestal gebaseerd op een nipte meerderheid in de regering. Wat betekent dat tot aan de volgende verkiezingen elke stemming in de zogenaamde volksvertegenwoordiging al vast staat. Die kan net zo goed naar huis. Elk voorstel vanuit de coalitie zal onder alle omstandigheden, hoe idioot, bizar of ronduit absurd het idee ook is, worden aangenomen. 
 
Elk ander voorstel, hoe goed en realistisch misschien ook, zal in de grote voorstellenprullenbak verdwijnen. Er is in Nederland dus niet echt sprake meer van een volksvertegenwoordiging, maar van een partijvertegenwoordiging. En als je dan ziet dat slechts een kleine 2% van de Nederlanders lid is van een politieke partij, stelt het qua democratisch gehalte al helemaal niets meer voor. Slechts enkele mensen bepalen zelfstandig wat er in of met het land gebeurt. En dan is er nog een belangrijk punt.

De leiders van de fracties mogen vooraf bepalen wie er wel en niet mee mogen spelen op het speelplein. Ook daar heb je als kiezer geen enkele stem in. In feite is Nederland door al deze uithollende en ondermijnende activiteiten van de politici al lang geen democratisch land meer. Daarvoor zijn inmiddels al teveel elementen van een echte democratie aan de kant geschoven. De meeste Nederlanders vinden het wel best, zoals echte Nederlanders alles wel best vinden. Hoef je er ook niet over na te denken. We hebben er zelfs een uitdrukking voor: "het maakt niet uit of je door de kat of door de kater gebeten wordt." En als je het er echt helemaal niet meer mee eens bent en het echt niet meer houden kunt, dan zet je een paar beledigingen op Twitter aan het adres van de bewindslieden. Ook dat zien veel Nederlanders als een vorm van democratie. Je mag tenslotte nog wel zelf beslissen wie je beledigen wilt of juist niet.

Binnenkort zijn de lokale verkiezingen in het idyllische dorpje waar uw luchtfietser vandaan komt. Dat gaat zo mogelijk nog schimmiger. Belangrijke criteria bij de keuze wie er mag besturen zijn tot welke van de vier belangrijkste families van het dorp je behoort en of je lid bent van de oudgereformeerde kerk of niet. Voldoe je aan beide criteria dan zijn voldoende stemmen om in de gemeenteraad te komen al gegarandeerd. Je hoeft je alleen nog maar op te geven als kandidaat. Kennis of ervaring is meegenomen, maar is zeker geen eis.

Nee, uw luchtfietster fietst maar lekker rustig rond, zonder veel aandacht aan deze "feesten der democratie" te schenken. Maar goed, langzaam maar zeker gaat Nederland van een democratie naar een omtcratie. Wij hebben een OMT met hele, hele wijze virologen die inmiddels het bestuur van het land geleidelijk aan het overnemen zijn. Iedereen hangt aan hun lippen. Elke opmerking van het OMT wordt gewogen, geanalyseerd en bestudeerd alsof het het virus zelf is. Iedereen en zijn kat heeft het er over. Wat zal het OMT met Nederland gaan doen? Welk leven heeft het OMT voor ons in petto? Zal het OMT ons ooit weer een beperkte vrijheid gaan gunnen? Welk offer moet het volk gaan brengen om het OMT gunstig te stemmen? Zou het helpen als we met een oranje vlaggetje naar ze gaan zwaaien?
 
Het lijkt een kwestie van tijd dat paleis Huis ten Bosch bewoond gaat worden door de voorzitter van het OMT. 
 
Koning Willy kan dan weer gewoon ergens in Leiden een biertje gaan drinken. Dan doet hij in elk geval iets waar hij altijd al heel goed in was.


Morgen in Jetje's dagKent u het ministerie van gekke loopjes? Niet? Dan gaat dat morgen veranderen.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts