Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

14 mei 2024. Jetje vraagt suggesties

 

14 mei 2024. Jetje vraagt suggesties


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal 

Met een paar dagen rust zoals vorige week, denk ik ook wel na over uitbreiding van dit weblog met nieuwe zaken. Gezien de gestage groei van het aantal lezers denk ik dat wat geleidelijke groei van Jetje's dag zelf helemaal nog niet zo gek zou zijn. Er moet meer uit te halen zijn, nietwaar? 

Mogelijk zitten er onder de lezers ook wel ideeën en suggesties. Mocht dat zo zijn, zou je die dan aan mij willen laten weten? Dat zou ik onwijs leuk vinden. Achterin elke aflevering van Jetje's dag staat een hele lijst met mogelijkheden om mij te bereiken. Dus heb je een idee? Laat het me via één van die kanalen eens weten, dan ga ik kijken of ik er een draai aan kan geven. Er kan op zich veel, het is meer een kwestie van kiezen.

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje heeft nog een paar suggesties voor experimenten;


 2. Geduld is een schone zaak;

  3. Twente ligt hiervandaan aan de andere kant van het land. Maar het is er best mooi.


We gaan verder met de experimentenserie


Vorige week heb ik een eerste serie laten zien van wat experimenten samen met fotograaf Jeff Simmelink in Dilsen-Stokkem in België.  Niet elke fotograaf is te porren om vreemde dingen uit te proberen. Dus ben ik altijd blij als ik iemand gevonden heb die daar wél voor open staat. Ook vandaag weer wat foto's van die shootdag, zij het dit keer wat herkenbaarder. In een volgende aflevering van Jetje's dag gaan we weer eens kijken naar wat wildere en daarmee ook minder herkenbare experimenten. 

Suggesties voor experimenten



En toch, als je in de literatuur op fotogebied duikt, kom je allerlei vormen van experimenten tegen waar je als fotograaf best iets meer mee zou kunnen doen, veelal ook in combinatie met modelfotografie . Zeker voor fotografen die nog niet zo lang in de modelfotografie actief zijn, kunnen er wellicht wat ideeën uit halen. 


1. Langdurige belichting met beweging

Probeer een langdurige belichting te maken terwijl je de camera beweegt. Dit kan leiden tot interessante abstracte effecten. Door de camera af en toe stil te houden ontstaan daar scherpere en herkenbare stukken foto. Het is een vorm van fotograferen waarbij slechts één op de zoveel foto's bruikbaar zal zijn, maar dat is niet erg. De serie van vorige week kwam al aardig in die richting.


2. Werken met een dubbele belichting

Dit is al bekend uit de analoge tijd. Maak een foto waarbij je twee verschillende scènes combineert door meerdere belichtingen op dezelfde film of sensor te maken. Niet elke camera kan dat, omdat ze beveiligd zijn tegen dubbele opnamen. Mogelijk is dat uit te zetten in de instellingen. En anders wordt het een kwestie van twee foto's maken, die later over elkaar gelegd worden met nabewerkingssoftware.


3. Macrofotografie

Verken de wereld van kleine objecten door een macrolens of andere soortgelijke apparatuur te gebruiken. Probeer daar de details mee vast te leggen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Overigens leent macrofotografie zich wat minder voor het werken met een model. Die zijn daar te groot voor.


4. High-speed fotografie

Leg snelle bewegingen vast met een hoge sluitertijd, zoals druppels die in water vallen, een stuiterende bal, of een spattend voorwerp. Even zoeken op Google levert speciale cameratriggers op om zeer snel bewegende voorwerpen vast te leggen.

4. Infraroodfotografie

Experimenteer met infraroodfilters om een andere kant van de wereld om ons heen vast te leggen, die niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Ook hier is zeker niet elke camera of objectief te gebruiken. Het kan interessant zijn om hiervoor terug te vallen op analoge fotografie waar dit meestal geen punt is. 

5. Pin hole fotografie

Maak je eigen pin hole camera en ontdek de wonderen van de eenvoudigste vorm van fotografie, waarbij licht door een klein gaatje valt. Hier op Jetje's dag hebben we dat ook al eens gedaan. 

6. Lichtschilderijen

Gebruik een lange sluitertijd en beweeg een lichtbron (bijvoorbeeld een zaklamp of gekleurde glowsticks) om figuren te tekenen of te schrijven in de lucht. Een variant is het werken met brandende staalwol wat enorme vonkenregens weet te produceren.

7. Perspectieffotografie

Verander je perspectief door te experimenteren met ongebruikelijke hoeken en composities. Probeer vanuit een laag perspectief te fotograferen of juist van bovenaf.

8. Contrastexperimenten

Fotografeer onderwerpen met sterke contrasten tussen licht en donker, zoals silhouetten tegen de zonsondergang of reflecties in water.

9. In-camera manipulatie

Experimenteer met het manipuleren van de scène terwijl je fotografeert, bijvoorbeeld door te spelen met scherptediepte, bewegingsonscherpte of lensmanipulatie. Een voorbeeld van het laatste is het verstellen van een zoomlens tijdens de opname. 
 
Alle foto's zijn van fotograaf Jeff Simmelink in Dilsen-Stokkem in België en het copyright ligt bij hem. 
 


Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats


Druk, druk, druk en wat hebben we een haast. Dat is het moderne leven in een notendop. Aandacht voor iets kan nooit lang duren. Dat is zonde van de tijd. En andere zaken roepen, zeg maar schreeuwen, om aandacht. We willen heel veel en we willen het nu! Dat is een vorm van "directe behoeften bevrediging," zouden de economen onder ons zeggen. 


Maar of dat gehaast nu zo productief en efficient gebruik van je tijd is? Daar is wel het nodige aan af te dingen. Het is bekend dat steeds schakelen van aandacht naar andere onderwerpen niet bevorderlijk is voor de productiviteit. Het aantal mensen dat er problemen door krijgt is groot, zelfs onder de meestal toch wat sterkere jongere generaties. 


Mensen die over geduld beschikken en hun aandacht langer vast weten te houden op één onderwerp zijn daardoor duidelijk in het voordeel. "Geduld is een schone zaak," luidt het spreekwoord. En in deze hectische en haastige tijden is het misschien wel belangrijker dan ooit. En dat betekent dat mensen met geduld gewoon in het voordeel zijn tegenover de velen die dat in het geheel niet hebben.


Ga dus oefenen op het krijgen van meer geduld. Durf eens langer aandacht aan één onderwerp te geven. Durf eens iets uit te stellen in plaats van direct toe te geven aan elke impuls, die de aandacht af moet gaan leiden. Leer jezelf dat het oké is als de beloning later komt en niet binnen tien minuten. 


Afwachten is vaak nog niet zo verkeerd. Sterker nog, in de huidige jachtige tijden veranderen omstandigheden zo snel dat het niet of nauwelijks de moeite waard is om er direct op te reageren. Zonde van het werk, de energie en de aandacht dus. Laat alles maar eventjes vorm krijgen en groeien. Het zal veel verspilde moeite voorkomen en het heeft ook voordelen bij nieuwe ontwikkelingen dat de kinderziekten er uit zijn.


Kortom, leer geduld te hebben. 



Herinner je je deze nog?

Nee, een echte fanatieke televisiekijker ben ik zeker niet. Dat laat ik graag aan anderen over. Ik krijg regelmatig vragen van mensen of ik dit of dat programma gezien heb. En het antwoord is in bijna alle gevallen "Nee, ik ben bang van niet." Dat vinden mensen soms best vreemd. Iedereen kijkt toch televisie? Niet dus. Ik ben vaak bezig met dingen die me gewoon meer interesseren. Maar toch hebben we er bij Jetje's dag wel een keertje een post aan gewijd. Op 5 januari '22, met de titel "De opkomst van de treurbuis," om precies te zijn. 

Op https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/5-januari-de-opkomst-van-de-treurbuis.html is er alles over te vinden.


Ik heb wel mijn speciale televisiepak aangetrokken

 



Twente

In het uiterste oosten van Overijssel vinden we Twente, het land van de Tukkers en een fraai gebied waar cultuurlandschap en natuur elkaar heel aardig lijken te kunnen vinden. En dat levert een groen en vooral ook waterrijk gebied op, waar het goed wandelen is, waarbij een goede mogelijkheid voor een hapje en een drankje ook nooit ver weg is. Dus vandaag gewoon een paar foto's van wandelingen langs het kanaal en een paar beekjes die gezellig door het landschap kronkelen. 








Morgen in Jetje's dag
Morgen gaan we sponzen plakken. Wat? Inderdaad, sponzen plakken. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts