Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

16 mei 2024. Jetje als Nietsmeermoeter

 

16 mei 2024. Jetje als Nietsmeermoeter

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze dag waar niets moet

Ik mag graag eens iets opvallends doen om de mensen om mij heen eens een glimlach op het gezicht te toveren. Dat is ook de achtergrond van mijn Paradijsvogelproject. Een project voor mensen die niet zo nodig meer "moeten" om de wereld om hen heen maar tevreden te stellen. 

Je weet wel. Die wereld die wel even bepaalt wat "Goed" en vooral wat "Fout" is en dat dan ook vaak zeer luidruchtig verkondigt. Aan die wereld heb ik lak. De wereld van de kunst met de vaak totaal afwijkende ideeën en normen trekt mij wat dat betreft veel meer, dan het geregelde en aangeharkte leven dat veel mensen en vooral pensionado's menen te moeten leven. 

Waarom ik voor mijzelf hun leven minder zie zitten? Omdat het "moet." Van iemand. Daarom zou ik de Paradijsvogels eigenlijk een soort club van "Nietsmeermoeters" moeten noemen. Iedereen dient gewoon het leven te leiden dat bij hem of haar past,  zonder dat anderen daar iets mee te maken hebben. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1 Jetje showt haar sponzenjas;


 2. Jetje is op zoek naar ants;

  3. We bezoeken met Mari Kapteijns de Veluwezoom.


De relatie tussen kunst en mijn Paradijsvogelproject


Een Paradijsvogel trekt aandacht door kleding en of gedrag. En aandacht is weer om te zetten in omzet. Omzet voor je eigen bedrijf of voor het bedrijf van een ander. En behalve omzet kun je natuurlijk ook andere doelen stellen. Bijvoorbeeld iets maatschappelijks zien te te bereiken. Als je daarvoor als Paradijsvogel maar gezien wordt. Gezien willen worden betekent rustig rondwandelen in de meest uiteenlopende en bizarre kledij. Maar waar zit nu de link naar de kunst? Die link wordt niet door iedereen gezien. Laat ik het eens een beetje uitleggen.


Het begint met conceptuele kunst

Het begint allemaal met de zogenaamde conceptuele kunst. Dat is een kunstvorm, min of meer bekend geworden door de kunstenaar Marcel Duchamp. Die stelde dat het kunstenaarschap bestond uit het bedenken en enige vorm geven van een idee. Daarna kon het eigenlijke maken uitbesteed worden aan een vakman of -vrouw. In elk geval aan iemand die dat veel beter kon dan de kunstenaar zelf. 

De architectuur vormt een aardige overeenkomst

Vergelijk deze benadering maar met een architect die wel een pand ontwerpt, maar het daarna overdraagt aan een aannemer om het te realiseren. Een kenmerk van die conceptuele kunst is, dat er hooguit een ontwerp overblijft als de kunstenaar klaar is, maar er is (nog) geen kunstwerk. Dat komt er misschien, maar dat hoeft niet. Als het concept er is, is er in feite sprake van een kunstwerk.


De performancekunst is de volgende stap

Dan is er de performancekunst waarbij de kunstenaar het eigen lichaam gebruikt om iets uit te beelden. De kunstenaar is zelf het kunstwerk of beeldt het uit. Maar als hij of zij stopt met zijn of haar performance is het kunstwerk weer weg alsof het er nooit geweest is. Vanwege deze vluchtigheid en het niets concreets achterlaten, wordt deze performancekunst ook tot de conceptuele kunst van de vorige alinea gerekend. 


Een Paradijsvogel die de stad in trekt om bijvoorbeeld aandacht voor de opening van een galerie te trekken, is op dat moment ook met een vorm van performancekunst bezig. Dat kan met kleding en attributen zijn, maar ook met meer performance-achtige bezigheden. Denk bijvoorbeeld ook aan de levende standbeelden die je nog wel eens in de stad tegenkomt. Een typisch voorbeeld van performancekunst. We mogen dus rustig stellen dat die Paradijsvogel in de performancekunst terecht gaat komen.


De komende tijd ga ik met name dit performancedeel van het Paradijsvogelproject verder uitwerken. Ook zal er meer tijd in de promotie van het Paradijsvogelproject worden gestoken, waarbij met name de kunstzinnige kant van het project nog verder benadrukt en uitgelegd gaat worden, want dat is zeker nog niet overal het geval.


En intussen ga ik door met het realiseren van nieuwe kostuums etc. Alles wordt netjes fotografisch vastgelegd en in Jetje's dag gepubliceerd. 
 
 




Omgaan met ANTS

Veel mensen vinden het leuk om nog iets te leren, ook als ze al wat meer op leeftijd raken. Leren gaat nog altijd het beste met de combinatie van lezen en aantekeningen maken, bij voorkeur gestructureerd in een mindmap of een vergelijkbare techniek. Televisie kijken en dus ook video's op YouTube zijn beduidend minder effectief. Lezen is een actieve bezigheid die de hersenen stimuleert en aan het werk zet. Televisie en video kijken is puur ontspanning. De hersenen behoeven zelf niets te doen. 

Maar waarom worden er dan zo enorm veel videocursussen aangeboden? Simpel, het is handig voor de organisator. Je maakt de cursus eenmalig en je kunt zoveel cursussen geven als er aanmeldingen zijn, zonder kosten voor accommodatie, reiskosten, kantoorkosten en noem maar op. Het gevolg is een drastische afname van het aanbod van gewone geschreven cursussen. 


Maar heeft het verplaatsen van workshop naar de computer ook de voorkeur van degene die de cursus wil gaan volgen? Veel mensen volgen workshops etc. ook vanuit een sociaal oogpunt. Men vindt het leuk om iets te doen met gelijkgestemden. Het legt ook gemakkelijk contact. Dat valt weg als we in ons eentje achter de computer zitten om alweer een videootje te kijken. Hoe goed de stof misschien ook wel is. 

Kortom, er zitten haken en ogen aan. Maar dat het blijven leren en lezen van groot belang is als je ouder wordt, is iets dat kamerbreed wordt onderschreven.


Maar zeker als je ouder wordt, dan wordt er massaal op je ingepraat dat je veel dingen moet (hé, daar is dat moeten weer) doen. Bepaalde dingen eten, bepaalde dingen slikken en vooral voor de dames, veel anti-aging zaken overal op  smeren. Logisch, want er wordt goed verdiend aan de grijzer wordende bevolkingsgroep. 

In feite wordt je als oudere constant verteld dat je toch wel uit moet gaan kijken. Je moet niet teveel meer van jezelf verlangen en de rest van de wereld gaat er ook van uit dat je niet teveel meer zult presteren. Dat leidt tot het ontstaan van iets dat de Amerikanen ANT's noemen. Pas op voor voor deze ANT's. 

ANT is een afkorting van "Automatic Negative Thoughts." Die gedachten vertellen je bijvoorbeeld dat je niets nieuws meer kunt leren. Ze vertellen je ook dat je bijvoorbeeld te oud bent om nog iets te doen of te kunnen. Het zijn allemaal aannames. Generieke uitspraken waarbij het maar de hele grote vraag is of ze ook op jou van toepassing zijn. 

Praat terug met rationele uitspraken tegen deze negatieve gedachten om ze te elimineren.

En heb je je aan laten praten dat je brein beperkt wordt? Beperk je dan niet tot wat je brein aan kan. Maar breidt je brein uit tot het alles aan kan wat ze zou willen. Of liever gezegd, wat jij zou willen. Op den duur verdwijnen de ANT's door deze aanpakken vanzelf. En heb je een barrière minder bij je verdere studie. 

Lezen heeft veel voordelen en niet alleen als je ouder wordt. Allerlei personen die extreem ver gekomen zijn staan als fervente lezers bekend. Een boek per week is wel ongeveer de ondergrens voor mensen als Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Warren Buffett en vele anderen. Miljardair Mark Cuban noemde het vermogen om je hele leven te leren en te lezen “probably the greatest skill you can have."



Herinner je je deze nog?

Waarom moet een mens altijd lopen zoals iedereen loopt? Het is niet voor niets dat het gezelschap Engelse komieken met de naam van Monty Pythons Flying Circus de "Silly walk" hebben bedacht. Compleet met een ministerie van "Silly walks." Het overheidsorgaan dat alle vreemde manieren van lopen in kaart moest gaan brengen. Er is later zelfs een speciale dag voor gekomen en die vieren we in de herinnering van Jetjes dag. Op 7 januari 2022 was het "Rare loopjes dag." 

Op https://jetjesdag.blogspot.com/2022/01/7-januari-rare-loopjes-dag.html is te zien wat wij bij Jetjesdag daar van gemaakt hebben.






Veluwezoom

Vandaag gaan we met fotograaf Mari Kapteijns op weg naar de Veluwezoom. Grofweg het gebied direct ten noorden van Arnhem. De Veluwezoom is een prachtig natuurgebied in Nederland, gelegen in de provincie Gelderland, langs de rivieren de Rijn en de IJssel. Het gebied maakt deel uit van de Veluwe, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. Nationaal Park Veluwezoom is opgericht in 1930 en is het oudste nationale park van Nederland. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 5000 hectare.

Een van de kenmerkende landschappen van de Veluwezoom zijn de uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en imposante heuvels, zoals de Posbank, die een hoogte van bijna 90 meter bereikt en waar je bij helder weer tot aan Duitsland kunt kijken. Vooral deze variatie in landschappen maakt de Veluwezoom een geliefde bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. In de verschillende jaargetijden biedt het park een afwisselend decor. Dat gaat van bloeiende heide in de late zomer tot besneeuwde bossen in de winter.

De Veluwezoom is rijk aan flora en fauna. Je kunt hier talloze plantensoorten vinden, waaronder zeldzame orchideeën en bijzondere mos soorten. Ook dieren voelen zich thuis in dit gebied. Zo kun je met een beetje geluk edelherten, wilde zwijnen, vossen en zelfs dassen spotten. Vogelliefhebbers kunnen genieten van soorten als de zwarte specht, de buizerd en de roodborsttapuit.

Naast de natuurlijke schoonheid kent de Veluwezoom ook een rijke cultuurhistorie. Verspreid over het gebied liggen oude landgoederen, kastelen en historische boerderijen. Veel van deze gebouwen en hun omliggende landschappen zijn toegankelijk voor publiek en bieden een kijkje in de geschiedenis van de streek.

De Veluwezoom is goed toegankelijk met diverse ingangen en bezoekerscentra waar informatie verkrijgbaar is over wandel- en fietsroutes. Het gebied is het hele jaar door te bezoeken en biedt in elk seizoen unieke ervaringen. Kortom, de Veluwezoom is een onmisbare bestemming voor iedereen die van natuur en geschiedenis houdt.








Alle foto's en bijbehorende rechten zijn van Mari Kapteijns. Hij is te vinden op Facebook onder https://www.facebook.com/profile.php?id=100094547504950


Morgen in Jetje's dag
Morgen ga ik wat bloemen in de vaas zetten.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts