Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

22 april 2024. Jetje koelt dubbel

 

22 april 2024. Jetje koelt dubbel

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal in deze week van blijde verwachting

Een nieuwe week met een nieuw geluid, om Gorter maar eens te misbruiken. 

Langzaam aan gaan we naar het hoogtepunt van het jaar. Het moment waar we allemaal reikhalzend naar uitkijken. De dag dat we naar zolder gaan of in de berging duiken om onze verzameling plastic toeters en papieren vlaggetjes uit te zoeken en op te halen. Want de 27e is het grote feest. Dan is onze vorst jarig. Dan zwaaien we met de vlaggetjes, roepen "toet" door papieren toeters en gooien oranje wc-potten in het rond. Daarna gaan we koekhappen voor het stadhuis met de burgemeester. Dan zijn wij Nederlanders weer één enthousiast volk, verenigd in intense vreugde. Want Willy is jarig met Max aan zijn zijde. Ik kan niet wachten. Wat kan een week dan nog lang duren.

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje rekent af met warmte;


 2. Routines zijn erg nuttig, maar hou bouw je ze op?;

  3. Hoorn.


Zomer en strand


Regen, regen, regen, dat was tot nu toe zo'n beetje het voorjaar van 2024. Ach, vorig voorjaar stonden overal paniekberichten dat Nederland aan het uitdrogen was, omdat het niet nat genoeg was. Het is ook nooit goed en er zijn nu eenmaal groeperingen die elke gelegenheid aangrijpen om paniekberichten de wereld in te sturen om hun medemensen de stuipen op het lijf te jagen. Nou ja, zolang je er gevoelig voor bent, natuurlijk.


Ik ben zelf niet zo'n mens voor extreme warmte. Op het strand liggen bakken was in mijn jonge jaren nog wel leuk, maar daarna heb ik dat een beetje achter me gelaten. Ik woon minder dan 10 minuten met de auto van het strand af, maar je zult me er niet snel vinden.


Laat staan dat ik een lange reis zou gaan maken naar landen als Spanje, Italië en Griekenland. Als ik ergens heen ga dan vind ik het eerder interessant om eens rustig en op mijn gemak iets te gaan bekijken. Oude plaatsjes, een apart natuurgebied waar het goed lopen is. Dat soort zaken. 


En voor wie het strand leuk vind: Vooral doen en geniet er van. Ergens in de jaren '60 zong Boudewijn de Groot het al. Een citaat:Waar kan je zwemmen als een rat, 
waar word je zelfs van binnen nat?
Dat's aan de rand van Nederland, 
dat's aan ons onvolprezen strand.
 
 Routineus routines opbouwen

Dat het opbouwen van positieve routines belangrijk is bij je ontwikkeling en het gemak waarmee je je door het leven begeeft is bekend en staat niet ter discussie. Veel mensen starten dan ook met pogingen om positieve routines op te gaan bouwen, geïnspireerd door boeken als "Atomic habits" van de Amerikaanse schrijver James Clear. 

Maar al doende blijkt snel dat het opbouwen van deze positieve gewoontes minder eenvoudig is dan het lijkt. En een belangrijke vraag waar je dan bij jezelf tegenaan loopt is "Waar kan ik het beste beginnen?" Want vaak gaat het om een aantal routines die je jezelf eigen wilt maken en waar vaak ook nog wel een verband in zit. 

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig, namelijk begin met het onderwerp waar je het meest gemotiveerd voor bent om er mee te beginnen. Beginnen met maar één gewoonte om je eigen te maken is goed te doen. En omdat je gemotiveerd bent voor het onderwerp én het ook best haalbaar blijkt, krijg je er vanzelf plezier in. Het is leuk en het geeft je voldoening. 

Het heeft nog een positieve bijwerking. Het opbouwen van een routine wordt er minder abstract en meer praktisch haalbaar van. En het feit dat je iets als vanzelfsprekend ervaart is op zich ook weer motivatie verhogend. Je zou kunnen zeggen dat het je een soort van blik in de toekomst geeft hoe het straks kan gaan worden. Je ziet al iets van je toekomstige "Ik."

Als je het gevoel hebt dat je die eerste routine een beetje onder de knie aan het krijgen bent, dan is de volgende stap naar de eerstvolgende routine inmiddels een eitje geworden, dat we er gewoon even bij doen. Herinner je je deze nog?

Een echte wetenschapper onderzoekt alles. En als het een hele goede is, steekt hij of zij de meeste tijd in het zoeken van bewijzen dat hij of zij ongelijk heeft. Moderne wetenschappers blaten tegenwoordig vooral dat ze zelf het enige echte gelijk aan hun kant hebben. En dat is waarschijnlijk één van de redenen dat veel mensen ook de wetenschap niet serieus meer nemen. Net zo min als ze dat allerlei instanties doen, trouwens. Maar dat is voor een ander verhaal. Op 10 november 2021 was de "Wereldwijde dag van de wetenschap" en daar kan Jetje natuurlijk niet bij achterblijven. Op

 https://jetjesdag.blogspot.com/2021/11/10-november-de-wereldwijde-dag-van-de.html

is daar meer over te vinden. Inclusief mijn speciale, wetenschappelijk verantwoorde "schoenen."
Hoorn

Ooit, in de Gouden eeuw, was Hoorn een belangrijke havenstad in Nederland. Er is nog veel te vinden dat aan die tijd herinnert. Iets waar niet iedereen even blij mee is, maar geschiedenis is geen zaak waar je met terugwerkende kracht iets aan veranderen kunt, ook zou je dingen nu heel anders doen. Hoorn ligt aan het IJsselmeer en langs het water zijn regelmatig exposities van moderne kunst. die daar in het groen en tegen de dreigende luchten op het water heel goed tot hun recht komen. Kortom, ook Hoorn is een stad waar het goed wandelen is. Ik kom er regelmatig en graag. 
Morgen in Jetje's dag
Morgen is er iets met eens stoel. Daar kun je onder anderen op zitten, maar je kunt er ook andere creatieve dingen mee doen. En dat gaan we morgen dus doen. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts