Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

12 november 2021. Dag van de Franse taal

 

12 november 2021. Dag van de Franse taal

 



    Er zit een fors verschil tussen Frans dat je op school leert en zoals dat in Frankrijk wordt gesproken;

    Goed schrijven begint met heel veel lezen;

    QR-codes en tekenclubs, gaat dat samen?


Frans was lastiger dan je dacht

Vandaag of gisteren, daar verschillen de meningen op internet over, is het de dag van de Franse taal. Vroeger leerde je nog standaard Frans op school. Op sommige basisscholen zelfs al in de 6e klas. Dat Frans op de middelbare school was best te doen. Beetje lezen, beetje spreken, beetje begrijpen. Kortom, voor jou had Frans bij je eindexamen geen geheimen meer.


Totdat je bijvoorbeeld op een vakantie in Frankrijk terecht kwam. Dan kreeg je bij de eerst de beste Fransman die je ontmoette, in een razend tempo een hoeveelheid klanken over je heen uitgestort, waarna er verwachtingsvol naar je gekeken werd. Je had zojuist je eerste les geleerd: Wat je in Nederland op school leert over de Franse taal is niet echt te vergelijken met wat men spreekt in Frankrijk. Dat zijn twee heel verschillende zaken.


Het is met alle talen hetzelfde. Je leert een taal door die te spreken in de praktijk. Door in het land zelf te zijn en dan gedwongen worden om mee te doen. In Frankrijk wordt eigenlijk niets anders dan Frans gesproken. Met Engels kom je zeker bij de oudere generatie nergens. Bij de jongere generaties is dat iets beter, vooral onder de invloed van het internet.


Nederlanders zijn eigenlijk alleen met hun vakanties op Frankrijk georiënteerd. De taal vinden we vaak maar lastig. En volgens veel Nederlanders hebben Fransen maar vreemde gewoontes, zijn ze hiepernerveus op de weg en doen ze niets anders dan maar toeteren. Ook de Franse hurktoiletten kunnen veel Nederlanders niet erg bekoren. 


En toch gaan we er elke zomer massaal heen, want mooi weer hebben ze in Frankrijk wel. En mooi weer op je vakantie, dat is toch het voornaamste waarom je op vakantie gaat, nietwaar? Dan neem je de inwoners van het land met hun vreemde taaltje en gewoontes maar gewoon voor lief.


Natuurlijk is dit een gechargeerd en over-de-top beeld. Nederlanders lopen ook niet allemaal wiet rokend op klompen om tulpen te kweken en in windmolens te wonen. Een beeld dat in het buitenland ook volop leeft, als men aan Nederland denkt. Maar ach, een beetje vooroordelen moet ook kunnen op zijn tijd. Dat houdt het levendig.



Voor veel Nederlanders is hun kennis van Frankrijk in de oorlog ook vooral bepaald door de tv-serie 'allo 'allo, waarbij de Engelse visie over Frankrijk en Duitsland over de oorlog in Frankrijk werd gegeven. En dat was niet best. Alle bekende vooroordelen over Fransen en Duitsers werden volop uit de kast getrokken. De serie was in Nederland ook behoorlijk populair en heel veel mensen weten jaren later nog prima wie "Officer Crabtree" en "Herr Flick" waren en dat alles eigenlijk draaide om de vraag waar het schilderij "The fallen Madonna with the big boobies" nu weer gebleven was. 


Al met al is Frankrijk natuurlijk gewoon een prachtig mooi land met ongetwijfeld vooral ook leuke mensen. Maar die taal..., daar zouden ze toch eens iets op moeten vinden...


Quote van de dag


Letterlijk vertaald: Er brand bij hem geen licht op elke verdieping. 

Bedoeld om aan te geven dat er aan iemand een steekje los zit.


 


De stappen naar succesvol publiceren


Zelfs als je beste vriend een top-uitgeverij heeft en je dus direct mee kunt doen, zonder alle gebruikelijke procedurele stappen is dit nog steeds geen enkele garantie voor publicatie succes. Maar wat kunnen we doen om de kans op succes zo groot mogelijk te krijgen?

Ten eerste moet je een kwaliteitsboek schrijven, met een heel duidelijk herkenbare en aanwijsbare doelgroep. En je boek moet de vragen over een veel voorkomend probleem beantwoorden. Dan moet je nog een marketingplan ontwikkelen en je daar minimaal twee jaar aan houden.

Laten we eerst eens kijken naar  het hele proces. Dat moet al beginnen, voordat je ook maar je eerste woord opschrijft. Begin met VEEL te lezen. Hoe meer hoe beter. Lees boeken waar je van houdt. Maar misschien ook wel boeken waarbij je niet verder lijkt te komen dan pagina vijf. Want die boeken zijn ook heel leerzaam.

Zoek dan uit wat de auteur doet in het boek waar je van houdt. En kijk dan wat er mis was met het boek, dat je niet kon afmaken. Schrijf deze punten op, zodat ze niet alleen glashelder voor je zijn, maar je ze ook nog eens na kunt kijken. Lees dus veel boeken van anderen. Dat doe je puur voor de inspiratie, maar ook om te ontdekken wat je als schrijver moet vermijden.

De volgende stap is het plannen van je boek. Beperk je onderwerp en verdeel het vervolgens globaal in hoofdstukken. Elk hoofdstuk moet een specifiek aspect behandelen van het probleem dat je boek gaat oplossen. Verdeel in elk hoofdstuk dat specifieke aspect weer in verschillende delen. Een dergelijke structuur zal je lezers helpen om je informatie beetje bij beetje op te nemen.
 
Dat is beter dan de veel gemaakte fout om ze te overstelpen met elk beetje informatie dat uiteindelijk de pagina's verstopt. Je lezers overzien het niet meer. Ze raken als het ware verblind door de veel te grote hoeveelheid informatie die ongestructureerd over ze wordt uitgegoten.

De volgende twee stappen zijn duidelijk. De eerste stap is het schrijven van je boek. De volgende stappen is na enige tijd een revisie van wat je geschreven hebt. Je brengt correcties aan en herschrijft het nodige. En reviseer het dan opnieuw. En dan nog eens. En wie weet, misschien nog wel een keer. Schrijven is best moeilijk. En het schrijven van een boek kan een onmogelijke taak lijken. 

Er zijn veel boeken die je richtlijnen geven om je te helpen vertrouwd te raken met - en zelfs te houden van - het proces van schrijven en revisies. Zoek bijvoorbeeld via internet een aantal boeken over schrijven. Beter nog, zoek een aantal boeken over het schrijven van het specifieke type boek, dat je wilt gaan schrijven. Deze boeken kunnen als wegenkaart dienen op je reis als schrijver.

Als je je e-boek eenmaal hebt geschreven en het minstens twee keer hebt herzien, laat het dan aan iemand anders zien, wiens mening je respecteert. Als je het geluk hebt een goede redacteur te kennen, kijk dan of je iets voor hem of haar kunt ruilen om je manuscript door te nemen. Of sluit je aan bij een schrijfgroep en laat de andere leden je werk bekritiseren.

Neem vervolgens al deze ideeën van andere mensen over. Herzie je manuscript dan nog een laatste keer. En dan stoppen! Leg die pen neer! Haal je handen van het toetsenbord!

Één van de belangrijkste stappen om daadwerkelijk een boek te produceren, is weten wanneer je moet stoppen met schrijven en er aan te sleutelen.

Je hebt eindelijk je e-boek geschreven! Trek een goede fles wijs open. Gun jezelf een avondje uit in een goed restaurant. Je hebt het verdiend.

 



Poseren als kunstmodel

De coronaperiode heeft in de wereld van het modeltekenen best wel huisgehouden. Veel tekenclubs zijn gestopt, veel leden zijn gestopt, of zijn een andere hobby gaan zoeken. Sommige mensen gingen thuis tekenen met een model op hun beeldschermpje, maar ik heb niet de indruk dat dit op uitgebreide schaal is gebeurd.

We zien wel, dat er hier en daar weer een opleving is gekomen met de ingang van het nieuwe seizoen 2021/2022. En dat veel clubs moeite hebben met het invullen van de modellen. Want hoewel de meeste mensen inmiddels wel weten dat ik al in 2018 ben gestopt, komen er nog steeds verzoeken om te komen poseren binnen. Steeds vaker eigenlijk.
 
Ach, als ik verder die dag of avond niets te doen heb, wil ik er nog wel eens op ingaan. Het poseren op zich blijft leuk om te doen en er zijn best gezellige clubs bij, waar je nog wel voor je plezier komt. En een keertje iemand helpen, die slecht aan modellen kan komen, kan ook geen kwaad, nietwaar?

Een probleem is wel dat het de overheid nog steeds niet lukt om adequate maatregelen te nemen tegen de coronaproblemen. De beruchte QR-code ben ik deze week nog niet tegengekomen, hoewel ik wel begrepen heb dat er minstens één tekenclub is, die deze QR-code wél gebruikt. Ik vraag me dan af wat de gevolgen zijn, als je daar dan niet aan voldoet. 
 
Mag je er dan niet in of zo? Of moet je apart staan? Krijg je een boete van de leiding? Nou ja, het zijn mijn problemen niet. Tenzij alles weer dichtgegooid wordt door Hugo met de schoenen, want dan houdt het voor iedereen op.

Kortom, ik doe nu zeker niet actief aan enige werving. Ik begrens het aantal keren poseren ook sterk ten opzichte van vroeger. Maar als iemand een model nodig heeft dan ben ik misschien nog wel om te praten. Het hangt een beetje van de tijd en de plaats af wat er mogelijk is, maar proberen mag altijd, nietwaar? 

Overigens loopt op het moment van schrijven de overheid weer met lockdowns te dreigen, dus ook dat is nog steeds een factor die een rol speelt. Helaas.


Fotografie in Jetje's dag
 
Vresselse bos, Nijnsel, Meierijstad

Vresselse bos, Nijnsel, Meierijstad

Vresselse bos, Nijnsel, Meierijstad

Vresselse bos, Nijnsel, Meierijstad

Alle foto's zijn gemaakt in het Vresselse bos, Nijnsel, Meierijstad 
 

Morgen in Jetje's dag

Het onderwerp van maandag is nog niet bekend. Maar ik wens wel iedereen een heel prettig weekend. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts