14 maart 2024. Jetje geniet intens van de belastingaangifte
Jetje aan het woord
Goedemorgen allemaal op deze mooie dag waarop je je aangifte mag doen
Het is weer de tijd om zuchtend en steunend het aanslagbiljet van de belasting in te vullen. Een vrijwel onbegrijpelijke cijfer brei die gelukkig tegenwoordig grotendeels is ingevuld. Ook bij Jetje's dag vallen de blauwe enveloppen met stapels tegelijk in de bus. Maar ik pak het uiterst positief op. Er is verder toch niets tegen het gegraai in je portemonnee te doen. Je kunt belasting betalen intens haten, zoals de meeste mensen natuurlijk ook wel doen, maar we weten allemaal dat je de negatieve dingen in het leven juist naar iets positiefs om moet zetten. En dat gaan we dus doen.
Sta je nog in de file vandaag? Draai dan je raampje open, kijk naar beneden, en zie daar het mooie stukje asfalt dat jij toch maar betaald hebt! Hoe goed voelt dat! Het geeft een gevoel van dankbaarheid dat je op je eigen vierkante halve centimeter asfalt stil staat!
Vandaar de positieve bijdrage hieronder. Dus veel plezier met invullen van het belastingformulier (al dan niet digitaal) en ervaar de vreugde die dat kan geven. Voel het stromen!
Jullie Jetje
Samenvatting van vandaag
1. De intense vreugde die belasting betalen met zich mee brengt; | ||
2. Kun jij een beetje toekomst voorspellen? Nee? Ook niet? Waar maak je je dan zorgen over?; | ||
3. Haarlem is mooi om te bezoeken. |
Vind je belasting betalen ook zo'n goed gevoel geven?
Heb je er ook zo'n goed gevoel bij? Dat je eindelijk eens mag laten zien hoe je al het harde werken van onze overheid waardeert? Dat je echt wel blij bent met ons landsbestuur? Dat zou toch eigenlijk het geval moeten zijn, nietwaar?
Belastingen!! Het kale woord alleen al kan bij velen een gevoel van buikpijn en intense weerstand ontlokken. Toch zijn er ook mensen die van mening zijn dat belasting betalen niet alleen een plicht van de inwoners van dit land is, maar dat het juist iets heel positiefs kan zijn waar je het hele jaar naar uit kunt kijken. Ja, ja, je leest het goed. Volgens deze mensen kan belasting betalen gewoon heel leuk zijn. Ze zeggen er zelfs redenen voor te hebben. Laten we vooral eens naar hen luisteren.
1. Belasting betalen zorgt voor een gevoel van gemeenschap
Belasting betalen is als het bijdragen aan een gezamenlijke pot waaruit de maatschappij kan putten om voor iedereen die dat al dan niet nodig heeft, te zorgen. Je voelt je dan echt één met die andere mede-Nederlanders, die ook allemaal lachend en met een lekker goed gevoel het spaarvarken van de regering vullen. Want of het nu gaat om het onderhouden van openbare parken, het financieren van scholen waar blije kinderen superieur onderwijs krijgen of het ondersteunen van de gezondheidszorg waar men nog nooit van een wachtlijst heeft gehoord, jouw bijdrage draagt direct bij aan het welzijn van de gemeenschap waar je deel van uitmaakt. Het gevoel van samenhorigheid dat dit geeft is nergens mee te vergelijken.
2. Belasting mogen betalen is een teken van jouw succes
Het betalen van belastingen betekent dat je toch maar mooi genoeg verdient om bij te dragen aan de financiering van alle openbare voorzieningen en diverse overheidsprogramma's. Het is een teken dat je het nodige succes hebt behaald in je leven. Dat je goed verdient en niet behoort tot de grote groep die van een bijdrage van de overheid afhankelijk is voor zijn bestaan. Het is een teken dat je in staat bent om eindelijk eens wat geld terug te geven aan de samenleving die jou zo ondersteunt. Nee, belastingen mag je niet zien als een last. Integendeel, het is een een bevestiging van de overheid van jouw succes en welvaart. Het is eigenlijk een soort van lintje. Die zijn ook als dank voor bewezen diensten. Maar dan wel in een blauwe envelop. Eigenlijk zou de Koning iedereen een persoonlijke handgeschreven bedankbrief moeten sturen maar ja, die is ook druk, druk, druk met zijn Griekse Speedboot.
3. Belasting betalen beloont de verantwoordelijkheid die je op je neemt
Belasting betalen dwingt je om verantwoordelijkheid te nemen voor je financiën. En voor jouw bijdrage aan de hele samenleving. Belasting betalen helpt je om een gevoel van burgerzin te ontwikkelen. Je wordt er bewust van hoe jouw in dank aanvaarde geld door de overheid wordt besteed. Door belasting te betalen, draag je bij aan de infrastructuur van het land. Je draagt bij aan de financiering van de vele diensten die ons dagelijks leven ondersteunen. Dat kan een gevoel van voldoening en een intense trots met zich meebrengen dat je dat allemaal toch maar mag en kunt doen.
4. Met belasting betalen bevorder je de sociale rechtvaardigheid
Belastingstelsels zijn ontworpen om de welvaart te herverdelen en sociale rechtvaardigheid te bevorderen. Door progressieve belastingtarieven en sociale programma's worden degenen die tot een bepaald bedrag meer verdienen, gevraagd een groter deel van hun inkomen af te staan om degenen te helpen die minder fortuinlijk zijn. Ga je echt leuk verdienen dan kun je door allerlei adviseurs geen belasting meer betalen. Dat maakt rijkdom niet leuk meer. Je doet niet meer mee. Je hoort niet meer bij al die aardige mensen die fluitend hun jaarlijkse bijdrage leveren. En je zit met de zorgen van je Zwitserse bankrekening en je trustee op de Cayman Eilanden. Wie wil al die zorgen? Niemand toch? Je draagt nu je steentje bij aan een meer rechtvaardige en meer egalitaire samenleving. Een samenleving waarin veel mensen de kans krijgen om te gedijen, ongeacht hun achtergrond of financiële situatie. Dat is in elk geval de stellige mening van de overheid.
5. Belasting betalen geeft je een intens gevoel van voldoening
Uiteindelijk kan belasting betalen een intens gevoel van voldoening geven dat moeilijk ergens anders te vinden is. Het weten dat je bijdraagt aan het welzijn van anderen en aan het verbeteren van de samenleving als geheel, kan zo'n diep gevoel van vervulling geven. Het gaat bij het betalen van belasting niet alleen om geld afstaan. Nee, het gaat om het investeren in een betere toekomst voor iedereen. Voor je buren. Voor je dorp. Voor de grote stad. Ja, zelfs voor Amsterdam.
Dus de volgende keer dat je belastingaangifte moet doen of een belastingaanslag ontvangt, probeer dan eens anders te kijken naar wat het betekent. Niet direct zo negatief. In plaats van het af te dragen bedrag te zien als een last, moet je het zien als de kans om bij te dragen aan iets dat veel groter is dan jezelf. Als een gelegenheid om de gemeenschap te ondersteunen. Als een manier om een positieve impact te hebben op de wereld om je heen.
Kortom, belasting betalen is gewoon hartstikke leuk
Hoe voorspel je de toekomst
Kun jij de toekomst een beetje voorspellen?
Veel mensen zien steeds meer tegen de toekomst op. Ze worden de ganse dag bestookt met rampen in allerlei soorten en maten die tientallen verschillende belangengroepen en axiecommietees op ons af sturen. Vaak weten deze belangengroepen ook nog wel een aantal niet al te slimme politici en juristen voor hun karretje te spannen die voor hun ondersteuning dan wat extra media-aandacht krijgen.
En over de media gesproken, ook die willen "lijkjes", oplagecijfers en kijkcijfers, want dat is goed voor de advertentietarieven. Kortom, er zijn nog al wat mensen die geld of iets anders verdienen aan het schetsen van intense doembeelden. En ben je daar gevoelig voor, dan zul je inderdaad tegen je toekomst aanhikken. Want het beeld dat je voorgeschoteld krijgt is niet fraai en weinig aanlokkelijk.
En het meest verontrustende in het hele verhaal is dat vrijwel alle doemscenario's volledig buiten onze eigen invloedssfeer liggen, zodat we er weinig of niets aan kunnen doen. Ja, we kunnen wat minimale puur symbolische bijdragen leveren. Maar we weten allemaal dat we daar de wereld echt niet mee gaan redden. We hebben geen enkele controle over de toekomst en de meeste mensen laten het daarom maar gewoon over zich heenkomen.
Kun je dan niets doen? Natuurlijk wel. Wat je namelijk wel in de hand hebt is leren hoe je met het onbekende kunt omgaan. Hoe je jezelf kunt wapenen tegen risico's die je niet eens kent. Dat kan preventief door te leren hoe je risico's kunt voorkomen en correctief door de gevolgen te beperken als zich toch een risico heeft voorgedaan. Een bekend voorbeeld van de laatste aanpak is het afsluiten van een verzekering die opdraait voor een schade die zich onverhoopt voordoet.
Maar je kunt jezelf ook emotioneel sterker maken. Ga bij alle doemverhalen eens na of ze enige realiteitswaarde hebben. Waarop zijn ze eigenlijk gebaseerd? Vaak op de mening van iemand. Bijna altijd zijn er meningen te vinden die exact het tegenovergestelde beweren. Welke mening dan waar is? Niemand die het kan zeggen. Wat is het dan waard om je zorgen te maken over iets dat niemand met zekerheid weet? Emotie is een belangrijke menselijke drijfveer, waarbij angst misschien wel de grootste is.
Iedere reclamecampagne is er op gebaseerd. Kijk eens 5 minuten televisiereclame en je ziet één stroom aan waarschuwingen en bangmakerij langskomen. Angst voor ziek worden. Angst voor oud worden. Angst voor er niet bij horen. Laat het allemaal lekker gaan. Neem het allemaal voor kennisgeving aan en negeer het verder gewoon. De toekomst is en blijft ongewis. En zolang het voorspellen van het weer van morgen nog maar zelden goed gaat, is er niet veel reden om andere voorspellingen wel serieus te nemen.
Herinner je je deze nog?
Je hebt van die dagen waarbij iedereen opgeroepen wordt om iets speciaals aan te trekken. 29 september 2021, de "Dress red day" was zo'n dag. Dus ben ik in stemmig rood naar Hoofddorp getrokken (ja, daar was ik een paar dagen geleden ook nog) om daar wat passende kiekjes te maken. Op
https://jetjesdag.blogspot.com/2021/08/29september2021.html
zijn ze terug te vinden.
Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.
De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland: (nieuwe data)
Haarlem
Lisse, waar ik woon, ligt in de zogenaamde Bollenstreek, grofweg het gebied tussen Haarlem en Leiden waar vroeger de bollenteelt geconcentreerd was. Maar daar is niet zo heel veel meer van te vinden. De bollenteelt is eigenlijk door het hele land verspreid geraakt. Maar goed, Leiden en Haarlem zijn beide leuke steden om eens even te winkelen. Beide steden hebben een geschiedenis die terug gaat tot de vroege middeleeuwen en in de tijd dat geschiedenis nog een vak was op school, kwam je ze allebei nog wel eens tegen. Met name in relatie tot de 80-jarige oorlog. Zeker in Haarlem is nog veel moois te vinden. In Leiden gaat men steeds meer voor hoge nieuwbouw die overal bovenuit gaat komen, in Haarlem is nauwelijks hoogbouw te vinden en al helemaal niet bij het centrum. Kortom, tijd voor wat foto's van Haarlem.
Ik weet het nog niet. Maar morgen weet ik het beslist wel. Misschien iets met fashion of lingerie of zoiets. Ik zoek nog wel iets op.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers.
Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt.
Wil je een bijdrage leveren?
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links.
Belangstelling of vragen?
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten