Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

15 maart 2024. Model voor de achtergrond

 

15 maart 2024. Model voor de achtergrond

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal ! 

Bij een modelfoto speelt de achtergrond een even grote rol als het model in de voorgrond. De achtergrond moet passen, moet het verhaal ondersteunen en de kwaliteiten van het model accentueren. In professionele studio's heeft men daar technieken voor als "Green screen"  of  "Chromakey" maar de doorsnee amateurfotograaf heeft die techniek niet in huis. Bij Jetjes dag overwegen we om er aan te beginnen, maar nu werken we ook nog met vaste achtergronden. Verder kijken we naar het opdelen van een project in kleinere projecten, dat niet alleen voordelen biedt maar waar ook een onverbiddelijke "maar" om de hoek staat te kijken. 


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Over modellen en achtergronden;


 2. Subdoelen stellen of juist niet?;

  3. Van Leidschendam is niet veel over, maar dat is wel de moeite waard.


Het belang van de juiste achtergrond


In de modelfotografie, zeker in de studio, lijkt wel een ongeschreven wet te bestaan dat een modelfoto altijd tegen een zwarte achtergrond gemaakt moet worden. De voornaamste reden dat dit zo is, lijkt te zijn dat iedereen het doet en men het dus gewend is. 


En toch is een achtergrond meer dan een zwart vlak. Een goede achtergrond accentueert het model. In vroeger eeuwen toen er nog sprake was van schilderen plaats van fotografie, werd dat geregeld met een lichtere schildering rond het onderwerp. Dat onderwerp werd als het ware in fel licht gezet en kreeg daarmee een soort accent in een donkere omgeving. Claire-obscur werd deze techniek genoemd die vele volgers kende. En die we ook in de modelfotografie nog wel tegenkomen. 


Daarmee lijken ook bij de modelfotografie de gebruikte achtergronden een essentieel en toch vaak onderschat element. Achtergronden spelen een niet te onderschatten rol bij het bepalen van de sfeer, het versterken van het verhaal dat je vertellen wilt en het accentueren van de schoonheid van het onderwerp. 


Van minimalistische instellingen als gewoon puur zwart of wit, tot de meest woeste landschappen, wilde zeegezichten en sfeervolle cityscapes. Alles is mogelijk als achtergrond. De keuze van de achtergrond kan een foto transformeren van doodgewoon naar buitengewoon. Technieken om achtergronden te vervangen met elk beeld dat je maar wilt zijn voorhanden en betrekkelijk gemakkelijk te realiseren. Je kunt je tegenwoordig steeds meer richten op de vorm, omdat de techniek vanzelf wel komt. 

De sfeer en stijl van de achtergrond


Achtergronden dragen aanzienlijk bij aan de algehele sfeer en stijl van een foto. Een koude industriële achtergrond met vervallen betonnen muren zal een soort gevoel van stedelijke coolheid op gaan roepen. Een zonovergoten strand geeft een gevoel van vrijheid. En zal daarmee een vorm van rust en ontspanning uitstralen. De keuze van de achtergrond kan dus bepalend zijn voor de gewenste uitstraling en emotie van de afbeelding.

Verhalende elementen inbrengen in de achtergrond


Een achtergrond kan dienen als een verhalend element, waardoor context wordt toegevoegd aan het beeld. Bijvoorbeeld, een verlaten steegje kan een gevoel van mysterie en avontuur oproepen. Een fleurige en kleurige bloementuin zal eerder een gevoel van romantiek en tederheid overbrengen. Het invoegen van een passende achtergrond zal het verhaal van het model versterken. De achtergrond zal de kijker mee gaan nemen op een visuele reis.

De werking van contrast en scherpte

Contrast tussen het onderwerp en de achtergrond kan de aandacht vestigen op het model of die juist verminderen. Een helder of fel gekleurde achtergrond kan het onderwerp van de achtergrond  bijvoorbeeld doen opvallen. En zal misschien teveel de aandacht van de kijker trekken. En een meer neutrale achtergrond zal het model juist omlijsten en de nadruk leggen op de kenmerken en expressie van het model. Het vinden van het juiste evenwicht tussen het onderwerp en de achtergrond is essentieel voor een gebalanceerd en boeiend beeld.

Creatief werken met achtergronden

Achtergronden bieden fotografen een platform voor creatieve expressie en experimenten. Alles, van abstracte texturen tot opvallende patronen kan als achtergrond dienen. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Fotografen kunnen spelen met het onderwerp, licht, schaduw en compositie om unieke en meeslepende achtergronden samen te stellen die het onderwerp aanvullen en versterken.

Technische overwegingen

Naast hun artistieke waarde spelen achtergronden ook een rol bij technische overwegingen, zoals belichting en scherptediepte. Een goed gekozen achtergrond kan helpen bij het beheersen van lichtreflecties en het zorgen voor een onscherpe achtergrond (een zogenaamd bokeh), waardoor het onderwerp scherp en prominent naar voren komt.

Meer dan decoratieve elementen

Achtergronden zijn dus meer dan alleen maar decoratieve elementen in de modelfotografie. Het zijn krachtige instrumenten die de algehele impact van een foto zullen vergroten. Door zorgvuldig de achtergrond te selecteren en te manipuleren, kunnen fotografen zorgen voor een meeslepende visuele ervaring. Een ervaring die de verbeelding prikkelt en die emoties oproept. Dus, vergeet de volgende keer dat je een fotoshoot plant niet om de achtergrond er bij te betrekken. Die achtergrond wordt echt een essentieel onderdeel van jouw artistieke visie.
 
 



Subdoelen stellen of juist niet?

Bijna in elke publicatie over het bereiken van doelen lees je wel,  dat je die lange weg naar je doel in subdoelen moet onderverdelen. We hebben het er hier ook wel eens over gehad. Immers, het bereiken van zo'n subdoel geeft voldoening, motivatie en nieuwe energie om het volgende traject op te pakken. Dat is allemaal waar. Het is dan ook iets dat je zeker moet doen. Toch, zoals bij alles, kun je bij deze aanpak ook een "maar" aan zien komen. 

En dat is het gevaar, dat je nooit tussendoor kunt beoordelen of je project tot nu toe echt een succes is. Natuurlijk, je hebt een afgerond subdoel. En dat past in het totaal. Je doel is in principe  dichterbij gekomen. Dat is te beredeneren. Het is pure logica.  Maar de motivatie die het werk aan het project je geeft, is puur gevoelsmatig omdat er alleen nog maar gewerkt en geïnvesteerd wordt zonder enige vorm van resultaat of beloning. En dat is een risico.

Want pas als je project klaar is kun je echt beoordelen of het totale project een succes is geworden. Dan ga je er namelijk de vruchten van plukken, in wat voor vorm dan ook. Je ziet waar je investering gebleven is. Je ziet wat het oplevert. Je ziet en hoort de reacties van anderen. 

Tussenstappen of subdoelen kunnen dus ook een heel ander idee dan pure motivatie geven. Dat is iets waar iedereen die met een onderverdeeld groter doel bezig is zich rekenschap van moet geven. Dat is het gevaar dat je niet meer ziet wat een subdoel nu eigenlijk toevoegt. Er is wel een stap klaar gekomen, maar het einddoel lijkt nog even ver weg. 

Kijk uit, dat je niet "in den blinde" werkt waarbij je het zicht op het einddoel kwijt raakt. 

En als je dat besef een goede plek kunt geven, dan werkt het uitblijven van concrete resultaten bij het afronden van een subdoel ook niet meer negatief. Dan weet je wat je uiteindelijk toch verwachten kunt. En heel belangrijk, je weet ook wat je niet verwachten moet, gewoon omdat het op dit moment nog niet mogelijk is.  



Herinner je je deze nog?

Vandaag gaan we kleven in de herinnering. Kleven? Waaraan dan? Nu, eigenlijk aan alles wat we vastpakken als we voldoende enthousiast aan de stroopwafels zijn geweest. Want vandaag gaan we terug naar 30 september 2021, de Stroopwafeldag. En die vieren we in Leiden zoals je kunt zien op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/08/30september2021.html

Dus kleef lekker verder en geniet van deze typisch Nederlandse lekkernij waar de toeristen massaal op af komen. 

lekker kleven in Leiden bij de burcht
Lekker kleven in Leiden bij de burcht

 




Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland: (nieuwe data)


Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 2 juni 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen









Leidschendam

Leidschendam is ook weer zo'n betrekkelijk oud dorp aan het water dat volledig ten prooi is gevallen aan de vooruitgang van de buurgemeenten. Het is verworden tot grote nieuwbouwwijken en gaat daarmee naadloos over in Voorburg en daarmee in de voorsteden van Den Haag. Toch is er een leuk centrum met een sluisje overgebleven dat zich prima leent voor fotografie. 








Morgen in Jetje's dag
Maandag kijken we verder. Eerst het weekend maar eens. Het schijnt als gewoonlijk tegenwoordig weer een kletsnat weekend te worden. Nou ja, dan maar een plu meenemen. In elk geval wens ik iedereen een heel prettig weekend toe. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts