Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

18 maart 2024. Jetje in Buren

18 maart 2024. Jetje in Buren

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag 

Vroeger klom ik bij mooi weer nog wel eens op de fiets (inmiddels gestolen) en dan fietste ik de Betuwe in vanuit Wijk bij Duurstede waar ik toen woonde. En dan kwam ik nog wel eens in het mooie plaatsje Buren aan de Linge. En dus ben ik er recent maar weer eens naar terug gegaan. Om onder het licht van mijn schemerlamp na te denken over vroeger. Toen het leven nog eenvoudig was, zoals men zegt. Of is dat niet zo? Nou, daar moet ik dan maar eens over na gaan denken.

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje bezoekt Buren, samen met haar schemerlamp;


 2. Over flexibiliteit in lastige tijden;

  3. Nieuwkoop aan de gelijknamige plassen.


Buren in de Betuwe

Jetje in Buren in de Betuwe 8

Ik heb, zoals ik hier wel eens verteld heb, een tijdlang in Wijk bij Duurstede gewoond. En dan stapte ik nog wel eens op de fiets voor een tochtje in de omgeving. Want mooie omgeving was er genoeg. Bijvoorbeeld de Utrechtse heuvelrug met zijn heuvels en bossen. Of de Langbroeker Wetering met alle kastelen en resten daarvan. Of ik ging richting Houten wat vooral in het voorjaar met de bloeiende fruitbomen een mooie route was. En, als het een keertje wat verder mocht, dan nam ik de pont naar de overkant van de Lek. Of de pont naar Beusichem. 

Jetje in Buren in de Betuwe 6

Om de een of andere reden was de Betuwe altijd een rustgevend gebied. Het leek alsof het leven een tandje langzamer draaide, zodra je van die gele pont af reed. Mensen leken er meer tijd te hebben. Mensen waren er vriendelijker. Het was dus niet vreemd dat ik nog wel eens op die pont op de overtocht naar Maurik stond te wachten tot we aan de overkant waren.

Jetje in Buren in de Betuwe 5

Vaak kwam je met het tochtje dan uit in Buren. Een oude vestingstad aan het riviertje de Linge. De Linge is maar een kleine rivier, zeker in combinatie met de brede jongens als de Rijn, Waal en Maas. Maar het riviertje heeft wél een uitgesproken charme. En dat gold ook voor Buren, zo'n stadje waar hier en daar de tijd stilgestaan lijkt te hebben. 

Jetje in Buren in de Betuwe 4

Aan de kant van de Linge is het oude vestingkarakter nog goed terug te vinden. Er staan nog stukken stadsmuur, restanten van land- en waterpoorten en vóór dat alles kabbelt het riviertje voorbij. Een stukje verder staat op de stadswallen nog een molen, zoals je die vroeger in bijna elke vesting tegenkwam. 

Jetje in Buren in de Betuwe 3

Ook in de stad zelf is het nodige aan oude middeleeuwse bouwwerken te vinden. Bijvoorbeeld een groot poortgebouw in het midden van de oude stad. In de tijd dat ik er nog in de buurt woonde deed ik niet aan fotografie. Dat is veel later pas gekomen. Maar de herinnering was er nog en dus ben ik recent de richting van Buren opgegaan om er nu eens te gaan fotograferen. De resultaten zien we vandaag. 

Jetje in Buren in de Betuwe 2




Het grote belang van flexibiliteit

Dat leren en blijven leren van belang is, wordt zelfs door de overheid erkend, die met allerlei "levenslang leren" programma's komt. Met wel levenslang met de beperking dat dat leven dan maximaal tot je 55e mag duren, want dan ben je kennelijk voor de overheid uitgeleerd. Dan gelden die mooie subsidies en tegemoetkomingen eventjes niet meer. Nou ja, dat is niet anders. Zelf valt er voor weinig geld via internet heel veel te regelen en te leren dus dat regelen we dan zelf wel.

Maar is veel leren nu dan echt zo interessant of toch niet? De filosoof Eric Hoffer heeft er in elk geval wel vraagtekens bij, gezien de uitspraak: 

"In times of change, learners inherit the earth, while the learned find themselves beautifully equipped to deal with a world that no longer exists.

Volgens Eric Hoffer is veel kennis van zaken vooral van belang in tijden van stabiliteit en heel weinig verandering. Dan kunnen we daar maximaal gebruik van maken. Maar zodra er iets gaat veranderen krijgen we te maken met een heel andere situatie.

In tijden van van verandering is het vooral van belang om je aan te kunnen passen aan die verandering. Maak je die aanpassing namelijk niet, dan zul je merken dat je plotseling heel veel weet over een wereld en een situatie die in werkelijkheid niet meer bestaat. En die vervangen is door een ander soort wereld. Een wereld waar je ondanks al je kennis weinig van weet.

Jetje in Buren in de Betuwe 1

Het enige dat volgens Hoffer echt belangrijk is, is om vaardigheden te leren om je gemakkelijk aan de omstandigheden aan te passen. Of wel het leren van flexibiliteit. Maar dat is geen studie die zomaar overal te volgen is.

Het is nog belangrijker dat je open staat voor nieuwe dingen dan kennis te hebben van bestaande. Bij een verandering of een ontwikkeling moet je niet direct negatief reageren en alles met betrekking tot die ontwikkeling afwijzen, maar probeer er in positieve termen over te denken. Zie de nieuwe ontwikkeling eerder als een interessante en spannende uitdaging. 

Flexibiliteit vinden we overal terug. Of het nu gaat om veranderingen op je werk, in persoonlijke relaties, of om veranderingen in de maatschappij als geheel. Jouw vermogen om je aan te passen aan nieuwe situaties en altijd zo veerkrachtig mogelijk te blijven is essentieel voor je succes en je welzijn. Gelukkig is flexibiliteit geen aangeboren eigenschap, maar eerder een vaardigheid die kan worden aangeleerd,  ontwikkeld en steeds verder verfijnd. Hier zijn enkele strategieën om flexibiliteit op te bouwen en te behouden in een voortdurend veranderende omgeving:

Begrijp dat acceptatie je krachtiger maakt bij veranderingen

Flexibiliteit begint met erkenning en het daarna accepteren van veranderingen. Gewoon zoals ze komen zonder ze direct aan te willen passen. Ga nooit proberen om te vechten tegen verandering. Probeer niet terug te gaan verlangen naar een terugkeer van hoe de dingen ooit waren. Het is veel belangrijker om te leren om de nieuwe realiteit te omarmen.  Nog mooier is het om de uitdagingen als kansen te zien. Nieuwe kansen voor nieuwe groei en ontwikkeling.

Blijf onder alle omstandigheden open-minded. Het hebben van een open geest is van heel groot belang als je flexibiliteit op wilt gaan bouwen. Sta open voor nieuwe ideeën. Probeer te kijken via nieuwe perspectieven. Bekijk de mogelijkheden van andere benaderingen. Wees bereid om je oude en soms heel vertrouwde overtuigingen en gewoonten los te laten, zodra die geen nut meer hebben na alle veranderingen in je situatie. Het loslaten van het oude stelt je in staat om creatieve oplossingen te vinden voor nieuwe problemen.

Ontwikkel je veerkracht. Dat is de capaciteit om snel weer te herstellen van tegenslagen en plotselinge moeilijkheden die op je pad komen. Werk aan die veerkracht door  het vermogen aan te leren om je stress te beheersen. Stress is je grote vijand, want die vertroebelt je denken. Werk aan het vinden van positieve betekenis in minder positieve situaties. Weet van het bestaan van je eigen kracht. Heb vertrouwen in je vermogen om moeilijkheden te overwinnen en oplossingen te vinden.

Leer van mislukkingen die nu eenmaal iedereen maakt in zijn of haar leven. Fouten maken is onvermijdelijk. Maar fouten leveren wel waardevolle lessen. Mits we natuurlijk bereid zijn om er van te leren. Neem na een mislukking dus de tijd om te reflecteren op wat er gebeurd is. Analyseer wat er misging. Kijk wat je ervan kunt leren, zodat je in de toekomst beter voorbereid bent.

Flexibiliteit vereist van jou het vermogen om je snel aan te passen aan nieuwe omstandigheden en veranderingen. Oefen daarom dat vermogen om snel te schakelen tussen verschillende taken of benaderingen. En wees altijd bereid om je plannen aan te passen als de situatie daarom vraagt. Kijk bijvoorbeeld uit voor het "Sunken cost syndrome."  Dat is de neiging om vast te houden aan zaken waar je veel geld, moeite of energie in hebt gestoken, maar die feitelijk onhoudbaar zijn geworden. En waar je toch hardnekkig aan vast blijft houden. 

Blijf in een tijd van veranderingen sterk gefocust op het heden. Je hebt daar je handen al vol genoeg aan. In een wereld die constant verandert, kan het verleidelijk zijn om je alvast veel te veel te richten op de toekomst. Of juist het omgekeerde: om veel te veel nostalgisch te blijven hangen in het mooie en goede verleden. Concentreer je volledig op het nu. Kijk wat je kunt doen om op dit moment zo effectief mogelijk te zijn. Door je energie te richten op het hier en nu, kun je beter omgaan met veranderingen terwijl ze zich voordoen. Want ook die veranderingen zijn hier en nu. Niet in het verleden en niet in de toekomst.

Flexibiliteit ontwikkelen is niet iets dat je bij voorkeur alleen doet. Zoek daarom steun bij vrienden. Zoek steun bij familie of collega's. Ze kunnen je helpen bij het omgaan met veranderingen. Ze kunnen je aanmoedigen om veerkrachtig te blijven. En dat kan je flink helpen in moeilijke tijden.

Oefen in zorgen voor jezelf, want ook dat is essentieel voor het behouden van je flexibiliteit. Zorg goed voor jezelf door voldoende rust te nemen. Door gezond te eten. Door regelmatig te bewegen. En heel belangrijk: Door tijd te maken voor ontspanning en plezier. Een gezond en evenwichtig leven helpt je om beter om te gaan met stress en veranderingen.

Door deze strategieën toe te passen en bewust te werken aan het ontwikkelen van flexibiliteit, kun je jezelf wapenen met de nodige vaardigheden om veerkrachtig te blijven in een voortdurend veranderende wereld. Flexibiliteit is een waardevolle vaardigheid, die je gemakkelijker laat leven en die je ook de nodige aanpassingen in je leven kan laten maken. Meer dan je bestaande kennis en ervaring zal flexibiliteit je helpen om optimaal te presteren te midden van onzekerheid en uitdagingen.

Veel mensen zijn bang voor het onbekende en risico's van de toekomst die ze niet kennen. Nee, wij kennen ze ook niet, maar door te leren om maximaal flexibel te leven kun je je prima voorbereiden op die onzekere toekomst.


Kunst verkopen via internet is lastig. En via Facebook al helemaal, omdat je daar ook nog eens met het algoritme van Facebook te maken krijgt, dat er voor zorgt dat in principe alleen een deel van je eigen vriendenkring je werk te zien krijgt. Alleen onder zeer goede omstandigheden qua likes en aantal keren delen, komt het verder. Daarom is het van groot belang om een dergelijke facebookpagina, namelijk van Ans Duin, extern te promoten en daar werk ik dan ook graag aan mee.

Zie https://www.facebook.com/groups/3566003053655245 

voor de Facebookgroep KUNST V.A. € 350,-- T/M 1490,--.

Facebookgroep KUNST V.A. € 350,-- T/M 1490,--.

Heb je ook een pagina of groep die je graag eens gepromoot wilt hebben, laat het dan even weten. 


Herinner je je deze nog?

Vandaag gaan we terug naar 1 oktober 2021 waarop ik mijn bezoek aan de kermis liet zien. Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/10/1-oktober-even-bijkomen-van-de-kermis.html Die kermis is een traditie in Lisse. Elk jaar in de derde week van september is het zo laat. Een week voor feestelijke evenementen, waarbij het hele dorp Lisse een beetje stil staat. En die kermis is één van die evenementen waar het hele dorp 's avonds te vinden is. En dus hoog tijd om er eens wat te gaan fotograferen. 

Jetje op de Kermis in Lisse
Jetje op de Kermis in Lisse




Nieuwkoop

Ergens tussen Alphen a/d Rijn en Utrecht vinden we het dorp Nieuwkoop. Met de Nieuwkoopse plassen, en dat die een behoorlijke invloed op de ontwikkeling van het dorp hebben gehad zie je snel genoeg als je er even een wandeling doorheen maakt. Overal vinden we water en watertjes, wat het centrum wel interessant maakt. Het dorpsplein wordt gedomineerd door een hoge toren waar het carillon regelmatig een deuntje speelt. Hierbij een paar foto's  van Nieuwkoop.









Morgen in Jetje's dag

Waarom zou een mens één kledingstuk aantrekken als er ook half om half kleding bestaat? Morgen gaan we daar eens een blik op werpen. 


Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje



 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts