Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

30 september 2021. Stroopwafeldag

 

 

30 september 2021. Stroopwafeldag



    Stroopwafels zijn een typisch Nederlands product, van oorsprong uit Gouda;

    Kenmerkend aan stroopwafels is, dat ze niet doorbakken zijn;

    De echte liefhebber gaat voor warme stroopwafels, direct uit het wafelijzer;


De geur van stroopwafels bakken


 "Misschien is het nooit iemand opgevallen maar ik vond altijd dat er in Leiden een geur van stroopwafels hing. Vermoedelijk kwam die geur van de verkoopwagen van Tony Vergunst, die altijd tegenover de toenmalige Vroom en Dreesman stond. De geur van de verse stroopwafels die daar gebakken werden, was altijd van grote afstand te ruiken." 

Aldus een lid van Team Jetje.  

Stroopwafeldag
Even een warme stroopwafel kopen!



Vraag mensen om een typisch Nederlands product te noemen en dan worden dat meestal drop, hagelslag en stroopwafels. Het zijn ook de producten die door emigranten worden genoemd als hen gevraagd wordt wat ze nu eigenlijk missen aan Nederland. Gelukkig is het in de tijden van internet en internationale verzending inmiddels vrij gemakkelijk om dit soort producten overal te bestellen. 

Stroopwafeldag
Eventjes keuren op de brug over de Nieuwe Rijn


Maar wat is nu eigenlijk een stroopwafel? We hebben het over twee dunne wafels met een zoete stroop ertussen. De wafel bevat een kenmerkend ruitpatroon. Een stroopwafel wordt kortstondig gebakken in een speciaal wafelijzer. Het bakken kost minder dan een minuut. Dat kan omdat stroopwafels zo dun zijn. De wafel is dan nog niet echt doorbakken en betrekkelijk zacht. Iets wat kenmerkend is voor stroopwafels. Veel mensen eten ze warm, zeker als we stroopwafels bij een kraampje op straat kopen. 

Stroopwafeldag
Hij krimpt al lekker, de stroopwafel. Hier voor de Korenbeurs in Leiden



De oorsprong van de stroopwafel ligt ergens in de negentiende eeuw in Gouda. Wie hem heeft uitgevonden is niet zeker. In diverse bronnen wordt de bakkerij van Kamphuisen genoemd die in Gouda gevestigd was. Dit is de reden dat de stroopwafel ook wel eens "Goudse wafel" wordt genoemd. De stroopwafel was in het begin vooral een koek voor de armen van de stad. Dat was vooral omdat die eerste stroopwafels werden gemaakt uit deegresten, oude snippers koek en stroop. De prijs kon door de vervaardiging uit die restproducten die anders weggegooid zouden worden, laag worden gehouden.

Stroopwafeldag
Voor de trap naar de Burcht van Leiden smaakt hij ook nog wel!



Hoewel we dus losse stroopwafels langs de weg kunnen kopen, zijn ze volop te koop in de supermarkt. Hoewel er verschillende soorten te koop zijn hebben ze één ding gemeen en dat is het gekleef. Dat kleverige wordt veroorzaakt door de gebruikte stroop. Stroop is een dikke, geconcentreerde vloeistof die maar net aan vloeibaar is. In die vloeistof worden grote hoeveelheden suikers opgelost. De suikers zorgen dan in combinatie met de vloeistof voor het kleven. Dit temeer daar de stroop vaak tussen de wafels uit geperst wordt, zodat het lekker over je vingers loopt. Stroopwafels op straat uit de hand eten is dan ook niets voor mensen met smetvrees. 

Stroopwafeldag
Om je vingers bij af te likken, zo lekker



De kenmerkende smaak van stroopwafels wordt kennelijk zo gewaardeerd dat we deze tegenwoordig zelfs in ijs tegenkomen. Dat de stroopwafel een sterke associatie heeft met restproducten zien we ook terug in het feit dat de bij het bakken overgebleven brokjes en kruimels los worden verkocht in zakjes. 

Stroopwafeldag
Ik vind nog steeds stukjes!



Al met al is de stroopwafel een koeksoort geworden die in elk geval in Nederland niet meer weg te denken is.

Stroopwafeldag

OP!



Quote van de dag


quote 30 september



 

 

De zwangere hoop van de Zee van staal


Esperanza is een creatie uit 1999 van het Spaanse kunstenaarsduo Antonio Sobrino Sampedro & Mercedes Cano Redondo.
 
 
De zwangere esperanza ofwel de hoop
De zwangere Esperanza ofwel "De hoop"


Een schets van esperanza

Hoog op een duintop overziet Esperanza de omgeving



"Esperanza" is Spaans voor ‘hoop’ maar ook voor "zwangerschap". En die zwangerschap is dan ook het thema van dit staalplastiek, dat staand op de hoogste duintop boven het beeldenpark "Zee van staal" uit steekt. Een bewuste keuze, omdat het beeld ook een windvaan verbeeldt. En waar kun je een windvaan beter plaatsen dan op een hoog duin? Er lijkt trouwens heel wat wind nodig te zijn om een dergelijk groot en zwaar beeld daadwerkelijk te doen draaien maar wellicht is dat meer symbolisch bedoeld. 

 
Zee van staal, "Esperanza"



Het beeld stelt een zwangere vrouw voor. Het naar achter gewaaide haar is inmiddels open, maar was bij het maken van het beeld opgevuld met een stalen plaat. Deze plaat is kennelijk inmiddels verloren gegaan, want we kunnen nog wel zien waar deze bevestigd is geweest. Het hoofd, de borsten en de bolle buik van de zwangere vrouw zijn aan de voorzijde geopend om als het ware ruimte en licht te geven aan nieuw leven, dan wel hoop. De overige gestileerde onderdelen, zoals de duidelijk herkenbare bilpartij zijn van gesloten plaatmateriaal.
 
Zee van staal, "Esperanza"



De benen zijn verdwenen achter een lange rok, zoals we die wel kennen van Spaanse danseressen. De rok vormt daarmee een voetstuk, een massieve en zware eenheid met de zware plaat die als onderstel voor het staalplastiek dient. 

Zee van staal, "Esperanza"


Overigens geeft het beeld de indruk dat het wat onderhoud nodig heeft. De staalconstructie is hier en daar duidelijk aangetast. En laten we wel zijn, wat is schadelijker voor een metalen constructie dan de zoute zeelucht die hier meestal 365 dagen per jaar uit de zee op tweehonderd meter afstand het land op wordt geblazen. Eigenlijk is het eerder vreemd dat de meeste beelden onder deze omstandigheden nog in zo'n goede doen zijn. Maar het is te hopen dat het beeld gerepareerd dan wel gerestaureerd wordt voor de beschadigingen te groot gaan worden. Mogelijk speelt ook het feit dat het beeldenpark "Zee van staal" niet ontworpen was voor een langere periode, maar bedoeld was als een expositie van enkele maanden. Pas later heeft het beeldenpark een definitief karakter gekregen. 

Zee van staal, "Esperanza"


Door de plaats op het hoge duin komt Esperanza goed tot haar recht. Het is bijna één met de omgeving waar het beeld bijna uit omhoog lijkt te groeien om haar zwangere vormen goed te laten zien. Zeg maar rustig om een optimale hoop uit te stralen. Een bijzonder beeld in een bijzonder park dat een bezoek meer dan waard maakt, al is het dan niet groot.




Morgen in Jetje's dag

Het is feest in Lisse. En daar hoort de kermis bij. En natuurlijk was Jetje's dag daar ook te vinden. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts