Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

12 maart 2024. Jetje met ezels en een krokettenvos

 

12 maart 2024. Jetje met ezels en een krokettenvos

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal 

Als je een workshop met tekenen of schilderen wilt geven zijn ezels natuurlijk belangrijk. Het was nog niet zo eenvoudig om een flinke partij te vinden die ook nog eens degelijk én te betalen was. Maar uiteindelijk is het me gelukt. Ze zijn inmiddels in gebruik en ze bevallen prima. Heb je trouwens de ambitie om te gaan tekenen of schilderen? Zo nee, lees dan eerst het tweede verhaal. En dan is er nog de krokettenvos in de Zilk. Die vindt je in het stukje over het duingebied terug.

ezelvoorraad

Even een ezel pakken uit de voorraad

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Ezels en nog eens ezels;


 2. Ambitie, je hebt het of je hebt het niet. Toch? Of niet?;

  3. Hoe zit dat nu met die vos?


Jetje en de ezeltjes 1

Jetje en haar ezeltjes

Zoals velen inmiddels wel weten ben ik gestart met een nieuw project, namelijk model met koffie waar inderdaad de nodige belangstelling voor is, vooral van complete groepjes. Individuele kunstenaars moeten nog even aan het idee wennen, maar dat komt beslist ook wel. Daar heb ik alle vertrouwen in. Ik heb in elk geval een aardige voorraad tafelezels ingeslagen. Dat was minder eenvoudig dan je zou denken. Het zijn ofwel onwijs wrakke dingen die je de mensen niet voor hun neus kunt zetten of ze zijn vrijwel onbetaalbaar. 

Jetje en de ezeltjes 2

En als je op zoek bent naar een tafelezel voor tekenen en schilderen, zijn er ook nog eens verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je ook nog eens de juiste keuze maakt. Hier heb ik een beetje op gelet:

Jetje en de ezeltjes 3

Stabiliteit
Een goede tafelezel moet goed stabiel zijn om te voorkomen dat je werk tijdens het tekenen of schilderen verschuift of gaat wiebelen. Ik heb dus gezocht naar een ezel die lekker stevig op de tafel staat en niet gemakkelijk omvalt.

Jetje en de ezeltjes 4

Verstelbaarheid
De mogelijkheid om de hoek en hoogte van de ezel aan te passen vond ik van groot belang om comfortabel te werken. Het was ook noodzakelijk dat de ezel verstelbaar is, zodat je de optimale positie kunt vinden voor je eigen teken- of schilderwerk.

Jetje en de ezeltjes 5

Materiaal en kwaliteit
Ik wilde een ezel gemaakt van duurzaam materiaal, bij voorkeur hout of metaal. Geen kunststof. Ik heb veel gelet op de kwaliteit van de constructie om ervoor te zorgen dat de ezel lang meegaat en bestand is tegen regelmatig gebruik.

Jetje en de ezeltjes 6

Grootte
Overweeg de grootte van de ezel in relatie tot de ruimte waarin je werkt. Als je een normale werkruimte hebt, zal een compacte tafelezel de beste keuze zijn. Voor grotere ruimtes of bij buitenwerk kun je kiezen voor een grotere ezel met meer functionaliteit. Maar dat speelde nu even geen rol.

Jetje en de ezeltjes 7

Gewicht
Een tafelezel moet niet te zwaar zijn, vooral omdat ik deze ook mee neem naar verschillende locaties. Ik wilde dus een ezel die stevig is, maar toch draagbaar genoeg om gemakkelijk te verplaatsen.

Extra functies
Sommige tafelezels komen met extra functies,  zoals een lade voor het opbergen van materialen, een klemmechanisme om je werk op zijn plaats te houden, of zelfs een draaibare basis. Voor mijn doel waren die extra functies overbodig.

Prijs
De prijs was een belangrijke overweging, omdat ik er ook flink wat nodig had. Ik heb eerst een budget vastgesteld en ben toen gaan zoeken naar een tafelezel die binnen dat budget paste en die ook voldeed aan mijn eisen en wensen wat betreft kwaliteit en functionaliteit.

Uiteindelijk denk ik dat ik er goed in geslaagd ben. De ezels zijn goed en ook toegankelijk op te bergen. En ook dat is handig. 

 
 
 


Hoe zit het met jouw ambitie?

Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: "Ik heb nu eenmaal niet zo'n sterke ambitie."  Op zich kan dat. Niet iedereen is ambitieus of heeft er in zijn of haar leven kennis mee gemaakt. Ambitie krijg je meestal uit inspiratie die je opdoet van anderen tijdens je levensloop. Je ziet mensen iets doen dat je ook wilt. En er zijn ook mensen die deze inspiratie niet opdoen en die dus inderdaad geen ambitie hebben. En als ze daar gelukkig mee zijn, dan is dat prima. 

Maar er is nog een tweede aanleiding voor deze uitspraak. En dat is dat deze als een soort excuus wordt gebruikt, omdat men iets niet doet. En dan gaat het vaak niet om een echt gebrek aan ambitie maar om zaken die met zelfvertrouwen en dergelijke te maken hebben. 

Je hoort deze uitspraak vaak bij mensen die geen moeite doen om hogerop te komen in hun werk. Of bij mensen die kennis te kort komen, maar geen zin hebben om te proberen een cursus of opleiding te doen. Of die van baan zouden veranderen als ze daar wél de noodzakelijke kennis op zouden kunnen doen. 

Het gebruiken van dit soort excuses duidt vaak op een groot gebrek aan zelfvertrouwen of op faalangst. Degene die de excuses uit, wil vaak diep in zijn of haar hart wel iets veranderen, maar het gebrek aan zelfvertrouwen en de faalangst staan elke verandering en dus vooruitgang in de weg. En dat is natuurlijk jammer.

Iemand die hier last van heeft moet eigenlijk een aantal stappen doorlopen. Dat kunnen ze zelf doen of met de hulp van één of andere therapeut.

Stap 1.

Achterhaal of er bij jou echt geen ambitie aanwezig is of dat deze, als je er eerlijk naar kijkt, wordt weggedrukt door faalangst of een gebrek aan zelfvertrouwen.

Stap 2.

Stel dat uit stap 1. blijkt dat de ambitie er in aanleg wel is, maar dat deze weggedrukt wordt, ga dan kijken hoe het zelfvertrouwen aangepakt kan worden. Zowel voor het terugkrijgen van zelfvertrouwen als het elimineren of sterk verminderen van faalangst bestaan cursussen.

Stap 3.

Als er voldoende herstel van zelfvertrouwen is opgetreden, kijk dan wat er nodig is om aan de ambitie te voldoen. Maak een inventarisatie van wat je nog te kort komt aan kennis en/of ervaring en maak een goed plan om die tekorten weg te werken, bijvoorbeeld via opleidingen, stageplaatsen, tijdelijke banen om ervaring op te doen, vrijwilligerswerk, zelfstudie voor de ontbrekende theorie en noem maar op.

Het zal dan niet lang meer duren dat een "gebrek aan ambitie" alleen maar betekent dat er iemand een groot gebrek aan zelfvertrouwen heeft. 

De workshop waar een aantal ezels voor nodig zijn



Herinner je je deze nog?

In de herinnering van 27 september 2021 vinden we de internationale dag van het toerisme. En je kunt van Lisse zeggen wat je wilt, maar toeristen hebben we hier in het voorjaar in extreme hoeveelheden. Het is niet voor niets dat kwekers een beveiligingsdienst in de arm nemen om de toeristen uit hun bollenvelden te houden. Of de boel afzetten met legerprikkeldraad, zodat het geheel een beetje op de grenzen van de NAVO gaat lijken. Nou ja, toeristen horen er nu eenmaal bij. En ze sjouwen heel veel geld mee. Is voor veel mensen ook belangrijk. Op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/07/27%20september%202021.html is nog wel wat meer te vinden. 


Ook in Delft hebben ze veel toeristen die "Delfts blauw" komen kopen

 




Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland: (nieuwe data)


Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 2 juni 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen









Het duingebied van "De Zilk"

Weet je waar de Zilk ligt? Veel mensen weten dat namelijk niet. De buurman van de Zilk, de Lissese Keukenhof is meer bekend. En dat de Zilk een onderdeel is van Noordwijkerhout is nog minder bekend. Wel bekend is het grote duingebied waar de Zilk tegenaan ligt. Een uitgestrekt gebied tussen Noordwijk en Zandvoort. Vroeger een gebied met enorm veel konijnen maar die zijn ten prooi gevallen aan de vossen. Berucht zijn de krokettenvossen. 

Krokettenvos

Dat zijn vossen die de mensen bijvoeren met ontdooide diepvrieskroketten om er foto's mee te kunnen maken voor Facebook en Instagram. De vossen leren hun normale jachtpatroon af en overleven deze kroketten daardoor op den duur niet. Verder zijn er heel veel herten. Teveel voor de mensen die dat weten kunnen. Maar goed, de mens kan de natuur nu eenmaal slecht met rust laten en meent van alles te moeten verbeteren. 









Morgen in Jetje's dag
Over kroketten gesproken: Morgen gaan we eens kijken naar het verschijnsel van de foodtruck. Is weer eens iets anders. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts