Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

11 maart 2024. Jetje op de resten van de Floriade

 

11 maart 2024. Jetje op de resten van de Floriade 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal vanaf dit uitzichtpunt

Dwars door de Haarlemmermeerpolder loopt de "Drie Merenweg," ook wel de N205 en een supersluipweg voor verkeer op de A4 als die weer eens vast staat. Langs die weg trekt een vreemde stalen toren de aandacht in de buurt van Hoofddorp. Dat is een overblijfsel van de Floriade van 2002 en wordt de "Spottersheuvel" genoemd. Op die heuvel en onder die staalconstructie ben ik in de fotoserie van vandaag aan het fotograferen. 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Vandaag zijn we op de resten van de Floriade in Hoofddorp;


 2. Maak je ook wel eens iets zoek? Een goed archief kan helpen;

  3. Een stukje middeleeuwse schoonheid.


Van Euromast tot spotterheuvel


De Floriade is, of liever gezegd was,  een wereldberoemde tentoonstelling die werd gehouden in Nederland en die volledig gewijd is aan tuinbouw, bloementeelt en groene technologie. Het evenement vindt slechts eens in de tien jaar plaats. Het trekt deelnemers én bezoekers van over de hele wereld. Het wordt gezien en erkend als een officiële wereldtentoonstelling en brengt daarmee het nodige prestige en bekendheid voor de plaats die het organiseert.  De verwachtingen in die gemeentes zijn dan ook hoog gespannen en geld speelt geen rol. In elk geval niet vooraf. 


De allereerste Floriade vond plaats in 1960 in Rotterdam en heeft ons nog de bekende Euromast nagelaten. Het evenement was bedoeld als een manier om de Nederlandse bloemen- en tuinbouwindustrie te promoten. Het evenement was een groot succes en trok honderdduizenden bezoekers. De nadruk lag destijds vooral op bloemen en planten, met prachtig aangelegde tuinen en kleurrijke exposities.


Na het succes van de eerste Floriade werd besloten om het evenement periodiek te organiseren. In Amsterdam in 1972 en 1982, Zoetermeer in 1992, Hoofddorp in 2002, Venlo in 2012 en Almere in 2022. Sindsdien heeft Nederland verschillende Floriades georganiseerd. Telkens met een nieuw thema. En met een groeiende reputatie als toonaangevend evenement op het gebied van tuinbouw en groene innovatie.


Een van de meest opvallende Floriades was die van 2002, gehouden in de Hoofddorp, in de buurt van Schiphol. Deze Floriade stond bekend om zijn innovatieve ontwerpen en duurzame technologieën. Dat evenement in Hoofddorp had vooral milieuvriendelijke praktijken als thema. Het benadrukte het belang van groene initiatieven in een steeds verder verstedelijkende wereld. In latere edities van de Floriade, zoals die in Venlo in 2012 en Almere in 2022, werd de focus verlegd naar bredere thema's,  zoals stadsontwikkeling, voedselproductie en duurzaamheid. 


De Floriade van 2022 in Almere was bijzonder opmerkelijk, vanwege zijn ambitie om een ​​volledig nieuwe stadswijk te creëren als onderdeel van het evenement. Deze wijk, genaamd Hortus, werd ontworpen met duurzaamheid en groen leven als kernprincipes. De woonwijk diende niet alleen als een tentoonstelling tijdens de Floriade, maar is bedoeld als een blijvende erfenis. 


Hoewel de Floriade vaak een positieve uitstraling geeft op de regio waar deze wordt gehouden, is ook kritiek geweest op de hoge kosten en achteraf de vraag of de investeringen het wel waard waren. Na die Floriade van Zoetermeer zijn er geen winstgevende tentoonstellingen meer geweest en ook het publiek, vaak afgeschrokken door de hoge entreeprijzen, ging wegblijven. Uiteindelijk hielden gemeentes er een flink park aan over, maar veel meer zat  er niet in. En dan werden het wel dure parken. Met name Almere heeft er een dusdanige financiële domper aan overgehouden dat besloten is om te stoppen met het fenomeen Floriade. Er is geen gemeente meer bereid om de onvermijdelijke financiële klap op te gaan vangen.


Ook in Hoofddorp is een flink park, compleet met meertje, overgebleven na de Floriade van 2002. Een in het oog springend onderdeel is de zogenaamde spottersheuvel. Inderdaad een heuvel met een stalen constructie er op. Die staat er nog steeds en is heel geschikt voor fotografie, zoals in de serie van vandaag te zien is. 
  

 



Archiveren en zoekmaken

Ik doe veel, heel veel zaken waar allerlei tekst voor nodig is. Promotie, weblogs, workshops en natuurlijk dit blog. Soms begin ik aan een stuk over een idee dat ik zojuist kreeg of dat nog op de plank lag. 


Al schrijvend heb ik dan wel eens, dat ik het gevoel krijg dat ik al eens eerder iets met dit onderwerp heb gedaan. Maar wat was dat dan? En wanneer was het? Ik weet het niet meer. Kennelijk hebben de hersenen destijds niet de moeite genomen het feit voldoende netjes op te bergen en hebben het in een prullenbak gedaan, die daar ergens in die grijze massa verborgen, in een hoekje moet staan.

Wat je dan kunt doen is de computer waar je op schrijft eens even goed doorzoeken op een paar trefwoorden. Als je al eens iets geschreven hebt over een bepaald onderwerp is de kans groot dat je die trefwoorden opnieuw zult gebruiken. 

Ik heb op die manier al complete eerder geschreven documenten boven water gehaald. Geen wonder dat je al schrijvend het idee krijgt dat je dit onderwerp al eens eerder bekeken hebt. Als verdediging van mezelf moet ik daar wel bij vermelden dat die artikelen soms ook al 15 jaar oud zijn. Het is dus niet zo gek dat je het niet meer precies weet.


Ik heb het verschijnsel met meerdere mensen besproken en ik ben zeker niet de enige die hier last van heeft. Sterker nog, het komt regelmatig voor, zeker bij mensen met creatieve beroepen die grote hoeveelheden tekst produceren. En die daardoor over enorm veel bestanden met documenten in allerlei fases van gereedheid beschikken.

Dat het belangrijk is om alles te noteren waar je nog iets mee wilt doen, is al heel vaak beschreven, ook op dit weblog. Maar er zit dus ook nog een andere kant aan.  Als we iets geschreven hebben, zullen we het heel goed moeten archiveren. Een naam zegt niet altijd iets. Die naam kan later veel minder betekenis krijgen, waardoor we niet meer weten dat we die al eerder hebben gebruikt. Het is niet alleen het schrijven van goede teksten, het gaat er ook om dat je ze weer terugvinden kunt.

Dan wordt het zaak alles op je computer goed te archiveren. Tegenwoordig werk ik bijvoorbeeld met een hoofd- en subcategorie. Of voeg trefwoorden toe. Maar kijk wel uit dat het niet teveel trefwoorden worden. Want dan wordt de verscheidenheid weer te groot. Het aantal synoniemen dat we onbewust gebruiken blijft ook groeien en voor we het weten is ons archief al weer onbruikbaar geworden. En dan zijn we ons doel volledig voorbij geschoten.





Herinner je je deze nog?

We gaan vandaag terug naar 24 september 2021. Dat was de "pak de fiets naar je werk dag." Leuk advies als je 100 km van je werk woont, zoals bijvoorbeeld veel forenzen. Oud-collega's in Amsterdam woonden in Sneek, Roermond en Deventer en reisden elke dag heen en weer. Maar goed, er zijn ook mensen die dichter bij hun werk wonen. Gezien de dagelijkse files zijn dat er ook weer niet zo heel veel. Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/09/24september2021.html voor het artikel. En aangezien ik geen fiets heb, ben ik maar gaan lopen. Dat gaat ook best snel. 


Jetje heeft de vaart er in
Jetje heeft de vaart er in

 




Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland: (nieuwe data)


Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 2 juni 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen









Muurhuizen, middeleeuwse schoonheid in Amersfoort


Amersfoort is al een oude stad. En zoals elke middeleeuwse stad had ook Amersfoort een stadsmuur. Misschien was zo'n muur wel effectief om ongewenste vreemdelingen buiten de stad te houden, maar het probleem was wel dat de groeiende stad eruit groeide. En dan werd de oude muur maar weer gesloopt en werd er een nieuwe gemaakt. In Amersfoort vinden we een straat, die als een vrijwel complete cirkel door de stad loopt, de "Muurhuizen." Die huizen van "Muurhuizen" zijn gebouwd op de funderingen van de eerste muur.


Wanneer je door de Muurhuizen loopt waan je je nog altijd in de middeleeuwen. Want toen Amersfoort zich vanwege de genoemde groei in 1380 begon uit te breiden, moest er een nieuwe stadsmuur gebouwd worden. De oude muur werd afgebroken. Maar vanaf ongeveer 1500 werden er huizen gebouwd met het materiaal van de oude muur langs de lijn waar de stadsmuur had gestaan. 


Doordat de constructie van deze huizen plaats heeft gevonden in verschillende perioden is er een grote diversiteit aan vormen ontstaan. We zien er allerlei bouwstijlen, uitbouwen, trapjes, poortjes,  torentjes en noem maar op. De oudheid van de huizen is aan veel panden ook heel goed af te zien. Hierbij een aantal voorbeelden van panden. Op de foto's is ook wel te zien dat de straat constant in een boog loopt. 






Morgen in Jetje's dag
Morgen vier ik de binnenkomst van een serie ezels voor mijn workshops. Ik was er heel blij mee, zoals je morgen kunt zien. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts