2 februari 2024. Een kalkoen zonder kop
Jetje aan het woord
Goedemorgen allemaal op alweer een mooie rooie dag
Problemen waar rekening mee gehouden wordt, doen zich maar zelden voor. Problemen zijn meestal onverwacht en komen uit een hoek waar niemand rekening mee heeft gehouden. "Ja, maar dat kon je niet voorzien" zegt de politiek dan achteraf. Herken je dat? Welkom dan in de wereld van de zwarte zwanen van Taleb. En nu we daar toch zijn, trek dan als vrouw iets roods aan. Niet alleen is het vandaag de "Trek iets roods aan" dag, maar het kan sowieso geen kwaad door de vele positieve bij-effecten, zoals we vandaag nog gaan behandelen. Trouwens, "Vandaag is rood" zong Marco Borsato al, maar hield hij wel rekening met zwarte zwanen? We gaan het zien.
Jullie Jetje
Samenvatting van vandaag
1. Jetje durft iets roods wel aan; | ||
2. "Shit", dacht de kalkoen van Taleb. "Dit gaat m..... ; | ||
3. Jetje schrobt de aarde in de herinnering van vandaag. |
Niet alleen verkeerslichten zijn vaak rood
Het signaal van rode kleding bij vrouwen
Wie is hier eigenlijk arrogant? |
Rood trekt de aandacht
Rood benadrukt het vrouwelijke
Rood is goed voor het humeur
Voor sommigen is het misschien wel te veel van het goede
Ik heb ik elk geval heel wat rode kleding in de kast hangen en ik mag het inderdaad graag dragen. Zie ook: https://jetjesdag.blogspot.com/2021/08/29september2021.html
Jetje in het rood |
De Zwarte Zwaan van Nassim Nicholas Taleb
Over leven in een wereld vol met onzekerheid en gebaseerd op toeval
In de wereld van financiën, met name in de aandelen- en optiehandel, met het daarbij behorende risicobeheer is Nassim Nicholas Taleb een naam die vaak opduikt. Zijn boek "De Zwarte Zwaan" heeft veel aandacht getrokken sinds het in 2007 werd gepubliceerd. Maar wat bedoelt hij daarmee? Een metafoor die Taleb in zijn boek zelf veel gebruikt is, wat hij zelf het kalkoenprobleem noemt. Het speelt in de Verenigde Staten waar men kalkoen eet op "Thanksgiving day." Maar het is universeel en gaat als volgt:
De vervelende misleiding van een arme kalkoen
Een kalkoen wordt in een hok gezet. In het begin vertrouwt hij het niet, maar hij merkt dat hij goed verzorgd wordt en heel veel eten krijgt van zijn verzorgers. De kalkoen gaat zijn verzorger steeds meer waarderen en vindt het op een gegeven moment wel een toffe peer. "Mensen zijn zo kwaad nog niet," denkt de kalkoen. Dan, ergens in november, komt de verzorger, haalt de kalkoen uit het hok, pakt een grote bijl en hakt zijn kop er af. Ofwel, de kalkoen had zichzelf op de verkeerde poot laten zetten en dacht dat het gevaar wel geweken was. Niets was minder waar. De kalkoen had met een "Zwarte Zwaan" te maken.
Het gevaar van het onverwachte
Het boek gaat diep in op het concept van onvoorspelbare, zeer zeldzame gebeurtenissen die een enorme impact hebben. Hij noemt dit 'zwarte zwanen' en die term kom je ook steeds meer tegen. Taleb stelt dat het begrijpen van de oorzaak deze gebeurtenissen, essentieel is voor het omgaan met de complexiteit en de grote onzekerheid van de moderne wereld.
Iedereen wist immers dat alle zwanen wit waren
Het concept van de zwarte zwaan ontleent zijn naam aan de eeuwenlange overtuiging dat alle zwanen wit zijn. Dat wist immers iedereen? Totdat ontdekt werd dat er destijds zwarte zwanen in Australië bestonden. En inmiddels ook hier. In Taleb's boek verwijst de term "zwarte zwaan" naar gebeurtenissen die in wezen onvoorspelbaar zijn. Hoewel ze achteraf vaak heel voorspelbaar lijken(!) te zijn. Veel mensen zullen dan achteraf zeggen dat "ze het altijd al wisten."
"Dit verwijt is oneerlijk, want dit is nooit eerder gebeurd," sprak de politicus
Zwarte zwanen hebben altijd een enorme impact. Taleb gebruikt dit idee om aan te tonen dat veel traditionele methoden voor risicobeheer en voorspellingen tekortschieten, omdat ze gebaseerd zijn op het verleden. En ze houden geen rekening met het onbekende. Ook de politiek is gek op het baseren van het beleid op het verleden. "Ja maar, dat is nooit eerder gebeurd" is een vaak gehoord excuus als er iets onverwachts gebeurde.
Het levensgevaarlijke vaasje van Rutte
Het boek beperkt zich niet tot de financiële wereld. Taleb past zijn ideeën ook toe op diverse andere gebieden zoals geschiedenis, wetenschap en gewone dagelijkse gebeurtenissen. Hij benadrukt ook het belang van het denken in zogenaamde antifragiliteit. Antifragiliteit is het vermogen om te profiteren van chaos en vooral van onzekerheid.
In plaats van zich uitsluitend te richten op het minimaliseren van risico's, pleit Taleb juist voor het omarmen van onzekerheid. Taleb gaat op zoek naar manieren van werken die voldoende veerkrachtig zijn om onvoorziene gebeurtenissen te kunnen doorstaan. Of nog liever, ervan te profiteren. En al lezend ontdek je, dat er meer antifragiliteit in de wereld is dan je zou denken.
Mark Rutte zag Nederland destijds als een teer vaasje. Levensgevaarlijk volgens Taleb. Een vaasje is van nature fragiel. Een teer vaasje is kwetsbaar en breekt heel snel. Wat Nederland had moet hebben, is juist antifragiliteit. De oppositie en de kiezer hadden Rutte af moeten straffen voor deze uitspraak. Maar men vond hem juist mooi en gevoelig en Rutte werd weer eens herkozen.
De toekomst wordt zwaar overschat
Een van de kernpunten van Taleb's betoog is dat we de neiging hebben om de toekomst te overschatten op basis van ons vaak zeer beperkte begrip van het verleden. Een gevolg is dat planningen altijd gruwelijk uit de hand lopen qua tijd en kosten.
Taleb benadrukt dat de wereld veel complexer is dan we meestal denken. We zijn vaak blind voor de vele onbekende factoren die gezamenlijk onze toekomst beïnvloeden. Door te erkennen dat de wereld vol zwarte zwanen zit, spoort Taleb zijn lezers aan om veel flexibeler te denken en beter voorbereid te zijn op onverwachte gebeurtenissen.
Daarbij betrekt hij niet alleen wat er daadwerkelijk in het verleden gebeurd is, maar ook wat er gebeurd had kunnen zijn. En wat daar dan de gevolgen van geweest zouden zijn. Want meestal is het puur geluk of toeval dat het lot destijds de goede kant op viel. En wie zegt dat dat geluk weer aanwezig is als het nog eens gebeurt?
Taleb's ideeën zijn in bepaalde kringen zeker niet populair
Hoewel Taleb's ideeën zeker niet zonder kritiek zijn gebleven, hebben ze een blijvende invloed gehad op het denken over risico's en onzekerheid. Zijn provocerende stijl van schrijven en scherpe analyses dagen lezers uit om hun comfortzones te verlaten en na te denken over de grenzen van menselijke kennis en voorspelbaarheid. De schrijfstijl van Taleb is niet eenvoudig. Het boek "De Zwarte Zwaan" is echt wel een boek waar je eventjes voor moet gaan zitten. Maar ik vond het zeer de moeite waard.
Tot slot
Samenvattend biedt "De Zwarte Zwaan" van Nassim Nicholas Taleb een fascinerende kijk op de complexiteit van de wereld. Hij wijst meedogenloos op de beperkingen van de traditionele denkwijzen over risico en onzekerheid. Het boek nodigt de lezers uit om meer kritisch na te denken over hun aannames en overtuigingen. En om die aan te passen aan de onvermijdelijke onzekerheden van het leven. Denk aan de kalkoen, die het allemaal zo goed voor elkaar dacht te hebben.
De fraaie zwanenfoto's zijn van Mari Kapteijns. Taleb zou er trots op zijn geweest.
Herinner je je deze nog?
We gaan terug naar 22 april 2021. Dat was toen "Earth day". De dag van de aarde waarop Jetje besloot dat het geen kwaad kon om die aarde maar eens een goede schoonmaakbeurt te gaan geven. Die aarde krijgt het best zwaar te verduren. Voor- en tegenstanders van het beleid hebben het vooral druk met elkaar te bestrijden en zouden er beter aan doen de krachten te bundelen en de problemen te lijf te gaan in plaats van elkaar. Daar zou iedereen wijzer van worden. En de aarde ook. Maar gezien de felheid van de discussie zullen voor en tegenstanders de problemen voorlopig eerder vergroten dan verkleinen. Zie https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/22-april-earth-day.html
Zorg voor de aarde moet ergens beginnen |
Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.
De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland:
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers.
Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt.
Wil je een bijdrage leveren?
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links.
Belangstelling of vragen?
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten