1 februari 2024. Een naaimachine naait en een nietmachine niet
Jetje aan het woord
Goedemorgen allemaal
Jullie Jetje
Samenvatting van vandaag
1. Jetje heeft weer een naaimachine; | ||
2. Jetje werkt graag met zaken die niet iedereen heeft; | ||
3. Jetje blikt terug op de wereld van de modelfotografie. |
Jetje heeft weer een naaimachine
Ik naaide tot voor kort alles met naald en draad |
Vroeger was het bezit van een naaimachine in het huishouden heel normaal. Kledingreparaties deed je zelf en ook voor het maken van kleding ging men niet opzij. Het was in die tijd wel een typisch vrouwendingetje. Hoewel kleermakers nu juist weer vaak mannen zijn. Vreemd eigenlijk. Maar ok. Ik heb er ooit ook jarenlang eentje gehad. Maar die is al lang geleden gesneuveld. Maar in de wereld van de paradijsvogels waar ik tegenwoordig ook actief ben, is het zelf even kunnen naaien van iets wel heel erg gemakkelijk.
En dan is eeuwig de draad uit de naald |
Ook voor achtergronden van fotosessies is het handig. En dus heb ik mij weer eens een kleine naaimachine aangeschaft. Niet al te veel toeters en bellen, geen USB-A poort bijvoorbeeld of een app die ook als afstandsbediening kan dienen en de televisie harder of zachter kan zetten. Nee, gewoon een recht-toe-recht-aan-apparaat dat doet wat het moet doen. Naaien dus.
Maar er is hulp onderweg |
De geschiedenis en ontwikkeling van de naaimachine
Best wel goed verpakt! |
Het was echter Isaac Singer, een Amerikaanse uitvinder, die de naaimachine praktisch bruikbaar voor de massa maakte met zijn innovaties in 1851. Singer perfectioneerde het ontwerp verder. En Singer introduceerde ook het idee van bediening met een voetpedaal, waardoor beide handen vrij kwamen om de stof onder de machine te begeleiden en te sturen.
Daar zullen we hem hebben |
De invloed op de industrie en thuisgebruik
Het handboek...Niet eens als PDF.. |
Thuisgebruik van naaimachines werd steeds populairder in de late 19e en vroege 20e eeuw. Vooral onder vrouwen die kleding wilden maken en repareren voor hun gezinnen. Dit veranderde de manier waarop men zelf kleding kon maken aanzienlijk. En het bevorderde de creativiteit en individualiteit in de mode, omdat er meer tijd aan het maken besteed kon worden. Wat weer meer ingewikkelde ontwerpen mogelijk maakte.
Dat begint er aardig op te lijken |
De huidige situatie
Op zoek naar unieke dingen
Eigenlijk heb ik die naaimachine gekocht om unieke kleding of combinaties van kleding te kunnen maken. Want ik heb er een hekel aan om te werken met ideeën van een ander. Nu ontkom je daar niet altijd aan, maar ik wil het toch zoveel mogelijk zien te vermijden. Maar niet iedereen denkt daar zo over.
Veel mensen zullen nooit iets gaan proberen als ze niet eerst een voorbeeld kunnen vinden van iets dat een ander al gedaan had. Ze willen kennelijk vooraf weten of iets eigenlijk wel kan. Of ze kunnen zich zelf geen goede voorstelling maken hoe iets er uit ziet. Deze aanpak heeft echter wel een groot nadeel. Het gevaar is, dat je nooit iets echt interessants gaat maken. Het is en blijft een soort namaak.
Ieder mens gaat op een unieke manier door het leven. Ieder mens zoekt zijn of haar eigen pad. Daarbij kun je uiteraard best ideeën en suggesties opdoen uit het werk of de ervaringen van anderen. Elke vorm van leren is daar tenslotte een voorbeeld van. Maar als je blijft wachten op het perfecte voorbeeld van wat je zelf in je leven zou willen doen, dan moet je daar mogelijk lang op wachten.
Wie zegt dat een ander dat idee al gerealiseerd heeft? Of het nog gaat realiseren? Dat is nooit zeker, nietwaar? Daar komt bij dat het creatief en commercieel veel voordelen heeft als je de eerste bent met een idee. Een ander kan jou beter namaken dan dat jij hem of haar werk imiteert, nietwaar?
Kunstenaars streven toch naar eigen werk, naar iets dat zelfs anderen als kunst van jou zullen gaan zien. En dat staat haaks op het wachten op voorbeelden die door anderen zijn gemaakt.
Maak geen gebruik van voorbeelden.
Zorg er voor dat je zelf het voorbeeld bent.
Herinner je je deze nog?
Al vanaf 2004 houd ik me bezig met modelfotografie. Ik doe het naast het werk als kunstmodel en veel modellen doen of het één of het ander. De verschillen zijn best groot, iets waar veel mensen zich niet van bewust zijn. Geleidelijk aan merk ik wel een verschil bij mijzelf. Naarmate ik meer met Jetje's dag aan de gang ben gegaan en meer in de paradijsvogels ben gedoken, merk ik wel dat ik minder bezig ben met de klassieke modelfotografie en meer met performance-achtige zaken. En daar worden dan ook weer foto's van gemaakt. Het enige is dat je een beetje tussen de wal en het schip dreigt te vallen, want echt modelfotografen zien dit concept niet zitten en fotografen die in het performance-concept geïnteresseerd zijn, zijn er niet zoveel. Maar ik verwacht dat dat nog wel komt. Hier staat in elk geval een heel artikel: https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/21-april-jetjes-modelfotografie.html
De Rijp
De Rijp is een klein dorpje in Noord-Holland. Maar het is wel een bijzonder dorpje om eens rond te wandelen en dan waan je je in het centrum ook weer ergens in de vorige eeuw. Ga er niet met de auto in, want dat is zeker niet aan te raden. Het dorp bestaat al heel wat langer dan die auto en heeft dus veel meer rechten. Zeker het stadhuis is een juweeltje met die sfeervolle ophaalbrug er voor.
Morgen is de "Draag iets roods"-dag. Maar eens kijken of ik nog wat kleding in de kast heb, waar je een stier mee op de kast kunt jagen. Zal best wel lukken.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten