Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

1 februari 2024. Een naaimachine naait en een nietmachine niet

 

1 februari 2024. Een naaimachine naait en een nietmachine niet 

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal 

Vandaag duiken we in het echte huisvlijt. Ik heb weer een naaimachine gekocht en kan dus weer uitgebreid gaan oefenen. Het is een handig apparaat voor het maken van mijn paradijsvogelkleding. En ik kan unieke dingen gaan maken. Niet van die kleding die iedereen al draagt, want daar heb ik het niet zo op. Ik werk graag met bijzondere kleding. Nou ja, mijn vaste volgers weten dat inmiddels ook wel. 
En vreemde kleding komt ook van pas in de modelfotografie. Daar heb ik eerder een stuk over geschreven en dat zit in de herinnering van vandaag. Nou, weer heel wat tekst dus, maar gelukkig is het digitaal en kost het geen bomen. 

Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje heeft weer een naaimachine;


 2. Jetje werkt graag met zaken die niet iedereen heeft;

  3. Jetje blikt terug op de wereld van de modelfotografie.


Jetje heeft weer een naaimachine


Ik naaide tot voor kort alles met naald en draad
Ik naaide tot voor kort alles met naald en draad

Vroeger was het bezit van een naaimachine in het huishouden heel normaal. Kledingreparaties deed je zelf en ook voor het maken van kleding ging men niet opzij. Het was in die tijd wel een typisch vrouwendingetje. Hoewel kleermakers nu juist weer vaak mannen zijn. Vreemd eigenlijk. Maar ok. Ik heb er ooit ook jarenlang eentje gehad. Maar die is al lang geleden gesneuveld. Maar in de wereld van de paradijsvogels waar ik tegenwoordig ook actief ben, is het zelf even kunnen naaien van iets wel heel erg gemakkelijk. 


en dan is eeuwig de draad uit de naald
En dan is eeuwig de draad uit de naald

Ook voor achtergronden van fotosessies is het handig. En dus heb ik mij weer eens een kleine naaimachine aangeschaft. Niet al te veel toeters en bellen, geen USB-A poort bijvoorbeeld of een app die ook als afstandsbediening kan dienen en de televisie harder of zachter kan zetten. Nee, gewoon een recht-toe-recht-aan-apparaat dat doet wat het moet doen. Naaien dus.

maar er is hulp onderweg
Maar er is hulp onderweg

De geschiedenis en ontwikkeling van de naaimachine

De oorspronkelijke naaimachine heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. De naaimachine heeft niet alleen de manier waarop kleding wordt gemaakt en gerepareerd veranderd, maar heeft ook bijgedragen aan de revolutie in de textielindustrie. De eerste bruikbare naaimachine werd uitgevonden door de Fransman Barthélemy Thimonnier in 1830. Zijn machine was met name bedoeld voor de productie van uniformen voor het Franse leger. 


goed verpakt!
Best wel goed verpakt!

Het was echter Isaac Singer, een Amerikaanse uitvinder, die de naaimachine praktisch bruikbaar voor de massa maakte met zijn innovaties in 1851. Singer perfectioneerde het ontwerp verder. En Singer introduceerde ook het idee van bediening met een voetpedaal, waardoor beide handen vrij kwamen om de stof onder de machine te begeleiden en te sturen.

Daar zullen we hem hebben
Daar zullen we hem hebben

De invloed op de industrie en thuisgebruik

Met de evolutie van de naaimachine konden kledingfabrikanten steeds efficiënter produceren. Dat leidde tot een vermindering van de arbeidskosten en een snellere productie. Dit had een enorme invloed op de textielindustrie, waardoor massaproductie mogelijk werd en kleding een stuk betaalbaarder werd voor een groter publiek.

Het handboek...Niet eens als PDF..
Het handboek...Niet eens als PDF..

Thuisgebruik van naaimachines werd steeds populairder in de late 19e en vroege 20e eeuw. Vooral onder vrouwen die kleding wilden maken en repareren voor hun gezinnen. Dit veranderde de manier waarop men zelf kleding kon maken aanzienlijk. En het bevorderde de creativiteit en individualiteit in de mode, omdat er meer tijd aan het maken besteed kon worden. Wat weer meer ingewikkelde ontwerpen mogelijk maakte.

Dat begint er aardig op te lijken
Dat begint er aardig op te lijken

De huidige situatie

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten naaimachines beschikbaar, waaronder mechanische, elektronische en computergestuurde modellen. Industriële naaimachines worden gebruikt voor grootschalige productie, terwijl huishoudelijke naaimachines variëren in complexiteit, van zeer eenvoudige modellen voor beginners tot geavanceerdere machines voor de ervaren en creatieve naaisters.

 
Nou, dat is er uiteindelijk tevoorschijn gekomen. Ik ben benieuwd
Nou, dat is er uiteindelijk tevoorschijn gekomen. Ik ben benieuwd




Op zoek naar unieke dingen

Eigenlijk heb ik die naaimachine gekocht om unieke kleding of combinaties van kleding te kunnen maken. Want ik heb er een hekel aan om te werken met ideeën van een ander. Nu ontkom je daar niet altijd aan, maar ik wil het toch zoveel mogelijk zien te vermijden. Maar niet iedereen denkt daar zo over. 

Veel mensen zullen nooit iets gaan proberen als ze niet eerst een voorbeeld kunnen vinden van iets dat een ander al gedaan had. Ze willen kennelijk vooraf weten of iets eigenlijk wel kan. Of ze kunnen zich zelf geen goede voorstelling maken hoe iets er uit ziet. Deze aanpak heeft echter wel een groot nadeel. Het gevaar is, dat je nooit iets echt interessants gaat maken. Het is en blijft een soort namaak.

Ieder mens gaat op een unieke manier door het leven. Ieder mens zoekt zijn of haar eigen pad. Daarbij kun je uiteraard best ideeën en suggesties opdoen uit het werk of de ervaringen van anderen. Elke vorm van leren is daar tenslotte een voorbeeld van. Maar als je blijft wachten op het perfecte voorbeeld van wat je zelf in je leven zou willen doen, dan moet je daar mogelijk lang op wachten.

Wie zegt dat een ander dat idee al gerealiseerd heeft? Of het nog gaat realiseren? Dat is nooit zeker, nietwaar? Daar komt bij dat het creatief en commercieel veel voordelen heeft als je de eerste bent met een idee. Een ander kan jou beter namaken dan dat jij hem of haar werk imiteert, nietwaar?

Kunstenaars streven toch naar eigen werk, naar iets dat zelfs anderen als kunst van jou zullen gaan zien. En dat staat haaks op het wachten op voorbeelden die door anderen zijn gemaakt. 

Maak geen gebruik van voorbeelden. 

Zorg er voor dat je zelf het voorbeeld bent.



Herinner je je deze nog?

Al vanaf 2004 houd ik me bezig met modelfotografie. Ik doe het naast het werk als kunstmodel en veel modellen doen of het één of het ander. De verschillen zijn best groot, iets waar veel mensen zich niet van bewust zijn. Geleidelijk aan merk ik wel een verschil bij mijzelf. Naarmate ik meer met Jetje's dag aan de gang ben gegaan en meer in de paradijsvogels ben gedoken, merk ik wel dat ik minder bezig ben met de klassieke modelfotografie en meer met performance-achtige zaken. En daar worden dan ook weer foto's van gemaakt. Het enige is dat je een beetje tussen de wal en het schip dreigt te vallen, want echt modelfotografen zien dit concept niet zitten en fotografen die in het performance-concept geïnteresseerd zijn, zijn er niet zoveel. Maar ik verwacht dat dat nog wel komt. Hier staat in elk geval een heel artikel: https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/21-april-jetjes-modelfotografie.html

Modelwerk is ook heel leuk om te doen




De Rijp 

De Rijp is een klein dorpje in Noord-Holland. Maar het is wel een bijzonder dorpje om eens rond te wandelen en dan waan je je in het centrum ook weer ergens in de vorige eeuw. Ga er niet met de auto in, want dat is zeker niet aan te raden. Het dorp bestaat al heel wat langer dan die auto en heeft dus veel meer rechten. Zeker het stadhuis is een juweeltje met die sfeervolle ophaalbrug er voor.








Morgen in Jetje's dag
Morgen is de "Draag iets roods"-dag. Maar eens kijken of ik nog wat kleding in de kast heb, waar je een stier mee op de kast kunt jagen. Zal best wel lukken.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts