Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

16 februari 2024. Jetje schijnt door

 

16 februari 2024. Jetje schijnt door

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen allemaal op deze mooie dag vol doorzicht

Vrijdagen gebruik ik vaak, zij het niet altijd, om een wat andere vorm van kleding te laten zien. En ook vandaag heb ik maar eens voor iets heel anders gekozen. Leuk toch? Gewoon een grote lap doorschijnende stof en verder....Tja, niet zo veel eigenlijk. Maar het levert wel een leuk plaatje op en het is zelfs bestand tegen de rigide maatregelen van Facebook. 

In elk geval wens ik alle volgers van Jetje's dag een fijne vrijdag en een heel prettig weekend. Dan zien we elkaar na het weekend wel weer verder.


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1. Jetje staat door te schijnen;


 2. Maak je problemen ook graag groter dan ze zijn? ;

  3. Jetje op stap in Den Helder.



De kunst van modelfotografie: Het spel met stof



In de wereld van de modelfotografie draait alles om het vastleggen van schoonheid, kracht en emotie. Een van de meest intrigerende aspecten van dit vakgebied is het werken met minimale kleding. Soms heeft het model alleen een lap stof om aan te trekken. Dit concept, hoewel wel heel eenvoudig op het eerste gezicht, biedt zowel het model als de fotograaf een ongelooflijke ruimte voor creativiteit, verbeelding en artistieke expressie. Vooral buiten, met een flinke hoeveelheid wind, is er heel veel mogelijk. 


Het ongeklede lichaam als een soort kunstvorm

In de kunst wordt het ontklede lichaam al eeuwenlang beschouwd als een van de meest krachtige en expressieve onderwerpen. Toen de fotografie midden 19e eeuw op begon te komen werden veel onderwerpen uit de kunst overgenomen en het fotograferen van ongeklede modellen maakte daar ook al snel deel van uit. Om nooit meer te verdwijnen. Door het lichaam te ontdoen van alledaagse kleding, worden vormen, lijnen en emoties blootgelegd op een manier die anders verborgen zou blijven. Het is een ode aan de menselijke vorm. Misschien wel de grootste prestatie van de natuur, in alle glorie én kwetsbaarheid.


Het gebruik van een lap stof als instrument

Het toevoegen van een lap stof aan het naakte lichaam van een model voegt een extra dimensie toe. De stof kan dienen als een soort symbool van mysterie, geheimhouding, elegantie, of zelfs een vorm van verzet en rebellie. Wat het is, is vooral afhankelijk van de context van de shoot. Door te spelen met de manier waarop de stof rond het lichaam valt, kan de fotograaf de aandacht van de kijker sturen. De fotograaf kan met de juiste compositie van de stof  de emotie van het beeld versterken.


Creatieve samenwerking tussen fotograaf en model

Het succes van een fotoshoot waarbij het model alleen een lap stof draagt, hangt sterk af van de samenwerking tussen de fotograaf en het model. Beide partijen moeten openstaan voor experimenteren, goed overleggen en hun creatieve visie delen. De fotoshoot is een proces van wederzijdse inspiratie, waarbij ideeën worden uitgewisseld en verfijnd. Met, als het goed is, mooie en opvallende beelden als resultaat.


Het belang van respect en professionaliteit

Hoewel het werken met naaktheid en minimale kleding een zeker sensueel aspect heeft, is het van het grootste belang dat zowel de fotograaf als het model respectvol en professioneel blijven werken gedurende het hele proces. Er moet een sfeer van volledig vertrouwen en veiligheid zijn. Een sfeer waarin het model zich vrij voelt om emotie uit te drukken zonder enige angst voor een negatief oordeel of ander ongemak.


Het resultaat is een kunstwerk van schoonheid en emotie

Wanneer alle elementen samenkomen - het ongeklede lichaam, de lap stof, de creatieve visie en de samenwerking tussen fotograaf en model - ontstaat er een kunstwerk dat de zintuigen prikkelt en de verbeelding stimuleert. Het is een moment van pure schoonheid en emotie, vastgelegd in een enkel beeld dat de kijker uitnodigt om te kijken, te voelen en te dromen.

In de wereld van de modelfotografie is het maken van foto's, waarbij het model alleen een lap stof draagt niet alleen een artistieke uitdaging, maar ook een viering van de menselijke vorm en de kracht van samenwerking en creativiteit.  
 
  


Het zelf vergroten van problemen

Bij het oplossen van welk willekeurig probleem dan ook, speelt er altijd wel ergens een vorm van emotie een rol. Mensen die uitsluitend op rationele factoren een besluit kunnen nemen of een probleem op kunnen lossen zijn uitermate zeldzaam, als ze al bestaan. 

Een van de redenen is, dat het een tijdje duurt voor een probleem is ingedaald in het deel van de hersenen, dat verantwoordelijk is voor de rationele besluitvorming. Dat maakt de kans op een rationele benadering direct al een stuk kleiner, zeker bij snel reagerende personen. De zogenaamde korte lontjes.

Daar kan niemand iets aan doen, dat hebben we van onze oer-voorouders meegekregen en sinds die tijd nemen we dat met ons mee. En dat is ook wel logisch. Als je in de oertijd door één of ander soort roofdier achterna gezeten werd, was er geen plek en tijd voor het maken van een goed plan om het ondier aan te pakken, maar ging je er vandoor zo snel als je maar kon. Ook wel logisch, natuurlijk. 

Maar het gevaar van deze benadering, die uit de evolutie zo goed te verklaren is, is dat we veel te snel reageren en daarmee een probleem nog veel groter maken dan het al is. We kennen allemaal de uitspraak die we te snel doen of de e-mail die we in onze boosheid (naast angst één van de meest desastreuze emoties,) veel te snel versturen en die de al aangerichte schade nog wat verder vergroot.

We weten allemaal dat je nooit mag reageren als je je emotioneel voelt. En inderdaad, als we er een nachtje over geslapen hebben, dan ziet het er vaak allemaal een stuk anders en vaak minder ernstig uit en zijn we blij dat we niets gezegd hebben en die e-mail nog niet hebben verstuurd.  Hij wordt waarschijnlijk ook nooit verstuurd, in elk geval niet in deze vorm.

En de reden van deze ommezwaai in ons denken is duidelijk. Het probleem heeft inmiddels het rationele deel van ons brein bereikt en dan ziet het er allemaal een stuk plausibeler uit. Onze reactie zal heel anders en vrijwel altijd een stuk beter zijn, dan wanneer we die een dag eerder gegeven hadden.

"Je moet altijd eerst tot 10 tellen," leerden onze ouders ons vroeger al. En inderdaad, ze hadden gelijk. Maar misschien was 10 nog wel niet voor iedereen genoeg en had het best nog wat meer mogen zijn.

Maar goed, we weten nu dat deze wijze woorden een diepere oorzaak hadden,  die uit ons verre verleden stamt.


Herinner je je deze nog?

Op 2 september 2021 werd er aandacht besteed aan de kokosnotendag. Rare harde vruchten met melk en een soort vruchtvlees er in. Het waren de eerste die ik ooit in handen had en voorlopig ook wel de laatste. Maar misschien waren ze niet rijp of deed ik iets verkeerd. Of ik had een verkeerde verwachting van de smaak. Dat kan ook. Maakt niet uit, was een leuke en altijd weer leerzame ervaring. Zie mijn pogingen met de kokosnoot op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/08/2september2021.html


Jetje en de kokosnoot

 





Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.

De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland:


Zondag 3 maart 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie met verrassingsthema

Zondag 7 april 2024   van 13:30 tot 16:00
        ongeklede sessie, thema nog te overleggen

Zondag 12 mei 2024   van 13:30 tot 16:00
        geklede sessie, thema nog te overleggen








Den Helder

Het uiterste puntje van Noord-Holland is Den Helder. Eigenlijk ook best een een interessant gebied om eens een eind te lopen. Parken, forten, oude verdedigingslinies.  De boot naar Texel, polderland, dijken, zee, wind en veel schreeuwende meeuwen. Het was er allemaal en meer dan genoeg ingrediënten voor een leuke wandeling dus. 

De gracht om Fort Dirksz Admiraal

Fort Kijkduin

Polderland met de vuurtoren in de verte
Polderland met de vuurtoren in de verte

Torentje met uitzicht over zee

Vuurtoren de Lange Jaap



Morgen in Jetje's dag
Dat wordt weer maandag. De weken racen voorbij. Het lijkt Max Verstappen wel. Wat we dan gaan doen weet ik nog niet, maar dat zien we nog wel. Ik heb een heel weekend om er over na te denken. En natuurlijk wens ik iedereen een onwijs goed en gezellig weekend. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. 

Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. 

Wil je een bijdrage leveren? 

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links. 

Belangstelling of vragen?

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts