19 februari 2024. Jetje werkt niet met druipnatte camera's
Jetje aan het woord
Goedemorgen allemaal op deze mooie, maar natte dag
Een vaak gehoorde klacht in de modelfotografie is dat het in de wintermaanden nogal stil valt, omdat je dan niet buiten kunt werken. Op zich waar, maar een echte studio is vaak ook niet nodig. Er zijn nog best wel wat droge locaties te bedenken en met enig out-of-the-box brainstormen moet daar iets mee te doen zijn. Als fotograaf en model zul je er vaak wel uit kunnen komen. En dan, het tweede artikel gaat over anders dan anderen doen en dat past hier dus naadloos bij.
Jullie Jetje
Samenvatting van vandaag
1. Droog fotograferen vraagt niet altijd een studio; | ||
2. Doe het altijd anders dan een ander; | ||
3. In de herinnering het onderwerp dat tot de best scorende van de afgelopen jaren gerekend mag worden. |
Fotografen en modellen moeten goed samenwerken
Niet elke fotograaf heeft een binnenstudio
Is een binnenstudio wel altijd nodig?
Geschikte plaatsen om binnen of minimaal droog te fotograferen
Waar kun je zoal droog naar model fotograferen?
Foto's studio Haaglanden in Katwijk
Zorg altijd voor een verschil met een ander
Niet alleen kunstenaars hebben de neiging om uniek te willen zijn. Dat kom je op veel plaatsen tegen. Zelfs in de computerwereld.
Als je in de wereld van de supercomputers rondvraagt naar bekende namen, dan komt direct de naam Cray tevoorschijn. Een Cray-computer was zeer geliefd in de wetenschappelijke wereld, omdat deze extreme snelheden kan halen, die voor wetenschappelijk rekenwerk nu eenmaal nodig zijn. In de doorsnee kantooromgeving zou een dergelijk systeem volslagen onzinnig zijn, maar de prijs voorkomt ook wel dat een Cray op een doorsnee kantoor terecht komt.
De computerlijn van de supercomputers was eenvoudig genoemd naar Seymour Cray, een ingenieur die een aantal opmerkelijke verbeteringen op standaard computers wist te ontwerpen. Hij wordt min of meer als de geestelijke vader van de supercomputer gezien.
Het leuke is dat Seymour Cray het allemaal gewoon vanzelfsprekend vindt. Hij hield er bij zijn ontwerpen eigenlijk maar één speciaal principe op na en dat is, dat je als je iets maakt (een computer bijvoorbeeld) dat je altijd minimaal één ding moet doen dat andere ontwerpers niet doen.
"Zorg altijd voor een verschil met een ander." aldus Cray. Want dan krijg je vanzelf een uniek product en als je zorgt dat jouw verschil ook nog eens een goede verbetering oplevert, dan geeft dat een betere kans voor een hogere opbrengst. Als je hetzelfde doet dan anderen doen, dan zul je het nooit beter doen dan zij.
Cray was ook van mening dat een dergelijke aanpak niet alleen voor computers gold, maar in feite voor elke branche. Dat principe van uniek zijn kunnen we dan ook vertalen naar bijvoorbeeld de kunstwereld. Zorg dat je altijd iets anders werkt dan je collega kunstenaars. Er zijn voldoende zaken waarop je veranderingen aan kunt brengen.
Bijvoorbeeld de technieken die je gebruikt, de materialen die je gebruikt, de benadering van je onderwerp, de mate van abstractie, werken met mixed media en zo zijn er nog tientallen aspecten van kunst en het kunstenaarschap te bedenken. Dat betekent wel, dat we als kunstenaar heel goed moeten weten waar onze collega's en misschien wel concurrenten mee bezig zijn. Het geeft ook aan hoe belangrijk het ontwikkelen van een duidelijke eigen stijl kan zijn.
Dus voor een doorbraak als kunstenaar is een dergelijke eigen en vooral herkenbare eigen stijl eigenlijk gewoon een pure noodzaak.
Herinner je je deze nog?
We gaan vandaag terug naar één van de posts van Jetje's dag die de meeste aandacht heeft getrokken. Dat was de "Internationale Dag van de Seksuele Gezondheid en de Curryworst." Niets bijzonders zou je op het eerste gezicht zeggen, maar veel volgers dachten daar destijds heel anders over. Op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/07/3%20september%202021.html vind je er verder van alles over.
Wat gebeurt daar achter mijn rug? |
Foto Marcel van der Looij. Eindhoven
Informatie over de komende evenementen, workshops of andere belangrijke dagen die interessant voor je kunnen zijn bij Jetje's dag.
De volgende sessies "Model met koffie" zijn gepland:
Rhijnauwen
Vlak buiten de stad Utrecht, aan de weg richting Bunnik vinden we de buitenplaats Rhijnauwen. Een kasteel, veel wandelgelegenheid, de Kromme Rijn, het is er allemaal en als het mooi weer is, is het er heel prettig toeven. Het bosgebied wordt helaas regelmatig bedreigd door allerlei uitbreidingsplannen, maar vooralsnog trekt het bos aan het langste eind. Het is te hopen dat dit nog lang mag duren.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers.
Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt.
Wil je een bijdrage leveren?
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar geen affiliate links.
Belangstelling of vragen?
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten