Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

23 januari 2024. Ode aan de spijkerbroek

 

23 januari 2024. Ode aan de spijkerbroek

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen vrienden! 

Vandaag duiken we eens in de wereld van de mode. En wat is dan een meer bekend voorbeeld dan de spijkerbroek? Wie heeft er geen een? En je weet, hoe ouder en hoe meer mishandeld de spijkerbroek, hoe beter het is. En dus heb ik vandaag eens een oude spijkerbroek opgezocht om daar eens iets moois en modebewusts van te maken. Wat vinden jullie ervan? Is het mooi of niet?


Jullie Jetje


Samenvatting van vandaag


 1 Jetje's ode aan de spijkerbroek;


 2 Weg met die nare problemen;

  3 Winter in Lisse. Nou ja...


Wat moet de wereld zonder spijkerbroek?

Hé, een gaatje. Dat is mooi!

Inleiding

Spijkerbroeken zijn al vele jaren mateloos populair. Tijd dus om die vandaag eens nader te gaan bekijken in Jetje's dag. Spijkerbroeken, vaak beter bekend onder de naam "jeans," hebben een onmiskenbare plaats verworven in de wereld van de mode en vaak ook bij de casual kleding, je weet wel, die alledaagse kleding die je thuis of naar de stad draagt. Deze veelzijdige kledingstukken zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een soort van cultureel icoon. Spijkerbroeken worden gedragen door mensen van alle leeftijden en achtergronden. 



Geschiedenis van de jeans

De oorsprong van onze jeans gaat terug naar het midden van de 19e eeuw. Het was de tijd dat de Amerikaanse kleermaker Jacob Davis samen met stoffenhandelaar Levi Strauss, een eerste spijkerbroek ontwikkelde. Niet om de spijkerbroek uit te vinden, maar om duurzame werkkleding te te ontwerpen voor de mijnwerkers, cowboys en andere arbeiders in het toen nog lekker ruige Amerikaanse westen. De broeken werden gemaakt van stevige denimstof. En ze werden op kwetsbare plekken versterkt met klinknagels. Die aanpak resulteerde in een robuuste en slijtvaste broek.


De groei van de populariteit

In de daaropvolgende decennia groeide de populariteit van jeans gestaag verder. De spijkerbroek vond zijn weg niet alleen als praktische werkkleding. Maar de broek werd ook een symbool van jeugdcultuur en rebellie. In de jaren 1950 en 1960 omarmden vooral jongeren de casual uitstraling van jeans. Dit leidde tot de acceptatie van de jeans als alledaagse kleding, die uiteindelijk in de gehele samenleving werd gedragen.


Jeans in de modewereld

In de jaren 1970 en 1980 kwamen er keerpunten voor de jeans. Want ook modeontwerpers begonnen te experimenteren met verschillende stijlen en pasvormen. Merken als Calvin Klein en Guess brachten speciaal ontworpen designerjeans op de markt. En daarmee drong de jeans door in de wereld van de high fashion. Om er ook definitief te blijven. Vandaag de dag vinden we talloze merken in de winkels die een breed scala aan jeans aanbieden. Vaak onder mooie namen als skinny jeans tot baggy en van distressed tot high-waisted. 


Het jeans-woordenboek

Voor wie deze mooie namen niet veel zegt:  Een skinny jeans is een nauw aansluitende spijkerbroek met dunne broekspijpen, een baggy jeans is een jeans met wijde pijpen die vooral populair was begin jaren tachtig. Een distressed jeans heeft stevige scheuren, slijtage of is vervaagd voor een "used-look" of vintage uitstraling. De high-waisted jeans tenslotte heeft een hoog gesneden taille. zodat hij ongeveer ter hoogte van de navel zit.


Het gebruik van de veelzijdige jeans

Wat jeans bij veel mensen zo geliefd maakt, is vooral hun veelzijdigheid. Ze kunnen worden gedragen bij verschillende gelegenheden. Dat kan zoals we al gezien hebben casual zijn,  maar dat gaat tegenwoordig tot semi-formeel. Dat is met name afhankelijk van de stijl en de combinatie met andere kledingstukken. Jeans passen goed bij T-shirts, blouses, truien en verschillende jassen. De spijkerbroek is daardoor een essentieel onderdeel geworden van vrijwel ieders kledingkast.


Druk je persoonlijkheid en stijl uit

Voor sommigen zijn jeans ook een manier om hun persoonlijkheid en stijl uit te drukken. Men gaat de spijkerbroek te lijf met verschillende wassingen, bleekwater en scheuren. Door te experimenteren met afwijkende pasvormen kunnen mensen voor een eigen unieke look zorgen. Bovendien hebben jeans het voordeel dat ze met de tijd mooier worden. Ook krijgen ze vaak een steeds comfortabeler gevoel. En een geleefd uiterlijk? Dat hoort er gewoon bij. Hoe doorleefder, hoe beter is vaak het motto.





Het probleem om problemen zonder extra probleem op te lossen

Iedereen heeft wel eens moeite met problemen. We zijn allemaal mens tenslotte. Wel zie je dat de ene persoon er heel lang in kan blijven hangen, terwijl anderen er snel weer bovenop lijken te komen. Waar komt dat verschil vandaan? 

Een belangrijke persoonlijke eigenschap die je moet beheersen is om boven de situaties te kunnen gaan staan. Je moet die situaties zo objectief mogelijk en van een flinke afstand kunnen bekijken. Doe je dat niet, dan wordt je te betrokken en gaan de emotie en de situatie jou beheersen. En dat is dan in plaats van andersom. Want andersom zou de bedoeling moeten zijn. Daar komt bij dat de situatie wel lijkt te gaan groeien naar mate je er in al je emotie steeds meer de nadruk op legt. Het probleem wordt alsmaar belangrijker en belangrijker. Vaak veel belangrijker dan dat de situatie werkelijk waard is, als je er maar objectief naar kijkt.

Sta je boven de situatie dan is het een stuk eenvoudiger om er letterlijk van een afstand naar te kijken. Je maakt er zelf geen deel meer van uit en dat geeft een heel ander perspectief. "Maar moeten die problemen dan niet opgelost worden?" zul je vragen? Natuurlijk moet dat wel. Dat uitgangspunt verandert op zich niet. Maar je kunt nu die problemen wél zakelijk bekijken in plaats van persoonlijk. En een zakelijk probleem oplossen voelt heel anders dan het oplossen van een persoonlijk probleem waar je zelf deel van uitmaakt. 

Natuurlijk moet je in actie komen en de chaos voortvarend te lijf gaan. Dat spreekt eigenlijk wel voor zich. Maar jij zit nu in de bestuurdersstoel. Jij rijdt. Jij stuurt. Je wordt niet meer gereden en bestuurd door een ander of door de omstandigheden. Jij krijgt het momentum, zoals dat heet. En dat komt in plaats van het feit dat het momentum van een ander jou aan het bewegen is.

Ja natuurlijk, het is niet altijd zo eenvoudig. En inderdaad, het vraagt de nodige oefening, training en toewijding om zover te komen dat jezelf los kunt knippen van het probleem en het vanuit de hoogte kunt gaan bekijken. Maar de resultaten en de rust die deze manier van problemen oplossen jou gaat geven is het allemaal meer dan waard.


Herinner je je deze nog?

Het drop probleem. 

Weet je waar ik slecht van af kan blijven? Van drop. Ik heb er als eens aandacht aan besteed op 12 april 2021. Jetje's dropdag. Het is echt van dat snoep dat je gewoon niet kopen moet. Doe je dat toch, dan loop je het grote risico om het heel onbeheerst achter elkaar op te gaan eten en dan barst ik straks helemaal uit mijn spijkerbroeken. Nou ja, kijk maar verder op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/12-april-jetjes-dropdag.html

Jetje's dropdag



De winter in Lisse is nog ver te zoeken

Sneeuwbommen in de rest van het land. Enorme files volgens de krant. Sneeuw. Natte sneeuw. IJzel. Zware vorst. Nou, in mijn woonplaats Lisse kom je niet verder dan wat bevroren gras en een minimaal laagje ijs op de sloten. Staat er een beetje veel wind over de sloot, dan is er al helemaal geen sprake van enig ijs. Nee, aan echte winters doen we hier nog niet. Meestal is dat pas na half februari. Maar dan wordt de zon al weer zo sterk dat alles al weer heel snel verdwenen is. Lisse doet het vooralsnog zonder winter. De zon staat laag. En dat is goed voor de fotografie. Dus laten we het maar zonnig bekijken.

Lisse Poelpolder, de natte winter van 23

Lisse Poelpolder, de natte winter van 23 2

Lisse Zemelpoldermolen met zwanen

Lisse Poelpolder, de natte winter van 23 3

Lisse Poelpolder, de natte winter van 23 4



Morgen in Jetje's dag
Morgen ook weer iets met mode. Ik kijk nog wel eventjes. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts