26 januari 2024. De geschiedenis van de lingerie
Jetje aan het woord
Goedemorgen, daar ben ik weer eens
Het lijkt al weer een beetje voorjaar te gaan worden. De bloembollen steken hier en daar al boven de grond, voorzichtig voelend of de lente er al aankomt en ze weer in volle glorie los kunnen gaan. Iets dat hier in de bollenstreek elk jaar weer voor veel aandacht zorgt. Wat bij vrouwen trouwens meestal voor aandacht zorgt is hun lingerie. En dat is niet nieuw. Dat is al vele eeuwen het geval. Dus is het wel eens aardig om een paar woorden aan de geschiedenis van de lingerie te wijden, nietwaar? Ook heb ik weer een serie meer winterse foto's van Mari Kapteijns geplaatst om voldoende contrast met de lente te houden. Trouwens, de laatste jaren is het het koudste in de twee helft van februari dus we kunnen nog genoeg winter krijgen. Nou ja, we zien het wel. Iedereen een prettig weekend in elk geval. Om in een vrolijke lentestemming te komen nog een voorjaarsfotootje uit Lisse van vorig jaar.
Jullie Jetje
Samenvatting van vandaag
1. Jetje duikt in de historie van de lingerie; | ||
2. De secretaresse krijgt een blijk van waardering; | ||
3. Een blik op "de Malpie" bij Valkenswaard. |
De geschiedenis van de lingerie
Lingerie in de oudheid
Er komt iets meer aandacht voor het ondergoed in de middeleeuwen
In de Renaissance wordt het figuur belangrijker
De lingerie wordt ingewikkelder in de 17e en 18e eeuw
19e eeuw
De stijl van de lingerie wordt losser in de vroege 20e eeuw
Jaren '30 en '40 kenden stagnatie door gebrek aan materialen
De jaren '50 en '60 zorgden voor de opkomst van de beha
De jaren '70 tot heden zorgen voor vrijheid en variatie
Samenvattend
Aanvullingen
De pikante advertenties kent iedereen.
Maar wat is de geschiedenis van ons ondergoed?
Dit is de bijzondere historie – in tekst en beeld – van een van onze meest alledaagse kledingstukken.
Waar haal ik toch de tijd vandaan?
"Ik zou willen dat ik meer tijd had om..." is een kreet die je veelvuldig hoort, vooral onder creatieve personen. En dat klopt ook wel. Wil je bijvoorbeeld een boek gaan schrijven, dan is dat een enorme klus die nauwelijks te overzien valt. En waar haal je dan de tijd daarvoor vandaan? Dus dat klopt allemaal wel. Daarom dan maar niet meer doen? Nee, natuurlijk niet. We moeten naar een andere manier van werken, waarbij het wel te realiseren is.
De eenvoudige clou van het verhaal is, om het project op te delen in minimale gedeeltes van niet meer dan zeg 10 minuten. Want die 10 minuten die vind je echt nog wel ergens op de dag in jouw hieper drukke bestaan. Ja, toch?
Nogmaals dat voorbeeld van dat boek. Een boek schrijf je, als je er goed over nadenkt, niet in één keer, maar regel voor regel. En dus ga je per 10 minuten een paar regels schrijven.
"Ja maar," zeggen veel mensen in dat geval, "dan heb ik geen overzicht meer." Dat klopt. Dus moeten we eerst een soort skelet maken waar we de grote lijn in terug kunnen vinden, als wie de kwijt dreigen te raken. Maar ook dat maken van het skelet kan stukje bij beetje gebeuren. We beschrijven eerst de plot, de locaties, de hoofdpersonen, de bijfiguren en dergelijke. We doen ook dat stuk voor stuk. En we zien dan het verschijnsel dat ook deze stappen per keer weinig tijd kosten.
En ja, het schrijven van ons boek gaat op deze manier best lang duren. Maar het boek gaat er wél komen. En als je blijft zoeken naar een lange periode om het boek in één keer te maken, komt het er waarschijnlijk nooit van. Dus het is en blijft dan een kwestie van een keuze maken. De keuze tussen deze effectieve, maar zeker niet ideale weg en helemaal niets doen op de ideale manier. Die keuze is aan jou.
We nemen nu het schrijven van een boek als voorbeeld. Maar sommige mensen verbouwen hun complete huis op deze manier. Of ze leggen een grote, ingewikkelde tuin aan. En ja, je moet misschien een keertje extra de gemaakte rommel opruimen. Maar dat opruimen moet je dan maar voor lief nemen. Het is het uiteindelijke resultaat dat telt, nietwaar? En dat resultaat komt er dan stukje bij beetje, geleidelijk aan.
Herinner je je deze nog?
We gaan vandaag terug naar 15 april 2021. Secretaressedag. De dag waarop de secretaresse eens speciaal in het zonnetje wordt gezet door de baas en het personeel. Een mooie bos bloemen is wel het minste. En ook onze secretaresse van Jetje's dag keek uit naar waar de baas mee zou komen. Helaas, het viel niet mee. Gevoelens van de meest verschrikkelijke wraak begonnen naar boven te borrelen. Wees maar blij dat je haar baas niet bent.
Gekker moet het toch niet gaan worden |
Meer over deze geschiedenis is te vinden op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/15-april-secretaressedag.html
De Malpie bij Valkenswaard
Vandaag een serie foto's van Mari Kapteijns van natuurgebied "de Malpie" in de buurt van Valkenswaard. De Malpie is een prachtig en uniek natuurgebied. Er is van alles te zien en te beleven in het heidegebied van 600 hectare, dat onderdeel is van natuurgrenspark De Groote Heide. Natuurgebied De Malpie bestaat uit heide met prachtige vennen, stuifzanden, de rivier de Dommel en uitgestrekt bosgebied. Het open heidegebied met kenmerkende moerassen wisselt zich af met droge en vochtige graslanden. Dat trekt vele soorten libellen en vlinders aan.
bron: https://www.degrooteheide.eu/nl/ontdekken/nieuws/de-malpie-alles-wat-je-moet-weten-voor-een-bezoek
Ik weet het nog niet. Maar maandagmorgen weet ik het beslist wel. In ieder geval allemaal alvast een fijn weekend.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten