Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

26 januari 2024. De geschiedenis van de lingerie

 

26 januari 2024. De geschiedenis van de lingerie

 


Jetje aan het woord

Goedemorgen, daar ben ik weer eens

Het lijkt al weer een beetje voorjaar te gaan worden. De bloembollen steken hier en daar al boven de grond, voorzichtig voelend of de lente er al aankomt en ze weer in volle glorie los kunnen gaan. Iets dat hier in de bollenstreek elk jaar weer voor veel aandacht zorgt. Wat bij vrouwen trouwens meestal voor aandacht zorgt is hun lingerie. En dat is niet nieuw. Dat is al vele eeuwen het geval. Dus is het wel eens aardig om een paar woorden aan de geschiedenis van de lingerie te wijden, nietwaar? Ook heb ik weer een serie meer winterse foto's van Mari Kapteijns geplaatst om voldoende contrast met de lente te houden. Trouwens, de laatste jaren is het het koudste in de twee helft van februari dus we kunnen nog genoeg winter krijgen. Nou ja, we zien het wel. Iedereen een prettig weekend in elk geval. Om in een vrolijke lentestemming te komen nog een voorjaarsfotootje uit Lisse van vorig jaar.

Jullie Jetje

Bollenvelden in Lisse aan de van Lyndenweg




Samenvatting van vandaag


 1. Jetje duikt in de historie van de lingerie;


 2. De secretaresse krijgt een blijk van waardering;

  3. Een blik op "de Malpie" bij Valkenswaard.


Jetje in roze lingerie 1

De geschiedenis van de lingerie


De geschiedenis van de lingerie is beslist fascinerend. Je ziet er niet alleen de veranderingen in de mode in terug, maar ook de verschuivingen in de maatschappelijke normen en zelfs een vorm van technische vooruitgang. Laten we maar eens kijken.

Jetje in roze lingerie 2

Lingerie in de oudheid

In oude beschavingen, zoals Griekenland en Rome droegen vrouwen weinig tot geen onderkleding. Alle kleding werd rechtstreeks over het lichaam gedragen. Er was weinig, zeg maar gerust geen, aandacht voor specifieke lingerie, zoals we die vandaag kennen.

Er komt iets meer aandacht voor het ondergoed in de middeleeuwen

Tijdens de middeleeuwen begonnen vrouwen meer aandacht te besteden aan hun uiterlijk, De kleding die gedragen werd, begon meer getailleerd te worden. Het gebruik van een soort korsetten werd populair om die taille te accentueren. Maar deze korsetten leken nog in de verste verte niet op de ontwerpen die later zouden volgen.

Jetje in roze lingerie 3

In de Renaissance wordt het figuur belangrijker

In de Renaissance werden korsetten verder ontwikkeld om een vrouwelijk zandloperfiguur te benadrukken. Daarnaast werden kledingstukken, zoals chemises en hoepelrokken geïntroduceerd. Overigens was een chemise in die tijd een kledingstuk dat traditioneel werd gedragen als onderkleding. Het is meer een dunne, losse jurk die zich elegant vanaf de schouders drapeert.

De lingerie wordt ingewikkelder in de 17e en 18e eeuw

De lingerie begint in deze periode steeds ingewikkelder te worden. Het steun gevende korset bleef onverminderd populair, vanwege het comfort dat er mee verbeterde. En daarnaast zagen we de introductie van de panier, wat een soort hoepelrok opgebouwd uit losse hoepels, die naast de heupen zitten, was). Deze panier gaf vrouwen de suggestie van een bredere heup, wat toen als schoonheidsideaal werd gezien. Kanten details ter versiering en het gebruik van zijden stoffen werden ook steeds gebruikelijker.

Jetje in roze lingerie 4

19e eeuw 

De Victoriaanse tijd zag de opkomst van de zogenaamde 'bustle.' Dit is een structuur van metaaldraad of andere versteviging aan de achterkant van de rok, die een flink volume in de kleding bij het achterwerk toevoegde. Korsetten bleven onverminderd strak, maar er ontstond geleidelijk aan ook meer aandacht voor hygiëne en comfort. En dat leidde tot flinke veranderingen in de materialen die werden gebruikt.

De stijl van de lingerie wordt losser in de vroege 20e eeuw 

Met de Eerste Wereldoorlog begon de lingerie te veranderen. Korsetten werden duidelijk wat minder populair. De voorkeur ging meer uit naar praktischer kledingstukken. Dit werd ook wel de 'flapper' stijl genoemd. En deze stijl zorgde in de jaren '20 voor lossere, meer comfortabele kleding.

Jetje in roze lingerie 5

Jaren '30 en '40 kenden stagnatie door gebrek aan materialen

De beha werd steeds meer gemeengoed. De stijl van dit kledingstuk veranderde steeds meer richting een natuurlijke vorm. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle materialen schaars. Dat leidde tot het gebruik van alternatieve stoffen, zoals nylon.

De jaren '50 en '60 zorgden voor de opkomst van de beha

In deze jaren zagen we de introductie van de beugelbeha. De daarvan afgeleide bikini markeerde in feite een keerpunt in de geschiedenis van de lingerie. Het accent verschoof naar comfort en de nadruk op natuurlijke lichaamsvormen.

De jaren '70 tot heden zorgen voor vrijheid en variatie

Lingerie is sinds de jaren 70 steeds meer gevarieerd geworden. We zien nu de opkomst van verschillende zeer uiteenlopende stijlen, kleuren en materialen. De lingerie-industrie heeft zich aangepast aan de sterk veranderende opvattingen over het lichaamsbeeld en het accentueren van vrouwelijkheid. En daarbij mogen comfort en zelfexpressie centraal staan.

Samenvattend

De geschiedenis van lingerie weerspiegelt niet alleen de voortgang van de mode, maar ook de veranderende sociale normen. En natuurlijk de constante zoektocht naar comfort en jezelf optimaal presenteren. We zien de eenvoudige tunieken in de oudheid. En dat gaat  tot de diverse en geavanceerde lingerie van vandaag de dag. Het verloop van de geschiedenis van de lingerie laat een intrigerende reis door de modegeschiedenis zien.


Aanvullingen


Ik kreeg vandaag twee aanvullingen van volgers. 

De eerste is een interessante link voor wie nog meer over dit onderwerp wil weten. Het is een artikel uit National Geographic en de moeite van het lezen waard. 

De pikante advertenties kent iedereen.

 Maar wat is de geschiedenis van ons ondergoed?

Dit is de bijzondere historie – in tekst en beeld – van een van onze meest alledaagse kledingstukken.


 
Daarnaast een aanvulling van Mari Kapteijns, wiens foto's ook hier onder staan. Ik neem de aanvulling het graag in zijn geheel over:

Goedemorgen, een interessant en, mede door de foto's, mooi artikel over lingerie. Ik wil daar wat aan toevoegen betreffende de kleding van vrouwen in de, toch vrij recente geschiedenis, want niet alles was prettig en teveel gericht op uiterlijk.

Mode voor vrouwen
De verstikkende korsetten en fatsoensnormen van de 19e-eeuwse mode belemmeren een actief leven voor veel vrouwen. Alles wat met lichaamsbeweging voor vrouwen te maken heeft is in de 19e eeuw ‘onzedelijk’. Vrouwen moeten vooral gracieus zijn. Hoewel vrouwen vanaf 1900 volop sporten, zijn zij nog vaak uitgesloten van wedstrijden. Onvoldoende aangepaste sportkleding en het taboe op afgetrainde ‘onvrouwelijke’ sporters is hier debet aan. Acties van de vrouwenbeweging zorgen er echter voor dat steeds meer vrouwen het publieke domein betreden. Sport en recreatie buitenshuis worden algemener.

De toegenomen fysieke vrijheid van vrouwen vraagt om aanpassing van hun kleding voor meer comfort en bewegingsvrijheid.

Kleding waarmee zij kunnen sporten en zich in nieuwe vervoersmiddelen kunnen verplaatsen.




Waar haal ik toch de tijd vandaan? 

"Ik zou willen dat ik meer tijd had om..." is een kreet die je veelvuldig hoort, vooral onder creatieve personen. En dat klopt ook wel. Wil je bijvoorbeeld een boek gaan schrijven, dan is dat een enorme klus die nauwelijks te overzien valt. En waar haal je dan de tijd daarvoor vandaan? Dus dat klopt allemaal wel. Daarom dan maar niet meer doen? Nee, natuurlijk niet. We moeten naar een andere manier van werken, waarbij het wel te realiseren is. 

De eenvoudige clou van het verhaal is, om het project op te delen in minimale gedeeltes van niet meer dan zeg 10 minuten. Want die 10 minuten die vind je echt nog wel ergens op de dag in jouw hieper drukke bestaan. Ja, toch?

Jetje schrijft

Nogmaals dat voorbeeld van dat boek. Een boek schrijf je, als je er goed over nadenkt, niet in één keer, maar regel voor regel. En dus ga je per 10 minuten een paar regels schrijven.

"Ja maar,"  zeggen veel mensen in dat geval, "dan heb ik geen overzicht meer."  Dat klopt. Dus moeten we eerst een soort skelet maken waar we de grote lijn in terug kunnen vinden, als wie de kwijt dreigen te raken. Maar ook dat maken van het skelet kan stukje bij beetje gebeuren. We beschrijven eerst de plot, de locaties, de hoofdpersonen, de bijfiguren en dergelijke. We doen ook dat stuk voor stuk. En we zien dan het verschijnsel dat ook deze stappen per keer weinig tijd kosten.

En ja, het schrijven van ons boek gaat op deze manier best lang duren. Maar het boek gaat er wél komen. En als je blijft zoeken naar een lange periode om het boek in één keer te maken, komt het er waarschijnlijk nooit van. Dus het is en blijft dan een kwestie van een keuze maken. De keuze tussen deze effectieve, maar zeker niet ideale weg en helemaal niets doen op de ideale manier. Die keuze is aan jou. 

Jetje schrijft 2

We nemen nu het schrijven van een boek als voorbeeld. Maar sommige mensen verbouwen hun complete huis op deze manier. Of ze leggen een grote, ingewikkelde tuin aan. En ja, je moet misschien een keertje extra de gemaakte rommel opruimen. Maar dat opruimen moet je dan maar voor lief nemen. Het is het uiteindelijke resultaat dat telt, nietwaar? En dat resultaat komt er dan stukje bij beetje, geleidelijk aan. 



Herinner je je deze nog?

We gaan vandaag terug naar 15 april 2021. Secretaressedag. De dag waarop de secretaresse eens speciaal in het zonnetje wordt gezet door de baas en het personeel. Een mooie bos bloemen is wel het minste. En ook onze secretaresse van Jetje's dag keek uit naar waar de baas mee zou komen. Helaas, het viel niet mee. Gevoelens van de meest verschrikkelijke wraak begonnen naar boven te borrelen. Wees maar blij dat je haar baas niet bent. 

Het moet toch niet gekker gaan worden
Gekker moet het toch niet gaan worden

Meer over deze geschiedenis is te vinden op https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/15-april-secretaressedag.html



De Malpie bij Valkenswaard

Vandaag een serie foto's van Mari Kapteijns van natuurgebied "de Malpie" in de buurt van Valkenswaard. De Malpie is een prachtig en uniek natuurgebied. Er is van alles te zien en te beleven in het heidegebied van 600 hectare, dat onderdeel is van natuurgrenspark De Groote Heide. Natuurgebied De Malpie bestaat uit heide met prachtige vennen, stuifzanden, de rivier de Dommel en uitgestrekt bosgebied. Het open heidegebied met kenmerkende moerassen wisselt zich af met droge en vochtige graslanden. Dat trekt vele soorten libellen en vlinders aan. 

bron: https://www.degrooteheide.eu/nl/ontdekken/nieuws/de-malpie-alles-wat-je-moet-weten-voor-een-bezoek








Morgen in Jetje's dag
Ik weet het nog niet. Maar maandagmorgen weet ik het beslist wel. In ieder geval allemaal alvast een fijn weekend. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts