Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

15 april. Secretaressedag

15 april. Secretaressedag


Goedemorgen, wat kan ik voor u doen?
Goedemorgen, kan ik iets voor u doen?

Het is 15 april en dus is het secretaressedag. Dat is een jaarlijks terugkerende dag, waarop secretaresses eens een keertje extra in het zonnetje worden gezet. Secretaresses krijgen op deze secretaressedag vaak een attentie van hun werkgever. En soms van collega's. Secretaressedag valt in de Benelux jaarlijks op de derde donderdag van april.

 

De eerste twee maanden  zit een afspraak er niet in, helaas.
De eerste twee maanden zit een afspraak er niet in, helaas.




Zoals zoveel van dit soort speciale dagen is secretaressedag een Amerikaans idee. In Nederland is het in 1989 ingevoerd.

 

En wat is dit nu weer?Fijne secretaressedag?
En wat is dit nu weer? Een fijne secretaressedag?

Iedereen met een beetje kennis van het bedrijfsleven weet wel, dat één van de mensen die je echt altijd, maar dan ook altijd, te vriend moet houden, de secretaresse van de baas is. Die weet alles. Die ziet alles. Die hoort alles. En als je die tegen je hebt, dan heb je een probleem. Misschien is mede daardoor die secretaressedag wel ontstaan. Wie zal het zeggen?

Doel van de secretaressedag was officieel om niet alleen de secretaresse in het zonnetje te zetten, maar ook stil te staan bij zijn/haar toegevoegde waarde voor de organisatie. En natuurlijk ook het imago van het secretaresse vak te verbeteren. En dat secretaresse een vak is waar je enig gevoel voor moet hebben, heeft een van de leden van Team Jetje zelf in zijn vroegere werk ondervonden.

Nee, nou gaan we het krijgen !!!!
Nee, nou gaan we het krijgen !!!!




Een ICT afdeling van een grote bank had een eigen secretaresse. Ze kon heel vriendelijk en aardig zijn, ze kon ongelofelijk humeurig zijn, ze had duidelijke uitgesproken voorkeuren voor mensen en als ze echt een slechte dag had, dan kon zelfs haar baas, de afdelingschef,  niet in haar buurt komen. Maar ze leverde in een extreem tempo werk van een constante en verbazend hoge kwaliteit. Nalezen van de grootste en ingewikkelde stukken was in feite overbodig. Dus alle nukken werden gedoogd en geaccepteerd. Na enkele jaren hield ze het zelf voor gezien. De reden was voor haar dat er gewoon veel te weinig werk was voor een vaste secretaresse op de afdeling en dat ze teveel met haar duimen zat te draaien. Ze verveelde zich gewoon. Een enkeling op de afdeling was opgelucht dat ze vertrok, maar de meesten vonden het buitengewoon jammer. 

 

Hier gaat iemand heel veel spijt van krijgen
Hier gaat iemand heel veel spijt van krijgen. En die "bos bloemen" gaat heel snel richting de GFT bak.



Er kwam een ander voor terug, die enorm veel tijd in haar uiterlijk stak. En ze kwam al na enkele weken met klachten over de werkdruk. Ze overzag het niet, het was te veel, het was te ingewikkeld etc. Binnen een half jaar zat er een tweede secretaresse. Twee personen op dezelfde plek waar de voorgangster weggegaan was, omdat ze niets te doen had. En het werk was in dat half jaar echt helemaal niets verandert.

 

Nou, eerst tijd voor een peuk. En het is warm hier!
Nou, eerst tijd voor een peuk. En het is warm hier!



De eisen die deze bank stelde waren vrij constant. We mogen wel stellen dat al deze dames een gelijkwaardig opleidingsniveau hadden. Maar de efficiency en de effectiviteit verschilden hemelsbreed. En dan mogen we toch wel stellen dat een goede secretaresse echt een vak is. En ook nog eens een vak dat lang niet iedereen echt in de vingers heeft. Met alleen de opleiding ben je er duidelijk niet. Het vraagt een vorm van aanvoelen en prioriteiten stellen, die duidelijk niet iedereen die van de opleiding komt beheerst.

tijd voor een borrel. Of een paar borrels...
Tijd voor een borrel. Of een paar borrels...



En dan mag zo'n goede secretaresse best wel eens op secretaressedag uitgebreid in het zonnetje gezet worden. Doe het wel beter dan de baas van de secretaresse in de bijgaande fotoserie. Deze baas heeft namelijk het concept van secretaressedag duidelijk nog niet erg begrepen. Een cadeau zal al snel opgevat worden als een afspiegeling te zijn van een stuk waardering. Een al te armetierig cadeau kan dan tot verrassende gevolgen leiden. Het is maar een waarschuwing.  


Quote van de dag


quote van de dag




 
 
 

Het belang van geduld en vertrouwen voor succes


Het lijkt misschien tegen elke vorm van intuïtie in te gaan, om ook maar enig vertrouwen in mensen te hebben, als het gaat om zakelijke ondernemingen. Dit kan in het bijzonder het geval zijn, als je zeer slechte ervaringen hebt opgebouwd met iemand die je ooit echt vertrouwde. Dat je vertrouwen daar een deuk door opgelopen heeft, is dan heel begrijpelijk. Maar begrijpen dat iedereen wel eens een keer in staat is om onbetrouwbaar te zijn, is waarschijnlijk een goede eerste stap. 

Dit soort acceptatie helpt je realistisch te zijn, over je verwachtingen van het werken met andere mensen. Soms gebeuren er gewoon dingen en worden we uiteindelijk zelf ook wel minder betrouwbaar in de ogen van anderen, of we het nu leuk vinden of niet.

Dit alles betekent zeker niet dat je nu volledig moet ophouden met mensen te vertrouwen. Als je hoopt te slagen in de zakenwereld, zul je op de een of andere manier moeten proberen om bondgenoten te vinden. De meeste succesvolle bedrijven slagen gewoon niet alleen. Ze hebben een sterk netwerk van mensen en een goed ondersteunend netwerk nodig. Dat is belangrijk, naast een goede en loyale klantenkring. Het is maar de vraag of je van een zakelijk succes mag spreken, als je hier niet over kunt beschikken. 

Maar hoe bouw je vertrouwen op in iemand, nadat je in het verleden door de mensheid in het algemeen zwaar teleurgesteld bent?

Het is misschien moeilijk om uit te voeren, maar het antwoord op die vraag is in wezen heel eenvoudig. Je geeft mensen toch altijd het voordeel van de twijfel. Je vertrouwt in principe iedereen, totdat ze jou echt een reden geven, om dat niet meer te doen. Iedereen is anders, en soms zijn mensen die fouten maken uiteindelijk nog steeds betrouwbaar. Je moet gewoon weten, wanneer je ze een tweede kans moet geven en wanneer je dat beter niet meer kunt doen.

Als je echter ziet dat iemand jouw vergevingsgezinde houding misbruikt en je begint daar een patroon in te herkennen, dan is het het beste om jezelf los te snijden van deze relatie. Het kan alleen maar slechter worden. 

Dus doe je er beter aan om jezelf een nieuwe kans te geven om te groeien. Een kans die niet zal worden belemmerd door de degenen, die het je nu moeilijk maken om te slagen.

Een ander belangrijk aspect van het bereiken van succes is het hebben van geduld. Zonder geduld kan alles overweldigend en onrustig worden. Als je ongeduldig bent, is het moeilijk om de dingen echt objectief te zien. Het is niet alleen dat punt. Het kan er ook voor zorgen, dat je onnodige stress veroorzaakt bij mensen met wie je probeert samen te werken. Soms is het beter om anderen gewoon te laten doen wat ze moeten doen, in het tempo waarin ze het aan kunnen. Het vergroot de kans aanzienlijk dat het goed wordt gedaan. Ongeduldig worden en een creatief proces overhaasten, is vaak de gemakkelijkste manier om je doel voorbij te schieten. En daar schiet je uiteindelijk ook niets mee op.

Er zijn veel keuzes die je maken moet. Liever een duur geweldig product, of juist een goedkoop, maar slechter product? Liever succes, of helemaal geen succes? Meestal worden we een beetje cynisch naarmate we ouder worden. Mensen braken eerder in ons bestaan het vertrouwen dat we in ze stelden. 
 
En we worden ongeduldig, omdat we ons realiseren dat onze resterende tijd beperkt is. Maar als je in staat bent, om je vermogen om anderen te vertrouwen toch weer verder weet te ontwikkelen en geduldig te zijn met de gang van zaken, dan ben je goed op weg om succesvol te worden. Leeftijd speelt dan ook niet zo'n grote rol meer. Het kan moeilijk zijn, maar het is goed mogelijk. 

Andere mensen gewoon vertrouwen, vooral in zakelijke aangelegenheden, kan soms de snelste uitweg zijn, om uit een probleemsituatie te ontsnappen. Zorg ervoor dat je ruimdenkend bent, of dat je het anders probeert te worden. Wees bereid om verschillende dingen te onderzoeken, die je kunnen helpen om eerdere problemen te overwinnen. En dan vind je wegen om jezelf weer op te pakken om opnieuw succesvol te zijn.




Morgen is het bananendag! Eens kijken wat voor creatieve mogelijkheden dat biedt! Dat moet wel snel want bananen worden snel bruin! Dat wordt een hele uitdaging! En misschien eindigt het wel op één foto! :-) :-).  Jullie gaan het zien.



Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts