25 januari 2024. Irish coffee day
Jetje aan het woord
Goedemorgen allemaal
Het is weer knap winderig, de laatste dagen. De wind giert om mijn appartement. Er zit tot aan de Noordzee eigenlijk niets meer tussen, dus ik krijg Atlantische stormen altijd uit de eerste hand. Nou ja, ik ben dus wel aan een beetje wind gewend. Maar dan is het wel fijn om als opwarmer een lekkere bak koffie te nemen. Ik ben ook niet voor niets het project "Model met koffie" gestart! En wat is er nog beter dan koffie? Een lekkere Irish coffee bijvoorbeeld! Dat gaat er helemaal warm in. Maar goed, eerst de Jetje's dag maar eens.
Jullie Jetje
Samenvatting van vandaag
1 We vieren vandaag lekker Irish coffee day; | ||
2 Een terugblik op een zeer koude ervaring; | ||
3 Waarom niet eens een bezoekje aan Sneek? |
Sterke warme koffie bij het whisky en suikermengsel gieten |
Over koffie en Irish coffee
1. Espresso
2. Cappuccino
3. Latte
4. Macchiato
Slagroom (of iets dat daar op lijkt) er bij |
5. Americano
6. Flat white
7. Cold brew
Eens kijken wat ik gebrouwen heb |
Koffie combineren met sterke drank wordt veel gedaan
Maar we hebben natuurlijk ook nog de koffie met wat sterke drank er in. Bijvoorbeeld Irish koffie. Een warme drank met een pittige afdronk. Irish coffee is eigenlijk veel meer dan gewoon koffie met een scheutje whisky er bij gegoten. Deze tongstrelende Ierse creatie combineert de robuuste smaak van vers gezette koffie met de verwarmende gloed van Ierse whisky. En dat geheel wordt dan bekroond met een plezierige laag slagroom. Het resultaat is een verfijnde, wat zoetige warme drank die wereldwijd bekend en geliefd is.
De geschiedenis van Irish coffee
Het succesverhaal van Irish coffee begint in de jaren 40 op het vliegveld van Foynes in Ierland. De Ierse chef-kok Joe Sheridan bedacht deze verwarmende drank om de passagiers te troosten die gestrand waren door het slechte weer. De combinatie van koffie, whisky en room was een onmiddellijk succes. Het verhaal en het recept verspreidden zich snel naar andere delen van Ierland en ver daarbuiten.
Jammer dat er zo weinig in zo'n glas zit |
De ingrediënten en de bereidingswijze van Irish coffee
Een perfecte Irish coffee vereist hoogwaardige ingrediënten. En natuurlijk een zorgvuldige bereidingswijze met daarbij de volgende fundamentele componenten
De ingrediënten van Irish coffee op een rijtje:
- Sterke zwarte koffie, vers gezet;
- Ierse whisky (bijvoorbeeld Jameson);
- Bruine suiker (optioneel, maar maakt het zoeter);
- Verse geklopte slagroom.
De bereidingswijze van je Irish coffee
- Begin met het zetten van een goed sterke kop zwarte koffie. Gebruik bij voorkeur versgemalen bonen voor een rijkere smaak. Maar zonder dat werkt het ook. Niet iedereen heeft tenslotte een koffiemolen, nietwaar?
- Voeg 1 tot 2 theelepels bruine suiker toe aan de hete koffie en roer die goed door, totdat de suiker is opgelost.
- Giet 45 cc Ierse whisky in de koffie en roer het opnieuw goed door.
- Klop de verse slagroom op tot het net dik genoeg is om op de koffie te drijven. Giet de room voorzichtig over de achterkant van een lepel, op de koffie. Hierdoor blijft het inderdaad boven op de koffie drijven.
Serveer de Irish coffee direct, zodat de warme koffie en de koude room in een soort van perfecte harmonie samen komen. Je Irish coffee koud laten worden is natuurlijk helemaal zonde. Maar door de slagroom koelt het wel snel af. Niet te lang laten staan, dus.
Dat is pas echt genieten |
Variaties en aanpassingen
Hoewel de traditionele Irish coffee al een genot op zich zelf is, zijn er nog talloze variaties en aanpassingen om eens lekker te ontdekken. Sommige liefhebbers voegen bijvoorbeeld een vleugje vanille of kaneel toe aan de slagroom. Anderen experimenteren met verschillende soorten whisky voor het krijgen van een eigen, unieke smaak.
Of je nu kiest voor de klassieke bereiding of dat je een persoonlijke draai geeft aan je Irish coffee, één ding is zeker: We hebben te maken met een echte traktatie. Sláinte!
Gratis koffie voor een duppie
Een echte Luchtfietser brengt een groot deel van zijn bestaan door op het zadel van zijn fiets. Lekker rondjes rijden op grote hoogte. Maar sommige afstanden zijn voor een fietser toch wat te groot en dan mag uw Luchtfietser nog wel eens graag de trein pakken.
En dus klom hij gisteren naar de bovenverdieping van een dubbeldekker die duidelijk nieuwere tijden had gekend, maar daar nog slechts een geringe herinnering aan had. Er was nog wel een dubbele stoel vrij. Niet lang, want even later ging er een net gekleed manspersoon tegenover hem zitten. De man droeg zelfs een nette stropdas. Dat zie je niet veel meer. De trein zette zich weer in beweging.
"Nou ja, we rijden tenminste nog," sprak de man tegenover plotseling. Uw luchtfietser schrok op. Het gebeurt niet zo vaak dat wildvreemden in de trein zomaar een gesprek beginnen. "Dat was afgelopen maandag wel anders" ging de man met de das verder. "Had u er ook last van?" Uw Luchtfietser schudde zijn hoofd. "Nee, ik zat op de fiets," gaf hij aan. "Nou, ik wel," ging de man verder. "Daar sta je dan. Niemand die iets weet." Uw luchtfietser kreeg er visioenen van. Honderden mensen op een kluitje. Zo'n conductrice die zenuwachtig heen en weer loopt als een kip in een ren die een ei moet leggen. Treindeuren die plotseling open en dicht gaan alsof je in de film "De lift" van Dick Maas zit. Dat soort beelden kwamen naar voren.
"En weet u wat het vreemdste was?" Uw Luchtfietser schudde zijn hoofd. Hij wist het niet. "We kregen allemaal gratis koffie. Van de NS. Bij de kiosk. Aardig, nietwaar?" Uw luchtfietser knikte dit keer. Hij vond het ook aardig. "Maar toen moest iedereen een dubbeltje afrekenen voor een papieren bekertje. Want die bekertjes schaden het klimaat en die klimaatschade moet dan met een duppie per beker gerepareerd worden." Maar veel mensen hadden geen dubbeltje op zak. En dus? Het dubbeltje MOET wettelijk betaald worden door de ontvanger van de koffie. Een typisch geval van jammer voor deze dubbeltjesloze mensen. Gratis koffie kost een duppie. Heb je geen duppie? Dan geen gratis koffie van de NS.
Uw Luchtfietser vond het wel een grappig verhaal. Typisch kleinzielig Nederlands. Dat wel. Hij besloot ter plekke voortaan maar weer zo veel mogelijk met de fiets te gaan. En een paar dubbeltjes in zijn zak te steken als hij dan toch echt een keer met de trein mee moest.
Herinner je je deze nog?
14 april 2021 was de Internationale roze dag en het was ook nog eens een memorabele Jetje's dag. Het was volgens de kalender half maart en de vroege hyacinten bloeiden al mooi roze op de velden. Wat doe je dan als inwoonster van de bollenstreek op deze roze dag? Je trekt wat roze lingerie aan en stapt 's ochtends net na zonsopgang in de auto voor een vroege fotoshoot. Ter plekke blijkt de temperatuur net iets boven het vriespunt en er staat een ijskoude, keiharde noordenwind. Dat wordt tandenklapperen. Eigenlijk was het weer voor een hete Irish coffee. Maar ja, het was nog wat vroeg voor whisky.
Nou ja, je bent nu toch ter plaatse, dus even flink doorbijten en fotograferen maar. Met toeterende en zwaaiende automobilisten op de achtergrond. Altijd gezellig. Het resultaat van deze koude ervaring is te vinden op
https://jetjesdag.blogspot.com/2021/04/14-april-internationale-roze-dag.html
Sneek
Sneek kennen we natuurlijk als één van de steden van de Elfstedentocht. Het is een waterrijk, pittoresk stadje. Sneek trekt jaarlijks vele bezoekers die zich laten betoveren door de charme van de stad.
Sneek is doorkruist door talloze grachten en waterwegen. Het is goed wandelen langs de schilderachtige oevers. Heel opvallend is de Waterpoort, een iconisch bouwwerk, dat dateert uit de 15e eeuw. Het is één van de symbolen van Sneek. De poort herinnert bezoekers aan de rijke maritieme geschiedenis van de stad.
Tijdens de zomermaanden komt Sneek tot leven met diverse festivals en evenementen, waaronder de beroemde Sneekweek, een week vol zeilwedstrijden, muziek en festiviteiten die bezoekers vanuit alle hoeken van het land aantrekken.
Kortom, Sneek laat een blijvende indruk achter op iedereen die de sfeervolle straten van de stad betreedt.
Trouwens, volgens Drs P. schijnt er in Sneek ook nog een café gestaan te hebben. "Hoe hier en daargunter, ja, zelfs overzee, Men stuit op dit Sneekse cafe" schrijft hij er zelf over.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Chat kan gemakkelijk via Messenger
Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden
Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's
Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram
Een fotomodel hoort ook op modelmayhem
Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest
Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog
Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten