Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

10 Maart. Pi dag

10 Maart. Pi dag

De lieveling van de wiskunde

Ken je een echte wiskundige in de familie of je kennissenkring? Zo'n persoon met een zogenaamde wiskundeknobbel?  Dan zal het je wel opgevallen zijn, hoe die bepaalde getallen helemaal geweldig vinden. Een dergelijk getal is Pi (π) ofwel de Griekse letter voor onze "P". Dit is voor de meeste mensen nogal een raadselachtige getal. Maar het getal π wordt door wiskundigen zo belangrijk gevonden, dat er een speciale dag naar vernoemd is. En dat is de Pidag. 

Die Pidag is eigenlijk op 14 maart ofwel op 3-14 in Amerikaanse notatie. Dus dat er een relatie is tussen het getal (Pi is ongeveer 3,14) en die datum lijkt heel duidelijk te zijn. Maar omdat er op de 14e geen Jetje's dag uitkomt, besteed ik er vandaag aandacht aan.

Vandaag behandelen we het getal Pi
Vandaag behandelen we het getal Pi (π)


Pi is een irrationeel getal

Het getal Pi (π) behoort tot de wereld van de irrationele getallen. Dat zijn getallen met een oneindig aantal cijfers achter de komma. Anders gezegd, je kunt het getal tot een bijna oneindig aantal decimalen (cijfers achter de komma) berekenen. Maar het getal echt 100% berekenen gaat nooit lukken, al kun je de juiste waarde wel extreem dicht benaderen.

Het berekenen van de omtrek van een cirkel
Pi gebruiken we voor het berekenen van de omtrek van een cirkel

De rekentruc met het verfblik

Er bestaan verschillende manieren om het getal Pi op een curieuze manier te berekenen. Een vrij bekende is de truc met het verfblik. Zie daarvoor ook de foto's bij dit artikel. We maken bij die truc gebruik van de bekende formule, dat de omtrek van een cirkel gelijk is aan  π x diameter.  

 

Ik leg het nog één keer uit...
Ik leg het nog één keer uit...

Eerst de diameter maar eens meten

De diameter meten we door de breedte van het blik te meten, recht over het middelpunt van het deksel. Omdat er altijd een fout optreedt, kunnen we dat beter een aantal keren doen en het grootste getal dat we gevonden hebben nemen. Want het grootste gemeten getal zal meestal wel het meest nauwkeurige getal zijn. Elke meting die kleiner is, is namelijk niet door het middelpunt van het deksel gemeten. 



De diameter moet goed door het midden gemeten worden
De diameter moet goed door het midden gemeten worden


Dan meten we zo netjes mogelijk de omtrek

Daarna meten we de omtrek van het blik. Dat kan met zo'n centimeter die we in naaidozen etc. aantreffen. Een meetlint zeg maar, dat je strak om het blik kunt trekken. Je kunt ook een touwtje om het blik heen binden en de uiteinden netjes tegen elkaar aan laten komen. Zeker als je de draad een aantal keren netjes om het blik legt is dat te doen. Daarna meet je de lengte van het touw op. Heb je het een aantal keren om het blik gebonden? Dan moet je de gemeten lengte wel even delen door dat aantal.

Nauwkeurig de omtrek meten
Nauwkeurig de omtrek meten met een meetlint

Nog eventjes rekenen en we hebben het gezochte getal Pi

Op de foto gebruiken we een verfblik dat een diameter had van 10,75 cm en een omtrek van precies 33,75 cm. Dat betekent dat het getal Pi volgens deze benadering gelijk is aan 33,75 / 10,75 en dat ligt inderdaad verbazend dicht bij het getal Pi. Zeker als het resultaat, van een dergelijke onnauwkeurige meting.

Nu nog even delen en we hebben PI berekend
Nu nog even delen en we hebben Pi berekend

Wiskunde is soms dichterbij dan je denkt

Curieus dat een theoretisch concept als het irrationele getal Pi zo gemakkelijk te bepalen is, zeker als je er de moeite voor neemt om het nauwkeurig te meten. Kennelijk is wiskunde op bepaalde punten toch niet zo'n vreemd vak als veel mensen denken. 

Volgens wiskundigen is het zelfs een buitengewoon eenvoudig vak. Wiskunde kent een eindig aantal regels en alles is uit te rekenen door die regels strikt op te volgen. Zolang je dat doet, kun je alles berekenen. Als er iets fout gaat, heb je kennelijk ergens een regel overtreden. 

Simpel nietwaar? Een kind kan de was doen, zoals dat heet.    

Nou ja, een kind met een wiskundeknobbel. Dat wel natuurlijk. 


 

Happy pidag


Quote van de dag




Met jetje's dag op stap
 

Met Arno Reijnen in Scheveningen

 
 
Vorige week heb ik al iets verteld over het feit dat ik met fotograaf Arno Reijnen op stap ben geweest, onder meer voor nog aanvullend materiaal voor zijn boek "Compleet". De foto's die die daar gemaakt zijn worden uiteraard in het boek gebruikt.  Dus die kan ik hier niet plaatsen. Wel heb ik nog een fraaie foto van hem gehad, die in de Scheveningse haven is gemaakt. Lekker uitwaaien in de harde zeewind. En dat is goed voor mijn kapsel.
 
Er is ook nog een hele mooie serie portretten bij, die binnenkort op passende wijze in Jetje's dag aan de beurt komt. Maar vandaag staat de locatie Scheveningen op het programma, waar we aan het fotograferen zijn geweest.

Jetje poseert in Scheveningen
Model Henriëtte poseert voor Arno Reijnen


Op zich leveren havens, pieren en stranden altijd veel mooie achtergronden op voor modelfotografie. Logisch dus dat ook dat Arno hier gebruik van heeft gemaakt. Maar daarnaast is het daar in Scheveningen ook zonder model goed fotograferen, zoals blijkt uit de serie hier onder, die door de huisfotograaf is gemaakt. Laten we eens een paar foto's in en rond de haven bekijken.

Tweelingen zijn natuurlijk gebruikelijk in het straatbeeld. Maar een tweeling in een haven kom je wat minder tegen. Ja, die twee hieronder hebben een ander registratienummer, maar tenslotte hebben tweelingen ook niet dezelfde naam, nietwaar? Dat zou de verwarring, die toch al ontstaat, alleen nog maar groter maken. Maar op de foto hieronder zien we die andere tweeling.


de tweeling in Scheveningen
Tweelingschepen 

Lopen we dan vanuit de haven in de richting van de pieren en de havenhoofden, dan komen we langs deze trap. "Stairway to heaven" zong de bekende rockband Led Zeppelin destijds al en dat nummer is nog altijd in elke "Top 1000" en dergelijke muziekverkiezingen te vinden. Deze trap doet me daar sterk aan denken.

Stairway to heaven in Scheveningen
Stairway to Heaven

Lopen we verder dan komen we aan het begin van de pier. Zware betonblokken zorgen voor bescherming tegen de onverwachte uitwassen waar de Noordzee ons af en toe op trakteert. Nu liggen ze op te warmen in het zonnetje in een rustig tegenlicht. 
 
Aan het begin van de Noorderpier in Scheveningen




Een stukje de Noorderpier op krijgen we een fraai uitzicht over Scheveningen, met uiteraard een hoofdrol voor de bekende wandelpier. Maar waar je er op zomerdagen niet kunt lopen van de mensen, heerst er nu een serene rust. Alleen licht verstoord door het ruisen van het helmgras in het kleine beetje wind dat er staat.
 
volmaakte rust in Scheveningen
volmaakte rust in Scheveningen




Ja, het is niet zo vreemd dat Scheveningen populair is als locatie voor (model-)fotografie.

 




Noem eens een belangrijk beroep waar veel vraag naar is maar weinig aanbod! Inderdaad, de loodgieter. En dus is het morgen de dag van de loodgieter en gaat Jetje's dag op gepaste wijze de loodgieters maar eens in het zonnetje zetten.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje



1 opmerking:

  1. Hoi Henriette, mooi stukje vooral over mijn geliefde Scheveningen waar ik vandaan kom en ook woon.
    De pier waar jij het over hebt is eigenijk het havenhoofd. Je hebt het Noorderhavenhoofd bij Scheveningen en het Zuiderhavenhoofd bij het Zuiderstrand/ Duindorp. Op Scheveningen wordt het havenhoofd ook wel koppes genoemd.
    De pier is de welbekende wandelpier gelegen aan de boulevard.
    Grtjs Jaap de Jong

    BeantwoordenVerwijderen

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts