Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

12 april 2022. Met plakken en kleven gaat een mens door het leven

  


Met plakken en kleven gaat een mens door het leven

   Afplakken van ramen kan nooit lastig zijn, als ik de schilders hier zo aan het werk zie. Of valt het toch tegen?;

  Angsten, wie heeft ze niet op zijn tijd? Maar er is mee om te gaan als je geleerd hebt hoe;

  Ook Zutphen is een prachtige stad, net als het wat meer stroomafwaarts gelegen Doesburg.

 

 

Kijk aan, dat doe ik ook even

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje plakt de ramen af |
Rolletje in reserve en ik ga aan de gang. Ik zie wel wat er gebeurt

Werken als een professionele schilder

Het afgelopen jaar heb ik door de renovatie van mijn appartement heel wat professionele schilders aan het werk gezien. En omdat het appartement ook aan de binnenkant nodig aan wat onderhoud toe is, heb ik goed geprobeerd om de kunst af te kijken. En dan vallen er best wel een paar zaken op.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje plakt de ramen af |
Wat leuk. Zelfs de rondvaartboot komt kijken wat ik aan het doen ben

Met een goede voorbereiding is de klus bijna geklaard

Er wordt altijd gezegd dat met een goede voorbereiding de klus al voor een groot deel geklaard is en dat lijkt ook hier zeker waar te zijn. Ik kreeg het gevoel dat driekwart van de bestede tijd in de voorbereiding ging zitten en het eigenlijke schilderen stelde dan niet al te veel meer voor. Daar kon ik in elk geval een voorbeeld aan nemen. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje plakt de ramen af |
Het kleeft in elk geval wel goed aan dingen waar het niet aan moet kleven

We plakken alles af wat we maar kunnen vinden

Heel veel tijd ging zitten in het afplakken van alles wat grensde aan wat geschilderd moest worden. Bijvoorbeeld het glas in de ramen. Maar ook lichtschakelaars op muren die geschilderd werden. Het behang langs een kozijn dat geschilderd moest worden. Met twee man was men vele uren bezig om echt alles af te plakken.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje plakt de ramen af |
Dat voorkomt in elk geval niet passende opmerkingen

Op naar de bouwmarkt voor schilderstape

En dat afplakken heeft indruk op mij gemaakt. Dus wat gaat Jetje doen? Inderdaad, alles afplakken voordat ik ga schilderen. Dus op naar de bouwmarkt en een aantal rollen speciaal afplakband gehaald.  En zoals jullie zien ben ik dus daarna maar eens op mijn eigenwijze manier aan de gang gegaan. Eerst mijn oude werkkleren aan en dan maar eens met dat afplakken gaan oefenen. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje plakt de ramen af |
Al doende leert en krijg ik de slag te pakken

Dat valt nog vies tegen

En dat afplakken valt nog lang niet mee. Die schilders die doen het eventjes uit de losse pols, al append en telefonerend. Vermoedelijk hebben ze in de loop der jaren al kilometers van dit tape geplakt. Maar deze zogenaamde schilderstape kleeft aan alles waar het niet aan vast moet kleven. Daarentegen plakt het weer wat minder op de plekken waar ik het wel wil hebben. Het is ook nooit goed, moeten we maar denken.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje plakt de ramen af |
Oei, dat moet wel erg hoog

Al doende leert, denk ik maar

Nu, jullie zien op de foto's wel wat er van geworden is. Binnenkort ga ik schuren en gronden. En dan het geheel een mooi kleurtje geven. Ik heb er wel moed op. Al doende leert. Hoewel, als ik de lijst zo eens bekijk met zaken die nog gebeuren moeten in het appartement, dan moet je uitkijken dat die moed niet in je schoenen zakt. Nou ja, kwestie van doorzetten en doorduwen. En gelukkig ben ik een heel optimistisch type dat snel mogelijkheden ziet om de problemen op te lossen. 


 Zes manieren om je angsten onder ogen te zien


We hebben allemaal moeite met mislukken. Dat is uitermate menselijk. En het kan er vaak toe leiden, dat we ons steeds onzekerder gaan voelen over onszelf. Het kan onze angsten beginnen te verergeren. En het kan er voor zorgen dat we ons in onbekende situaties nerveus en angstig voelen. We willen nu eenmaal alles wat ons overkomt of zelfs maar kan overkomen, kunnen voorspellen en vooraf controleren. Anders zijn we te bezorgd of alles wel goed zal blijven gaan. Zo erg zelfs, dat het verlammend gaat werken op elke vorm van voortgang.

Wil je echter toch ook successen behalen, dan moet je bereid zijn om risico's te nemen. Alle succesvolle mensen zijn zich zeer bewust van de risico's die aan dat succes zijn verbonden. En ze waren en zijn nog bereid die risico's te nemen. En er meteen in te springen als ze ergens een kans zien.

De eerste en misschien ook wel de beste manier waarop je je angsten onder ogen kunt zien, is door echt te accepteren dat ze bestaan. Ga die angsten niet heel stoer lopen te ontkennen. Jij bent niet perfect. Ook jij hebt dingen waar je bang voor bent. Schrijf die angsten op. En ga ze dan frontaal te lijf. Analyseer ze. Rationaliseer ze. Zodat je echt in staat bent, om het feit dat ze nu eenmaal bestaan te verwerken. En daarmee uiteindelijk grip op je leven te krijgen.

De tweede stap om je angsten onder ogen te zien, is door er over te praten met iemand die jou echt steunt en je door en door begrijpt. Je angsten aan iemand anders uiten is een goede manier om eens een heel  nieuw perspectief op dingen te krijgen. De inbreng van iemand anders kan je helpen in te zien waarom je angsten eigenlijk gewoon onterecht en volkomen ongegrond zijn. Of ze kunnen helpen om de situatie beter te begrijpen en de dingen waar je bang voor bent te nuanceren. Of jullie nu allebei dezelfde angst delen of juist niet, het kan je helpen om beter met je angsten om te gaan.

De derde manier om je angsten onder ogen te zien, is door ze echt frontaal te benaderen. Als je bang bent om naar beneden te lopen om alleen je post te halen, omdat de gangen 's nachts griezelig zijn, is de beste manier om die angst onder ogen te zien, door dat toch gewoon te doen. En hoe vaker je het dan doet, hoe ongevoeliger je wordt voor je irrationele angsten. Je zult later niet meer kunnen begrijpen dat je ze ooit gehad hebt.

Een vierde manier om je angst onder ogen te zien, is door professionele hulp in te roepen. Er zijn veel coaches en therapeuten die je graag willen helpen met het uitzoeken van je angsten, als je denkt dat ze te talrijk en onoverkomelijk zijn, om dat zelf nog te kunnen. Als je last van angsten hebt, die je in dingen blokkeren, dan kan een gekwalificeerde professional je misschien helpen die gevoelens te doorgronden. Daarna kun je weer controle over je leven krijgen.

Een vijfde manier om je angsten onder ogen te zien, is door kleine stapjes te nemen, om die angst daarmee geleidelijk aan te overwinnen. Als je denkt dat het te moeilijk voor je is om er meteen in te springen en 's nachts door de donkere en enge gang te lopen, kun je het misschien met een vriend doen, in plaats van alleen. Zodat je gewend kunt raken aan de omgeving. Doe kleine dingen, die je helpen vooruitgang te boeken bij het onder ogen zien van je angsten.

De zesde en belangrijkste manier om je angsten onder ogen te zien, is door meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dit kan moeilijk zijn en is ook gemakkelijker met de hulp van een gekwalificeerde professional te realiseren. Of je nu wel of niet op zoek bent naar dat soort hulp, activiteiten die je helpen om zelfvertrouwen op te bouwen, zijn een geweldige manier om zelfverzekerder te worden als het gaat om het onder ogen zien van je angsten. 

Zutphen

Vorige keer waren we in Doesburg. Als we dan de IJssel wat verder stroomafwaarts volgen, komen we in een volgende mooie stad, waar het verleden eveneens nog volop aanwezig is. Maar af en toe heb je wel eens het gevoel dat Zutphen nog ouder is dan Doesburg. In elk geval is ook Zutphen zo'n plaats die een bezoek zeker waard is en waar een mooie stadswandeling te maken valt.


www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Een wandeling in Zutphen |

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Een wandeling in Zutphen |

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Een wandeling in Zutphen |

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Een wandeling in Zutphen |


Morgen in Jetje's dagMorgen maar weer eens wat fashion foto's maken. In Warmond dit keer. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Natuurlijk ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts