Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

5 april 2022. Aanval van de killerklerenhangers

  


5 april 2022. Aanval van de killerklerenhangers

 



  Klerenhangers zijn irritante en vervelende dingen die altijd in elkaar haken, maar wie had gedacht dat ze zo ver zouden gaan;

  Wie zegt dat kennis altijd in je hoofd moet zitten om paraat te zijn?;

  Amsterdam is en blijft een bijzondere stad met een vrij roemrucht verleden.

 

 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | aanval van de killerklerenhangers |
Niemand had ooit een aanval van klerenhangers verwacht...

Niemand had verwacht dat dit ooit kon gebeuren

Als model heb je kleding nodig. Veel kleding zelfs. Uiteenlopende zaken in zo veel mogelijk kleuren. En kleding hang je op klerenhangers. Maar de laatste tijd kreeg ik altijd een vreemd gevoel als ik mijn kledingkasten open deed. Er leek wel een vreemd soort dreiging van uit te gaan. Er zat iets in de lucht. Ik voelde het in mijn onderbuik. Er deugde iets niet, maar wat? Wat kon er aan de hand zijn met een simpele kledingkast, zodat die de omgeving zou bedreigen? Kleren en klerenhangers. Meer zat er niet in. Wel vond ik de hangers ondingen, die altijd in elkaar haken, onderling aan elkaar vast zaten en dergelijke. Zielloze dingen met een naar karakter. Maar meer niet. Ik legde het gevoel toch maar naast me neer. 


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | De aanval van de killerklerenhangers |
Het zijn er wel heel erg veel tegelijk

Tot ik vanochtend om zeven uur een vreemd bericht op het nieuws op de radio hoorde. Op verschillende plekken in het land waren vannacht en vanochtend vroeg mensen onverwacht aangevallen door een vorm van intelligente klerenhangers. De achtergrond van deze hangers was nog niet duidelijk. Het was ook vreemd dat ze een vorm van intelligentie hadden gekregen. Aan de andere kant zijn er ook mensen waarvan men zegt dat ze een vorm van intelligentie hebben, maar waar je verder weinig van merkt. Je vindt die mensen vooral in de politiek. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | onverwachte aanval van de killerklerenhangers |
Ik heb er een paar te pakken...Nu de rest nog

De politie en het openbaar ministerie kondigden volgens het nieuws een diepgaand onderzoek én een commissie aan en verwachtten dat nog vóór 2030 af te kunnen ronden. De naam Job Cohen was al gevallen om leiding te geven aan de onderzoekscommissie, aldus de radio. Mensen werden aangeraden om op hun hoede te zijn en niet alleen in de buurt van grote hoeveelheden klerenhangers te komen. Ook werd er opgeroepen om vooral niet te gaan hamsteren en zoveel als maar mogelijk was een mondkapje te dragen. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | wie verwacht een aanval van killerklerenhangers |
Kom hier en vecht!!

De klerenhangers zouden volgens het nieuws onverwacht tot de aanval overgaan. Waarom de ene persoon er wél last van had en de ander niet, was nog een raadsel. Mogelijk was er een bepaald aantal hangers in huis nodig. Een kritische massa om de hangers agressief te maken en aan te laten vallen. Nou ja, je hoorde wel vaker onbegrijpelijke verhalen op het nieuws. Bijvoorbeeld na een persconferentie van de ministerpresident. Dat was verder niets om veel aandacht aan te geven. 

Ik ben aan de winnende hand

"Wat een onzin" dacht ik, toen ik het hoorde en weer naar mijn kledingkast liep. Ik pakte wat kleding uit de kast, hing de hangers weer terug en hing ook een aantal lege hangers terug in de kast die nog op een stoel lagen. En ik liep weer even de kamer in. De deur van de kledingkast stond nog open, omdat ik er bij terugkomst nog even in moest zijn. Achteraf had ik dat misschien niet moeten doen. Terwijl ik weg liep, dacht ik iets achter me te horen. Alsof er kleding van hangers af viel. Ik zou zo wel even kijken. Maar die kans om in de kast te kijken zou ik niet meer krijgen. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | wie verwacht er nu een aanval van killerklerenhangers |
Pak aan!

Eenmaal in de kamer hoorde ik meer geluid. Een soort gerammel en gekletter. Allerlei kunststof en metalen dingen die tegen elkaar aan leken te botsen? Wat was dat voor iets? Het geluid groeide snel verder aan. Ik wilde gaan kijken en net op dat moment kwam er een hele horde klerenhangers door de huiskamerdeur op mij af. De klerenhangers vielen aan!

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Ik verwacht geen aanval van killerklerenhangers |
Daar zit er nog eentje...

Het agressiefste waren de hangers met klemmen. Ze beten zich gemeen muurvast in mijn gele jurk en  mijn paarse topje. Er kwamen er meer en meer. Overal in huis hoorde ik kledingkasten opengaan en dat onheilspellende gekletter en gerammel. Ze kwamen er aan! Ze kwamen overal vandaan!! Ik kreeg de kans niet eens om bang te worden. Ik moest iets doen. En heel snel ook, voordat er teveel zouden zijn.
 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Ik verwacht geen aanval van killerklerenhangers |
Zo, die heeft het gehad. Weer eentje minder!

Aanval is de beste verdediging, zo wordt er altijd gezegd. Ik wist een paar hangers uit de lucht te pakken en sloeg daarmee in op de rest die om mij heen zwermde. Overal hingen ze inmiddels in mijn kleding. Ze hadden weinig goeds in de zin, dat werd me wel duidelijk. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Ik verwacht natuurlijk geen aanval van killerklerenhangers |
Mij maken jullie niet bang meer!

De hangers knepen en klemden zich overal vast. Ik sloeg ze als een razende weg, rukte ze van mijn kleding en smeet ze hard tegen de muur. Gelukkig zat er niet veel strategie achter de hangeraanval. Het ging de hangers kennelijk alleen om dom groepsgeweld, zoals je dat vaker bij groepen ziet. Het deed mij aan voetbalsupporters denken. De hooligans die elkaar ook aanvallen omdat het kan, maar niet omdat er een vorm van logica achter zit. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Ik verwacht geen aanval van killerklerenhangers |
Kom hier en vecht met de blote vuist!

Na een paar minuten had ik de meeste hangers wel uit de lucht geslagen. De rest zwermde nu besluiteloos om me heen. Ik was gelukkig aan de winnende hand. Een deel trok zich weer terug in mijn kledingkasten. Overal lagen gesneuvelde klerenhangers op de grond, in allerlei maten en soorten.

Ik lijk het gevecht nog te kunnen gaan winnen...

Ik had het voor dit moment gewonnen. Ik had een aanval van een stelletje levensgevaarlijke killerklerenhangers overleefd. Ik was met de schrik vrijgekomen. Maar hoe nu verder? Kon ik ooit nog wel  weer bij mijn kledingkasten komen? Werd het er ooit weer veilig? Zou de deur ooit nog open kunnen?  Moest ik nu 112 bellen? Of misschien zelfs het leger wel? 

Want wat is tenslotte een model zonder haar kasten met kleding? Ja, een naaktmodel inderdaad. 

Misschien moet ik daar maar op gaan specialiseren? Is wel koud in de winter. Dat wel. Maar van klerenhangers die plotseling tot de aanval overgaan heb je dan geen last meer. 




Verzamel kennis op verschillende manieren


Waar moeten we al die kennis opslaan?

Als we denken aan het verzamelen van kennis uit studies, boeken en dergelijke, dan gaan veel mensen er van uit, dat je dan ook al die kennis in je hoofd moet hebben zitten. En laat dat nu juist niet de bedoeling zijn. Niet alleen is het zwaar, het is ook tijdrovend en waarschijnlijk niet altijd even effectief.

Google weet toch alles?

"Ja, maar," zeggen velen nu, "je kunt toch alles opzoeken op internet?" Dat klopt. Internet is heel erg goed in het beantwoorden van gerichte vragen. Als ik wil weten hoe laat de warme bakker in het dorp open gaat, dan kan ik dat direct aan Google vragen en een paar seconden later weet ik wanneer ik mijn krentenbollen kan gaan halen. Dat is een soort van directe feitenkennis, waar internet en met name Google ijzersterk in is.

Zoeken naar samenhang en verbanden kan Google niet

Maar er is ook een vorm van kennis op een hoger niveau. Dat is kennis die niet zozeer uit feiten bestaat, maar meer uit inzicht. En dan vooral het inzicht in de samenhang van alle losse dingen. En inzicht in het waarom van dingen, gebeurtenissen en dergelijke. En dan hebben we het wel degelijk over een vorm van kennis, die het noodzakelijk maakt om een vorm van studie te doen. Die studie is nodig als we op zoek gaan naar naar nieuwe verbanden, nieuwe creatieve paden, innovatieve aanpak van zaken etc. In plaats van studie, mag je hier ook spreken van onderzoek of research.

Boeken zijn een grote bron van kennis

De kennis die je dan nodig hebt, zit in het algemeen in boeken. Daarom zullen boeken ook nooit verdwijnen, zoals veel mensen denken. En zal een boek ook nooit volledig vervangen worden door de digitale boekenlezer. Ja, die digitale boekenlezer heeft zijn voordelen. Bijvoorbeeld om ladingen boeken mee te nemen op reis. Maar nadelen zijn er ook wel degelijk. Gewoon eens bladeren in een boek, hier en daar wat lezen en wat ideeën en suggesties oppikken is er niet bij met een digitale lezer. Ja, er zijn zoekfuncties, maar voor een zoekfunctie moet je al exact weten wat je zoekt. En dat weet je nu juist vaak niet.

De ongelezen boeken van Umberto Eco

In het boek "Zwarte zwaan" beschrijft de schrijver Taleb de bibliotheek met ongelezen boeken van een collega schrijver, namelijk Umberto Eco. Misschien nog wel het meest bekend uit het verfilmde boek "De naam van de roos". Deze ongelezen bibliotheek zou meer dan 45.000 boeken bevat hebben, met de meest vreemde onderwerpen en wetenschappelijke richtingen. Allemaal bedoeld als naslagwerk en studiemateriaal. Dit soort verzamelwoede schijnt vooral onder schrijvers, kunstenaars en andere creatieve denkers voor te komen, die hiermee overal weer nieuwe bronnen en aparte ideeën en suggesties weten te vinden.

Latent aanwezige kennis waar je maar kijkt

En inderdaad, ook deze aanpak is wel degelijk een vorm van kennis verzamelen. Geen parate kennis, die ons de openingstijden vertelt, maar een enorme hoeveelheid latent aanwezige kennis, die ons elk inzicht moet kunnen verschaffen waar we op zitten te wachten. Misschien niet paraat in ons geheugen, maar wel beschikbaar als we het nodig hebben.



 

Amsterdam

Volgens veel toeristen is Amsterdam de mooiste en fijnste stad op aarde. Voor veel Nederlanders is het een openluchtgesticht, waar alleen wereldvreemde types hun draai weten te vinden. Vermoedelijk is beiden niet waar, maar dat Amsterdam bijzonder is, is zeker wel waar. Het is een stad die in de Gouden Eeuw vooral groot geworden is, door de uittocht van protestanten uit de zuidelijke Nederlanden die de Amsterdammers in veel zaken ingewijd hebben. Bijvoorbeeld in de handel op het oosten, in het begin met name om de gehate Spanjaarden en Portugezen eens lekker dwars te zitten, maar later vooral omdat er met de handel in van alles en nog wat heel veel geld te verdienen viel. En van geld verdienen zijn Nederlanders nooit vies geweest. Nog steeds niet trouwens. Nederlanders staan stijf van de principes en de neiging om toch vooral te deugen, maar als er geld verdiend kan worden, dan gaan alle principes en neigingen direct in de ijskast. Dan deugen we morgen wel weer. 

Maar als we dat alles gewoon even laten voor wat het is, zoals de meeste mensen ook wel doen, dan is Amsterdam gewoon een mooie en gezellige stad om te verblijven, te wandelen en te winkelen. Ik kom er dan ook regelmatig. 

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Amsterdamse binnenstad |
Typische Amsterdamse gracht met heel veel fietsen en een rondvaartboot

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Amsterdamse binnenstad |
Amstel in de buurt van het stadhuis

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Amsterdamse binnenstad |
Waterlooplein. De laatste jaren wel flink veranderd

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Amsterdamse binnenstad |
Achterzijdsburgwal

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Amsterdamse binnenstad |
Mooi in een historische stad? Niet direct. Effectief? Dat zeker






Morgen in Jetje's dagMorgen is het de nationale sportdag. Dat is echt iets voor een sportief type zoals ik.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Natuurlijk ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts