Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

4 april 2022. Jetje weet nog wat leven zonder mobiel is

  


Jetje weet nog wat leven zonder mobiel is

 



  De mobiele telefoon is niet meer weg te denken en "bereik" wordt door velen als een soort eerste levensbehoefte gezien;

  Goede voornemens zijn eigenlijk iets voor nieuwjaar, maar omdat ze maar zo kort mee gaan, moet je steeds een jaar wachten voor nieuwe;

  Wie wil er nu geen laadpaal voor de deur? 

 

 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje weet nog wat leven zonder mobiel is |
Wat leuk, daar heb ik lang niets van gehoord

Ooit was er leven zonder mobiele telefoon mogelijk... 

Voor jongere generaties is het ondenkbaar dat er ooit een vorm van leven zonder telefoon en zonder internet mogelijk is geweest. En toch zijn er mensen die dat bewust meegemaakt hebben. En ik ben één van die mensen. Ik ken het nog. Het leven zonder de mobiele telefoon.

In de jaren '80 kreeg men behoefte om mobiel te gaan telefoneren. Dat ging dan met telefoons, die vaak in een auto werden ingebouwd, vanwege hun spectaculaire stroomverbruik, wat samenhing met het bereik dat deze telefoons moesten hebben. Staat er nu elke paar honderd meter een zendmast, daar was toen zeker geen sprake van. We zagen dat zakenlieden er een in hun auto in lieten bouwen, maar voor de particulier was een mobiele telefoon een onhaalbaar iets.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje weet nog wat leven zonder mobiel is |
Wat moet een mens daar nu weer van denken?

De greenpoint

In de jaren '90 kwam de eerste verandering. De techniek was flink vooruitgegaan, zeker om alles kleiner te maken. En de eerste mobiele telefoons deden hun intrede. Maar overal bellen of gebeld worden, was er niet bij. Daarvoor moest je naar een zogenaamd greenpoint, gemerkt door een groen bordje en dan kon je daar bellen met een speciale telefoon. Die speciale telefoon werd de greenhopper genoemd en kreeg al heel snel de bijnaam "de Kermit". Bij dat greenpoint bevonden zich de zender en ontvanger die je telefoon met het netwerk verbonden. Gebeld worden was er nog niet bij. Het was puur eenrichtingsverkeer.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje weet nog wat leven zonder mobiel is |
Wat krijgen we nu weer? 

De zendmast was een verbetering

Het was een stap vooruit, maar het feit dat je altijd naar een bepaald punt toe moest gaan, was gewoon niet handig. Het systeem heeft niet lang geleefd, want al snel kwam de zendmast. De zendmast had een veel groter bereik dan de greenpoint en als je er niet al te ver vanaf was, werkte het goed. Zendmasten werden gewoon in de ruimte neergezet, maar ook op hoge punten doken de antennes op. Kerktorens werden veel gebruikt. En hoge gebouwen.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje weet nog wat leven zonder mobiel is |
Hé, die twee weerberichten voor vanmiddag zijn totaal verschillend

Bereik werd steeds belangrijker

In het begin van deze eeuw begon de mobiele telefoon steeds verder door te breken. Het net van zendmasten werd snel kleiner, zodat je overal wel bellen kon. Het hebben van "bereik" werd van belang. Ook in huis kwamen zenders/ontvangers die via wifi met de telefoon konden communiceren. Maar het was nog steeds allemaal een kwestie van bellen of SMS versturen. 

Het huidige model is van rond 2008

Zo rond 2008 kwamen de eerste telefoons, zoals wij die nu kennen. Ze werden platter, kregen een aanraakscherm in plaats van een toetsenbord en konden met internet communiceren.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje weet nog wat leven zonder mobiel is |
Ja, dat lijkt mij inderdaad ook wel eens leuk om te doen

De apps zorgden voor allerlei nieuwe mogelijkheden

Vooral dat laatste zorgde voor een stortvloed aan nieuwe toepassingen, die meestal "apps" werden genoemd, een afkorting van applicatie. Een term die al tientallen jaren bekend was bij mensen die in de ICT werkten, maar daar buiten nog niet bekend was. Wat ook over kwam van de computerwereld was het besturingssysteem. De programma's die de telefoon zelf of voorheen de computer laten werken. Op de computer is Windows dominant, maar die was te laat in de telefoonwereld. Het is wel geprobeerd, maar Windows is mobiel nooit aangeslagen. Android van Google en OS van Apple maken in de mobiele wereld samen de dienst uit. 

Van telefoon naar draagbare computer

De telefoons kregen snel meer rekenkracht en groeiden door naar kleine draagbare computers. De apps werden steeds krachtiger en krachtiger. Een moderne telefoon is sterker dan een compleet rekencentrum van een bank in de jaren 80. Alleen was daar toen een fabriekshal voor nodig. Dezelfde rekenkracht zit nu in je zak. Was in die tijd 1 gigabyte geheugen extreem veel, tegenwoordig kom je er niet ver meer mee. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje weet nog wat leven zonder mobiel is |
Nee hé, niet weer zo'n ding

Waar ligt de toekomstige grens?

Waar het heen gaat? Niemand die het echt weet. Fabrikanten moeten om zelf winst te maken en te overleven regelmatig een nieuw model op de markt brengen. Maar een mobiele telefoon slijt niet of nauwelijks bij net gebruik. Die gaat moeiteloos 10 jaar mee. Voor de fabrikant is dat niet acceptabel. En dus werd er een geitenpaadje gevonden bij het operating system. Dat wordt groter en groter en vraagt regelmatig om een zwaardere telefoon om te kunnen werken. Ook apps groeien mee en vragen om steeds krachtiger operating systems. 

De overheid dwingt je tot een nieuwe telefoon

Zo werkt bijvoorbeeld DIGID van de overheid en de beruchte QR-code voor corona niet op een versie van Android die ouder dan vier jaar was. Wil die apps toch kunnen gebruiken, dan is een nieuwe telefoon noodzakelijk omdat Android op die oudere telefoons domweg niet te installeren is. Je wordt zo tot een nieuwe telefoon gedwongen door de overheid. En zeker in dit geval. Vreemd dat die overheid als pleitbezorger voor deze vorm van consumentengedrag ging zorgen. Ze zijn toch zo tegen verkwisting en vóór duurzaamheid? Maar goed, de overheid is voor normale mensen wel vaker niet te volgen in de beslissingen die ze nemen. 

De wereld van de mobiel over 10 jaar is nog een verrassing

Dus het is een interessante vraag hoe de mobiele telefoon er over 10 jaar uit zal zien en wat die zal kunnen. De ontwikkelingen gaan razendsnel, maar hoe bedenk je nieuwe functies? Wat zal het volgende zijn? Ofwel, wat zal er nu gaan komen?





Het is toch geen nieuwjaarsdag?

Goede voornemens? Ja, hallo. Dat is iets voor oud- en nieuw en zo rond driekoningen op 6 januari beginnen de meeste al weer uitgewerkt te raken. Van alle 25 voornemens die je je voorgenomen had, zijn er nog maar een paar over. Na nog twee weken is er niet eentje meer over en heb je zoiets dat je volgend jaar een nieuwe kans krijgt. Over ongeveer elf en een halve maand. Maar waarom zou je alleen iets willen veranderen met nieuw jaar?

Op zich zit er wel een vorm van logica in. Nieuw jaar is namelijk een herkenbare datum. Die datum dient als een soort anker. En er zijn vaak de nodige rituelen aan verbonden die eveneens voor de werking van een anker zorgen. Daarnaast heeft het nieuwe jaar voor veel mensen iets van opnieuw beginnen, een nieuwe kans hebben etc. Al was het maar dat we aan een nieuw jaartal moeten wennen. Wat bij sommige mensen pas in maart lukt, maar dat even terzijde.

Maar er zijn toch meer van dat soort gelegenheden? Je verjaardag bijvoorbeeld. Dan moet je ook leren dat je weer een jaar ouder bent. En zo zijn er nog vele mooie momenten in een jaar te bedenken. Dus dat wachten tot klokslag twaalf uur met oud- en nieuw is totaal onnodig. Het is niet meer dan een vastgeroeste traditie. Er zijn veel meer momenten te bedenken om met goede voornemens te beginnen. 

Denk eens aan een nieuwe baan, een nieuw schooljaar, de eerste werkdag na de vakantie, de dag dat je een nieuwe agenda kocht, de eerste dag van een maand, de begindatum van een nieuw seizoen, de datum waarop je niet meer op je fiets kon komen en je realiseerde dat je af moet gaan vallen en aan sport moet gaan doen. Kortom, geschikte data zijn er volop te bedenken. Dat excuus om veranderingen letterlijk tot volgend jaar uit te stellen werkt niet meer.

Heb je wel eens met goede voornemens gewerkt? Vast wel. En dan weet je dat wat hierboven staat, voor bijna iedereen waar is. Ze werken niet.

Een paar redenen dat goede voornemens niet werken:
Goede voornemens mogen niet voortkomen uit een negatief gevoel. Als je te zwaar bent, blijf je dat voorlopig nog wel even en dat motiveert niet. Werk altijd aan iets positiefs dat op korte termijn effect sorteert.

Teveel goede voornemens zorgen dat je je focus verliest. Uiteindelijk verander je niet heel veel, maar helemaal niets. Stel liever een paar punten uit naar een volgende geschikte datum. Er zijn er voldoende, zoals hierboven is aangegeven.

Het is vaak weinig concreet en niet iets dat je kunt oefenen en controleren, omdat het niet regelmatig voorkomt. "Minder boos worden op mijn medeweggebruikers" klinkt mooi, maar wanneer komt het weer voor?

En natuurlijk zijn er ook echte redenen. Er kan iets belangrijks en onverwachts tussen komen. Maar dat is maar zelden de echte reden.

Iedere keer dat je iets bewust wilt veranderen kost dat wilskracht. En je hoeveelheid wilskracht is eindig. Als er veel dingen gebeuren die een hapje uit je voorraad halen, dan is het op een gegeven moment op en val je terug. Dan zul je een tijdje rustig aan moeten doen met nieuwe initiatieven die wilskracht vergen om het opnieuw een kans te geven.

Weten wat de oorzaken zijn en weten wat je kunt verwachten zijn twee belangrijke zaken. Ze zorgen ervoor dat je er op kunt rekenen en anticiperen. Het feit dat je weet dat er een terugval aan zit te komen, maakt het gemakkelijker om die terugval op te vangen.

Goede voornemens hebben beslist mogelijkheden, maar ga er bewust, verstandig en realistisch mee om, waarbij je tegenslagen incalculeert.



Hij komt, hij komt!


En nee, die kop gaat niet over Sinterklaas. Afgelopen week was het groot feest in huize Luchtfietser. De buurt had namelijk een positief bericht gehad van de gemeente, dat het de boven ons gestelden had behaagd om een vierde, openbare laadpaal voor elektrische auto's in het dorp te plaatsen. En de openbare parkeerplaats op het plein waar de Luchtfietser aan woont was in de prijzen gevallen. Een laadpaal. Een echte. Nu zijn de mobiliteitsproblemen van het dorp eindelijk ten einde. 

Iedereen is blij met dit statusverhogende object dat laat zien dat ons dorp eindelijk opgaat in de vaart der volkeren. Het was nog wel eventjes een dingetje, (zoals dat heet) in de gemeenteraad, want de andere drie openbare laadpalen in de het dorp worden niet tot nauwelijks gebruikt. De lokale overheid begrijpt dat niet zo goed. Net zo min als de overheid in Den Haag. Beide groepen boven ons gestelden gaan er van uit dat iedereen inmiddels toch wel eens elektrisch rijdt. Dus waar halen die burgers al die stroom voor hun automobiel vandaan, als het niet uit de laadpaal is? Overigens heeft helemaal niemand van de ruim 200 bewoners hier op het plein een auto op stroom. 

Het enige wat hier in het dorp op stroom gaat zijn fietsers. Niet uw Luchtfietser, natuurlijk. Die trapt gewoon lekker zelf. Hoef je ook niet bij te laden, hooguit je dorst lessen in de plaatselijke kroeg. Ook die elektrische fietsers zijn (alweer) wel een dingetje, omdat ze in massa's het lokale weekblad vol krijgen met alles waar ze nu weer tegenaan geknald zijn. Je krijgt wel eens het gevoel dat niet iedereen even goed met de hoge snelheden van de e-bike overweg kan. Maar goed, de krant moet ook leven en zo zorgen ook eens anderen dan de pizzabezorgers, voor een flinke dosis blikschade om in de krant te vermelden. 

Kortom, de blijdschap voor onze mooie nieuwe laadpaal is nog beperkt. Uw luchtfietser is blij dat hij nog gewoon een heilige koe op benzine heeft. Die benzine is wel liederlijk duur geworden. Maar ach, als hij auto had willen rijden had uw Luchtfietser Luchtautomobilist moeten worden. Overigens ook wel iets waar druk aan gewerkt wordt, dus over een tijdje ben je ook in hoger sferen als fietser niet meer veilig. 

 

Valkenburg, de kasteelruïne

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Valkenburg in Limburg bij het vroegere kasteel |


Als je in Valkenburg in Limburg bent, dan is de kasteelruïne die overal in het dorp zichtbaar is, niet te missen. Een kasteel als dit, een zogenaamde hoogteburcht is zeldzaam in het vlakke Nederland. Burchten zijn er genoeg, maar geen bergen waar je er eentje op zou kunnen bouwen. Kasteel Valkenburg ligt op de Heunsberg. De Heunsberg is een uitloper van het plateau van Margraten. 


www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Valkenburg in Limburg bij het vroegere kasteel |

Kasteel Valkenburg was in lang vervlogen tijden de burcht van de heren van Valkenburg. Zoals een goede gewoonte was in die tijd werd het kasteel in 1672 verwoest. Een ruïne bleef over, maar die is verder nooit geheel afgebroken. Het kasteel is een belangrijke toeristische attractie. Sinds 1967 is het een beschermd rijksmonument geworden.


www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Valkenburg in Limburg bij het vroegere kasteel |

Overigens was het niet het eerste kasteel op die plek. De eerste versterkte torens dateren al uit de 11e eeuw, maar het werd al snel verwoest. Op dezelfde plek verrees een nieuwe toren, maar ook die had geen lang bestaan. Daarna kwamen en gingen de verschillende torens en andere delen van het kasteel, dat heel wat oorlogen en belegeringen heeft meegemaakt. 

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Valkenburg in Limburg bij het vroegere kasteel |

De ruïne was voor de Valkenburgers ook een prima bron van bouwmateriaal. Grote delen van het kasteel werden daarom afgebroken om in de huizenbouw gebruikt te worden.


www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Valkenburg in Limburg bij het vroegere kasteel |

Hoewel er eigenlijk niet veel meer over is van het oorspronkelijke kasteel is het nog steeds een imposant bouwwerk dat een bezoekje zeker waard is. 

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Valkenburg in Limburg bij het vroegere kasteel |




Morgen in Jetje's dag
PAS OP! ZE KOMEN ER AAN!!!




Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Natuurlijk ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts