Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

30 maart 2022. Pluimvee plakken

  


30 maart 2022. Pluimvee plakken

   In veel families vind je rare woorden terug, die alleen in die familie een betekenis hebben;

  Fort Sint Pieter waakt over de stad Maastricht;

  De laatste serie van een drieluik over Limburg en Maastricht.

 

 

De oorsprong van de Eendenlijm


Een groot feest dient zich aan
Johan was een echte knutselaar, die altijd vol zat met vreemde ideeën. Echt slecht waren die ideeën meestal niet, maar het kwam nogal eens voor dat de omgeving wel aan die ideeën moest wennen. Op een gegeven moment waren zijn schoonouders 40 jaar getrouwd en dat was tijd voor een groot feest. En op een groot feest horen natuurlijk optredens, muziek en dergelijke. En bij een optreden hoort een kostuum. Dat spreekt voor zich.


www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | eenden plakken met eendenlijm |

Dozen verbouwen met smeltlijm

Zoon Rob van een jaar of zes wilde natuurlijk ook gezellig meedoen aan het feest van zijn opa en oma en hij zou optreden als eend, vanwege een liedje over een blauwe eend dat hij op een CD had staan. Johan maakte een pak van een aantal flink verbouwde kartonnen dozen en plakte het geheel aan elkaar met smeltlijm uit een lijmpistool. Smeltlijm is goed spul als je wilt knutselen. Het lijmt lekker en droogt snel. Wel even geduld hebben, zodat je je vingers niet brandt. Maar zoals je mag verwachten bij zoiets, waren halverwege de lijmpatronen op. Dus op naar de bouwmarkt en omdat het om een creatie voor zoontje Rob ging, moest die natuurlijk even mee.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | eenden plakken met eendenlijm |

In een bouwmarkt kun je nog wel eens zoeken

Nu zijn bouwmarkten niet altijd even logisch ingedeeld. Lijmpatronen zou je zoeken bij de lijmpistolen, maar dat klopte niet. Dus maar eventjes een medewerker van de bouwmarkt geraadpleegd.
"Wat voor lijm hebt u precies nodig?" vroeg de medewerker. Rob was nogal een bijdehand kereltje en sprak direct "Nou, gewoon! Om eenden te lijmen".  

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | eenden plakken met eendenlijm |

Er waren kennelijk niet veel klanten die eenden moesten lijmen

Het was duidelijk dat de medewerker weinig klanten had, die de noodzaak voelden om eenden in elkaar te lijmen en hij keek nogal bedenkelijk. Misschien had hij het gevoel niet helemaal serieus genomen te worden. Snel legde Johan uit wat wél de bedoeling was en de lijmafdeling werd opgezocht. Rob voegde nog even wat toe, wijzend op de bizonkit, met de kreet: "Kijk, ze hebben hier wel koeienlijm". Snel naar huis leek Johan de beste oplossing. Wel met de lijm gelukkig. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | eenden plakken met eendenlijm |

De Eendenlijm kon in het woordenboek

Sinds dat moment was er binnen de familie van Johan een nieuw woord geboren. De "Eendenlijm" werd de vanzelfsprekende roepnaam van de smeltlijm en werd opgenomen in het familiewoordenboek. Vragen als: "Kun je dit vastzetten met Eendenlijm?" waren in de familie heel gangbaar geworden. En zo heeft elke familie wel woorden, die binnen de familie volledig ingeburgerd zijn. maar waar een buitenstaander alleen maar met verbazing naar kan luisteren. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | eenden plakken met eendenlijm | 

Wandelen bij Maastricht, Fort Sint Pieter

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Pietersberg ten zuiden van Maastricht in Limburg |
Het oude fort Sint Pieter bij Maastricht (in de verte)

Fort Sint Pieter waakt over de stad Maastricht


Als je vanuit de stad Maastricht de Pietersberg gaat "beklimmen" (bergen beklim je nu eenmaal, al is het hier gewoon een weg die omhoog loopt), dan wordt de aandacht al snel getrokken door een groot massief stenen bouwwerk, dat er wat dreigend uitziet. We worden op dat moment geconfronteerd met fort Sint Pieter, de bewaker van de Pietersberg waar we het gisteren over hebben gehad. Het fort is met zijn uitzicht over de stad Maastricht duidelijk strategisch gebouwd. En dreiging gaat er in elk geval visueel wel van uit. 

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Pietersberg ten zuiden van Maastricht in Limburg |
Fort Sint Pieter uit een andere hoek gezien. Ook hier Maastricht in de verte

De strategische situatie vroeg om een fort op de Pietersberg

Het initiatief voor de bouw ligt al een tijdje terug in de geschiedenis. Het gaat terug naar één van de vele oorlogen die Nederland altijd voerde met buurlanden, in dit geval naar de 17e eeuw toen de Fransen de stad Maastricht beschoten en ook veroverden vanaf de Pietersberg. Het begon bij het stadsbestuur door te dringen, dat de Pietersberg militair gezien nogal een flink strategisch belang had en dat het dus zaak was, dat deze in eigen bezit werd gehouden bij een aanval.

www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | Pietersberg ten zuiden van Maastricht in Limburg |
In Fort Sint Pieter

Een vijfhoekig fort met 12 geschutsopstellingen

Om de verdediging van de zuidkant van de stad stevig te versterken, werd het indrukwekkende Fort Sint Pieter gebouwd. De commandant van de stad Maastricht, Daniël Wolf van Dopff, liet een vijfhoekig fort met twaalf geschutsopstellingen bouwen op de noordelijke hoek van de Pietersberg.

De trappen die toegang gaven tot de wal om Fort Sint Pieter

Ruimte was er ook volop onder het fort

Het fort werd opgetrokken met mergel en baksteen. Een groot voordeel was, dat er ook een mogelijkheid was om delen van het fort in de vele gangen van de Pietersberg onder te brengen. Ook het fort zelf kende allerlei gangen, galerijen, kazematten en ruimtes, bijvoorbeeld voor de opslag van munitie. Rondom het eigenlijke fort werden ook extra versterkingen aangelegd.

Binnen de wallen rond fort Sint Pieter

Forten worden altijd wel weer veroverd

Maar forten werden in de geschiedenis bijna altijd wel weer veroverd door de vijand en ook fort Sint Pieter bleef daar niet vrij van. In 1794 waren het weer de Fransen, die het fort wisten te veroveren. Omdat het mogelijk was om via de grotten tot onder het fort te komen, kwam men op het idee een ruimte te vullen met springstof om het fort van onderuit te verwoesten. Dit mislukte, maar in de mergelgrotten is nog wel een grote ruimte te vinden, die de ontploffing heeft veroorzaakt. Het fort raakte wel beschadigd, maar overleefde de ontploffing verder wel. In het begin van de 19e eeuw werd het gerenoveerd en gemoderniseerd. De gestage opmars van de legers van Napoleon speelden daarbij wel een belangrijke rol.Het einde van het militaire verhaal

Na 1867 verloor het fort de militaire functie, zoals alle forten die in Nederland nog te vinden zijn, hun militaire waarde rond die tijd verloren. Het fort werd uiteindelijk eigendom van Natuurmonumenten dat ook de Pietersberg in beheer heeft. Het fort is te bezoeken en er zijn dagelijkse rondleidingen. Ook voor natuurliefhebbers is er het nodige te vinden, zoals muurplanten en zeldzame vlinders. Het fort is een ideale plek voor vleermuizen om te overwinteren.
Morgen in Jetje's dagEn nu we toch in de bouwmarkt waren, gaan we morgen eens kijken waar je afdekfolie nog meer voor kunt gebruiken, dan alleen om af te dekken.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Natuurlijk ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts