Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

13 januari. De dag van de badeend

 

13 januari. De dag van de badeend

     Er zijn verschillende verhalen in omloop over de aanleiding van de dag van de badeend die we beide even bekijken;

    Wie heeft er nu geen goede herinneringen aan zijn badeendje van vroeger?;

    Mijn paradijsvogelplannen blijken inspirerend te werken op kunstenaars.


Een dagje Amsterdam

Zo af en toe ga ik wel eens een dagje naar Amsterdam. Gewoon een beetje winkeltjes afstruinen. Vroeger was de Nieuwedijk mijn favoriete winkelstraat, vanwege de vele aparte kleinschalige kledingzaakjes die daar zaten en om hun bestaansrecht leken te vechten. Maar inmiddels is ook de Nieuwedijk ten onder gegaan in de massaliteit van de overal aanwezige winkelketens met hun eenheidsworst. Daar heb ik in elk geval voor kleding niet veel meer te zoeken, maar ik mag er nog wel graag rondkijken. Amsterdam blijft wat dat betreft toch altijd nog een heel bijzondere stad om te wandelen en te winkelen met een sfeer die je eigenlijk nergens anders tegenkomt.www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje op de dag van de badeend |


Vervangt de badeendenwinkel de kledingshop?

De laatste keer dat ik er was, viel me op, dat er kennelijk twee soorten gespecialiseerde winkels bijgekomen waren. Dat waren allereerst de lego winkels die alleen maar legostenen en peperdure geschenkdozen verkochten en badeendenwinkels. Winkels die inderdaad alleen maar badeenden verkochten. De badeend is in opmars, dat is wel duidelijk.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje op de dag van de badeend |

Waar komt de badeenddag vandaan?

En misschien is dat ook de reden dat we vandaag de dag van de badeend mogen beleven. Waar komt dat nu weer vandaan?  Heel eenvoudig. We moeten voor de dag van de badeend terug naar januari 1992. Op die dag vielen er 29.000 rubberen badeendjes van een vrachtschip af in de Grote oceaan. En gingen met z'n allen lekker dobberend de oceanen over. In 2007 hadden de eendjes 27.500 kilometers afgelegd. Inderdaad, aan vervuiling van de zee met plastic deed men toen nog niet. Maar ze kwamen echt overal op de wereld op de stranden terecht en er schijnen er nog steeds een aantal rond te dobberen.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje op de dag van de badeend |

National Rubber Ducky Day

Overigens is er nog een verklaring voor deze dag, die in het Engels trouwens de "National Rubber Ducky Day" heet. Die komt gewoon voort uit de liefde voor badeenden, met name bij Amerikanen. En laten we wel zijn, welk kind had er nu vroeger geen badeenden in bad?

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje op de dag van de badeend |

Ernies troeteleendje

In 1970 zong Ernie uit Sesamstraat het lied “Rubber Duckie”. In de Nederlandse vertaling trouwens "Troeteleendje" genoemd. Voor de liefhebbers, klik hier: https://www.youtube.com/watch?v=OEYEVtMxykQ&t=63s Sinds die tijd heeft de badeend zich definitief in de Amerikaanse cultuur weten te vestigen. En het kunststof diertje handhaaft zich daar sinds die tijd. Waar het oorspronkelijke gele badeendje vandaan komt is niet exact bekend. Vroeger werden ze van rubber gemaakt en de badeend schijnt vanaf het moment dat men rubber op grote schaal kon gaan bewerken en gebruiken, te bestaan. Maar wie, waar en wanneer nu echt de eerste badeend het leven heeft laten zien, is opmerkelijk genoeg niet duidelijk.

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje op de dag van de badeend |

Wie wil er nu geen sokken met een badeendpatroon?

Maar goed, voor de echte liefhebber is een gigantische hoeveelheid badeendspullen verkrijgbaar. Denk daarbij aan badeenden in allerlei formaten en kleuren, badeenden die beroepen uitbeelden,  badeenden die karikaturen van bekende personages weergeven, badeendsokken, badeendstropdassen en noem maar op. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een badeendvorm van te krijgen.

Dus dat we vandaag, 13 januari, met z'n allen badeenddag vieren, is dan nog niet zo vreemd. Dus ik wens iedereen een prettige badeenddag. 

www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Jetje op de dag van de badeend |

Tot slot:

Heb je nog foto's, tekeningen, schilderijen of iets anders dat met badeenden te maken heeft, dan zie ik dat heel graag tegemoet om dit artikel aan te vullen. Ik houd mij aanbevolen.Aanvulling: 
In een later artikel op Jetje's da is ook nog een vreemde badeend opgedoken . Je vindt hem hier

Quote van de dag


Het gezag met de warmtemeter 


Een groot voordeel van het luchtfietsen is, dat je er erg weinig handhavers tegenkomt. Dus geen mensen die er iets van zeggen, als je je fiets even op straat zet, omdat je in een winkel moet zijn. En je je hele leven dus al je fiets eventjes voor de gevel neerzet. Daar fiets je tenslotte voor, nietwaar? Een fiets kun je altijd kwijt. Maar nee, er zijn nu plaatsen waar je verplicht je fiets moet parkeren. En doe je dat niet, dan wacht onvermijdelijk de handhaver om te vragen "wat we denken dat we aan het doen zijn."

Hier op het dorp staat altijd een autootje voor de deur bij het gemeentehuis. Klein en energiezuinig, met daarop in dreigende letters "HANDHAVING". Je ziet dat iedereen die langs loopt direct onder de indruk is van dit machtsvertoon. Want bij die geparkeerde auto blijft het meestal. Er schijnen een paar boa's bij te horen om er in te rijden, maar daar merk je verder helemaal niets van. En het samenscholingsverbod behoeven ze ook al niet meer te handhaven.

"Samenscholingsverbod in een klein plattelands dorpje??" hoor ik u nu denken. Klopt. Dat is ooit ingevoerd, omdat...Ja, waarom eigenlijk? Omdat een ambtenaar dat een goed idee vond waarschijnlijk. Maar meerdere mensen kunnen nu wel sappige verhalen vertellen, hoe ze in het winkelcentrum werden aangesproken door een kennis en beiden een bekeuring kregen wegens samenscholing. Nou ja, het samenscholingsverbod is inmiddels stilzwijgend verdwenen. Waarschijnlijk zijn er teveel boetes door de rechter verscheurd. Maar de boa's c.q. handhavers worden nog minder serieus genomen dan voor die tijd. Dat heeft men met het samenscholingsverbod wel bereikt.

Maar af en toe leest uw luchtfietser nog wel eens iets waar hij weer vrolijk van wordt. Zo worden de boa's in gemeente Twenterand nu uitgerust met een speciale warmtemeter. (zie: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5239538/boa-gemeente-twenterand-warmtecamera-hondenpoep-bekeuring).  Dat is een soort koortsthermometer waarmee gekeken kan worden, hoe lang het geleden is dat een hondendrol uit de achterkant van een hond tevoorschijn is gekomen. De dappere verdedigers van de samenleving kunnen dan beslissen of de drol met succes te vervolgen is, of dat je hem maar het beste het plantsoen in kunt schoppen, omdat hij al te ver is afgekoeld om als hard bewijs te kunnen dienen.

Uw luchtfietser vraagt zich dan direct af of dit geen verschil laat zien bij hoogzomer of 10 graden onder nul. Maar daar zal wel een vorm van compensatie voor zijn. De temperatuur wordt dan omhoog of omlaag gecorrigeerd afhankelijk van de cijfers van het KNMI in de Bilt. En misschien is ook nog wel een uitzondering voor sneeuw met extra bepalingen voor ijzel en hagel. Niemand zou daar verbaasd naar kijken, nietwaar?

Natuurlijk is het aso om je hond te laten poepen waar die staat. En de rommel opruimen is dan wel het minste. Maar je zal toch maar later aan je kleinkinderen moeten vertellen dat opa vroeger op straat de temperatuur van hondendrollen op stond te meten om de baas van de eigenaar van de drol een proces verbaal te kunnen geven, waar deze van zal rillen! Trouwens, wel het poepzakje in de juiste vuilnisbak doen! Want ook misbruik van andere bakken voor poepzakjes wordt keihard aangepakt. Net als je broodzakje tussen de poepzakjes doen. Waar blijft de wereld als iedereen zich zo gaat misdragen? Nergens toch zeker?

Het aanzien en gezag van de doorsnee boa is absoluut nihil. Het zal door al dit soort grappige maatregelen gegarandeerd onder nul zakken. Maar goed, er wordt ook aan gewerkt dat vrouwelijke boa's voortaan een hoofddoekje mogen dragen, omdat hun geloof dat van hen verwacht. En dat is dan kennelijk weer een grote stap voorwaarts voor deze steunpilaren van de samenleving.

Nee, de wereld is een idiote draaiende bol, waar uw luchtfietser graag een stukje boven fietst.


 

In het kader van deze rubriek en het feit dat we met Jetje's dag steeds meer richting de beeldende kunst gaan, ga ik hier ook elders, bijvoorbeeld op Facebook gedeelde kunstwerken delen. Mocht je daar bezwaren tegen hebben, laat het dan even weten dan wordt het acuut verwijderd.
 

De Liefde van een eendje

De Amsterdamse kunstschilder Henk Veen heeft in een schilderij over "liefde" ook een eendje verwerkt. Maar dan een gewone, en niet echt het badeend type. Hoewel hij er wel duidelijk op lijkt. In een onderwerp als vandaag mag deze eend dan natuurlijk ook niet ontbreken. 

De  eend van Henk Veen
Henk Veen, Love me. 50 x 60 cm


 
Inspiratie uit de paradijsvogel
 
Soms blijken artikelen pas inspirerend te werken nadat ze geplaatst zijn. Zo is kunstenaar / fotograaf Mari Kapteijns direct begonnen met het schilderen van paradijsvogels naar aanleiding van mijn artikel daar over. Ze zijn wel heel leuk geworden. Lekker kleurig en ongedwongen. Precies dus wat een echte paradijsvogel probeert te zijn. Zijn ze niet grappig geworden? De teksten onder de kunstwerken zijn van Mari zelf.
 
Op de facebook pagina van Henriëtte Sibie gaat het vandaag over paradijsvogels. Van paradijsvogels word ik altijd blij. Vooral van ietwat rommelige paradijsvogels, dat dan weer wel. Maar rommeliger dan de rest mag best. Dat geeft inspiratie, dus snel verf en aquarelpapier en voor de vuist weg een rommelige paradijsvogel gecreëerd. Lijstje er om heen, voorzichtig want de verf is nog niet helemaal droog. En om het extra rommelig te maken, zo zit ik ook wel in elkaar, dus aquarelverf en gewone acrylverf want nooit zoals het hoort. Hoe paradijselijk wil je het hebben. Laat alle vogels vliegen waar ze heen willen gaan!

 
Een paradijsvogel van Mari Kapteijns
Op Jetje’s dag ging het dus over paradijsvogels. Nu was het zo, althans volgens de bijbel, dat er oorspronkelijk een paradijs was. Alleen moest Eva zo nodig van die appel eten en…weg paradijs. Nou ja, je moet iemand de schuld geven, dus dan maar een vrouw (….)? Eigenlijk was Eva ook een paradijsvogel. Maar klopt dat van Eva? In ieder geval aanleiding om een vrouwelijke paradijsvogel in elkaar te klodderen: ParadijsJet. Ik weet niet of die van appels houdt.
 
 
 

Morgen in Jetje's dagMorgen is het tijd om het kantoor op te ruimen op "Ruim je kantoor op dag".


Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts