Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

2 November. Jetje's plakken en kleven feestje

2 November. Jetje's plakken en kleven feestje

     Als er iets lekker plakt en kleeft, dan is het wel de honingdauw die luizen produceren;

    Winnen en verliezen kunnen heel dicht bij elkaar liggen;

    De schoonheid van de natuur is meestal slecht te beschrijven, maar met fotografie kom je een eind.


Wat kleeft er nu beter dan honingdauw met betonstof?

Mijn auto staat altijd op de parkeerplaats voor mijn appartement, dat zoals velen inmiddels wel zullen weten , zeer grondig gerenoveerd wordt. En dat betekent breken, boren, slijpen, schuren en nog wat andere bouwvakkerdingen, die één ding gemeen hebben, namelijk dat het onwijs stuift. Betonstof vooral. Nu zijn we daar inmiddels wel aardig aan gewend geraakt. De bouwvakkers moeten ook kunnen werken natuurlijk. 

Jetje wast haar auto

Maar toen kwam de tweede plaag van Egypte op ons af. In de vorm van de bomen op de parkeerplaats die kennelijk helemaal vol met bladluizen zitten. En luizen produceren een soort rare kleefstof, die honingdauw wordt genoemd. Honingdauw is een soort van nectar-achtige vloeistof. Honingdauw wordt bijvoorbeeld niet alleen door bladluizen achtergelaten, maar ook door  wolluizen, dopluizen en witte vliegen. Al dit soort insecten voeden zich lekker met de sappen van de bladen van de boom, waarop zij zich op dat moment bevinden. Van deze sappen worden niet alle suikers door de insecten verbruikt. En de plakkende en klevende resten blijven vervolgens als een soort van ontlasting van de insecten op de plant achter. 

Jetje wast haar auto

En dan blijft de honingdauw eerst wel lekker zitten op de bladen van de bomen, maar zoals je weet regent het hier ook nog wel eens. En dan komt de lekker plakkerige honingdauw met de regen naar beneden om mijn spierwitte autootje qua kleverigheid in een uitgekauwde toffee te veranderen. Je kon de deur niet opdoen, zonder met je hand aan de deurkruk vast te plakken. Dat mengt zich dan lekker met de stofstormen van de bouwvakkers tot een korrelige massa, die zich muurvast op de autolak vastzet. En toen had ik een grijsbruin Fordje in plaats van een witte. En dat vond ik niet zo geslaagd. Het is een Ford Fiësta wat volgens mij "feest" betekent, maar dit was meer een soort plakken en kleven feestje geworden. 

Jetje wast haar auto

Ik heb de auto daarom door de wasstraat gehaald, maar dat heeft weinig effect. Het enige dat helpt tegen de hardnekkig kleeftroep is het botte geweld van een professionele hogedrukspuit. Dus dat heb ik dan ook maar gedaan. Dat werkte wel, de auto kwam uiteindelijk toch weer als een witte auto onder de kleverige vuiligheid uit. Dat viel gelukkig niet tegen.

Jetje wast haar auto

Ik zal de auto toch nog wel een keertje met een kleinere, harde borstel schoon moeten maken en er zijn ook een paar punten waar er polish of een cleaner aan te pas zal moeten komen. Maar goed, dat zijn details die Turtlewax wel oplost en daar maak ik dus verder geen probleem van. 

Jetje wast haar auto

Voorlopig rijd ik weer lekker in mijn witte Ford.

Jetje wast haar autoQuote van de dag


Quote van de dagverbeter de wereld en begin bij jezelf
 

Winnaars zijn de beste verliezers


We hebben allemaal wel een vaag gevoel wat een winnaar is. Overigens val ik daar zelf niet onder, althans niet in sportieve zin. Ik heb enkele jaren een teamsport gedaan en het viel mijzelf op dat het me niet echt veel uitmaakte of we nu wonen of verloren. Ik vond de sport (Hockey) op zich wel leuk, ik had wat broodnodige beweging en verder hield ik mij aan het bekende olympische motto dat meedoen belangrijker was dan winnen. Ik kon mij daar uitstekend in vinden. Maar het bloed van de winnaar uit de sport, die echt alles opoffert om maar te winnen en in zijn sport uit te blinken, was bij mij duidelijk niet bij de geboorte meegegeven.

Maar het beeld van de echte winnaar wordt toch wel grotendeels door de sport bepaald. Wat ook wel komt door de enorme aandacht voor sportmensen en hun prestaties in de media.

Maar je kunt het ook wat dichter bij huis houden. En dan is een winnaar gewoon iemand die er naar streeft om zijn doelstellingen te halen. Dat kan een wereldtitel zijn, maar ook het halen van een diploma of aangenomen worden in een bepaalde functie. Er zijn heel veel gebeurtenissen in een mensenleven die je als een soort van winnen mag beschouwen, nietwaar? En ook dit soort winnaars moeten vaak best persoonlijke offers brengen om hun "overwinning" te behalen.

Wat veel mensen niet zien, is dat veel echte winnaars, of in elk geval mensen die wij als constante winnaars beschouwen, is dat deze wel degelijk iets gemeen hebben. En dat is er eentje die we niet direct zouden verwachten.

Dat is namelijk de kunst om goed met verliezen om te kunnen gaan. Veel mensen pakken een verlies veel te persoonlijk op. Ze kruipen in een soort slachtofferrol en gaan zichzelf als een soort minderwaardig personage beschouwen. Grote onzin natuurlijk, want we zijn en blijven gewoon dezelfde persoon die we waren voor we met een verliessituatie te maken kregen. Maar als je daar gevoelig voor bent, tast het wel een gevoel van eigenwaarde aan, als je dat soort gedachten over jezelf gaat zitten koesteren.

Een goede winnaar is een ook een goede verliezer. Een verlies is voor hem iets dat er bij hoort. In de race naar de top zul je heel vaak verliezen. Niemand staat direct bovenaan, tenslotte. Zou je dan iedere keer in een dip schieten, dan is de kans dat je het volhoudt volkomen te verwaarlozen. Een goede verliezer ziet een verloren race als een kans om veel van te leren. Als alles goed gaat dan leer je niet veel. Maar als er iets flink mis gaat, dan liggen de leermomenten vaak voor het oprapen. En het oppakken van de leermomenten leert je niet alleen zaken, het zorgt ook dat je positief in het proces naar de top blijft staan. Het voorkomt het probleem dat je in een dip schiet en dat je je gevoel van eigenwaarde aan gaat tasten.

Winnaars laten het niet toe, dat hun gevoel van eigenwaarde wordt aangetast. Verliezen ze, dan pakken ze dat op als een positieve mogelijkheid om iets te leren. En door al dat leren in de praktijk, zullen de verliezen minder worden en zal er steeds vaker gewonnen worden.

Winnaars laten niet toe dat ze bij een verlies enige schade oplopen. Die schade is noch
financieel noch emotioneel. Want ook dat zorgt er voor,dat je daarna altijd een tweede poging kunt doen en misschien zelfs nog wel meer. Hoe meer verliezen je aan kunt en op allerlei manieren op kunt vangen, hoe groter de kans op een uiteindelijke overwinning zal zijn.

En eigenlijk is dat streven naar het op kunnen vangen van verliezen, de echte winnaarsmentaliteit.
 

Fotografie in Jetje's dag
 
Vandaag is het ook nog de dag van de natuur. Natuur is iets wat bij mij in de buurt vrij schaars is. Ik heb het strand in de buurt en daarmee ook de duinen. Bos is er niet zo veel. Wel als je wat meer in Noordelijke richting gaat, richting Kennemerland. Daar is ook wel wat meer bos te vinden. Maar in de Bollenstreek is bos schaars. Hooguit wat parkachtig aangelegde bossen, zoals de Keukenhof, maar dat zijn vooral vroegere particuliere initiatieven.

Omdat ik toch graag wat geschikte foto's had voor deze dag, maar geen gelegenheid had om te gaan fotograferen, ben ik heel erg blij dat Mari Kapteijns bereid was om mij een schitterende serie over de herfst te delen, die hij eerder op Facebook had gezet. Hartelijk dank, Mari, voor het gebaar.
 
Wijbosch broek

Geelders Schijndel

 
Aa dal

Nijnsel Dommelbeemden

Bossche broek

Aa dal

Bossche broek

Beerze dal

 
Maas bij Gewande
Maas bij Gewande

Cartierheide Eersel
Cartierheide Eersel

Cartierheide Eersel
Cartierheide Eersel

Cartierheide Eersel
Cartierheide Eersel

Meer werk van Mari Kapteijns is te vinden op Facebook: https://www.facebook.com/mari.kapteijns.54
 

Morgen in Jetje's dag

Morgen is de zeg een hoi dag. De wat? Inderdaad, de zeg eens hoi dag.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger  

Jetje's dag op Twitter 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Friendweb 

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!  

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts