2 November. Jetje's plakken en kleven feestje
Als er iets lekker plakt en kleeft, dan is het wel de honingdauw die luizen produceren; |
||
Winnen en verliezen kunnen heel dicht bij elkaar liggen; |
||
De schoonheid van de natuur is meestal slecht te beschrijven, maar met fotografie kom je een eind. |
Wat kleeft er nu beter dan honingdauw met betonstof?
Mijn auto staat altijd op de parkeerplaats voor mijn appartement, dat zoals velen inmiddels wel zullen weten , zeer grondig gerenoveerd wordt. En dat betekent breken, boren, slijpen, schuren en nog wat andere bouwvakkerdingen, die één ding gemeen hebben, namelijk dat het onwijs stuift. Betonstof vooral. Nu zijn we daar inmiddels wel aardig aan gewend geraakt. De bouwvakkers moeten ook kunnen werken natuurlijk.
Maar toen kwam de tweede plaag van Egypte op ons af. In de vorm van de bomen op de parkeerplaats die kennelijk helemaal vol met bladluizen zitten. En luizen produceren een soort rare kleefstof, die honingdauw wordt genoemd. Honingdauw is een soort van nectar-achtige vloeistof. Honingdauw wordt bijvoorbeeld niet alleen door bladluizen achtergelaten, maar ook door wolluizen, dopluizen en witte vliegen. Al dit soort insecten voeden zich lekker met de sappen van de bladen van de boom, waarop zij zich op dat moment bevinden. Van deze sappen worden niet alle suikers door de insecten verbruikt. En de plakkende en klevende resten blijven vervolgens als een soort van ontlasting van de insecten op de plant achter.
En dan blijft de honingdauw eerst wel lekker zitten op de bladen van de bomen, maar zoals je weet regent het hier ook nog wel eens. En dan komt de lekker plakkerige honingdauw met de regen naar beneden om mijn spierwitte autootje qua kleverigheid in een uitgekauwde toffee te veranderen. Je kon de deur niet opdoen, zonder met je hand aan de deurkruk vast te plakken. Dat mengt zich dan lekker met de stofstormen van de bouwvakkers tot een korrelige massa, die zich muurvast op de autolak vastzet. En toen had ik een grijsbruin Fordje in plaats van een witte. En dat vond ik niet zo geslaagd. Het is een Ford Fiësta wat volgens mij "feest" betekent, maar dit was meer een soort plakken en kleven feestje geworden.
Ik heb de auto daarom door de wasstraat gehaald, maar dat heeft weinig effect. Het enige dat helpt tegen de hardnekkig kleeftroep is het botte geweld van een professionele hogedrukspuit. Dus dat heb ik dan ook maar gedaan. Dat werkte wel, de auto kwam uiteindelijk toch weer als een witte auto onder de kleverige vuiligheid uit. Dat viel gelukkig niet tegen.
Ik zal de auto toch nog wel een keertje met een kleinere, harde borstel schoon moeten maken en er zijn ook een paar punten waar er polish of een cleaner aan te pas zal moeten komen. Maar goed, dat zijn details die Turtlewax wel oplost en daar maak ik dus verder geen probleem van.
Voorlopig rijd ik weer lekker in mijn witte Ford.
Quote van de dag
Winnaars zijn de beste verliezers
We hebben allemaal wel een vaag gevoel wat een winnaar is. Overigens val ik daar zelf niet onder, althans niet in sportieve zin. Ik heb enkele jaren een teamsport gedaan en het viel mijzelf op dat het me niet echt veel uitmaakte of we nu wonen of verloren. Ik vond de sport (Hockey) op zich wel leuk, ik had wat broodnodige beweging en verder hield ik mij aan het bekende olympische motto dat meedoen belangrijker was dan winnen. Ik kon mij daar uitstekend in vinden. Maar het bloed van de winnaar uit de sport, die echt alles opoffert om maar te winnen en in zijn sport uit te blinken, was bij mij duidelijk niet bij de geboorte meegegeven.
Maar het beeld van de echte winnaar wordt toch wel grotendeels door de sport bepaald. Wat ook wel komt door de enorme aandacht voor sportmensen en hun prestaties in de media.
Maar je kunt het ook wat dichter bij huis houden. En dan is een winnaar gewoon iemand die er naar streeft om zijn doelstellingen te halen. Dat kan een wereldtitel zijn, maar ook het halen van een diploma of aangenomen worden in een bepaalde functie. Er zijn heel veel gebeurtenissen in een mensenleven die je als een soort van winnen mag beschouwen, nietwaar? En ook dit soort winnaars moeten vaak best persoonlijke offers brengen om hun "overwinning" te behalen.
Wat veel mensen niet zien, is dat veel echte winnaars, of in elk geval mensen die wij als constante winnaars beschouwen, is dat deze wel degelijk iets gemeen hebben. En dat is er eentje die we niet direct zouden verwachten.
Dat is namelijk de kunst om goed met verliezen om te kunnen gaan. Veel mensen pakken een verlies veel te persoonlijk op. Ze kruipen in een soort slachtofferrol en gaan zichzelf als een soort minderwaardig personage beschouwen. Grote onzin natuurlijk, want we zijn en blijven gewoon dezelfde persoon die we waren voor we met een verliessituatie te maken kregen. Maar als je daar gevoelig voor bent, tast het wel een gevoel van eigenwaarde aan, als je dat soort gedachten over jezelf gaat zitten koesteren.
Een goede winnaar is een ook een goede verliezer. Een verlies is voor hem iets dat er bij hoort. In de race naar de top zul je heel vaak verliezen. Niemand staat direct bovenaan, tenslotte. Zou je dan iedere keer in een dip schieten, dan is de kans dat je het volhoudt volkomen te verwaarlozen. Een goede verliezer ziet een verloren race als een kans om veel van te leren. Als alles goed gaat dan leer je niet veel. Maar als er iets flink mis gaat, dan liggen de leermomenten vaak voor het oprapen. En het oppakken van de leermomenten leert je niet alleen zaken, het zorgt ook dat je positief in het proces naar de top blijft staan. Het voorkomt het probleem dat je in een dip schiet en dat je je gevoel van eigenwaarde aan gaat tasten.
Winnaars laten het niet toe, dat hun gevoel van eigenwaarde wordt aangetast. Verliezen ze, dan pakken ze dat op als een positieve mogelijkheid om iets te leren. En door al dat leren in de praktijk, zullen de verliezen minder worden en zal er steeds vaker gewonnen worden.
Winnaars laten niet toe dat ze bij een verlies enige schade oplopen. Die schade is noch
financieel noch emotioneel. Want ook dat zorgt er voor,dat je daarna altijd een tweede poging kunt doen en misschien zelfs nog wel meer. Hoe meer verliezen je aan kunt en op allerlei manieren op kunt vangen, hoe groter de kans op een uiteindelijke overwinning zal zijn.
En eigenlijk is dat streven naar het op kunnen vangen van verliezen, de echte winnaarsmentaliteit.
Aa dal |
Nijnsel Dommelbeemden |
Bossche broek |
Aa dal |
Beerze dal |
Cartierheide Eersel |
Cartierheide Eersel |
Cartierheide Eersel |
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier
Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten