1 oktober. Even bijkomen van de kermis
De jaarlijkse kermis is één van de hoogtepunten van de feestweek in Lisse; |
||
Vorig jaar kon het door de epidemie niet doorgaan; |
||
Het was goed zichtbaar dat er van enige handhaving van coronaregels geen sprake meer was. |
Kermis in het Lisse
Het is weer de tijd van het jaar. Eind september, de tijd van de traditionele feestweek in Lisse. Een feestweek met normaal gesproken een tweetal hoogtepunten naast de traditionele korte baan draverij. Het ene hoogtepunt is de jaarmarkt, het andere de kermis. De jaarmarkt was afgelast in verband met -je raadt het al- de corona. Maar de kermis ging wel door. En dan niet met handhaving van de anderhalvemetersamenleving.
Daarvoor in de plaats was er op de kermis een anderhalvecentimetersamenleving gekomen. Van enige handhaving van welke coronamaatregel dan ook was duidelijk geen sprake. Het zou ook een onmogelijke zaak zijn geweest, gezien het aantal mensen.
In mijn jonge jaren, toen ik na uit mijn geboorteplaats Epe verhuisd te zijn, voor het eerst met het verschijnsel kermis kennis maakte, was een kermis vooral een kwestie van bagger. Heel veel bagger. Kermissen zijn vaak in het najaar en dan regent het nu eenmaal veel. En vroeger werden vaak weilanden en andere braak liggende terreinen gebruikt om de kermis neer te zetten. Vermoedelijk zal dat bij de huidige grote en zware attracties wel niet meer werken. Maar goed, de kermis was weer in het centrum van Lisse neergestreken.
Het was duidelijk dat Lisse behoefte had aan een verzetje na alle belemmeringen die de pandemie met zich mee had gebracht. Het was echt extreem druk op de openingsavond. Het mooie weer speelde daar beslist een rol bij. Waarom dit wel mocht en de jaarmarkt niet, is weer één van de grote raadsels waar alleen de overheid een antwoord op moet hebben, want tenslotte wordt het daar bedacht.
Een kermis heeft altijd in de avond een heel andere sfeer dan overdag. Het enorme aantal bewegende en gekleurde lichtjes zorgt voor een heel apart schouwspel. Zelf ben ik niet iemand die in een attractie zal klimmen. Maar er zijn er velen die er heel anders over denken, als je zo ziet wat er voor lange rijen voor de kassa staan.
En die mensen stappen dan in apparaten die echt alle mogelijke moeite lijken te doen om de laatst genuttigde maaltijd weer naar buiten te krijgen. Elke denkbare draaiende beweging lijkt wel gemaakt te worden. Het moeten kostbare machines zijn, die aan hele hoge technische en veiligheidseisen moeten voldoen. Het stroomverbruik moet indrukwekkend zijn. Dat kan niet anders. Sommige attracties hebben trouwens hun eigen stroomvoorziening bij zich en dat zal ook niet voor niets zijn.
Van oorsprong vinden we de kermis terug in de religieuze sfeer. En dan vooral in de meer Katholieke gebieden van het land. Daar werd de jaarmarkt ofwel de kermis, een afgeleid woord van Kerkmis, meestal gecombineerd met een processie , een wijdingsdag of een andere feestdag van de parochiekerk van een bepaalde plaats. Op die speciale dag kwam de bevolking samen om de patroonheilige te vereren en om zich dan ook meteen maar goed te vermaken. In de loop van de tijd verloor de kermis steeds meer deze religieuze betekenis, zeker in de meer stedelijke gebieden. Maar op het platteland zijn er nog wel sporen van terug te vinden.
In elk geval is het een uitgelezen moment voor de opgroeiende jeugd om te laten zien wat men allemaal wel durft te doen. Ook belangrijk voor het zelfvertrouwen en om het andere geslacht te imponeren. Het was in elk geval weer leuk om de enorme herrie die in de huidige tijd als muziek wordt beschouwd, te trotseren en met plezier het geheel te bekijken.
Quote van de dag
Wees maar eens lastig......!
Na de beschouwingen over Macarthur Park van Richard Harris en de steeds maar weer opduikende "Kommissar" van Falco vandaag het derde deel. Eind jaren '60 en begin jaren '70 was de band "Procol Harum" behoorlijk bekend en scoorde een aantal ijzersterke hits waaronder het voor velen wat mysterieuze "A whiter shade of pale" en "A salty dog". Naar die nummers gaan we in de toekomst nog we eens samen kijken.
Maar een ander nummer van Procol Harum waar toen veel mensen weinig van konden maken was "Homburg". Goed, de naam Homburg is als plaatsnaam in verschillende landen terug te vinden, maar daar ging het nummer niet over. Dat was op zich wel duidelijk. Zeker als we er een songtekst bij zoeken die bijvoorbeeld hier te vinden is: https://www.songteksten.nl/songteksten/45610/procol-harum/homburg.htm .
Wisten jullie trouwens wat de vreemde naam Procol Harum betekent? Het was de naam van de kat van één van de bandleden.
Voor wie het nummer "Homburg" niet kent, is hier een link. Eerste even beluisteren voor jullie verder lezen.
Maar er was in die tijd dat Homburg een hit was, nog een extra complicerende factor. Homburg was in die tijd namelijk een merknaam voor vleeswaren en vooral rookworst van een bedrijf uit Cuijk. En zoals gebruikelijk werd iedereen op radio en televisie aangemoedigd om deze producten van Homburg in grote hoeveelheden te kopen. Dat ging met de slogan "Wees maar eens lastig. Vraag Homburg"! Na een aantal branden schijnt het bedrijf bergafwaarts gegaan te zijn en in 1993 is het failliet gegaan. De bedrijfsnaam bestaat nog wel, maar heeft helemaal niets meer met vleeswaren te maken.
Maar goed, als we de tekst van het lied bekijken, dan halen we daar wel uit dat het niet om rookworst ging en evenmin over één of ander pittoresk stadje. Waar gaat "Homburg" dan eigenlijk wel over?
In het eerste couplet heeft de zanger het over een vrouwelijke zakenrelatie die weggegaan is en alleen volle asbakken heeft achtergelaten. En wat vlekken van lippenstift in haar bed. Een bed dat ze overigens niet opgemaakt heeft voor ze de kuierlatten nam. Kennelijk was de slaapkamer niet haar smaak geweest, bijvoorbeeld omdat het plafond zo massief oogde. Tja, je kunt niet alles hebben.
Het refrein wijst er vervolgens fijntjes op dat de zanger vuile broekspijpen heeft, dat zijn schoenen wel eens wat beter gepoetst mogen worden en dat hij zijn "Homburg" af moet zetten. Hé, daar hebben we die naam weer. Is die Homburg dan een kledingstuk? Kennelijk wel, want hij doet de jas van de zanger te lang lijken. Kijk, zo komen we ergens.
Om het refrein even te citeren:
Your trouser cuffs are dirty
And your shoes are laced up wrong
You'd better take off your Homburg
'Cause your overcoat is too long
Om ons vervolgens toch weer op het verkeerde been te zetten gaat het volgende couplet over een klokkentoren op een marktplein. Is Homburg dan toch een plaats? Nee, het blijkt slechts dat het wat lastig lijkt te zijn om hier de juiste tijd op af te lezen.
En dan krijgen we het refrein nog een aantal keren. Maar goed, we weten meer.
En, zijn jullie er uit? Inderdaad, een Homburg is een Amerikaanse benaming voor een hoofddeksel voor heren. Het is het hoedje dat wij hier een gleufhoed noemen en waar men in een ver verleden het vrouwelijk geslacht mee groette door heel galant de hoed voor de dame in kwestie even op te lichten. Muziek kan heel lastig te doorgronden zijn, dat blijkt maar weer.
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier
Meer onderwerpen vinden? Gebruik de inhoudsopgave!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten