Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

23 september 2021. Van bamboe naar klamboe

 

  

23 september 2021. Van bamboe naar klamboe

Vandaag is het bamboe dag. Nu zullen de meeste mensen de bamboeplant wel kennen. Het is een snelgroeiende plant uit de familie van de gras-achtigen. De stengel van bamboe is taai en hard. Bamboe heeft daarmee allerlei toepassingsmogelijkheden. Ook worden er vezels van gemaakt die in allerlei producten verwerkt worden.

 

Van bamboe naar klamboeEn die toepassingsmogelijkheden worden er ook nog eens steeds meer, omdat bamboe gezien wordt als een duurzame en milieuvriendelijke grondstof. Maar ja, daar blijft het dan eigenlijk wel bij. Veel meer kun je er niet van zeggen en uit een oogpunt van modelfotografie kun je er ook niets mee.

Van bamboe naar klamboeGa je dan een beetje denken met de klanken van het woord bamboe, dan kom je al snel van bamboe op klamboe. Het scheelt maar twee letters, maar we hebben direct een heel ander concept te pakken. 

 

Van bamboe naar klamboeVoor wie niet echt weet wat een klamboe is, een klamboe, bednet, muggennet of muskietennet is een fijnmazig net dat bedoeld is om 's nachts muggen van het lijf te houden. 

 

Van bamboe naar klamboeEen dergelijke klamboe doet nog het meest denken aan een grote lap vitrage dat ook voor de ramen gehangen wordt. Een klamboe wordt vooral in de tropen boven en rond het bed gehangen met een haakje aan het plafond, zodat de muggen je niet bereiken kunnen en alleen maar doelloos en gefrustreerd rond kunnen zoemen. Hier leveren muggen vooral irritante jeukbulten op maar dat is bij tropische muggensoorten wel anders. Die kunnen echt de meest exotische ziektes met zich meenemen.

Van bamboe naar klamboeHet mooie van die klamboe ten opzichte van bamboe is dat je daar weliswaar natuurlijk ook heel snel over uitgepraat bent, maar dat je er in elk geval leuke foto's mee kunt maken. Ik zie er nog wel wat meer toepassingen voor. 


Van bamboe naar klamboe

Voor dit moment zullen jullie het dus even met deze klamboe foto's moeten doen.


Quote van de dag

quote van de dag  23 september

verbeter de wereld en begin bij jezelf

 

Er moet nu direct iets gebeuren


Een kennis had wat problemen met de huid in haar gezicht. Ze gooide de oorzaak op het ouder worden. Ouder worden was op zich iets waar ze best moeite mee had. Ze vond dat ze daar iets tegen moest doen. En dat deed ze dan ook. Een flink aantal schoonheidsspecialistes werd afgewerkt, allerlei middelen, crèmes, stiften, maskers en dergelijke werden aangekocht en gebruikt. Maar het leek alleen maar erger te worden. Ze werd er bijna wanhopig van en ging daarom nog meer gebruiken.

Uiteindelijk kwam ze bij een huisarts en die stuurde haar door naar een huidspecialist. Toen die specialist zag wat ze allemaal gebruikte, raadde die aan om per direct met alles te stoppen. Hoewel dit advies regelrecht in ging tegen alles wat ze nu deed, nam de kennis het advies toch maar over. Binnen twee weken was een groot deel van de klachten al voorbij. Na een maand zag haar huid er beter uit dan deze er in heel veel jaren had uitgezien. Ze was echt verjongd. Precies waar ze naar streefde. Gewoon door even niets te doen.

Kortom, deze kennis was in de tegenwoordig zo gebruikelijke "Doe iets!" val getrapt, die in de huidige maatschappij overal en altijd op de loer ligt. Via allerlei kanalen worden we dagelijks bestookt met allerlei vormen van bangmakerij. Vooral zaken als "er niet echt meer bij horen" en "oud en lelijk worden" zijn geliefde onderwerpen om mensen angst aan te jagen. 
 
Kijk maar eens een paar blokken televisiereclame of blader een krant of tijdsschrift door. Het zijn allemaal advertenties die inspelen op angst. Angst, angst en nog eens angst. En uiteraard heeft de adverteerder wel een middeltje in huis dat er voor zorgt dat je die angst niet meer hoeft te hebben. Smeer XYZ op je gezicht en je ziet er direct 10 jaar jonger uit.

Maar het zijn niet alleen particulieren die hier last van hebben. Kijk naar de overheid waar ijverige bewindslieden zich haasten om allerlei acties te nemen om al dan niet bewezen problemen de kop in te drukken. Waarom? Omdat er iemand iets staat te roepen. Of het zinvol of zelfs waar is speelt geen rol. Er moet iets gedaan worden! Om in de praktijk meestal te zien dat de problemen alleen maar aanzienlijk groter, complexer en vooral duurder zijn geworden. Maar de politici hebben met hun activiteiten dan wel weer het nieuws gehaald en dat is natuurlijk ook van groot belang.

Er zijn steeds meer ambtenaren nodig om steeds meer -al dan niet door de overheid zelf veroorzaakte- problemen op te lossen. De overheid groeit en groeit en heeft steeds meer belastinggeld nodig om alle acties en bijbehorende ambtenaren te kunnen betalen. De kantoortorens om ze allemaal onder te brengen vliegen in Den Haag niet voor niets de grond uit.

De praktijk wijst uit, dat veel problemen een golfbeweging kennen en dus komen en gaan. Direct aanpakken van elk probleem is dan helemaal niet nodig, omdat maatschappelijke krachten en vooral de natuur een zeer groot zelfherstellend vermogen hebben. Die hebben de mens niet nodig. Integendeel.

Hetzelfde geldt voor de gezondheid. Een iemand met een gezond lichaam zal zelden een dokter nodig hebben. Toch zijn er vooral ouderen die dagelijks tientallen pillen slikken, waarbij een deel van de medicijnen bedoeld is om de negatieve effecten van andere medicijnen weer te neutraliseren. Veel oudere mensen maken zich permanent zorgen over hun gezondheid en tref je dan een huisarts die ook bereid is om dingen voor hen "te doen" dan kan dit tot een excessief medicijngebruik leiden. Wat vaak gepaard gaat met onrust en hallucinaties, wat dan weer tot nieuwe acties moet gaan leiden.

Nee, er kunnen zich natuurlijk best situaties voordoen waar directe actie noodzakelijk is. Maar in heel veel gevallen is domweg "niets doen" misschien wel verreweg de beste actie.


Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming? Klik hier

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts