26 april. World Pinhole Day
Hé? Wat voor dag?
Vandaag gaan we hier op Jetje's dag eens flink ver terug in de tijd. Naar de oertijd van de fotografie. Of misschien zelfs wel daarvoor. Vandaag is het namelijk internationale pinhole dag. Nu is "pinhole" een term uit de wereld van de fotografie, die waarschijnlijk niet iedereen iets zegt. Laat ik daarom eerst eens uitleggen wat pinhole is.
Pinhole is al heel lang bekend
In een grijs verleden ontdekten mensen die in hun huis of tent zaten, soms vage afbeeldingen uit de omgeving, die op hun kop staand op de muur of het tentdoek werden afgebeeld. Een soort projectie dus. Er was eerst geen verklaring voor te geven, maar later werd ontdekt, dat deze afbeeldingen kwamen via een minimaal gaatje in de tegenoverliggende wand.
De lichtstralen die daar door heen kwamen, zorgden voor een vorm van een projectie. Men ging er mee experimenteren en verbeterde de projectietechniek steeds verder. Hoe kleiner het gaatje, hoe scherper het geprojecteerde beeld werd. Maar, hoe meer licht er ook nodig was om nog een beeld te krijgen.
Camera Obscura
Dit verschijnsel van een projectie in een donkere ruimte werd Camera Obscura genoemd, waar de naam van onze latere "camera" duidelijk van is afgeleid. Verder onderzoek leerde, dat het beeld verbeterd kon worden, door een lens te gebruiken in plaats van een gaatje. En die lenzen werden steeds verder verbeterd en samengevoegd tot de verbluffende kwaliteit die we tegenwoordig tegenkomen.
De pinholecamera voor de liefhebbers
Maar liefhebbers van oude technieken en experimenteren houd je altijd. Mensen bleven allerlei zelfgemaakte camera's produceren op basis van deze gaatjes. En dus ontstond de term gaatjescamera of in het Engels de pinholecamera. Er werden verenigingen voor opgericht en er ontstond zelfs een speciale pinhole dag. Een dag waarop de liefhebbers hun pinhole foto's gingen verspreiden en aan elkaar laten zien.
De pinholelens voor de systeemcamera
Nu is niet iedereen een echte knutselaar en daarom kun je speciale "objectieven" kopen voor systeemcamera's. Op de bovenstaande foto zien we bijvoorbeeld een "pinholelens" voor een Nikon spiegelreflex. Eigenlijk is dat natuurlijk een hele rare combinatie, waarin zeer oude techniek met hypermoderne elektronica gecombineerd wordt. De modelfoto's op deze pagina zijn er allemaal mee gemaakt.
Laten we eens goed kijken naar die foto's wat we zien ten opzichte van een normale camera:
Werken met pinhole geeft warme en verzadigde kleuren
Natuurlijk, technisch haalt het beeld in de verste verte de scherpte niet van een modern objectief. Dat is ook niet meer dan logisch, zonder enige gebruik van een lens. Maar wat toch in positieve zin aan deze foto's opvalt, zijn de warme en verzadigde, intense kleuren, gecombineerd met een zeer grote scherptediepte.
Lange belichtingstijden zijn nodig bij pinhole-fotografie
Een statief is bij deze manier van fotograferen beslist nodig, want de belichtingstijd loopt te ver terug om nog met een kans op succes uit de hand te fotograferen. Als we gebruik maken van een model zal dat model ook zeer stil moeten kunnen staan, om nog enige scherpte over te houden.
Maar al met al is het effect van het gebruik van een minimaal gaatje in plaats van een zwaar objectief , dat uit heel veel lenzen is samengesteld, toch verbluffend genoeg. Geen wonder dat een oude techniek zoals pinhole-fotografie, nog zoveel liefhebbers telt. Het weblog https://pinholefotografie.blogspot.com/ is in opbouw om er ook in Nederland weer eens wat aandacht aan te gaan schenken en is één van de vele projecten van Team Jetje.
Quote van de dag
Een doel stellen helpt om je beter te concentreren
Twee redenen waarom het dan toch mis gaat
Ga voor een groot doel
Kleine doelen houden je gericht
Ruim alle obstakels en hobbels zoveel mogelijk vooraf op
Je leren concentreren is lastig
Afleiding is met sprongen toegenomen
Veel mensen hebben een vorm van rust nodig voor concentratie
Colofon
Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.
Bijdragen
Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan.
Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.
Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:
Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest
Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier
Geen opmerkingen:
Een reactie posten