Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

26 april. World Pinhole Day


26 april. World Pinhole Day

Hé? Wat voor dag? 

Vandaag gaan we hier op Jetje's dag eens flink ver terug in de tijd. Naar de oertijd van de fotografie. Of misschien zelfs wel daarvoor. Vandaag is het namelijk internationale pinhole dag. Nu is "pinhole" een term uit de wereld van de fotografie, die waarschijnlijk niet iedereen iets zegt. Laat ik daarom eerst eens uitleggen wat pinhole is.


26 april. World Pinhole Day


Pinhole is al heel lang bekend

In een grijs verleden ontdekten mensen die in hun huis of tent zaten, soms vage afbeeldingen uit de omgeving, die op hun kop staand op de muur of het tentdoek werden afgebeeld. Een soort projectie dus. Er was eerst geen verklaring voor te geven, maar later werd ontdekt, dat deze afbeeldingen kwamen via een minimaal gaatje in de tegenoverliggende wand. 

De lichtstralen die daar door heen kwamen, zorgden voor een vorm van een projectie. Men ging er mee experimenteren en verbeterde de projectietechniek steeds verder. Hoe kleiner het gaatje, hoe scherper het geprojecteerde beeld werd. Maar, hoe meer licht er ook nodig was om nog een beeld te krijgen.


26 april. World Pinhole Day


Camera Obscura

Dit verschijnsel van een projectie in een donkere ruimte werd Camera Obscura genoemd, waar de naam van onze latere "camera" duidelijk van is afgeleid. Verder onderzoek leerde, dat het beeld verbeterd kon worden, door een lens te gebruiken in plaats van een gaatje. En die lenzen werden steeds verder verbeterd en samengevoegd tot de verbluffende kwaliteit die we tegenwoordig tegenkomen. 


26 april. World Pinhole Day


De pinholecamera voor de liefhebbers

Maar liefhebbers van oude technieken en experimenteren houd je altijd. Mensen bleven allerlei zelfgemaakte camera's produceren op basis van deze gaatjes. En dus ontstond de term gaatjescamera of in het Engels de pinholecamera. Er werden verenigingen voor opgericht en er ontstond zelfs een speciale pinhole dag. Een dag waarop de liefhebbers hun pinhole foto's gingen verspreiden en aan elkaar laten zien.


26 april. World Pinhole Day


De pinholelens voor de systeemcamera

Een "pinhole-lens" op een systeemcamera


Nu is niet iedereen een echte knutselaar en daarom kun je speciale "objectieven" kopen voor systeemcamera's. Op de bovenstaande foto zien we bijvoorbeeld een "pinholelens" voor een Nikon spiegelreflex. Eigenlijk is dat natuurlijk een hele rare combinatie, waarin zeer oude techniek met hypermoderne elektronica gecombineerd wordt. De modelfoto's op deze pagina zijn er allemaal mee gemaakt. 

Laten we eens goed kijken naar die foto's wat we zien ten opzichte van een normale camera:


26 april. World Pinhole Day


Werken met pinhole geeft warme en verzadigde kleuren

Natuurlijk, technisch haalt het beeld in de verste verte de scherpte niet van een modern objectief. Dat is ook niet meer dan logisch, zonder enige gebruik van een lens. Maar wat toch in positieve zin aan deze foto's opvalt, zijn de warme en verzadigde, intense kleuren, gecombineerd met een zeer grote scherptediepte. 


Lange belichtingstijden zijn nodig bij pinhole-fotografie

Een statief is bij deze manier van fotograferen beslist nodig, want de belichtingstijd loopt te ver terug om nog met een kans op succes uit de hand te fotograferen. Als we gebruik maken van een model zal dat model ook zeer stil moeten kunnen staan, om nog enige scherpte over te houden.

Maar al met al is het effect van het gebruik van een minimaal gaatje in plaats van een zwaar objectief , dat uit heel veel lenzen is samengesteld, toch verbluffend genoeg. Geen wonder dat een oude techniek zoals pinhole-fotografie, nog zoveel liefhebbers telt. Het weblog https://pinholefotografie.blogspot.com/ is in opbouw om er ook in Nederland weer eens wat aandacht aan te gaan schenken en is één van de vele projecten van Team Jetje.

 


Quote van de dag





 
 
 
 

Een doel stellen helpt om je beter te concentreren

Is er iets, dat een mens die echt in zijn doelen gelooft niet zou kunnen bereiken? Is er ook maar iets te bedenken, dat zonder de juiste wil om het te bereiken niet haalbaar is? Waarschijnlijk niet.

Twee redenen waarom het dan toch mis gaat

Maar waarom gaat het dan toch vaak mis? Het gaat vaak mis om twee redenen:
 
1. Mensen weten niet echt wat ze willen. Ze hebben niet echt een doel dat ze bereiken willen en waar ze hun bezigheden op kunnen richten en aan kunnen toetsen.
 
2. Er is een immens verschil tussen echt een doel willen realiseren en dagdromen over “hoe leuk het zou zijn als je…..” . Zeg maar het verschil tussen "willen" en "wensen".

Het eerste punt geeft kracht, energie en concentratie, terwijl het tweede punt zorgt dat je vrij doelloos en effectloos met van alles en nog wat bezig bent. Bij het eerste punt weet je altijd en overal, waar je mee bezig bent en -heel belangrijk- waarom je dat eigenlijk wilt doen. Bij het tweede punt gaat het toch vaak vooral over het bezighouden van jezelf. Of iets lukt of niet, maakt in dat geval eigenlijk niet eens zo heel veel uit. Het is ook totaal niet motiverend.

Ga voor een groot doel

Een groot doel, ook al is dat een lastig doel, maar dat je wel echt WILT,  motiveert verreweg het beste. En een dergelijk groot doel kun je altijd weer opdelen in kleinere doelen, die wat gemakkelijker in de hand te houden zijn.

Kleine doelen houden je gericht

Kleinere, gemakkelijker haalbare doelen zijn een uitstekende manier om jezelf gericht te houden op het bereiken van je grotere doelen. Ze zijn uitstekend voor je concentratie. Maar probeer ook bij die kleine doelen altijd de kans op mislukken vooraf zoveel mogelijk te elimineren. Het heeft geen zin om doelen te stellen, als je diep van binnen niet gelooft in je vermogen, om die doelen uiteindelijk te bereiken. 
 

Ruim alle obstakels en hobbels zoveel mogelijk vooraf op

Zorg daarom voor een soort van situatie, waarin mislukken gewoon geen optie is. Je weet in die situatie gewoon zeker, dat alles goed zal gaan en dat je eventuele hobbels voor het einddoel aan zult kunnen. Tot dat moment van zelfvertrouwen bereikt is, is het beter om nog even niet te beginnen. Pas als echt alle twijfel verdwenen is,  kun je overwegen om te starten en dan kunnen de vijf onderstaande punten je nog wel wat verder helpen. 

1. Stel geen doelen die je misschien wel je hele leven gaan kosten om ze ooit te realiseren. 
Dat levert niets op.  Stel in plaats daarvan dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse doelen vast. Je krijgt er een veel beter gevoel voor tijd, voortgang en haalbaarheid door. Je gaat er de waarde van tijd mee ontdekken.  Deze uitspraak is zeker niet bedoeld om je plannen voor de komende jaren te ontmoedigen, maar juist om onmiddellijke actie aan te moedigen. Levensdoelen wekken de verkeerde indruk. Die wekken namelijk de indruk, dat je er altijd aan moet werken. En daardoor vervalt een gevoel van tijd en zeker van urgentie. Er is immers nog ruim voldoende tijd om alles voor elkaar te krijgen? Waarom zouden we moeite doen? En als er geen enkele urgentie is, dan is er ook geen motivatie. Want waarom zou je aan de gang gaan? Tijd genoeg toch?

2. Voordat je jezelf een doel stelt, moet je exact het waarom van het doel kennen
Waarom is het van belang? Waarom wil je het bereiken? Neem de tijd die nodig is, om hier achter te komen. Kijk uit dat je niet met hoge snelheid aan iets begint, om er na verloop van korte tijd achter te komen, dat je moe en hijgend achter iets aanloopt waarbij je eigenlijk niet echt zeker weet, waarom je dat aan het doen bent. Dan maken we eerder een verliezende en misschien wel wat tragische figuur van onszelf, waar niemand iets aan heeft. Voorkom, dat je tijdens het aflopen van de route naar je doel plotseling niet meer weet waarom je die weg ooit bent ingeslagen. 

3. Doelen moeten haalbaar zijn
Dat is van het grootste belang. Maar elk doel is haalbaar voor degene die er echt in gelooft. En dat ze de capaciteiten hebben om het te kunnen. Belangrijk is ook, om jezelf gemotiveerd te houden. Dat is nodig om naar grotere hoogten te kunnen blijven stijgen. Stel daarom altijd doelen, waarvan je zeker kunt weten, dat je ze bereiken kunt.

4. Zorg altijd voor één groter doel, dat zo ver mogelijk boven andere zaken uitsteekt
Soms gaat het namelijk mis, omdat we teveel zaken tegelijkertijd nastreven. Het is veel beter om je op één ding te richten. Takenlijsten zijn prima, maar er moet een duidelijke hoofdtaak zijn om te voorkomen, dat je heel druk met heel veel verschillende zaken bezig bent. Voorkom, dat je je aan het eind van de dag moet realiseren, dat je tien verschillende dingen even hebt aangeraakt, maar aan geen enkele taak echt iets van belang hebt gedaan. 

5. Er is geen enkele regel die je verbiedt om iets aan je doelen te veranderen
Zeker als je bezig bent, loop je tegen zaken op die je niet voorzien had, of die eenvoudiger of beter zouden kunnen. Probeer dat voor zover mogelijk te vermijden, door het doel en de weg er naar toe zo goed mogelijk in kaart te brengen, voordat je er aan begint. Bijsturen is dan een stuk eenvoudiger, dan wanneer je al aan de gang bent gegaan en allerlei dingen alsnog moet veranderen of bij moet sturen. Probeer zoveel mogelijk het pad naar je doelen te visualiseren. Probeer je voor te stellen waar de hobbels zitten. Probeer je valkuilen te zien. Dat kan veel kostbaar bijstellen voorkomen. Maar dat mag je er ook niet van weerhouden, om wel degelijk zaken bij te stellen als dat echt nodig is. 

Je leren concentreren is lastig

Verwacht dat het veel pijn en moeite gaat kosten om jezelf te leren focussen. Vergelijk het met het opvoeden van kinderen. Je ontzegt ze iets dat ze willen en dat vinden ze beslist niet leuk. Maar na verloop van tijd leren ze wel om geduld te hebben. En weten ze, dat ze niet altijd hun zin kunnen krijgen. Maar als ze na veel moeite een sterk en evenwichtig karakter hebben opgebouwd, kun je niet anders meer dan trots op ze zijn.

Afleiding is met sprongen toegenomen 

In dit tijdperk van smartphones, tablets en computerspellen neemt de hoeveelheid afleiding met sprongen toe en ook de intensiteit is enorm toegenomen. Heel vaak realiseren we ons helemaal niet hoeveel tijd we aan deze apparaten en bezigheden besteden. Sterker nog, soms denken we dat we iets waardevols doen, zoals iets belangrijks lezen of ergens onderzoek naar doen. Dat zal soms ook wel even zo zijn, maar daarna wordt de tijd toch weer besteed aan nieuwsfeeds en de communicatie met puur virtuele vrienden, die we verder in ons leven niet kennen.  Het is heel moeilijk, maar het getuigt wel van een volwassen instelling, als we ons het vermogen om deze verstoringen de rug toe te keren, toegeëigend hebben. En het maakt het ons een stuk gemakkelijker om gefocust te blijven.

Veel mensen hebben een vorm van rust nodig voor concentratie

Sommige mensen kunnen zich zelfs in lawaai goed concentreren. Ze kunnen studeren voor een belangrijk examen, terwijl hun kamergenoot luide muziek produceert in dezelfde ruimte. Maar het is zeldzaam. De meeste mensen redden dit niet. Het grootste deel van de mensen moet zich echt afscheiden van de rest, om tot serieuze prestaties te kunnen komen. Maar door te zorgen voor een omgeving, die bevorderlijk is voor je concentratie, kun je er voor zorgen dat je werk een stuk vruchtbaarder wordt en -heel belangrijk- dat het uiteindelijk ook nog eens een keertje echt wordt gedaan! Veel mensen beginnen enthousiast aan een taak om die nooit af te maken. Wel zijn ze intussen met meerdere andere taken begonnen. Die overigens evenmin zijn afgemaakt.

Het hebben van focus is zo'n belangrijke eigenschap, omdat het druk zijn tot iets heel anders maakt, dan effectief zijn. Want die twee zaken lijken misschien naar de buitenwereld op elkaar, maar zijn beslist niet hetzelfde. Veel mensen zien kans om het enorm druk te hebben, maar komen uiteindelijk nooit met tastbare resultaten. Het is veel beter om twee uur per dag geconcentreerd aan je droom en je doelen te werken, dan er tien uur lang vol met onderbrekingen op te zwoegen.



Morgen is het de verjaardag van de Koning. Zeg maar gerust een van de hoogtepunten in het jaar en daar kunnen we bij Jetje's dag dan ook natuurlijk niet omheen.






Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts