Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

27 april. Koningsdag

27 april. Koningsdag

 

Vandaag is het Koningsdag. Een term waar ik om een vreemde, niet onder woorden te brengen reden, nog altijd een wat vage moeite mee heb. Waarschijnlijk doordat de oudere generatie is opgegroeid met de term "Koninginnedag". Tenslotte hadden we met Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix vier koninginnen op een rij gehad. "Koningsdag"  blijft daardoor iets onwennigs en geforceerds houden. Maar dat is ongetwijfeld iets persoonlijks en is verder op geen enkele manier hard te maken.


27 april. Koningsdag



In mijn jeugd was Koninginnedag iets bijzonders. We ging vanuit school in de laadbak van vrachtauto's naar het gemeentehuis van mijn woonplaats Epe. Daar werden liederen gezongen voor de burgemeester. En daarna gingen we spelletjes doen. 

 

27 april. Koningsdag

Over die zogenaamde "vaderlandse" liederen gesproken, die vroeger normaal waren. Als je die nu in het openbaar ten gehore zou brengen, zou je waarschijnlijk in zeer korte tijd vervolgd worden voor allerlei vormen van discriminatie. Een tophit in vroeger jaren was "wie Neerlands bloed door de aderen vloeit, van vreemde smetten vrij..." maar dat klinkt vandaag de dag toch heel anders dan toen. 


27 april. Koningsdag


En ja, wat moet je er verder mee. Er zijn grote groepen mensen die zielsgelukkig zijn met hun koningshuis en er alles van weten willen. Die op de derde dinsdag in september al vroeg langs de route van de stoet staan, om met hun papieren vlaggetjes de koning en de koningin toe te zwaaien. Als ze dat leuk vinden moeten ze dat vooral gaan doen. Ik zal op dat punt echt niemand tegen gaan houden. Als men mij maar niet vraagt om er bij te gaan staan, want dat gaat niet gebeuren. 


27 april. Koningsdag



Ik blijf het vreemd vinden, dat iemand die toevallig geboren wordt binnen het koninklijk huis, daarmee automatisch boven andere mensen geplaatst zou zijn. Is hij of zij daar een beter mens door? Is hij of zij daar slimmer door? Is de menselijke en empathische kant er beter door ontwikkeld? Het lijkt me sterk. Af en toe merken we ook wel dat we eigenlijk met gewone mensen met normale menselijke trekken te maken hebben. Bijvoorbeeld toen de koning vorig jaar middenin de Covid-toestanden plotseling richting Griekenland vertrok. Heel Nederland sprak er schande van en had een mening. De waardering voor de koning en koningin is er met een grote sprong door achteruitgegaan, zo blijkt wel uit peilingen.

 

27 april. Koningsdag

Maar de meeste mensen zouden hetzelfde gedaan hebben als ze de mogelijkheden maar hadden gehad. 

Plotseling ontdekten veel mensen de menselijke kant van het koningshuis, die ze tot dat moment hadden verdrongen. Ook de koning bleek menselijke dingen te doen, die eigenlijk maatschappelijk gezien niet konden. Wat na personen als Prins Hendrik en Prins Bernhard niet echt nieuw was, maar dat was altijd minder openlijk en zichtbaar geweest. En er waren toen nog geen Facebook,  Twitter en andere social media om massaal onze verontwaardiging op te spuien. Dat scheelt ook.


27 april. Koningsdag


Geschiedkundig gezien is het allemaal wat minder helder dan veel mensen denken. Die mensen zien de huidige Koning als een opvolger van Willem van Oranje die ooit de opstand tegen Spanje vorm gaf. Een gebeurtenis die in de loop der jaren en dankzij heel veel geschiedschrijving redelijk gekleurd is geworden. Geschiedenis is wat dat betreft een raar vak. Iedere geschiedkundige geeft een eigen interpretatie van wat er gebeurd is. Andere schrijvers borduren daar later weer op voort. En zo verandert de geschiedenis constant. 

27 april. Koningsdag

 

Nou ja, die geschiedenis zelf niet natuurlijk, dat is geweest. Maar op de beschrijving van die geschiedenis valt nog wel iets af te dingen. In elk geval is Nederland pas een een monarchie geworden in de tijd van Napoleon, begin 1800. Daarvoor was het een republiek. Met een stadhouder aan het hoofd. Bij die stadhouders vinden we het huis van Oranje terug. Dus de positie van de Koning is historisch gezien minder sterk, dan vele mensen denken. 

27 april. Koningsdag




Kortom, ik vind het prima dat we een koning en koningin hebben, maar ik zou het even prima vinden als ze door een gekozen staatshoofd vervangen werden. En dan wel met een einddatum er op. Want na bijvoorbeeld twee termijnen van vier jaar heeft iedereen het wel gezien. Dus een president, die voor maximaal 8 jaar wordt aangesteld? Het klinkt niet echt verkeerd. Maar het zal gezien het grote aantal mensen dat met een vlaggetje en een papieren toetertje staat te zwaaien, waarschijnlijk nog niet echt snel gebeuren.

Frans Vogels
Frans Vogels, the King



Quote van de dag

quote van de dag



Een kleine collectie modeltekeningen

Na een jaar of vijftien zeer regelmatig poseren voor de beeldende kunst, heb ik heel wat plekken gezien, tientallen locaties in vele dorpen en steden bezocht, luxe plekken bezocht en met mijn voeten in het water gestaan door de lekkage, oergezellige verenigingen en elitaire kouwekakclubs meegemaakt, tekeningen langs zien komen die wel foto's leken, zo precies als ze gemaakt waren.
 

 
En ook vreemde schetsen en interpretaties die eigenlijk iedereen wel voor konden stellen. Kortom, het was af en toe best vermoeiend. In het hoogseizoen soms drie sessies op een dag, in drie verschillende plaatsen, maar het was ook een boeiende en ook wel een heel leuke tijd. 
 
 


De ontvangst bij tekenclubs was in het algemeen heel goed. Al met al zijn er maar drie tekenclubs in de al die jaren geweest, waar ik een punt achter heb gezet, omdat het ergens niet goed meer voelde. Dus dat is op de tweehonderd verschillende adressen die in mijn agenda stonden, eigenlijk ontzettend weinig. 
 
 



Maar ja, na zoveel jaar kreeg ik ook wel weer eens behoefte aan iets anders. En ben ik in 2018 gestopt. Nou ja, niet helemaal. Workshops waar men eens een wat ander model zoekt, doe ik nog wel regelmatig. En er zijn een paar tekenclubs en docenten waar ik nu eenmaal een zwak voor heb. 
 

 
 
En de grote klapper moet nog komen, maar is doeltreffend stilgelegd door Rutte en Hugo in het kader van corona. Hopelijk kan ik daar in het najaar weer mee verder. Maar dan ga ik toch een wat andere draai proberen te geven aan het modeltekenen. Ideeën voor verandering en hopelijk verbetering heb ik in elk geval genoeg. 
 
 
In de tussentijd zal ik hier op Jetje's dag wel eens wat werk laten zien. Ik heb nog wel enkele honderden werken op schijf staan :-).
 





En ik ga binnenkort ook nog eens met een groter artikel in op die periode, want er is nog genoeg van te vertellen.



Morgen is de dag van de veiligheid in het werk. Klinkt als een leuk onderwerp, waar we in Jetje's dag nog wel iets over te vertellen hebben.

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, een ondersteunend team met een wisselend aantal medewerkers.

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft wel een leuke exposure want het weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website of weblog is altijd toegestaan. Affiliatelinks zijn niet toegestaan. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact opnemen en dan kijken we graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is best veel.

 

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

e-mail

Chat via Messenger 

Jetje's dag op Facebook

Jetje's dag op Instagram

Jetje's dag op Twitter  

Jetje's dag op Friendweb

Alle foto's uit Jetje's dag staan op Pinterest 

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan hier 

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts