Translate this page in your language

Zoeken in deze blog

11 maart. Loodgietersdag

11 maart. Loodgietersdag

 

Jech! De vloer staat onder water!

Er zijn van die beroepen die je normaal gesproken niet mist. Je ziet ze niet op straat. Ze zijn niet in de media. Ze staan niet op Facebook. Je kunt er in het algemeen niets kopen.

Totdat plotseling de keukenvloer onder water staat. Of de kraan juist helemaal geen water meer geeft. Of de gootsteen verstopt zit. Dan weet je welk beroep je wel degelijk mist, namelijk het beroep van de loodgieter! Een onmisbare bevolkingsgroep waar eigenlijk niemand echt over praat. Vreemd eigenlijk.

Goedemiddag, hier is de loodgieter
Goedemiddag, hier is de loodgieter



De oprichting van loodgietersdag

En daarom is het vandaag de dag van de loodgieter. Ook wel loodgietersdag of world plumbing day. Een dag om iedereen er aan te herinneren, dat de loodgieter in de huidige maatschappij een onmisbare rol vervult. De dag is opgericht in 2010 na de aardbeving in Haïti. Een grote groep loodgieters heeft zich daar toen ingezet, om zo snel mogelijk weer sanitaire voorzieningen te realiseren, omdat dit buitengewoon belangrijk is voor het voorkomen van allerlei ziektes. Dit heeft zo'n indruk gemaakt dat de loodgietersdag is uitgeroepen. 



Ook loodgieters hebben het wel eens warm
Ook loodgieters hebben het wel eens warm

Vaak een verzamelnaam voor specialismen 

Het vak is eigenlijk onder verschillende namen in omloop, vaak ook in de vorm van één of andere specialisatie. Maar in kleinere plaatsen vinden we vaklui die allerlei kluswerk in en om het huis aanpakken. In grotere plaatsen zijn we vaak op een specialist aangewezen voor bepaalde werkzaamheden. Denk daarbij naast de loodgieter aan een rioolspecialist, een gasfitter, een cv-specialist, een installatiebureau en dergelijke.

Zit de ontstopper weer vast
Zit de ontstopper weer vast

"Weet iemand nog een goede loodgieter?"

Het is niet alleen dat je de loodgieter pas mist als je die nodig hebt, maar zie er dan ook nog maar eens eentje te vinden. De ervaring wijst uit, dat dit niet altijd meevalt. Zeker in de moderne tijd waarbij er allerlei grote projecten op het gebied van het klimaat aangepakt moeten gaan worden, bijvoorbeeld zo'n Nederland moet van het gas af project, is er enorm veel werk voor mensen in dit vakgebied. Niet alleen is er altijd al veel nieuwbouw, standaard verbouwingen en renovatiewerk, maar nu komen daar allerlei zaken als energieopwekking, warmtepompen, biomassaketels, energieterugwinning en dergelijke om de hoek.

Loodgieters leven in gootsteenkastjes
Loodgieters leven in gootsteenkastjes

Personeel is lastig te vinden

De branche zit wat dat betreft te springen om personeel. Maar ja, de moderne scholen zijn niet gericht op dit soort beroepen. Die leiden liever op voor communicatiespecialist, bedrijfskundige en dergelijke beroepen, allemaal gericht op het geven van adviezen aan het bedrijfsleven. Maar niemand die weet wat je met een overlopende toiletpot aan moet. Ja, een specialist bellen en dan maar hopen dat die binnen een week tijd voor je heeft.

Randen goed kitten tegen lekkage

Meer aandacht bij de opleiding zou niet verkeerd zijn

Kortom, dit soort vakken zou vooral in de opleidingen een veel hogere status moeten hebben. De wereld heeft beslist vaklui nodig die een gasleiding aan kunnen leggen zonder explosies, maar of die communicatieadviseur nu zo direct nodig is? Of een vrijetijdsconsulent? Natuurlijk helemaal niets ten nadele van deze mensen en de beroepen, maar het is toch wel prettig als je nieuwe keuken niet naar gas stinkt.

Wat doe jij daar beneden?
Wat doe jij daar beneden?

Hulde voor het vak van loodgieter

Al met al vinden we het bij Jetje's dag een belangrijk vak, waar veel meer aandacht voor zou mogen zijn. En op onze eigen wijze proberen we daar een steentje aan bij te dragen.


Quote van de dag

 
Quote van de dag





jetje kiest

 

Jetje kiest. Deel 1


We mogen weer gaan stemmen. 17 maart is het zo ver en als je vindt dat je tot de kwetsbaren behoort, mag je zelfs al eerder. Dan mogen we uit een ongelofelijk aantal personen, waar we verder niets van weten, gaan bepalen, wie we als onze vertegenwoordiger in de tweede kamer willen hebben. Om dan maar gewoon iemand te nemen, waarvan we weten wie het is en die we wel sympathiek vinden, al weten we dat hij of zij onzin staat te verkondigen, die na de 17e weer vergeten zal zijn. Kortom, we moeten beslissingen nemen. We moeten gaan kiezen om onze democratische plicht optimaal te kunnen vervullen. Alle tijd om in Jetje's dag ook het maken van keuzes en beslissingen eens nader te gaan bekijken.

Beslissingen uit het verleden kunnen in de weg zitten

Veel mensen hebben moeite met het maken van keuzes en beslissingen. En dat komt niet in de laatste plaats, omdat ze ervaring hebben met verkeerde beslissingen uit het verleden. Beslissingen waar ze nu spijt van hebben. Of liever gezegd, spijt van denken te hebben. Want dat verhaal klopt eigenlijk niet altijd. Waarom niet? Nou, laten we dat eens gaan bekijken aan de hand van een aantal voorbeelden. 

Oostenrijk, keuze 1
Oostenrijk, altijd mooi


Voorbeeld 1

Je wilt op vakantie. Je moet kiezen tussen de Oostenrijkse alpenweiden en het altijd zonnige Zuid Frankrijk. Na lang wikken en wegen kies je om naar Zuid Frankrijk te gaan. Je komt aan en het is stralend weer. In de loop van de dag begint de lucht te betrekken en gaat het regenen. Om daarna nog twee weken te blijven regenen. In de krant, die je onder het verregende afdak van je caravan zit te lezen, zie je foto's van zonovergoten bergen en paarse koeien in alpenweiden. Als je weer thuis bent, trek je de haren uit je hoofd, zo'n ontzettend slechte keuze als je gemaakt hebt. Je beslissing om naar Zuid Frankrijk te gaan was helemaal verkeerd. Had je maar een betere beslissing genomen. Stom, stom, stom.
 
Frankrijk, ook altijd mooi


Voorbeeld 2

Je wilt op vakantie. Je moet kiezen tussen de Oostenrijkse alpenweiden en het altijd zonnige Zuid Frankrijk. Na lang wikken en wegen kies je om naar Zuid Frankrijk te gaan. Je komt er aan en het is inderdaad stralend weer. En het blijft stralend weer. Veertien dagen lang. In de krant, die je lekker in de zon voor je caravan zit te lezen, zie je foto's van druilerige bergen en paarse koeien in kletsnatte alpenweiden. Oostenrijk heeft de natste zomer in jaren.
Als je weer thuis bent, klop je jezelf op de borst. Zo'n goede keuze heb je in geen jaren gemaakt. Je beslissing om naar Zuid Frankrijk te gaan was helemaal toppie. Een prima beslissing. Je bent zo dom nog niet.

En wat is nu het verschil?

Zijn voorbeeld 1 en 2 een beetje herkenbaar? Vast wel. Maar als we er eens goed over nadenken, dan is de beslissing die we in beide voorbeelden gemaakt hebben, dezelfde geweest. Exact dezelfde. We hebben die beslissing gemaakt op basis van wat we toen wisten. En natuurlijk kiezen we dan wat op dat moment een voor de hand liggende keuze is. Waarom? Omdat het met de kennis van dat moment de beste keuze is.

We kijken niet naar het gevolg

Dat we later slecht weer krijgen is een heel ander verhaal. Dat is een GEVOLG van onze keuze. En niet alleen dat, ook een grote hoeveelheid dom geluk. Of pech, net afhankelijk waar je zat. We hebben dus helemaal geen slechte of goede beslissing genomen. We hebben gewoon geluk of pech gehad, met onze vakantie. Toch kijken mensen terug naar hun beslissing op basis van gevolgen, die meestal volkomen los staan van de beslissing zelf. Dingen die je onmogelijk kon weten, op het moment dat je de beslissing nam, gaan een eigen leven leiden.

Wordt het al wat duidelijker? Nee? Laten we er nog een voorbeeld tegenaan gooien. 

Wat is dit nu voor iets uit "de oude doosch?"

"Goedemiddag, hier spreekt uw bank"

Je telefoon gaat. Het is je bank. Je spaargeld geeft wel erg weinig rente, nietwaar? Er zijn vast betere alternatieven en de bank heeft er nog wel eentje voor je. Als je nu eens wat geld in hun aandelenfonds zou stoppen?  Je moet er over denken. Inderdaad, rente op je spaargeld krijg je niet. Door inflatie wordt het geld ook nog eens wat minder waard. Misschien is een alternatief toch zo gek nog niet. En je besluit je adviseur bij de bank te volgen en de helft van je spaargeld in aandelen te stoppen. 


Mogelijkheid 1

In de maanden erna vliegt de koers van de beurs omhoog. Je aandelen stijgen snel in waarde. Je vermogen groeit op een manier waar de belastinginspecteur heel blij van wordt. Dat was nog eens een prima keuze, zo hoor je jezelf zeggen. Het zijn best slimme jongens op zo'n bank. Tenslotte zijn er meer dan 10.000 factoren die de hoogte van de aandelenbeurs bepalen en hardstikke goed dat ze precies de goede factoren eruit gepikt hebben. Ja, je hebt het geweldig gedaan. Je bent een beleggingstalent. Je overweegt om de rest van je geld ook te gaan beleggen.

Mogelijkheid 2

In de maanden erna stort de koers van de beurs volledig in elkaar. Je verliest meer dan driekwart van je kapitaal, maar je mag er nog wel belasting over betalen. Je trekt je de haren uit je hoofd. Tenslotte zijn er meer dan 10.000 factoren die de hoogte van de aandelenbeurs bepalen en hoe kan een bank nu ooit weten welke een rol spelen? Iedere beursspecialist zou je heel goed kunnen vertellen, dat de kans op een goed advies exact 48.7% is. Meerdere onderzoeken hebben dat uitgewezen. De kans op verlies is dus groter dan de kans op winst. De enige die altijd wint is de bank met zijn provisies. Het rendement van een casino is nog beter. Je trekt je alweer de haren uit je hoofd. Je wordt nog kaal met al die foute beslissingen.

Het gevolg is weer puur geluk, dan wel zuivere pech

Ook hier weer, je kon onmogelijk weten welke kant de beurs op zou gaan. Dat weet namelijk helemaal niemand. Al zal niemand bij de bank dat ooit zeggen, want ze worden nu eenmaal betaald om wél een mening te hebben. Dat die mening grote onzin is, weten ze zelf ook wel, maar er is toch niemand die er later over komt zeuren. Maar afhankelijk van je winst of verlies, ga je nu wél je beslissing om te gaan beleggen beoordelen. Erger nog, je gaat je gevoel voor het nemen van beslissingen in twijfel trekken als het verkeerd ging, of -nog gevaarlijker- je gaat jezelf overschatten omdat het goed ging.

Een beslissing is altijd goed. Het gevolg is dat niet altijd

De moraal van deze beslissingen en keuzes is altijd: Oriënteer je goed. Weet waar je tussen kiest. En maak dan een keuze gebaseerd op zoveel mogelijk feiten. Dan is de keuze altijd goed en te verantwoorden. Niemand kiest namelijk iets waarvan hij weet dat het niet deugt. Wat daarna de gevolgen zijn? Dat weet je op het moment van kiezen niet.

Dus kijk nooit maar dan ook nooit terug op een beslissing, als je die te goeder trouw gemaakt hebt. En laat je huidige en toekomstige keuzes daar al helemaal nooit van afhangen. 
 




Morgen is de dag van de internetcensuur. Een kwalijk verschijnsel dat steeds meer om zich heen aan het grijpen is en dat tot onvoorspelbare effecten kan leiden. Tot het verdwijnen van social media aan toe. We gaan er morgen eens naar kijken. 

Colofon

Jetje's dag verschijnt in principe elke werkdag. Deze publicatie wordt uitgegeven door Henriëtte Sibie samen met Team Jetje, het team dat haar ondersteunt. Het team bestaat uit een wisselend aantal medewerkers. Team Jetje is inmiddels ook in te zetten voor ander schrijf- en fotografiewerk, waar bijvoorbeeld een regionale krant al gebruik van maakt. Voorwaarde is wel dat je in de kunst of de fotografie bezig bent. 

Bijdragen

Mocht je ook eens een bijdrage aan Jetje's dag willen leveren, dan is dat altijd mogelijk. Er zijn geen kosten aan plaatsing verbonden, maar er is ook geen sprake van een vergoeding. Het geeft jouw werk wel een leuke exposure. Want dit weblog wordt goed gelezen. Een verwijzing naar je eigen website, weblog, Facebookpagina en vergelijkbaar  is altijd toegestaan maar liever geen affiliate links. 

Bij belangstelling of vragen kun je altijd contact met me opnemen en dan kijk ik graag samen met jou wat er mogelijk is. En dat is wat mij betreft best veel.

Jetje's dag is op vele manieren te bereiken:

Natuurlijk via e-mail

Chat kan gemakkelijk via Messenger  

Jetje's dag is dagelijks op Twitter te vinden 

Jetje's dag is op mijn eigen Facebook en enkele pagina's

Jetje's dag is natuurlijk aanwezig op Instagram

Jetje's dag zit op Friendweb 

Een fotomodel hoort ook op modelmayhem

Al mijn foto's uit Jetje's dag staan ook op Pinterest 

Natuurlijk ben ik ook te vinden op Linkedin

Kleinere berichten, foto's, kunstwerken etc. staan op een eigen blog  

Zoekt u een begrip uit de kunst? Een kunstenaar? Een kunststroming?Klik hier, al wordt er nog druk aan gewerkt  

 Meer onderwerpen vinden? Gebruik Jetje's index!

 


Disclaimer en copyright

privacystatement


 

Meer informatie over Team Jetje

1 opmerking:

  1. Hoi Henriette, zowel je verhaal over de loodgieter als het verhaal over het kiezen waren leerzaam en ook erg geestig. Ga zo door. Grtjs Jaap

    BeantwoordenVerwijderen

Nieuws uit de kunstbranche

Populaire posts